Wat kost lekdetectie?
De prijzen voor het uitvoeren van een lekdetectie lopen erg uiteen. Is het lek lastiger te vinden, dan is er specialistischer apparatuur nodig en neemt het opsporen van de lekkage ook meer tijd in beslag. Voor een lekdetectie met apparatuur betaal je al gauw €400 tot €500 euro. Het uitvoeren van een lekdetectie kan gedaan worden door een lekdetectiespecialist of een loodgieter. Bij lekkage is het belangrijk om zo snel mogelijk te achterhalen waar de lekkage vandaan komt, zo voorkom je schimmelvorming en waterschade aan meubilair of muren.
Gelukkig kan MyGo je vandaag nog helpen aan een geschikte specialist(e) bij jou in de buurt. Via de MyGo Matchmaker kun je direct contact opnemen met een deskundige naar keuze. Bij spoedgevallen kunnen loodgieters meestal dezelfde dag nog aanwezig zijn. Aarzel dus niet om de Matchmaker te gebruiken of om te bellen naar 085 106 1600 voor meer informatie.
Vraag vrijblijvend een offerte aan!
Lekdetectie: wat bepaalt de prijs?
De prijs van een lekdetectie wordt bepaald door het type lekdetectie dat nodig is. Wanneer een lekkage gemakkelijk te zien is, kan een lekdetectie vlot en zonder speciale apparatuur worden uitgevoerd. Dat kost meestal rond de 75 euro. Bij ingewikkeldere gevallen heeft de loodgieter of lekdetectie expert speciale apparatuur nodig en moet hij of zij systematisch de wanden en vloeren nagaan om het lek op te sporen. Dit kan veel tijd in beslag nemen, waardoor de kosten van deze soort lekdetectie al snel oplopen tot zo’n 400 tot 500 euro.
Wat gebeurt er na een lekdetectie?
Na de lekdetectie zal de specialist(e) samen met jou kijken naar een passende oplossing. Bij minder dringende gevallen zul je een afspraak inplannen met een loodgieter. Het verhelpen van een lekkage kost meestal tussen de 75 en de 300 euro. De gemiddelde prijs is 100 euro en de klus is meestal binnen een uur klaar. Bij lastige gevallen kan de klus uiteraard langer duren en gaat deze ook meer kosten. Bij spoedgevallen kan de specialist(e) meestal dezelfde dag nog de lekkage verhelpen. Het kan zijn dat je bij spoedgevallen meer betaalt omdat de specialist(e) buiten zijn of haar standaard werkuren werkt. De standaard werkuren van specialisten zijn meestal tussen acht en zes.
Hoe herken je lekkage?
Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat je lekkage in je woning hebt:
- Vochtplekken en waterschade. Omdat leidingen zich meestal achter muren bevinden, kan het lang duren voordat een lek wordt opgemerkt. Door vochtplekken op de vloer, het plafond, of de muren kun je zien dat je lekkage hebt. Ook schimmelplekken wijzen vaak op een lekkage.
- Hoge waterrekening. Betaal je plotseling meer voor je gebruikswater dan je verwacht had? Heb je een hoger waterverbruik dat je niet kunt verklaren? Dan is het mogelijk dat je een onopgemerkte lekkage hebt.
- Hoge energiekosten. Lekkage kan ervoor zorgen dat je isolatie beschadigd raakt en minder goed werkt. Veel isolatiematerialen kunnen namelijk niet goed tegen water. Door zulke schade kan je isolatiesysteem veel meer energie gaan verbruiken. Merk je dus een hoger energieverbruik op, dan kan dit veroorzaakt worden door een lek.
Meest voorkomende oorzaken van lekkage
Er zijn verschillende soorten lekkages die je woning kunnen aantasten:
- Lek in een afvoerbuis. Afvoerbuizen worden weleens beschadigd tijdens het klussen. De gevolgen zijn dan meestal na een aantal dagen zichtbaar. Lekkage aan een afvoerbuis is te herkennen aan druppels water die zich vormen in een wand, plafond of vloer.
- Lekkage in een waterleiding. Lekkage aan de waterleiding komt meestal doordat er kleine hoeveelheden water ontsnappen langs de vertakkingspunten van de leidingen. Je kunt dit opmerken door druppelvorming, vocht- en schimmelplekken.
- Lekkage aan de verwarming. Een lek in het verwarmingssysteem komt veel voor in de aan- en afvoerleidingen van de cv. De oorzaken hiervan zijn meestal een lek in de leiding of een lekkende koppeling. Ook deze vorm van lekkage wordt vaak veroorzaakt door het klussen.
Waarmee rekening houden bij lekdetectie?
Bij een lekdetectie is het handig om ervoor te zorgen dat de specialist(e) overal goed bij kan. Het is namelijk goed mogelijk dat de specialist(e) vrijwel alle vloeren, muren en plafonds moet afzoeken om de oorzaak van de lekkage te vinden. Dit gaat een stuk sneller wanneer er geen overbodige meubels en spullen in de weg staan. Als je lekkage hebt, is het verstandig om ervoor te zorgen dat er geen meubels tegen de vochtplek(ken) aanstaan. Hierdoor kunnen er namelijk schimmels ontstaan op of in deze meubels.
Meer weten over lekdetectie?
Een lekdetectie specialist(e) heeft verschillende methodes om het lek zo efficiënt mogelijk op te sporen. Dit doet hij of zij met één of meerdere van de volgende speciale technieken:
- Infraroodcamera. Deze camera neemt warmteverschillen waar in wanden en vloeren, waarmee het warme water kan worden gevolgd tot aan het lek. Met deze camera kan door muren gekeken worden, zodat er niets hoeft worden opengebroken.
- Druktest. Met deze test wordt de waterdruk in de leidingen tijdelijk opgevoerd. Als de druk niet constant blijft, dan zit er ergens een lek.
- Ultrasone detectie. De specialist(e) gebruikt geluidsgolven om te bepalen waar de lekkage precies zit.
- Electro-akoestiek. Deze techniek zoekt naar ondergrondse en ingebouwde leidingen. Zulke leidingen zijn lastig te vinden maar kunnen wel lekkage veroorzaken waar je in je woning wat van merkt.
- Hygrometrie / vochtmeting. Deze methode speurt vochtigheid op in materialen, zodat de plaatsen waar het meeste vocht zit worden gevonden. Op deze plaatsen bevindt het lek zich.
- Endoscopie. Er wordt een mini camera gebruikt om via de leidingen of kleine holle ruimtes te zoeken naar de oorzaak van de lekkage.
MyGo helpt je graag aan de beste lekdetectie specialist(e)
Een lekdetectie kun je laten doen door een lekdetectie specialist(e) of door een loodgieter. Niet alle loodgieters beschikken over de speciale apparatuur die hierboven beschreven staat. Daarom kun je niet altijd bij alle loodgieters terecht. Als je op zoek bent naar een geschikte lekdetectie specialist(e), kun je de MyGo Matchmaker gebruiken. MyGo helpt je met het vinden van de beste specialisten bij jou in de buurt. Je kunt direct contact met een geschikte specialist(e) opnemen, maar je kunt ook eerst een offerte aanvragen. Je kunt zelfs meerdere offertes aanvragen om prijzen van verschillende specialisten te vergelijken. Voor meer informatie over de MyGo Matchmaker kun je bellen naar 085 106 1600.