Een CV ketel controle wordt uitgevoerd door een CV monteur, die komt kijken of de hele installatie naar behoren werkt. Als er gebreken zijn worden deze direct verholpen.
Wil je direct contact met een CV monteur om je ketel te laten controleren? Dat kan met de MyGo Matchmaker. Vind direct geschikte monteurs bij jou in de regio en plan een afspraak in of neem contact op. Wordt je liever telefonisch geholpen? Bel naar 085 106 1600 en onze klantenservice helpt met het vinden van een geschikte specialist(e).
Moet ik mijn CV ketel laten controleren?
Iedereen houdt van warmte en comfort, vooral als je thuis komt van een dag hard werken of juist wanneer je je in de ochtend klaar maakt om aan de slag te gaan. Om te voorkomen dat je in je eigen huis moet zitten verkleumen van de kou, is het van belang dat de CV ketel met regelmaat wordt gecontroleerd en onderhouden. Maar hoe zit het precies met het onderhoud en de controle van je CV ketel? Waar moet je op letten, hoe vaak moet het gebeuren en wat gaat dat dan allemaal kosten?
CV Ketel controle: wat kost het?
- CV ketel controle: gemiddeld 50 euro
- Abonnement CV ketel onderhoud: gemiddeld 134 tot 182 euro per jaar
- Losse onderhoudsbeurt: gemiddeld 60 tot 100 euro
Voor een controle van de CV ketel betaal je in de meeste gevallen circa 50 euro. De prijzen van het onderhoud kunnen flink variëren. De prijs hangt onder andere af van of er sprake is van een abonnement of een losse onderhoudsbeurt. Daarnaast zijn er meerdere typen abonnementen die verschillende kosten en diensten in het abonnement opnemen. Voorbeelden van deze kosten en diensten zijn de startinspectie, de frequentie van het onderhoud en de materiaalkosten voor reparaties.
Prijzen van abonnementen waar arbeidskosten, voorrijkosten en materiaalkosten zijn inbegrepen variëren tussen gemiddeld 134 en 182 euro per jaar. Losse onderhoudsbeurten kosten gemiddeld tussen 60 en 100 euro. Hierbij verschilt het per aanbieder of materiaal en voorrijkosten zijn inbegrepen of niet.
Of je voor een losse onderhoudsbeurt wilt kiezen of toch liever een abonnement neemt is natuurlijk je eigen beslissing en is afhankelijk van jou persoonlijke voorkeuren. Wil je direct in contact komen met een CV specialist bij jou in de buurt? De Matchmaker van MyGo koppelt je eenvoudig met de vakspecialist die het beste aansluit op jouw wensen en behoeften. Wordt je toch liever telefonisch te woord gestaan? Bel ons dan op 085 106 1600
CV Ketel controle: Waarom?
In hoofdzaak omdat regelmatig onderhoud:
- helpt bij het voorkomen van onnodige reparatiekosten.
- de levensduur van de CV ketel verlengt
- ervoor zorgt dat het systeem zo zuinig mogelijk werkt. Goed voor uw portemonnee én het milieu
- de kans verkleint op brandgevaar en koolmonoxidevergiftiging
Door de CV ketel geregeld te laten onderhouden en controleren ben je er op tijd bij wanneer de CV ketel wat extra aandacht nodig heeft. Door er vroeg bij te zijn blijven de kosten van reparatie beperkt. Bovendien kan met goed onderhoud de levensduur van de CV ketel worden verlengd. Ook kan er energie worden bespaard op het functioneren van de CV ketel. Dat kan omdat een goed onderhouden CV ketel minder moeite heeft met opwarmen dan wanneer onderhoud wordt nagelaten. Wat ook een belangrijke reden is om de CV ketel te laten controleren is de veiligheid binnenshuis. Wanneer een CV ketel niet optimaal werkt vergroot dat onder andere het brandgevaar. Ook kan een slecht onderhouden CV ketel koolstofmonoxide uitstoten. Wanneer je hier te veel van inademt is er kans op koolstofmonoxidevergiftiging wat leidt tot ziekte en zelfs dodelijk kan zijn. Over het algemeen geldt: hoe langer een CV ketel geen onderhoudsbeurt heeft gehad, hoe meer storingen er optreden en hoe ernstiger die storingen zijn. Als laatste kan regelmatig onderhoud van de CV ketel een vereiste zijn vanuit de garantie op je CV ketel, en voor de brand- of opstalverzekering.
CV ketel controle: hoe vaak?
Er zijn hierbij meerdere factoren van belang. Zo verschilt het per merk en type. Ook heeft de leeftijd van het toestel hier invloed op. Een ‘open’ ketel moet bijvoorbeeld vaker worden gecontroleerd dan een ‘gesloten’ ketel. Een gesloten ketel kan je herkennen aan een dubbele schoorsteenaansluiting. Dus niet persé twee schoorstenen, maar een dubbele pijp vanuit de ketel naar het dak. De meeste CV ketels zijn tegenwoordig gesloten ketels. De fabrikant van de CV ketel schrijft voor hoe vaak de CV ketel moet worden onderhouden. De meest voorkomende voorschriften zijn één keer per jaar, anderhalf jaar of twee jaar. Je kunt de bal ook bij de monteur neerleggen, door middel van onderhoudsabonnementen. De monteur maakt dan zelf één keer per periode een afspraak voor onderhoud en is tussendoor bereikbaar voor eventuele storingen.
CV ketel controle: wat kan ik zelf doen?
Het zelf uitvoeren van de onderhoudswerkzaamheden van een monteur kan best gevaarlijk zijn. Er zijn echter dingen die je wel kunt doen om de hulp van een professional minder vaak nodig te hebben. Zo kan je bij het horen van ongewone geluiden uit de leidingen even de radiatoren en ketel ontluchten. Vaak worden deze problemen namelijk veroorzaakt door luchtbellen in de leidingen. Ook kan het helpen om de pompsnelheid te controleren. Door regelmatig de waterdruk van de CV-installatie in koude toestand te controleren kan je ook een hoop problemen voorkomen. Om goed te functioneren kan de waterdruk het best tussen de 1.5 en 2.0 bar liggen. Wanneer de waterdruk te laag is kan je de CV ketel zelf bijvullen, dit kan je ook laten doen door een vakspecialist(e).
Zowel voor een onderhoudscontract als voor een controle of losse onderhoudsbeurt staan de CV monteurs van MyGo voor je klaar. Vind met de Matchmaker direct een geschikte monteur in de regio voor jouw klus. Neem contact op met de monteur, plan online een afspraak in of vraag eerst gratis en vrijblijvend offertes aan. Wordt je liever telefonisch geholpen met het vinden van een monteur? Bel dan naar 085 106 1600.