Boomstronk verwijderen kosten

Boomstronk verwijderen kosten

Wat kost een boomstronk verwijderen?

Een boomstronk verwijderen kost meestal tussen de 150 en de 300 euro. Als je de hele boom wilt laten kappen, komt daar zo’n 400 tot 600 euro bij. Bij boomstronken met een doorsnee van groter dan 80 centimeter kunnen de kosten van het verwijderen van de boomstronk oplopen tot wel 500 euro. Een boomstronk verwijderen is erg handig, omdat de ruimte daarna ergens anders voor kan worden gebruikt. 

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

 

Direct een hovenier in de buurt?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Prijsopbouw boomstronk verwijderen kosten

Tabel 1: Boomstronk verwijderen kosten per soort klus

Soort klus

Gemiddelde kosten

Boomstronk verwijderen: uitgraven

€50-200

Boomstronk verwijderen: stobbenfrees

€50-100

Grote boomstronk verwijderen (doorsnee groter dan 80 cm)

€300-500

Boom kappen

€300-600

Mogelijkheden boomstronk verwijderen

Zoals in bovenstaande tabel te zien is zijn er twee manieren om een boomstronk te verwijderen:

  1. Stobbenfrees. Het frezen van een boomstronk is de goedkoopste en snelste manier om een boomstronk te verwijderen. De boomstronk en de wortels van de boom worden uitgefreesd, oftewel verwijderd met brute kracht. Vervolgens worden ze vernietigd en eventueel versnipperd.
  2. Uitgraven. Als er geen ruimte is voor frezen of het gaat om een kleine boomstronk, dan kan de hovenier de boomstronk uitgraven. Dit is handwerk en kost dus meer tijd, wat je terug kunt zien in de kosten.

Wat kost een boomstronk verwijderen?

Diepte boomstronk verwijderen: richtlijnen

Bij een boomstronk verwijderen is het belangrijk wat je daarna met die plek in de tuin wilt doen. Dat bepaalt namelijk hoe diep de hovenier de boomstronk moet verwijderen. Daarom zijn er de volgende richtlijnen voor het weghalen van de boomstronk:

Tabel 2: Hoe diep je boomstronk verwijderen?

Nieuwe functie grond

Minimaal benodigde diepte

Gazon aanleggen

20-30 cm diep

Tuinbestrating aanleggen

30 cm diep

Beplanting aanbrengen

30 cm diep

Schutting plaatsen

40-50 cm diep

Nieuwe boom planten

50 cm diep

Boom kappen mogelijkheden

Meestal als men een boomstronk wilt verwijderen, moet er eerst een boom worden gekapt. De hovenier kan op drie manieren een boom kappen:

  • Laten vallen. Vallen is de goedkoopste en snelste manier om een boom te kappen. Er moet hiervoor voldoende ruimte zijn. Het is dus verstandig om van tevoren al eventuele voorwerpen weg te halen. De hovenier zaagt de boom in één keer bij de grond af en maakt een inkeping om de valrichting te bepalen. Vervolgens valt de boom in één keer om en kan deze worden verwijderd.
  • Klimmen. Als er geen ruimte is om de boom in één keer te laten vallen, klimt de hovenier in de boom en kapt hij of zij de boom in delen. Hij of zij zaagt dan stuk voor stuk de boom af.
  • Hoogwerker. Is het niet veilig om in de boom te klimmen, bijvoorbeeld omdat de boom ziek of onstevig is? Dan kan de hovenier een hoogwerker gebruiken. Vervolgens kapt de hovenier de boom in delen. Deze methode brengt uiteraard de hoogste kosten met zich mee, omdat je de hoogwerker moet huren.

Wat kost een boomstronk verwijderen?

Tips van MyGo: boomstronk verwijderen

MyGo heeft een aantal handige tips voor je verzameld voor het verwijderen van je boomstronk:

  1. Vergunning. In Nederland is het bijna altijd nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente wanneer je een boom wilt kappen. Hier kan wat tijd overheen gaan, waarmee je rekening moet houden in je planning. Is de boom al gekapt? Dan is het verwijderen van de boomstronk vaak vergunningsvrij.
  2. Leidingen en kabels. Het kan zijn dat er leidingen of kabels rondom de boomstronk in de tuin liggen. Het is belangrijk dat die niet geraakt worden. Je kunt de ondergrondse infrastructuur van kabels en leidingen aanvragen via het Kadaster.
  3. Klic-melding. Het is verstandig om een Klic-melding te doen bij het Kadaster wanneer je een boomstronk laat verwijderen. Als je machinaal gaat graven, is deze melding zelfs verplicht. Je kunt de melding hier doen.
  4. Hovenier. Het verwijderen van een boomstronk gaat een stuk sneller met een professionele hovenier. De hovenier houdt uiteraard ook rekening met eventuele kabels en leidingen, zodat jij je daar niet druk om hoeft te maken. Ook regelt de hovenier de Klic-melding wanneer deze nodig is. Een geschikte hovenier kun je vinden met de MyGo Matchmaker.
  5. Hout afvoeren. Het is verstandig om van tevoren met de hovenier te overleggen wie het hout gaat afvoeren. Soms wordt het hout al versnipperd door de stobbenfrees, zodat je het kunt gebruiken als pad of zelf gemakkelijk kunt afvoeren. Zo niet, dan kun je geld besparen door het hout zelf af te voeren. Wil je het hout niet zelf afvoeren? Spreek dan van tevoren met de hovenier af wat de prijs voor het afvoeren zal zijn.

Snel de beste specialist vinden met MyGo

Een boom kappen en een boomstronk verwijderen kun je het beste laten doen door een professionele hovenier. Het kan namelijk gevaarlijk zijn om deze klussen zelf te doen. Bij het kappen van de boom kun je immers de boom op jezelf of je woning laten vallen. Bij het verwijderen van de boomstronk kun je per ongeluk kabels of leidingen raken en beschadigen. Een deskundige hovenier zorgt er met zijn of haar vakmanschap voor dat de klussen voorspoedig verlopen.

Hovenier in de regio nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel naar 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!