Terug naar diensten
Expansievat vervangen

Expansievat vervangen

Een vervanging van het expansievat doe je wanneer de druk van jouw cv installatie niet meer consistent is bij verschillende watertemperaturen. Een expansievat is een soort drukvat dat meestal wordt gebruikt bij cv installaties en andere sytemen die water gebruiken. Een expansievat vangt water op wanneer het water door temperatuurverandering uit zet. Hiermee voorkom je dat er te veel druk op de leidingen komt te staan.

Wat kost het vervangen van een expansievat?

De kosten van een expansievat vervangen liggen meestal tussen de 30 en de 50 euro per stuk exclusief motage. Je kunt de vervanging van het expansievat het beste laten doen door een professionele cv monteur. Een cv monteur kost gemiddeld tussen de 40 en de 60 euro per uur wanneer je geen gebruik maakt van een onderhoudscontract.

De kosten kunnen oplopen wanneer een monteur bijvoorbeeld niet goed bij het expansievat kan komen. Het is dus verstandig om de ruimte waarin het expansievat staat zo goed mogelijk vrij te maken voordat de monteur komt. Het wordt door veel specialisten aangeraden om een vervanging van het expansievat om de 5 tot 7 jaar te laten doen. Zo voorkom je dat deze defect raakt en je nare problemen met je verwarming krijgt, zoals ernstige lekkages. Sommige expansievaten kunnen echter een stuk langer meegaan, terwijl andere al eerder kapot kunnen gaan.

Hoe werkt een expansievat?

In een expansievat zitten twee compartimenten die worden gescheiden door een membraan. Eén compartiment is gevuld met gas, terwijl het andere compartiment direct is verbonden met het systeem en dus gevuld is met water. Omdat gas kan worden samengedrukt en vloeistof niet, kan een expansievat controleren hoeveel druk er van het water komt. Stel dat de waterdruk oploopt in het systeem, dan zal het water compartiment het compartiment met gas samendrukken. De membraan zal dan dus richting het gas bewegen, zodat het compartiment met water groter wordt. De druk in het systeem zal daardoor afnemen. Wordt de druk op het water compartiment kleiner? Dan zet het gas zich weer uit en wordt er wat water terug het leidingsysteem in gedrukt.

Wanneer is een vervanging van je expansievat nodig?

Als je merkt dat er iets mis is met de druk van je cv installatie of een ander systeem waarbij je het vat gebruikt, dan is het verstandig om dit na te laten kijken. Dit kun je merken wanneer de druk bijvoorbeeld niet meer consistent is. De temperatuur van het cv water is dan bijvoorbeeld niet steeds even hoog. Ook kan het volume van het cv water veranderen. Als het expansievat niet goed werkt, dan komt dat meestal doordat het membraan lek is. Dit kun je controleren door tegen de boven- en onderkant van het expansievat te kloppen. Als het geluid van het kloppen hetzelfde klinkt aan de onder- als aan de bovenkant van het expansievat, dan is het vat kapot. In dat geval moet het expansievat zo snel mogelijk vervangen worden.

Een professionele cv monteur inhuren

Het wordt veelal afgeraden om zelf te beginnen aan de vervanging van een expansievat, omdat deze aangesloten is op de cv leidingen. Wanneer je niet weet wat je doet, kan dit voor vervelende problemen zorgen. Op MyGo kun je al snel een geschikte cv monteur vinden bij jou in de buurt. Gebruik de MyGo Matchmaker om direct in contact te komen met een geschikte cv monteur bij jou in de buurt. Heb je liever telefonisch contact? Bel onze klantenservice op 085 106 1600 en wij helpen gratis met het vinden van een goede professional voor jouw klus.

Als je geld wilt besparen, dan is het verstandig om een onderhoudscontract te tekenen met een monteur. Dan betaal je een klein bedrag per maand en zal de monteur jouw expansievat regelmatig komen controleren. Zo kun je eventuele problemen voorkomen in plaats van aanpakken.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!