Terug naar diensten
Krachtstroom aanleggen

Krachtstroom aanleggen

Met de focus op duurzaamheid gaan we steeds meer stroom gebruiken. Omdat het verbruik van fossiele brandstoffen ingeperkt moet worden, zal de gasprijs in de toekomst blijven stijgen. Voor veel mensen is de rijzende prijs van gas een reden om over te stappen op elektrisch koken en het aanschaffen van een warmtepomp. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die een (deels) door elektra aangedreven auto aanschaffen in het kader van duurzaamheid. Het aansluiten van bijvoorbeeld een inductiekookplaat, waterpomp of een laadpaal voor een elektrisch voertuig vereist echter de aanwezigheid van krachtstroom. Maar wat is krachtstroom? En wat gaat het kosten om krachtstroom aan te leggen?

Wat is krachtstroom? 

Krachtstroom, de naam zegt het al: Stroom met meer kracht. Krachtstroom is in essentie niets anders dan reguliere stroom. Het verschil zit in het stopcontact. Bij een regulier stopcontact wordt de elektriciteit geleverd door twee draden: Een nul draad en een draad waar spanning op staat. Een andere benaming voor de spanningsdraad is de “fase”. Bij krachtstroom wordt de elektriciteit door een nuldraad en drie spanningsdraden geleverd. Krachtstroom wordt daarom ook wel 3-fase stroom genoemd. Meer draden betekent meer vermogen, en dus kun je apparaten die meer vermogen eisen hierop aansluiten.

Elektricien treft voorbereidingen voor aanleggen krachtstroom

Afbeelding 1: Elektricien treft voorbereidingen in de meterkast voor het aanleggen van krachtstroom.

Wat kost het aanleggen van krachtstroom?

Maar wat kost het aanleggen van krachtstroom nou eigenlijk? Het aanleggen van krachtstroom is niet extreem duur, het aanleggen hoeft namelijk maar één keer te gebeuren. De kosten van het aanleggen van krachtstroom hangen samen met het aantal aanpassingen dat de vakman moet maken in jouw woning. Hoe meer aanpassingen er gemaakt worden, hoe hoger de kosten van de klus. Hieronder vind je de gemiddelde kosten weergegeven in een tabel:

Klus

Gemiddelde kosten

Arbeidsloon

€75,-

Extra groepen meterkast

€175,- tot 200,-

Meerprijs kabel ijzeren mantel (per meter)

€2,- á €3,-

Materiaal

+/- €75,-

Verzwaring aansluiting

€200,- tot €250,-

Aanleggen krachtstroom: stappenplan

Prijs: € 200,00 - € 250,00
Tijd: 60 - 180 minuten
image showing Het plaatsen van een krachtgroep

Het plaatsen van een krachtgroep

De elektricien zal als eerste een krachtgroep achter de aardlekschakelaar plaatsen. Indien je nog beschikt over een 1-fase hoofdschakelaar dan zal de elektricien deze opwaarderen naar een 3-fasen hoofdschakelaar. Mocht je in het bezit zijn van een oude stoppenkast, dan kan de elektricien tot het besluit komen om de stoppenkast te vervangen omdat deze niet meer voldoet aan de hedendaagse kwaliteitseisen.
image showing Het verzwaren van de aansluiting

Het verzwaren van de aansluiting

Soms moet ook de netbeheerder een aanpassing aan uw aansluiting verrichten, dit komt vaker voor bij oudere huizen. Om de 3-fasen hoofdschakelaar te laten functioneren moet de netbeheerder de aansluiting verzwaren. De elektricien vraagt de verzwaring van jouw aansluiting aan bij de netbeheerder in jouw regio.
image showing De aardschakelaar

De aardschakelaar

De vakman zal tijdens het aanleggen van krachtstroom controleren of de aardschakelaar en groep apart geplaatst zijn. Mocht er in de meterkast niet genoeg ruimte zijn, dan zal de vakman een aardlekautomaat plaatsen. Een aardlekautomaat is een bestanddeel in de groepenkast welke beschermt tegen lekstroom en overstroom door overbelasting en kortsluiting. Wanneer er een groep vrij is in de meterkast dan is er meestal al een aardlekschakelaar aanwezig.
image showing Het leggen van kabels

Het leggen van kabels

Nadat de meterkast is aangepast zal de vakman een kabel leggen en het krachtstopcontact hierop aansluiten. Deze klus neemt gemiddeld zo’n twee á drie uur in beslag. Bij apparaten die meer dan 8 KW (Kilowatt) aan vermogen vereisen heb je krachtstroom nodig. Heb je minder stroom nodig? In dat geval kan de vakman een 2x220 volt groep plaatsen. Op een dergelijke aansluiting kunt u bijvoorbeeld een inductiekookplaat aansluiten. Voor inductiekookplaten heb je in de meeste gevallen wel een Perilex stopcontact met openingen voor de vier poten van een Perilexstekker nodig.
image showing Leggen buitenkabels

Leggen buitenkabels

Wil je graag een verzwaarde aansluiting in je tuinhuis? Of wil je een jacuzzi in uw tuin plaatsen? Ook dan heb je krachtstroom nodig. Hiervoor zal er buiten een krachtstroomkabel aangelegd moeten worden. Om beschadiging van de kabel te voorkomen, zal de vakman gebruik maken van een ijzeren mantel rond de kabel. Dit soort kabel kost iets meer dan een normale kabel. Je kunt hierbij uitgaan van twee á drie euro meer per meter.

Krachtstroom aanleggen: Waar moet je rekening mee houden?

Wil je een vakman inschakelen voor het aanleggen? Dan is het een goed idee om de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden. Hierdoor krijgt de vakman een beter beeld van de opdracht en kan hij een betere inschatting van de kosten maken.

  •        Welke apparaten wil je aansluiten op krachtstroom en wat verbruiken die apparaten?

Niet alle apparaten zijn geschikt voor krachtstroom. Het is daarom goed om te vertellen aan de vakman om welke apparaten het gaat en wat het verbruik is van deze apparaten.

  •      Waar komen de apparaten te staan?

Om te totaalprijs te kunnen bepalen, is het noodzakelijk voor de vakman om te weten waar het krachtstopcontact moet komen. Het aantal meters aan kabel in combinatie met de tijd die de vakman besteedt aan het trekken van kabels is namelijk bepalend voor de totaalprijs van de klus

  •        Wat voor meterkast heb je?

Om te bepalen wat de klus gaat kosten, moet de vakman weten wat voor meterkast je hebt. Het is daarom handig om een foto te maken van de meterkast en deze bij te voegen. De vakman kan dan gelijk inschatten welke werkzaamheden hij moet verrichten. Ook is het handig om te vermelden welke werkzaamheden er in het verleden verricht zijn in de meterkast.

  •      Uit welk jaartal stamt de woning?

Om de totaalprijs van de klus in te kunnen schatten help je de vakman door aan te geven uit welk jaar jouw woning stamt. Oudere woningen hebben vaak verouderde elektriciteitsaansluitingen, dit vereist meer aanpassingen wat leidt tot een hogere totaalprijs. Door dit tijdig aan te geven kom je niet voor verrassingen te staan!

Kosten krachtstroom aanleggen: De prijs vooraf overeenkomen, of achteraf de kosten vernemen?

Voordat je krachtstroom laat aanleggen, is het handig om verrassingen te voorkomen door van tevoren met de vakman te overleggen hoe je wilt betalen. Spreken jullie vooraf een totaalprijs af of berekent de vakman achteraf een bedrag op uurbasis? Daarnaast moet de vakman regelmatig extra kosten maken door onvoorziene omstandigheden. Dit noemt men ‘meerwerk’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een extra kabel, of aanvullende aanpassingen aan de meterkast. Je kunt hiervoor een maximaal bedrag met jouw vakman afspreken, of er voor kiezen dat de vakman contact opneemt elke keer als hij extra kosten moet gaan maken. Dit laatste draagt uiteraard niet bij aan de efficiëntie van de vakman.

Garantie?

Tot slot is het aan te raden om te informeren naar de garantie. Hoelang heb je hier recht op en wat zijn de voorwaarden voor garantie? Vaak vervalt de garantie als je zelf gaat klussen aan de elektriciteit.

Vind bij Mygo via de Matchmaker een expert bij jou in de regio voor het aansluiten van krachtstroom. Of bel direct naar: 085 432 00 32 voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.