Duurzame dinsdag: besparen met isolatieglas

Duurzame dinsdag: besparen met isolatieglas

25 jul. '23 • Door MyGo redactie

Op dinsdag kun je op MyGo een duurzame dinsdag blog lezen, waar we nieuwe inzichten en praktische tips delen om ons leven en onze omgeving duurzamer te maken. Bij MyGo geloven we dat duurzaamheid niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor onszelf en de generaties na ons. Daarom vertellen we elke keer over een nieuw onderwerp om te verduurzamen, zodat we samen kunnen werken aan een gezonde, groene en duurzame toekomst. Lees vandaag alles over het verduurzamen van je glas in huis, en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een duurzame toekomst voor ons allemaal.

Bespaar met isolerend glas

Isolatieglas is momenteel een veelbesproken onderwerp, vooral in tijden waarin de gas- en energieprijzen de pan uit rijzen. Het gebruik van isolatieglas kan aanzienlijk geld besparen. In deze blog zullen we je alles vertellen over de verschillende soorten isolatieglas en hun bijbehorende voordelen.

Wat is isolatieglas?

Isolatieglas, zoals de naam al doet vermoeden, zorgt voor betere isolatie dan regulier glas. Het bestaat uit twee glasplaten met daartussen een lege ruimte, ook wel bekend als de 'spouw'. Bij de HR-varianten van isolatieglas is deze spouw gevuld met een edelgas zoals argon, wat zorgt voor nog betere isolatie. Laten we dieper ingaan op de verschillende soorten isolatieglas.

De verschillende soorten isolatieglas zijn:

Dubbelglas

Dubbelglas biedt verschillende voordelen ten opzichte van enkelglas:

  • Verminderd energieverbruik: Doordat warmte minder snel verloren gaat uit de woning, is er minder behoefte aan extra verwarming via bijvoorbeeld de Cv-ketel. Dit kan resulteren in besparingen tot honderden euro's per jaar.
  • Constante temperatuur: In vergelijking met enkelglas voelt de ruimte rondom het raam minder koud aan bij dubbelglas, wat het wooncomfort verhoogt.
  • Minder tocht: Door de constantere temperatuur ontstaat er minder tocht, wat de ruimte aangenamer maakt en schimmelvorming vermindert.

HR-glas

HR staat voor Hoog Rendement en is een verbeterde versie van standaard dubbelglas. Het bevat een reflecterende metaalcoating en isolerende gasvulling tussen de glasbladen. Er zijn verschillende varianten van HR-glas, waarbij een hoger aantal plusjes (bijv. HR++, HR+++, enz.) duidt op een betere isolatiewaarde.

De isolatiewaarde van het glas wordt uitgedrukt in de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. HR++-glas isoleert bijvoorbeeld ongeveer 2,5 keer beter dan standaard dubbelglas.

Triple glas

Triple glas bestaat uit drie glasplaten met isolerende coating en gas ertussen, waardoor het nog beter isoleert dan HR++-glas. Dit type glas is echter zwaarder en kan nieuwe kozijnen vereisen die het extra gewicht kunnen dragen.

Vacuümglas

Vacuümglas bestaat uit twee glasplaten met een isolerende coating en een vacuümruimte van 0,1 millimeter ertussen. Het is dunner en lichter dan andere glassoorten, waardoor het geschikt is voor oudere woningen die beter geïsoleerd moeten worden zonder de kozijnen te vervangen.

Subsidie voor isolerend glas

Als woningeigenaar kun je subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen, waaronder isolatieglas. Dit kan tot ongeveer dertig procent van de kosten dekken, met enkele voorwaarden, zoals een minimale en maximale oppervlakte en het nemen van minimaal twee verduurzamende maatregelen. Lees meer over deze subsidie in ons blog over de Investeringssubsidie voor Duurzame Energie en Energiebesparing!

Welk isolatieglas is de beste keuze?

De beste keuze hangt af van je woning en je specifieke behoeften. HR++-glas is vaak de meest gekozen optie vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding. Als je echter op lange termijn veel wilt besparen op energiekosten, is triple glas (HR+++-glas) de beste optie, hoewel dit een grotere investering vereist.

Hoe bepaal ik welk glas in mijn woning zit?

Om te achterhalen welk glas je hebt, kun je enkele methoden gebruiken:

Enkel glas: bestaat uit één glasplaat en is gemakkelijk te herkennen.

Dubbelglas: herkenbaar aan de aluminium strip tussen de glasplaten.

HR-glas: kan herkend worden aan de letters 'HR' op de aluminium strip of via de code op de strip die naar de fabrikant verwijst.

Triple glas: herkenbaar aan een hoger aantal reflecties van licht bij het gebruik van een lucifer of zaklamp.

Kortom, isolatieglas is een slimme investering voor je huis. Het verbetert niet alleen de energie-efficiëntie en het wooncomfort, maar ook de waarde en uitstraling van de woning. Overleg met een specialist om te bepalen welk type isolatieglas het meest geschikt is voor jouw situatie.

Laat je glas altijd door een ervaren glaszetter plaatsen, dan weet je altijd dat het goed zit. Dankzij onze landelijke dekking hebben we altijd een glaszetter bij jou in de buurt. Met de MyGo matchmaker vind je eenvoudig en snel een beschikbare glaszetter. Klik op de Matchmakerknop of bel naar 085 106 1600

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!