Terug naar diensten
Waterleiding repareren

Waterleiding repareren

De waterleidingen van een woning zijn een belangrijk maar gevoelig onderdeel. Als deze beschadigd raken of gaan lekken dan kan er een hoop bijkomende schade zijn. De waterleiding kan dan ook het beste zo snel mogelijk worden gerepareerd.

Als je direct contact wilt met een loodgieter kun je terecht in de MyGo Matchmaker. Hier vind je eenvoudig een loodgieter uit de regio die past bij jouw klus. Vraag online een offerte aan of plan direct een afspraak in. Heb je liever telefonisch contact met de loodgieter? Bel onze klantenservice op 085 106 1600.

Inhoudsopgave

Lekkage waterleiding repareren

Als er een waterleiding lek is kan de bijkomende schade soms flink oplopen. Doordat er zoveel soorten lekkages zijn, moet een loodgieter echter goed weten wat de oorzaak is.

Lekkage waterleiding in muur

Heb je te maken met lekkage van de waterleiding in de muur? Dat is doorgaans lastig op te sporen. Je herkent een dergelijke lekkage aan vochtplekken op de muur, welke door de tijd steeds verder kunnen groeien. Aan de hand van de plek waar vocht zichtbaar is kan je al het één en ander zeggen over de locatie van de lekkage in de waterleiding, maar voor de precieze locatie heb je meer nodig. Een lekdetectie specialist beschikt over de nodige geavanceerde apparatuur waarmee een lekkage in de waterleiding op de muur scherper vastgesteld kan worden.

Lekkage waterleiding repareren

Is de locatie van de lekkage vastgesteld? Dan is het zaak deze zo snel mogelijk te repareren. De eerste stap die je zal moeten nemen is het dichtdraaien van de hoofdkraan, waardoor de druk uit de waterleiding zal worden genomen. Rondom de plek waar de lekkage is gevonden zal een stuk van de waterleiding worden weggehaald en hier wordt een nieuw stukje waterleiding geplaatst. Indien nodig zijn ook nieuwe knel- of soldeerkoppelingen hierbij inbegrepen. Het is verstandig om de reparatie uit te besteden aan een loodgieter, aangezien het vervangen van een waterleiding niet eenvoudig is. Bij een gebrek aan expertise en ervaring is er kans dat de waterleiding beschadigd als je zelf aan deze gaat klussen, en dan ben je wat verder van huis.

Tijdens het repareren van de lekkage zal overigens ook worden gekeken naar de aanleiding van de lekkage. Komt dit bijvoorbeeld door bevriezing in de leiding, dan is het noodzakelijk een groter gedeelte van de waterleiding te vervangen. Er is namelijk kans dat de leidingen hierdoor zijn uitgezet. Mocht er enkel sprake zijn van een scheurtje, dan is het vervangen van een stuk waterleiding al voldoende om het probleem te verhelpen

Lekkage Waterleiding

Afbeelding 1: Waterleiding lekt heel hevig

Lekkage waterleiding in beton

Een lekkage in een waterleiding in beton is lastiger te achterhalen. Er is in dit geval lang niet altijd sprake van een lekkage die zichtbaar is in de vorm van vochtplekken. Een dergelijke lekkage komt vooral naar voren wanneer je grote verschillen ziet in het waterverbruik. In het geval van beton zal er het nodige hak- en breekwerk plaats moeten vinden. Daarom is het aan te raden eerst een lekdetectie uit te laten voeren. Een lekdetectie specialist kan de precieze locatie van het lek achterhalen. Ook een loodgieter kan de locatie van het lek opsporen, maar minder gemakkelijk dan een lekdetectie specialist. Als je de locatie van het lekkage weet kan de loodgieter aan het werk om deze voor je op te lossen.

Lekkage waterleiding kosten

De kosten voor het opsporen en oplossen van een lekkage in de waterleiding zijn afhankelijk per situatie. Weet je bijvoorbeeld direct waar de lekkage zich bevindt, of is het nodig om uitgebreid onderzoek en/of hak- en breekwerk uit te laten voeren? De kosten voor het oplossen van een lekkage in de waterleiding ligt gemiddeld zo rond de 150 euro. Hierbij is standaard materiaal meegerekend, maar dit is exclusief geavanceerde traceerapparatuur en bijvoorbeeld voorrijkosten van de loodgieter. Het aantal arbeidsuren dat nodig is voor het opsporen en oplossen van een lekkage in de waterleiding ligt doorgaans tussen de 2 en 4 uur, afhankelijk of de waterleiding makkelijk bereikbaar is, of dat er hak- en breekwerk nodig is.

Als je jouw lekkage wilt laten verhelpen, dan ben je bij MyGo aan het juiste adres. Door jouw wensen en behoeften in te vullen in de Matchmaker op deze pagina, vind je eenvoudig een loodgieter die past bij jouw klus. Plan direct een afspraak in of kies jouw contactvorm van voorkeur. Heb je spoed of wil je graag direct telefonisch contact? Onze klantenservice is bereikbaar op 085 106 1600, en helpt graag met het vinden van een geschikte vakspecialist(e).

Beschadigde waterleiding repareren

Het kans soms ook gebeuren dat de waterleiding beschadigd raakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het klussen of doordat er iets hard tegenaan is gevallen. De beschadiging hoeft niet direct een lekkage te veroorzaken. Een beschadigde waterleiding blijft echter wel een zwakke plek voor lekkages. Daarom is het aan te raden om een waterleiding direct te laten repareren, als je een beschadiging op merkt.

Lekkage Waterleiding

Afbeelding 1: Loodgieter inspecteert de waterschade aan het plafond om de lekkage te vinden.

Ook licht beschadigde waterleidingen kunnen worden gerepareerd door een loodgieter. Om een geschikte loodgieter te vinden in de regio kun je gebruik maken van de MyGo Matchmaker. Vind gratis en eenvoudig specialisten en vergelijk hun profielen, tarieven en keurmerken en kies de ideale loodgieter voor jouw klus. Word je liever telefonisch geholpen? Bel onze klantenservice op 085 106 1600.

Beschadigingen in waterleiding voorkomen

Omdat waterleidingen zo’n gevoelig onderdeel van de woning zijn, bestaan er natuurlijk veel hulpmiddelen en trucjes om beschadigingen tegen te gaan. Voorkomen is immers beter dan genezen. Een aantal van deze trucjes leggen wij even voor je uit.

Vorstschade voorkomen

Een van de meest voorkomende soorten schade aan de waterleiding is vorstschade. Als er water in een leiding dicht bij de buitenmuur zit wanneer het vriest, kan deze leiding zelf ook bevriezen. Omdat bevroren water uit zet zal de leiding knappen, en bij het ontdooien een lekkage veroorzaken. Je kunt op de volgende manieren vorstschade voorkomen:

 • Sluit de buitenkraan af en laat het water uit de leiding lopen. Dit doe je door de hoofdkraan af te sluiten en de buitenkraan te laten stromen tot er niks meer uit komt.
 • Isoleer kwetsbare leidingen met een isolerende mantel. Als tijdelijke oplossing kun je ook een deken of verwarmingslint om de leiding wikkelen.
 • Zet alle radiatoren in huis op de ‘antivries stand’. Vaak wordt deze stand op de radiatorknop aangeduid met een sneeuwvlokje.

Als er onverhoopt toch een waterleiding is bevroren moet je allereerst goed controleren of deze leiding ook is gescheurd. Is dat het geval? Dan moet de leiding worden gerepareerd voor je deze laat ontdooien. Zit er (nog) geen schade in de leiding? Ontdooi hem dan zelf door:

 • De verwarming in de buurt hoger te zetten.
 • Een kachel in de buurt van de leiding te plaatsen.
 • De waterleiding te verwarmen met een föhn.
 • Een doek in warm water te dopen en deze om de leiding te wikkelen.

Lukt het niet om de waterleiding zelf te ontdooien, of ben je bang dat hier een lekkage uit voort komt? In de MyGo Matchmaker vind je een ruim aanbod van ervaren loodgieters bij jou in de regio. Plan online een afspraak in of bel naar 085 106 1600 en kom direct telefonisch in contact met een geschikte specialist(e).

Badkamer lekkage voorkomen

Een lekkage in de badkamer wordt niet altijd veroorzaakt door een kapotte waterleiding. Het is voornamelijk van belang dat alles in de badkamer goed is aangesloten. Hier wordt immers heel veel water gebruikt. Om andere lekkages in de badkamer te voorkomen kun je geregeld de kitranden en voegen controleren. Deze komen na verloop van tijd soms los te zitten, waardoor water via de randen weg kan sijpelen. Dit heeft een lekkage in het plafond van de ruimte eronder tot gevolg.

Overige schade aan de waterleiding voorkomen

Naast vorstschade en lekkages in de badkamer zijn er nog een paar manieren hoe de waterleiding beschadigd kan raken.

 • Klusschade
 • Slijtage
 • Gebrek aan onderhoud
 • Corrosie (roestvorming)

Klusschade valt over het algemeen niet echt te voorkomen. Deze schade komt immers voort uit het maken van een fout tijdens het klussen, zoals breekwerk op de verkeerde plek in de muur. Met een isolerende mantel om de waterleiding zal de klap echter minder hard aan komen, en kan het zijn dat er geen tot weinig schade in de leiding zit.

Verder zou je slijtage en corrosie vorming kunnen voorkomen door periodiek onderhoud en controles uit te laten voeren. Dit hoeft slechts eens in de paar jaar, maar is wel belangrijk voor de werking van jouw leidingsysteem. Je kunt de waterleiding bovendien laten voorzien van een beschermende laag aan de binnenkant. Hiermee kun je corrosie voorkomen, omdat de zuurstof en het water niet meer in direct contact komen met een leiding zelf.

Waterleiding vervangen

Waterleidingen hebben een hele lange levensduur. Een waterleiding van PVC heeft bijvoorbeeld een geschatte levensduur van minstens 50 jaar. Toch betekent dit dat een waterleiding op den duur wel kapot gaat. En jij kunt altijd net degene zijn bij wie het tijd is de leidingen te vervangen. Bij een controle en onderhoudsbeurt zal dit in dat geval wel aan het licht komen.

Moet jij je waterleiding laten repareren of zelfs vervangen? MyGo biedt een ruime keuze aan gespecialiseerde loodgieter uit de regio. Vind zelf een passende specialist(e) in de Matchmaker en vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan. Heb je liever telefonisch contact? Bel dan onze klantenservice op 085 106 1600 en wij helpen jou met het vinden van een geschikte loodgieter.