Terug naar diensten
Lekkage verwarming

Lekkage verwarming

Last van lekkage in je verwarming wil je natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben. Bij Mygo kun je eenvoudig gespecialiseerde loodgieters vinden, die je met een cv lekkage kunnen helpen. Er zijn echter ook verschillende mogelijkheden om zelf een lekkage op te sporen en het probleem te verhelpen. Zo bespaar je tijd en geld.

Lekkage cv expansievat

De meeste mensen weten waarschijnlijk niet wat een expansievat is, of wat voor functie het binnen de centrale verwarming vervult. Een expansievat is echter een belangrijk onderdeel van een CV-ketel. Het reguleert de druk binnen het systeem wanneer het warme water uitzet. Door deze drukverschillen op te vangen zorgt een expansievat ervoor dat de leidingen nooit onder te grote druk komen te staan.

De meeste expansievaten gaan 7 jaar mee. Na die periode kun je het expansievat beter laten vervangen, omdat de efficiëntie steeds verder afneemt. In het geval van een lekkage kun je het expansievat controleren door met je knokkels of een hard voorwerp tegen de boven- en onderkant te tikken. Als het hele vat gevuld is met water maken beide kanten hetzelfde geluid. Dan weet je zeker dat er een lek zit en moet je het expansievat zo snel mogelijk laten vervangen.

Lekkage cv leiding

Een lekkage in de leidingen van de cv kan voor grote problemen zorgen. Wanneer het water langzaam uit de leidingen sijpelt kan het de constructie daaromheen verzwakken. Er kunnen bovendien vervelende schimmelplekken ontstaan, en de vochtschade is vaak aanzienlijk. Bij het opsporen van een lekkage kun je dus zoeken naar eventuele verkleuringen in de muren, het plafond of de vloer. Professionele loodgieters beschikken echter vaak over hightech apparatuur, waarmee ze het lek snel en effectief op kunnen sporen, zonder je woning te beschadigen. Thermografische camera’s en ultrasone detectie vormen hierbij belangrijke hulpmiddelen.

Lekkage cv oplossen

Zelf een cv lekkage oplossen? Dat kan met behulp van het onderstaande stappenplan. In het geval van complexe lekkages kun je natuurlijk altijd beter een ervaren loodgieter inschakelen, maar soms kun je het probleem ook zelf opsporen.

Een eerste startpunt is altijd de waterdruk. Idealiter ligt deze tussen de 1,8 en 2,1. Ligt de druk significant lager, dan is er sprake van drukverlies en is de volgende stap het ontluchten van de radiator. Draai de thermostaat zo laag mogelijk, haal de cv-stekker uit het stopcontact, en wacht 15 minuten. Nu kun je de ontluchtingssleutel pakken en het ontluchtingsventiel bij de radiator opendraaien. Wacht tot alle lucht uit het apparaat is ontsnapt en draai het ontluchtingsventiel weer dicht.

Het kan ook zijn dat je de cv-ketel bij moet vullen. Dit is een veelgehoorde klacht bij cv-lekkages. Schroef eerst de vulslang op de waterkraan van de cv-ketel. Begin de ketel langzaam met water te vullen, totdat de drukmeter opnieuw tussen de 1,8 en 2,1 staat. Is het probleem ook hier nog niet mee verholpen, dan is de oorzaak complexer dan gedacht. Schakel in dit geval een CV monteur van MyGo in, deze helpt je in no-time verder. Bel direct naar: 085 432 00 32