Terug naar prijzen
Tuin betegelen kosten

Tuin betegelen kosten

Wat kost het om je tuin te laten betegelen?

De kosten voor het laten betegelen van je tuin kunnen uiteen lopen van 30 tot 100 euro per m2. De prijs wordt met name bepaald door de gekozen tegel en de arbeidskosten van een stratenmaker.

Tegels zijn veelzijdig. Je kunt ze gebruiken voor een terras, looppaden, zithoekjes in je tuin, een oprit of zelfs als oplossing voor een onderhoudsarme tuin. In dit artikel vertellen we je alles over de kosten van het leggen van tegels.

Ben je op zoek naar een stratenmaker of hovenier voor jouw tegelwerk? MyGo helpt je daarbij. Via de MyGo Matchmaker koppelen we jou aan de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen. Om meer over verschillende vakmensen te weten te komen kun je op onze website profielen en reviews bekijken. Krijg je liever direct inzicht in de mogelijke kosten dan kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bellen kan ook bij MyGo. Bel gratis 085 106 1600. Onze klantenservice helpt je graag om in contact te komen met een vakman uit de regio.

Kosten tegels leggen

De kosten voor het leggen van tegels bestaan voornamelijk uit de arbeidskosten van de vakman, de prijs voor de tegels en de kosten voor andere benodigdheden als ophoogzand en opsluitbanden.

Tabel 1: Gemiddelde prijzen van diensten en materialen voor het leggen van tuintegels

Diensten en materialen

Gem. prijs

Tegels per m2

€ 12 - € 65

Stratenmaker/hovenier per uur

€ 30 - € 45

Stratenmaker/hovenier per m2

€ 10 - € 15

Ophoogzand/voegzand per m3

€ 50 - € 70

Opsluitbanden per meter

€ 2 - € 5

Welke factoren bepalen de prijs van het betegelen van je tuin?

Tegels

Tegels zijn er in vele soorten en maten. Het materiaal van de tegel heeft invloed op de kosten van je bestrating. Ga je voor een voordelige optie met een betontegel of ben je op zoek naar de natuurlijke, luxe uitstraling van natuursteen? Ook de grootte van de tegel speelt een rol bij de prijs. Kies je voor een groter formaat (80x120 cm) tegel, voor kleinere tegels (60x60 cm) of juist voor een patroon waarin je grote en kleine tegels combineert. Bij grotere tegels ben je per m2 doorgaans wat voordeliger uit.

Tabel 2: prijzen en kenmerken van verschillende soorten tuintegels

Soort tegel

Gem. prijs per m2

Kenmerken

Betontegel

€ 12 - € 30

Veel variatie in kleur, vorm en afmetingen

Flagstones

€ 25 - € 40

Platte natuursteen. Verschillen in vorm, dikte, grootte en structuur van elkaar

Houten tegels

€ 20 - € 65

Onderhoudsarm en hittebestendig

Natuursteen tegels

€ 30 - € 65

Natuurlijke en luxe uitstraling, veel verschillende kleuren en structuren

Keramische tegels

€ 30 - € 65

Lichte, dunne tegel. Kleurvast, krasvrij, maatvast en onderhoudsarm

Stratenmaker/hovenier

Laat je de tegels leggen door een stratenmaker of ga je zelf aan de slag? Voor een stratenmaker of hovenier betaal je gemiddeld 30 – 40 euro per uur, of 10 – 15 euro per m2. Of een vakman een uurtarief of een m2-tarief in rekening brengt hangt af van de complexiteit van het legpatroon. Bij een ingewikkeld patroon kan een stratemaker minder snel werken. Dan is de kans groter dat de vakman een uurtarief in rekening brengt. Bij een eenvoudig patroon wordt meestal een prijs per m2 in rekening gebracht. Stem dit van te voren af met jouw stratemaker. Dan weet je waar je aan toe bent.

Een solide ondergrond

Een goede fundering voorkomt dat je bestrating naar verloop van tijd gaat verzakken. Voor de meeste tegelsoorten is een zandbed van 15 cm op een harde onderlaag voldoende. Maar heb je nu te maken met een zachte onderlaag, of met een tegelsoort die een stabielere ondergrond nodig heeft zijn er extra toepassingen mogelijk. Zo kan de oppervlakte waar de bestrating komt te liggen worden afgegraven en worden voorzien van een laag gebroken puin. Op deze onderlaag kan vervolgens stabilisatiezand of een cementlaag worden aangebracht zodat de kans op verzakkingen wordt geminimaliseerd.  

Opsluitbanden

Opsluitbanden zorgen ervoor dat de bestrating als het ware wordt ingesloten. De opsluitbanden worden over de gehele oppervlakte aan de randen van de bestrating aangebracht. Zo kan de bestrating na het leggen niet meer verschuiven. Samen met het ingeveegde voegzand zullen opsluitbanden ervoor zorgen dat je bestrating jaren stabiel zal blijven liggen zonder te verzakken. De prijs van opsluitbanden ligt tussen de 2 en 5 euro per strekkende meter.

Een voordelig alternatief voor tegels: grind of spit

Grind of split is een voordelig alternatief voor tuintegels. Grind bestaat uit kleine steentjes die door de natuur zijn gevormd. Split is gesteente dat door machines wordt gebroken en gezeefd.

Om grind en split goed op hun plek te houden kun je grindplaten gebruiken. Grindplaten zijn kunststof matten met zeshoekige vlakken in honingraadmodel die het grind vasthouden. Door deze matten te gebruiken verstevig je de ondergrond en voorkom je spoorvorming. Omdat de meeste grindmatten met worteldoek geleverd worden ben je ook direct beschermt tegen onkruid.

Tabel 3: Gemiddelde prijzen grind en split

Materiaal

Gem. prijs

Grind

€ 10 per m2

Split

€ 12 per m2

Grindmatten

€ 12 - € 15 per m2

Je tuin laten betegelen: 3 Prijsvoorbeelden

Voordelige optie

Je hebt een grote tuin waarin je een aantal tuinpaden (30 m2) en een klein terras (13 m2) wilt laten aanleggen. Vanwege een bescheiden budget kies je bij de tuinpaden voor grind. Voor het terras neem je een voordelige betontegel. Zelf bereid je de ondergrond voor zodat de stratenmaker de tegels alleen nog maar hoeft te leggen. Ook krui, en hark je het grind zelf uit. De prijs voor het leggen van de tegels, het grind en de bestrating ligt dan gemiddeld tussen de 600 en 900 euro.

Gemiddelde optie

Je bent net verhuisd en wilt graag een ruim terras (20 m2) laten aanleggen in je nieuwe tuin. Gelukkig hebben de vorige bewoners de tuin helemaal leeggehaald dus hoeft er niets verwijderd te worden. Om zonder afstap vanuit je huis het terras op te kunnen laat je het terras 20 centimeter ophogen. Voor de bestrating kies je luxe betontegel. Het ophogen en het leggen van de bestrating laat je aan een vakman over. De prijs voor deze klus, inclusief de bestrating ligt gemiddeld tussen de 850 en 1.250 euro.

Luxe optie

Je hebt besloten je huidige terras (16 m2) te vervangen door de nieuwste trend op het gebied van buitenbestrating: keramiek. Het nieuwe terras komt op de plaats van het huidige terras. Maar dat betekent wel dat de oude terrastegels eerst verwijderd moeten worden. Bovendien is de huidige fundering niet solide genoeg voor keramische tegels. Daarom laat je het terras afgraven en komt er een laag van gebroken puin en stabilisatiezand voor de huidige onderlaag in de plaats. Voor de bestrating kies je voor keramische tegels in verschillende formaten die je in een strak patroon laat leggen. Je laat alles over aan een vakman. De prijs voor de klus, inclusief de bestrating ligt dan gemiddeld tussen de 1.000 en 1.800 euro.

Welke handelingen verricht een stratenmaker?

Om een idee te krijgen wat er allemaal bij het leggen van tegels komt kijken volgt hier een stappenplan voor het leggen van tuintegels.

  • Stap 1: Ontwerp en uittekenen. Samen met de vakman bepaal je het materiaal van de tegel en het legpatroon. Dat idee wordt vervolgens uitgetekend en uitgezet in de tuin.
  • Stap 2: Preparatie ondergrond. De ondergrond wordt geprepareerd voor het type tegel dat je gekozen hebt. Zo is een zandbed van ophoogzand geschikt voor een betontegel, maar onvoldoende solide voor keramische tegels.
  • Stap 3: Aanbrengen fundering (optioneel). Om verzakkingen te voorkomen is een solide fundering voor de bestrating van belang. Bij een zachte ondergrond is een onderlaag van gebroken puin met stabilisatiezand of zelfs cement noodzakelijk voor sommige tegelsoorten.
  • Stap 4: Aantrillen en afvlakken zandbed. Nadat de fundering is aangebracht is het van belang het zandbed zo af te vlakken dat het regenwater straks gemakkelijk van de bestrating af kan stromen. Het zandbed loopt dus schuin af in een gewenste richting.
  • Stap 5: Kantopsluiting plaatsen. Voordat de tegels geplaatst worden wordt eerst de kantopsluiting aangebracht. Zo is precies duidelijk binnen welke oppervlakte de tegels komen te liggen.
  • Stap 6: Leggen tegels en afwerking. De tegels worden op het afgevlakte zandbed geplaatst en licht aangeklopt met een straathamer. Nadat alle tegels zijn gelegd worden de voegen ingeveegd met voegzand of speciaal voegmiddel.

Bespaartips van MyGo

  1. Doe een deel van de werkzaamheden zelf. Door de klus zelf voor te bereiden, bijvoorbeeld door oude tegels te verwijderen kun je besparen op de arbeidskosten van een vakman.
  2. Vraag meerdere offertes aan. Vakmensen rekenen niet allemaal hetzelfde tarief. Door meerdere offertes aan te vragen krijg je een goed beeld van de mogelijk kosten.
  3. Kies een vakman uit de buurt. Wanneer je kiest voor een vakman uit de buurt bespaar je op de voorrijkosten.

Vind een vakman met MyGo

Heeft dit artikel je geïnspireerd en zoek je een stratemaker of hovenier om jouw tuin te betegelen? MyGo kan je daarbij helpen. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan de vakman die het beste aansluit bij jouw klus.

Om meer te weten te komen over de vakmensen in jouw regio kun je op onze website profielen en beoordelingen bekijken. Ligt jouw prioriteit vooral bij de mogelijke kosten van de klus dan kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Doe je dat liever telefonisch? Geen probleem voor MyGo. Bel gratis 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice brengen je graag in contact met een geschikte vakman uit de buurt.