Winterklaar maken van je leidingen

Winterklaar maken van je leidingen

16 nov. '23 • Door MyGo redactie

Je kent het wel: de dagen worden korter, de nachten langer en de temperatuur daalt gestaag. De winter staat voor de deur. Naast de voorbereidingen binnenshuis, zoals het ophangen van de kerstverlichting en het klaarzetten van de schaatsen, is het ook van groot belang om je huis aan de buitenkant winterklaar te maken. Eén van de meest over het hoofd geziene, maar essentiële onderdelen hiervan, is het winterklaar maken van je waterleidingen. Waarom? Omdat bevroren waterleidingen flinke schade kunnen veroorzaken.

Waarom is het belangrijk?

Wanneer water bevriest, zet het uit. Hierdoor kunnen je leidingen barsten en vervolgens, bij het ontdooien, voor waterschade zorgen. Deze schade kan variëren van een klein lek tot een volledige breuk in de leiding. Je kunt je wel voorstellen wat een ravage dat kan aanrichten!

Begin bij de buitenkraan: je buitenkraan is het meest gevoelig voor vorst. Draai daarom als eerste deze kraan dicht en open vervolgens het aftapkraantje zodat al het water eruit kan lopen. Vergeet niet om de kraan weer te sluiten nadat al het water eruit is.

Isoleer je leidingen: er zijn speciale isolatiematerialen te koop voor waterleidingen. Deze zijn vooral aan te raden voor leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen, zoals de kruipruimte of een onverwarmde garage. Door deze leidingen te isoleren, zorg je ervoor dat ze minder snel bevriezen.

Dicht naden en kieren: koude lucht kan door de kleinste openingen je huis binnendringen. Controleer daarom de buitenmuren van je huis op naden en kieren en dicht deze af. Zo voorkom je dat de koude lucht je leidingen bereikt.

Laat de verwarming aan: ga je op vakantie of ben je een tijdje niet thuis? Zet je verwarming dan niet volledig uit. Door de verwarming op een lage stand te laten staan, blijft het in huis net warm genoeg om te voorkomen dat je leidingen bevriezen.

Wat als je leidingen toch bevriezen?

Heb je ondanks je voorbereidingen toch bevroren leidingen? Gebruik dan nooit open vuur om ze te ontdooien. Dit kan leiden tot nog meer schade. Gebruik in plaats daarvan een föhn of warme doeken om de leidingen voorzichtig te ontdooien.

Schakel een professional in

Ben je niet zeker van je zaak of wil je gewoon dat een expert een kijkje neemt? Aarzel dan niet om een loodgieter in te schakelen. Zij kunnen je waterleidingen controleren en adviseren over de beste voorbereidingen voor de winter.

En waar vind je zo'n loodgieter? Dat is heel eenvoudig. Met de MyGo Matchmaker heb je in een handomdraai een vakspecialist in jouw buurt gevonden. Je vult simpelweg je postcode en de gewenste klus in en je krijgt direct een overzicht van geschikte vakmensen. Mocht je het prettiger vinden om met iemand te spreken, dan kun je ook bellen naar 085 106 1600 om met een medewerker van het Servicecenter in gesprek te gaan.

Het winterklaar maken van je waterleidingen is een essentiële stap om je huis voor te bereiden op de koudste maanden van het jaar. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en eventueel de hulp van een loodgieter, zorg je ervoor dat je zonder zorgen de winter doorkomt.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!