Terug naar diensten
Lekkage verwarming

Lekkage verwarming

Een lekkage in de verwarming wil je natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben. Als de centrale verwarming lekt wordt (een deel van) de verwarmingsinstallatie immers niet meer goed warm. En dat is nog niet alles.

Ben je direct op zoek naar een loodgieter om jouw lekkage op te lossen? MyGo’s Matchmaker brengt je direct in contact met verschillende loodgieters in de regio. Onze klantenservice kan ook telefonisch helpen met het vinden van een geschikte loodgieter. Bel naar 085 106 1600.

Inhoudsopgave

Lekkage verwarming kosten

De kosten van een cv lekkage kunnen verschillen op basis van hoe erg de lekkage is en wat er moet gebeuren. Wanneer de lekkage bijvoorbeeld eenvoudig kan worden gedicht ben je goedkoper uit dan wanneer er een gedeelte van de leiding moet worden vervangen. Bovendien kan het zijn dat de lekkage eerst moet worden opgespoord.

Gemiddeld kun je rekenen op kosten van ongeveer 50 tot 70 euro per uur voor het verhelpen van de lekkage. De kosten van het opsporen van een lekkage in de verwarming kunnen erg verschillen. Is de lekkage gemakkelijk te vinden met het blote oog en de ervaring van een loodgieter, dan kost dit gemiddeld zo’n 75 euro. Kan de lekkage niet zomaar worden gevonden, dan is er een lekdetectie nodig. De kosten hiervan liggen gemiddeld rond de 375 euro excl. btw, en kunnen oplopen tot 500 euro als de lekkage echt moeilijk te vinden is. Voor meer informatie over lekdetectie kun je terecht op deze pagina.

Lekkage CV

Lekkage verwarming herkennen

Een lekkage in de verwarming valt lang niet altijd direct op. Zodra hij eenmaal op valt dan is de meeste schade inmiddels ook al gedaan, en zit er opeens spoed achter de reparatie. Maar hoe kun je een lekkage nou ontdekken in zijn beginfase?

Er zijn een aantal manieren om er vroegtijdig achter te komen dat je last hebt van een lekkage in de verwarming. De eerste aanduidingen zitten in de radiatoren. Deze worden in het geval van een lekkage namelijk minder warm en doen ook langer over het opwarmen dan voorheen. Bovendien kan het zijn dat de radiator tikkende of druppelende geluiden begint te maken. Dit is vaak een aanduiding dat er onvoldoende druk staat op de leidingen.

Controleer in dat geval de drukmeter op de CV installatie. Dit is iets wat je sowieso regelmatig kunt doen om de verwarming in optimale conditie te houden. Idealiter ligt de druk in de verwarming tussen de 1,5 en 2,0 bar. Is de druk lager dan dit dan moet de CV ketel worden bijgevuld. Dit kun je in principe vrij gemakkelijk zelf doen, maar je kunt er ook een CV monteur voor laten komen. Als je de ketel hebt bijgevuld, maar de druk is binnen een aantal weken al weer te laat, dan zit er een beginnende lekkage in een cv leiding. Ook een onverwachts hoge energierekening kan duiden op een lekkage in de verwarming. Het gas verbruik kan namelijk oplopen als er warmer water nodig is om een bepaalde temperatuur in huis te realiseren.

Lekkage CV

Lekkage CV expansievat

Veel lekkages in de CV installatie zitten in het expansievat. Het expansievat is een onderdeel van het verwarmingssysteem dat de druk in de leidingen reguleert. Warm water zet namelijk uit, waardoor er meer druk op de leidingen komt te staan als de cv het water verwarmt. Om te voorkomen dat de leiding knapt kan het overtollige water ontsnappen naar het expansievat. Als de temperatuur vervolgens weer daalt gaat het water terug te leiding in.

Je kan controleren of er een lekkage in het expansievat zit door met je knokkels of een hard voorwerp tegen de boven- en onderkant van het vat te tikken. Wanneer beide kanten hetzelfde geluid maken zit er zeer waarschijnlijk een lekkage, en moet je het expansievat laten vervangen. De meeste expansievaten gaan zo’n 7 jaar mee voor deze aan vervanging toe is.

Lekkage verwarming in de leidingen

Als de lekkage niet in het expansievat zit is de kans groot dat deze zich in de leidingen bevindt. Vaak ontstaan lekkages rondom de koppeling tussen de leidingen. Als deze niet goed is aangesloten of is versleten kan het water hier gemakkelijk door heen sijpelen. Naar mate de tijd vordert wordt de lekkage dan steeds erger. Lekkages in de cv leiding kunnen ook ontstaan door schade, wanneer er bijvoorbeeld iets tegenaan valt of bij het klussen in de leiding wordt geboord. Ga zelf even na of je hier iets kunt vinden om kosten te besparen.

Gezien leidingen van de verwarming vaak in de muren en vloeren zijn verwerkt zijn niet alle leidingen zelf te controleren. Echter kan een lekkage in de muur of vloer wel zichtbare sporen achterlaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schimmel- of vochtplekken. Wanneer je deze ziet kun je dus ook ongeveer aanduiden waar de lekkage zich bevindt. Let op: het water kan een heel stuk naar beneden zijn gedropen voor het contact maakt met de muur en zichtbare sporen achter laat. Deze plekken kunnen dus ook erg misleidend zijn bij de zoektocht naar de oorsprong van de lekkage. Lukt het niet om de lekkage op te sporen, dan kan een lekdetectie worden ingezet. Voor meer informatie over lekdetectie kun je terecht op deze pagina.

Lekkage CV

Lekkage verwarming repareren

Als je de lekkage hebt geconstateerd, en de oorsprong van de lekkage in de verwarming is gevonden, dan is het zaak om deze zo snel mogelijk te laten repareren. Over het algemeen kun je hier het beste een loodgieter voor in schakelen. Met een flinke dosis technisch vernuft kun je het proberen zelf op te lossen. Vaak gaat dit alleen ten koste van de kans op een vergoeding bij de verzekering. Meer informatie over de rol van de verzekering bij lekkage vind je op onze pagina lekkage verzekering.

Een loodgieter kan de lekkage snel en kundig verhelpen door een deel van de leiding te vervangen of kleine schade te repareren. Vervolgens kan de CV ketel weer worden bijgevuld en zou de verwarming naar behoren moeten werken.

Gevolgen lekkage verwarming

Een lekkage in de verwarming kan je het beste niet laten zitten. De lekkage ongeroerd laten kost je namelijk handen vol geld. Er zijn een aantal gevolgen van een lekkende CV:

  • De stookkosten gaan omhoog omdat er meer gas nodig is om de woning te verwarmen.
  • De lekkage veroorzaakt waterschade en schimmelplekken die moeten worden hersteld.
  • Als er eenmaal lekkage is maakt de druk van het water deze lekkage naar verloop van tijd steeds heviger.

Vind een professional bij MyGo

Een geschikte loodgieter, CV monteur of lekdetectie specialist(e) vinden in de buurt is niet altijd even gemakkelijk. MyGo’s Matchmaker helpt je hierbij. Druk op de Matchmaker-knop en vind direct meerdere geschikte vakbedrijven bij jou in de regio om te helpen bij jouw klus. Plan direct een afspraak in, neem contact op of vraag eerst één of meerdere offertes aan om de juiste loodgieter te vinden. Wordt je liever telefonisch geholpen? MyGo's klantenservice helpt graag met de zoektocht naar een geschikte professional. Bel naar 085 106 1600.