Direct hulp
Terug naar blog
VR ketel niet meer beschikbaar

VR ketel niet meer beschikbaar

8 mrt. '19 Door MyGo redactie

Veel huishoudens maken nog gebruik van de VR ketel, ofwel de Verbeterd Rendement ketels. Sinds 2015 is er echter abrupt een stop gekomen op de aanschaf van deze ketels. Dit heeft te maken met de destijds nieuw ingevoerde ErP-regelgeving, ook wel bekend als Energiegerelateerde Producten. In deze nieuwe richtlijnen wordt gesproken over een vereist energielabel; A staat voor de innovatieve oplossingen, B is aanvaardbaar en C is niet meer geschikt. De VR ketel is derhalve al enige tijd buiten het reguliere aanbod gevallen. De open VR ketel hangt echter nog wel binnen veel huishoudens.  

VR ketel en ErP-regelgeving

De ErP-regelgeving volgt op Europese richtlijnen uit 2008, waarin energiebesparende doelstellingen werden vormgegeven. In de ‘groene doelstellingen’ stonden een aantal energiedoelen. Dit is het best bekend als de 20-20-20 doelstelling; 20% verbeterde energie-efficiëntie, 20% vermindering in de uitstoot van broeikasgassen en een verhoging van 20% betreffende het aandeel hernieuwbare energie. De geldende criteria binnen de ErP-richtlijnen hebben betrekking op diverse elementen, waaronder met name ketels en verwarmingselementen.

VR ketel naar HR ketels

Hoogrendementsketels worden nog altijd geplaatst, hoewel ze qua energielabel niet erg gewenst zijn. Komt u vanaf een VR ketel en wil je een HR ketel laten plaatsen, dan is dat niet eenvoudig. Voor een HR ketel dien je namelijk nieuwe leidingen te plaatsen. Zo moet er een aansluiting komen voor de condenswaterafvoer op de riolering. Daarnaast moet de dakdoorvoer ingrijpend worden aangepast, aangezien de HR ketel condenseert en hiervoor een kanaal nodig heeft. Omdat niet iedere woning hierop berekend is, worden er nog wel eens uitzonderingen gemaakt met betrekking tot het vervangen van VR ketels.

Tegenwoordig zijn er echter veel nieuwe opties bijgekomen. Dit betekent dat men niet meer uitsluitend kiest voor een HR ketel, maar dat alternatieven al veel verder zijn in de besparing van energie. Een warmtepomp is in veel huishoudens effectief toe te passen, maar dit heeft als keerzijde dat dit apparaat het verbruik van elektra opstuwt. Dit is volgens de ErP-richtlijnen echter een veel betere oplossing bij het vervangen van de VR ketel.

Verschil VR ketel en HR ketel

Een VR ketel staat voor verbeterd rendement. Hiervan is sprake wanneer circa 85% van de energie wordt omgezet in nuttige warmte. Bij de HR ketel is die drempel gesteld op 90%. Kies je voor de HR ketel als CV ketel, dan dien je rekening te houden met ingrijpende aanpassingen aan de woning. Hiervoor is de installateur echter verantwoordelijk. Bedrijven zullen de maatregelen aan uw woning meenemen in het kostenplaatje bij de investering in een HR ketel. Maar let op; het huis verwarmen met gas was drie jaar geleden nog ‘algemeen geaccepteerd’, terwijl men momenteel vooral aan het kijken is naar het ontmoedigen van de traditionele Centrale Verwarming Ketel.