Terug naar diensten
Lekkage opsporen

Lekkage opsporen

Een lekkage opsporen kan soms met het blote oog worden gedaan. Toch heb je, wanneer het met het blote oog niet lukt, de ervaring en apparatuur nodig van een professionele lekdetectiespecialist(e).

Hoe langer je wacht met het verhelpen van de lekkage, hoe groter de kans op schade aan de woning. Het is daarom belangrijk om een lekkage altijd zo snel mogelijk op te sporen en te verhelpen.

Wil je het liefste zo snel mogelijk in contact komen met een lekdetectiebedrijf of loodgieter? Maak dan gebruik van de MyGo matchmaker. Hier kun je snel en eenvoudig in contact komen met een geschikte vakman bij jou in de buurt. Heb je liever direct telefonisch contact? Bel dan: 085 – 432 00 32.

Inhoudsopgave:

Hoe herken je een lekkage?

Een lekkage is niet altijd direct zichtbaar en kan soms maanden onopgemerkt blijven. Pas wanneer er problemen ontstaan is het vaak duidelijk dat er sprake is van een lekkage in of rondom de woning. Er zijn drie belangrijke dingen waar je op kunt letten om een onzichtbaar lek eerder te herkennen en op die manier wellicht grotere problemen te voorkomen. Let daarbij op de volgende zaken:

 1. Hoge waterrekening
 2. Slechte isolatie
 3. Vochtplekken en waterschade

Hoge waterrekening

Om een lek vroegtijdig te ontdekken is het verstandig om iedere maand de waterrekening in de gaten te houden. Zie je een dusdanige verhoging in jouw watergebruik en heb je daar geen logische verklaring voor? Dan kan dit duiden op een lekkage. Je kunt in dit geval het beste zelf proberen het lek op te sporen. Kun je het lek zelf niet vinden? Zorg er dan voor dat je een specialist inschakelt, zodat het lek opgespoord kan worden en je het probleem kan verhelpen.

Slechte isolatie

Er zijn isolatiematerialen zoals glas- of rotswol die niet bestand zijn tegen vocht. Daardoor verliezen ze hun isolerende vermogen. Dit kun je opmerken door de energierekening te controleren. Zijn jouw energiekosten hoger dan normaal en heb je hier geen verklaring voor? Dan is het ook hier zaak om zo snel mogelijk aan de bel te trekken en de mogelijke lekkage op te sporen. Het is ook belangrijk om de lekkage vervolgens zo snel mogelijk op te lossen om verdere schade aan de isolatie te voorkomen.

Vochtplekken en waterschade

Er zijn genoeg leidingen in een woning die niet direct zichtbaar zijn. Deze bevinden zich onder de grond of achter een muur. Wanneer zich een lekkage in een van deze leidingen voordoet, merk je dit meestal niet direct op. Na verloop van tijd ontstaan er door het lek vocht- en schimmelplekken in de vloer of in de muur. Zie je zulke plekken, dan heb je meestal met een waterlekkage te maken. Het hoeft niet direct te betekenen dat het lek zich ook daadwerkelijk op de locatie van de vocht- en/of schimmelplekken bevindt. Het kan goed zijn dat het water zich verspreid heeft achter de muren. Het is daarom van belang om zo snel mogelijk een lekdetectie te laten uitvoeren, zodat ze kunnen meten waar zich de meeste vocht bevindt. Dat is vrijwel altijd de plek van de lekkage.

Soorten waterlekkages

Er zijn drie soorten waterlekkages die veel voorkomen in een woning:

 • Waterleiding lekkage
 • CV lekkage
 • Lekkage aan een afvoerbuis

Waterleiding lekkage

De waterleidingen in een woning zijn veelal verdeeld door verschillende vertakkingen. Bij deze vertakkingen is het risico op een lekkage groter, omdat je daar de koppelingen hebt. Deze kunnen soms niet goed vastzitten waardoor het water er vrij gemakkelijk langs kan druppelen.

CV lekkage

Lekkages bij verwarmingssystemen komen vaak voor bij de aan- en afvoerleidingen van het systeem. Doordat deze leidingen zich meestal onder de vloer of achter een muur bevinden, blijven deze vaak lange tijd onopgemerkt. Ook hier geldt dat je te maken hebt met koppelingen, waar zich vrij gemakkelijk een lekkage kan voordoen doordat deze soms niet goed vastzit.

Lekkage aan een afvoerbuis

Ook afvoerbuizen van bijvoorbeeld de keuken of de badkamer zijn gemakkelijk te beschadigen. Een klein foutje tijdens het klussen door een gaatje te boren kan al gevolgen hebben. Let daarom altijd goed op tijdens het klussen en zorg ervoor dat je geen omliggende leidingen raakt.

Hoe kan een lekkage opgespoord worden?

Lekkages opsporen kan worden gedaan met verschillende methodes. Tegenwoordig kun je vrij gemakkelijk een lek opsporen zonder dat er hak- en breekwerk bij komt kijken. Hieronder vind je de meest voorkomende en meest succesvolle methodes om een lek op te sporen:

 • Een vochtmeting (hygrometrie); met behulp van een vochtmeter kun je zien waar zich de meeste vocht bevindt. Op deze plek zit meestal de kern van de lekkage.
 • Een infrarood camera-inspectie; Een infrarood camera kan door muren heenkijken en lekken in warmwaterleidingen detecteren. De camera kan namelijk warmteverschillen meten en op die manier het water volgen tot aan het lek.
 • Een endoscopie; Bij een endoscopie gaat er een camera de holle ruimte of waterleiding in om op die manier de lekkage op te sporen.
 • Een rookproef; Bij deze methode wordt er onder druk rook een ruimte ingeblazen. De rook zal vervolgens zijn uitgang vinden door gaten en kieren waar het lek zich kan bevinden.
 • Ultrasone detectie; Elke lekkage, hoe klein ook, produceert een geluid. Voor mensen is dit geluid vaak niet hoorbaar, maar met speciale apparatuur kun je dit geluid wel detecteren.

Wat gebeurd er na de opsporing van het lek?

Wanneer het lek opgespoord is door het lekdetectiebedrijf, krijg je vrijwel altijd een uitgebreid rapport met de bevindingen. Hierin wordt beschreven waar het lek zich precies bevindt. Op die manier kun je dit rapport aan de loodgieter geven, die het lek gemakkelijk kan lokaliseren en vervolgens de schade kan herstellen. Daarnaast kun je dit rapport ook bij de verzekeraar indienen om (een deel van) de kosten vergoed te krijgen.

Wat kost een lekdetectie?

Een lekkage opsporen kost gemiddeld tussen de €300 en €500 incl. btw, arbeidsloon en een uitgebreide rapportage. De prijs is daarbij afhankelijk van de tijd die het kost om het lek te vinden. Hoe meer leidingen gecontroleerd moet worden, hoe langer het duurt. En hoe langer het duurt, hoe hoger de kosten zullen uitvallen. In veel gevallen wordt een lekdetectie vergoedt door de verzekering. Dit komt omdat waterschade inbegrepen zit in de verzekering voor brand. Het is daarbij wel van belang hoe zichtbaar het lek was. Indien deze niet zichtbaar was, wordt de schade meestal vergoedt. Hoe zichtbaarder het lek, hoe minder kans je hebt op een vergoeding vanuit de verzekering. Om een goed beeld te krijgen van de exacte kosten voor jouw situatie, kun je het beste gebruik maken van de MyGo matchmaker. Hier kun je verschillende lekdetectiebedrijven en loodgieters bij jou in de buurt vinden en met elkaar vergelijken.

Bespaartips

Wanneer je een woning bezit is het verstandig om rekening te houden met eventuele lekkages. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je de kosten van een lekkage zo laag mogelijk kunt houden:

 • Controleer maandelijks de energie- en waterrekeningen. Wanneer er zich significante verhogingen voordoen zonder logische reden, dan kun je te maken hebben met een lekkage die niet direct zichtbaar is.
 • Als je gaat klussen, wees dan altijd zeer oplettend op de omliggende leidingen. Zorg ervoor dat je deze niet beschadigd.
 • Wanneer je een lekkage vermoed, ga dan eerst zelf kijken of je deze kunt vinden. Dit scheelt in de kosten, aangezien je het lek niet meer hoeft te laten detecteren.
 • Zorg voor een vakman bij jou in de buurt. Dit scheelt in de voorrijkosten.

Vind een vakman via MyGo

Heb je te maken met een lekkage en heb je zo snel mogelijk een lekdetectiebedrijf of een loodgieter nodig? Maak dan gebruik van de MyGo matchmaker. Hier kun je snel en gemakkelijk verschillende vakmannen vinden uit jouw regio. Je kunt vervolgens één of meerdere offertes opsturen en de specialisten met elkaar vergelijken. Kies daarna de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Heb je liever direct telefonisch contact? Bel dan: 085 106 1600.