Schutting reparatie of vervangen?

Schutting reparatie of vervangen?

26 apr. '22 • Door MyGo redactie

Bij (storm)schade is het een veelgestelde vraag: kies ik voor schutting reparatie of vervangen? Bij schade is er vaak sprake van stormschade, houtrot- en aantasting of het omvallen van de schutting. Voor veel mensen is deze tuinafscheiding onmisbaar en daarom kiest men er vaak voor het geheel te vervangen.

Dit is echter niet altijd nodig; veel onderdelen zijn één op één te vervangen, waarbij de originele uitstraling behouden blijft.

Schutting reparatie: welke schade is mogelijk?

Een houten schutting staat doorlopend bloot aan tal van weersomstandigheden, waarbij met name storm, regen en hagel natuurlijke risicofactoren zijn. Zo kan de schutting omvallen of kunnen losse takken de constructie beschadigen. Vermoedelijk is deze schade niet direct zichtbaar, maar zijn één of enkele balken wel degelijk ingescheurd of losgekomen. Andere vormen van schade zijn:

  • Houtrot: Heeft doorgaans te maken met de leeftijd van de constructie
  • Schimmels: Ontstaan bij hoge luchtvochtigheid en maken het hout ‘week’.
  • Insecten: De houtworm en boktor vreten door houten elementen

Er zijn tal van factoren die zorgen voor schade aan de schutting. Dat is erg vervelend, want een schutting geeft bescherming, privacy en is tevens een blikvanger voor de tuin. Veel mensen kiezen daarom direct voor vervanging, waar een schutting repareren over het algemeen voordeliger is.

Schutting reparatie of toch vervangen?

De verzekering benaderen voorafgaand aan schutting reparatie

Schade in de tuin komt niet elke dag voor. Wat men over het algemeen niet weet, is dat schade aan de schutting als gevolg van een storm vaak gedekt is door de verzekering. Afhankelijk van de polisvoorwaarden wordt het herstel al dan niet gedekt. Vaak kijkt de verzekering naar de geldende windkracht ten tijde van de schade; alles op of boven windkracht 7 wordt vaak vergoed.

Ook het type hout van de schutting speelt een rol; is dit hardhout of zachter naaldhout? Niet bij elk type schade is de verzekering echter een optie; achterstallig onderhoud aan de schutting wordt vaker niet gedekt. Ook speelt de leeftijd van de schutting vaak een rol bij de hoogte van de uitkering.

Is schutting reparatie mogelijk?

Zeker! Wel willen we je aanraden eerst bouwmarkt of specialist te raadplegen. Zij beschikken over het algemeen over het bewuste materiaal en kunnen je daarom direct verder helpen. Mocht je niet weten welk bedrijf dit is of bestaat het betreffende bedrijf niet meer, dan is het mogelijk een hoveniersbedrijf te benaderen. Deze bedrijven zijn doorgaans gespecialiseerd in de plaatsing van schuttingen en helpen zodoende ook bij reparatie.

Wanneer is schutting reparatie uitgesloten?

Onder bepaalde omstandigheden is schuttingreparatie niet meer mogelijk. Hierbij kun je denken aan een schutting waarvan de verankering niet meer houdt. Hierdoor loop je het risico dat de algehele schutting op omvallen staat, waardoor je in principe bent aangewezen op vervanging.

Ook bij uitgebreide houtrot of aantasting door insecten is het beter om de volledige schutting te vervangen. Zo voorkom je dubbele kosten als blijkt dat het probleem bij reparatie of kleinschalig onderhoud niet is opgelost.

Schutting reparatie of toch vervangen?

Schutting reparatie delen met de buren

Een schutting vormt meer dan eens de erfgrens tussen jou en je buren. Mocht er zich schade voordoen en is deze toe aan herstel, dan raden we je altijd aan de buren te benaderen. Vaak genoeg is schade uitsluitend zichtbaar aan één kant van de schutting, maar kan in een situatie van ‘geen herstel’ de schade wel aan twee kanten zichtbaar worden. Samen herstellen scheelt bovendien 50% van de kosten.

Voorkom schade aan de schutting

Preventief voorkomen van schade is natuurlijk altijd beter dan het herstellen ervan. Een aantal tips kunnen je helpen om schade aan de schutting zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Zorg voor een stevige verankering van de gehele constructie
  • Beitsen tegen houtrot of de houtworm; beitsen zorgt voor een beschermlaag
  • Kies voor duurzaam materiaal, dat goed bestand is tegen het Nederlandse weer

Mocht er zich toch schade voordoen, bel dan altijd eerst de verzekering. Zij vertellen je direct meer over de inhoudelijke mogelijkheden tot een vergoeding bij schade aan de schutting.

Schutting reparatie of toch vervangen?

MyGo Matchmaker

Schuttingreparatie is onder de streep in sommige gevallen wel mogelijk, maar onder bepaalde omstandigheden blijft het vervangen van een schutting eenvoudiger en effectiever. Leg altijd de kosten naast elkaar om een goede overweging te kunnen maken. Via de MyGo Matchmaker komt u snel in contact met een specialist bij u in de regio.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 4 maart 2019 en werd op 26 april 2022 geactualiseerd met o.a. nieuwe informatie over reparatie.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!