Terug naar diensten
Krachtstroom aanleggen

Krachtstroom aanleggen

Krachtstroom aanleggen moet worden gedaan in de meterkast. Vervolgens moeten er speciale stopcontacten worden geplaatst voor de apparaten die krachtstroom gebruiken. Op deze pagina vind je informatie over hoe dit in zijn werk gaat, waarvoor het nodig is en wat krachtstroom aansluiten kost.

Direct een elektricien inschakelen?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Krachtstroom aanleggen kosten

Voor het eerst krachtstroom aanleggen kost gemiddeld tussen de 740 en 1100 euro incl. btw. De kosten van het aanleggen van krachtstroom hangen samen met het aantal aanpassingen dat de vakman moet maken in jouw woning. Hoe meer aanpassingen er gemaakt worden, hoe hoger de kosten van de klus. Hieronder vind je de gemiddelde kosten weergegeven in een tabel:

Klus

Gemiddelde kosten

Arbeidsloon

€75,- per uur

Extra groepen meterkast

€175,- tot 200,- per stuk

Meerprijs kabel ijzeren mantel (per meter)

€2,- á €3,-

Materiaal

+/- €75,-

Verzwaring aansluiting

€200,- tot €250,-

Wat is krachtstroom? 

Krachtstroom, de naam zegt het al: Stroom met meer kracht. Krachtstroom is in essentie niets anders dan reguliere stroom. Het verschil zit in het stopcontact. Bij een regulier stopcontact wordt de elektriciteit geleverd door twee draden: Een nul draad en een draad waar spanning op staat. Een andere benaming voor de spanningsdraad is de “fase”. Bij krachtstroom wordt de elektriciteit door een nuldraad en drie spanningsdraden geleverd. Een krachtstroom aansluiting wordt daarom ook wel een 3 fase aansluiting genoemd. Meer draden betekent meer vermogen, en dus kun je apparaten die meer vermogen eisen hierop aansluiten.

Krachtstroom aanleggen | Werkwijze | Kosten | Tips

Krachtstroom aanleggen: stappenplan

Prijs: € 200,00 - € 250,00
Tijd: 60 - 180 minuten
image showing Krachtstroom aanleggen: krachtgroep plaatsen

Krachtstroom aanleggen: krachtgroep plaatsen

De elektricien zal als eerste een krachtgroep achter de aardlekschakelaar plaatsen. Indien je nog beschikt over een 1-fase hoofdschakelaar dan zal de elektricien deze opwaarderen naar een 3-fasen hoofdschakelaar. Mocht je in het bezit zijn van een oude stoppenkast, dan kan de elektricien tot het besluit komen om de stoppenkast te vervangen omdat deze niet meer voldoet aan de hedendaagse kwaliteitseisen.
image showing Krachtstroom aanleggen: aansluiting verzwaren

Krachtstroom aanleggen: aansluiting verzwaren

Bij krachtstroom aansluiten moet de netbeheerder soms ook een aanpassing aan uw aansluiting verrichten, dit komt vaker voor bij oudere huizen. Om de 3-fasen hoofdschakelaar te laten functioneren moet de netbeheerder de aansluiting verzwaren. De elektricien vraagt de verzwaring van jouw aansluiting aan bij de netbeheerder in jouw regio.
image showing Krachtstroom aanleggen: de aardlekschakelaar

Krachtstroom aanleggen: de aardlekschakelaar

De vakman zal tijdens het krachtstroom aanleggen controleren of de aardschakelaar en groep apart geplaatst zijn. Mocht er in de meterkast niet genoeg ruimte zijn, dan zal de vakman een aardlekautomaat plaatsen. Een aardlekautomaat is een bestanddeel in de groepenkast welke beschermt tegen lekstroom en overstroom door overbelasting en kortsluiting. Wanneer er een groep vrij is in de meterkast dan is er meestal al een aardlekschakelaar aanwezig.
image showing Krachtstroom aanleggen: binnenkabels leggen

Krachtstroom aanleggen: binnenkabels leggen

Nadat de meterkast is aangepast zal de vakman een kabel leggen en de 3 fase aansluiting maken. Deze klus neemt gemiddeld zo’n twee á drie uur in beslag. Bij apparaten die meer dan 8 KW (Kilowatt) aan vermogen vereisen heb je krachtstroom nodig. Heb je minder stroom nodig? In dat geval kan de vakman een 2x220 volt groep plaatsen. Op een dergelijke aansluiting kunt u bijvoorbeeld een inductiekookplaat aansluiten. Voor inductiekookplaten heb je in de meeste gevallen wel een Perilex stopcontact met openingen voor de vier poten van een Perilexstekker nodig.
image showing Krachtstroom aanleggen: buitenkabels leggen

Krachtstroom aanleggen: buitenkabels leggen

Wil je graag een verzwaarde aansluiting in je tuinhuis? Of wil je een jacuzzi in je tuin plaatsen? Ook dan heb je krachtstroom nodig. Hiervoor zal er buiten een krachtstroomkabel aangelegd moeten worden. Om beschadiging van de kabel te voorkomen, zal de vakman gebruik maken van een ijzeren mantel rond de kabel. Dit soort kabel kost iets meer dan een normale kabel. Je kunt hierbij uitgaan van twee á drie euro meer per meter.

Krachtstroom aanleggen: Waar moet je rekening mee houden?

Wil je een vakman inschakelen voor krachtstroom aanleggen? Dan is het een goed idee om de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden. Hierdoor krijgt de vakman een beter beeld van de opdracht en kan hij een betere inschatting van de kosten maken.

Voor welke apparaten wil je krachtstroom aansluiten en wat verbruiken die apparaten?

Krachtstroom aanleggen is niet geschikt voor elk apparaat. Het is daarom goed om te vertellen aan de vakman voor welke apparaten krachtstroom aanleggen nodig is en wat het verbruik is van deze apparaten. Zo kan hij voldoende 3 fase aansluitingen maken

Waar komen de apparaten te staan?

Om te totaalprijs te kunnen bepalen, is het noodzakelijk voor de vakman om te weten waar de krachtstroom aansluiting moet komen. Het aantal meters aan kabel in combinatie met de tijd die de vakman besteedt aan het trekken van kabels is namelijk bepalend voor de totaalprijs van krachtstroom aanleggen.

Wat voor meterkast heb je?

Om te bepalen wat de klus gaat kosten, moet de vakman weten wat voor meterkast je hebt. Het is daarom handig om een foto te maken van de meterkast en deze bij te voegen. De vakman kan dan gelijk inschatten welke werkzaamheden hij moet verrichten voor het aanleggen van een krachtstroom aansluiting. Ook is het handig om te vermelden welke werkzaamheden er in het verleden verricht zijn in de meterkast.

Uit welk jaartal stamt de woning?

Om de totaalprijs van de klus in te kunnen schatten help je de vakman door aan te geven uit welk jaar jouw woning stamt. Oudere woningen hebben vaak verouderde elektriciteitsaansluitingen. Krachtstroom aanleggen vereist dan meer aanpassingen wat leidt tot een hogere totaalprijs. Door dit tijdig aan te geven kom je niet voor verrassingen te staan!

Kosten krachtstroom aanleggen: De prijs vooraf overeenkomen, of achteraf de kosten vernemen?

Voordat je krachtstroom laat aanleggen, is het handig om verrassingen te voorkomen door van tevoren met de vakman te overleggen hoe je wilt betalen. Spreken jullie vooraf een totaalprijs af of berekent de vakman achteraf een bedrag op uurbasis? Daarnaast moet de vakman regelmatig extra kosten maken door onvoorziene omstandigheden. Dit noemt men ‘meerwerk’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een extra kabel, of aanvullende aanpassingen aan de meterkast. Je kunt hiervoor een maximaal bedrag met jouw vakman afspreken, of er voor kiezen dat de vakman contact opneemt elke keer als hij extra kosten moet gaan maken. Dit laatste draagt uiteraard niet bij aan de efficiëntie van de vakman.

Garantie?

Tot slot is het aan te raden om te informeren naar de garantie. Hoelang heb je hier recht op en wat zijn de voorwaarden voor garantie? Vaak vervalt de garantie als je zelf gaat klussen aan de elektriciteit.

Elektricien in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!