Dakinspectie uitvoeren
22 januari 2019
Een lekkage opsporen kan soms met het blote oog worden gedaan. Toch heb je, wanneer het met het blote oog niet lukt, de ervaring en apparatuur nodig van een professionele lekdetectiespecialist(e).
Hoe langer je wacht met het verhelpen van de lekkage, hoe groter de kans op schade aan de woning. Het is daarom belangrijk om een lekkage altijd zo snel mogelijk op te sporen en te verhelpen.
Wil je het liefste zo snel mogelijk in contact komen met een lekdetectiebedrijf of loodgieter? Maak dan gebruik van de MyGo matchmaker. Hier kun je snel en eenvoudig in contact komen met een geschikte vakman bij jou in de buurt. Heb je liever direct telefonisch contact? Bel dan: 085 – 432 00 32.
Een lekkage is niet altijd direct zichtbaar en kan soms maanden onopgemerkt blijven. Pas wanneer er problemen ontstaan is het vaak duidelijk dat er sprake is van een lekkage in of rondom de woning. Er zijn drie belangrijke dingen waar je op kunt letten om een onzichtbaar lek eerder te herkennen en op die manier wellicht grotere problemen te voorkomen. Let daarbij op de volgende zaken:
Om een lek vroegtijdig te ontdekken is het verstandig om iedere maand de waterrekening in de gaten te houden. Zie je een dusdanige verhoging in jouw watergebruik en heb je daar geen logische verklaring voor? Dan kan dit duiden op een lekkage. Je kunt in dit geval het beste zelf proberen het lek op te sporen. Kun je het lek zelf niet vinden? Zorg er dan voor dat je een specialist inschakelt, zodat het lek opgespoord kan worden en je het probleem kan verhelpen.
Er zijn isolatiematerialen zoals glas- of rotswol die niet bestand zijn tegen vocht. Daardoor verliezen ze hun isolerende vermogen. Dit kun je opmerken door de energierekening te controleren. Zijn jouw energiekosten hoger dan normaal en heb je hier geen verklaring voor? Dan is het ook hier zaak om zo snel mogelijk aan de bel te trekken en de mogelijke lekkage op te sporen. Het is ook belangrijk om de lekkage vervolgens zo snel mogelijk op te lossen om verdere schade aan de isolatie te voorkomen.
Er zijn genoeg leidingen in een woning die niet direct zichtbaar zijn. Deze bevinden zich onder de grond of achter een muur. Wanneer zich een lekkage in een van deze leidingen voordoet, merk je dit meestal niet direct op. Na verloop van tijd ontstaan er door het lek vocht- en schimmelplekken in de vloer of in de muur. Zie je zulke plekken, dan heb je meestal met een waterlekkage te maken. Het hoeft niet direct te betekenen dat het lek zich ook daadwerkelijk op de locatie van de vocht- en/of schimmelplekken bevindt. Het kan goed zijn dat het water zich verspreid heeft achter de muren. Het is daarom van belang om zo snel mogelijk een lekdetectie te laten uitvoeren, zodat ze kunnen meten waar zich de meeste vocht bevindt. Dat is vrijwel altijd de plek van de lekkage.
Er zijn drie soorten waterlekkages die veel voorkomen in een woning:
De waterleidingen in een woning zijn veelal verdeeld door verschillende vertakkingen. Bij deze vertakkingen is het risico op een lekkage groter, omdat je daar de koppelingen hebt. Deze kunnen soms niet goed vastzitten waardoor het water er vrij gemakkelijk langs kan druppelen.
Lekkages bij verwarmingssystemen komen vaak voor bij de aan- en afvoerleidingen van het systeem. Doordat deze leidingen zich meestal onder de vloer of achter een muur bevinden, blijven deze vaak lange tijd onopgemerkt. Ook hier geldt dat je te maken hebt met koppelingen, waar zich vrij gemakkelijk een lekkage kan voordoen doordat deze soms niet goed vastzit.
Ook afvoerbuizen van bijvoorbeeld de keuken of de badkamer zijn gemakkelijk te beschadigen. Een klein foutje tijdens het klussen door een gaatje te boren kan al gevolgen hebben. Let daarom altijd goed op tijdens het klussen en zorg ervoor dat je geen omliggende leidingen raakt.
Lekkages opsporen kan worden gedaan met verschillende methodes. Tegenwoordig kun je vrij gemakkelijk een lek opsporen zonder dat er hak- en breekwerk bij komt kijken. Hieronder vind je de meest voorkomende en meest succesvolle methodes om een lek op te sporen:
Wanneer het lek opgespoord is door het lekdetectiebedrijf, krijg je vrijwel altijd een uitgebreid rapport met de bevindingen. Hierin wordt beschreven waar het lek zich precies bevindt. Op die manier kun je dit rapport aan de loodgieter geven, die het lek gemakkelijk kan lokaliseren en vervolgens de schade kan herstellen. Daarnaast kun je dit rapport ook bij de verzekeraar indienen om (een deel van) de kosten vergoed te krijgen.
Een lekkage opsporen kost gemiddeld tussen de €300 en €500 incl. btw, arbeidsloon en een uitgebreide rapportage. De prijs is daarbij afhankelijk van de tijd die het kost om het lek te vinden. Hoe meer leidingen gecontroleerd moet worden, hoe langer het duurt. En hoe langer het duurt, hoe hoger de kosten zullen uitvallen. In veel gevallen wordt een lekdetectie vergoedt door de verzekering. Dit komt omdat waterschade inbegrepen zit in de verzekering voor brand. Het is daarbij wel van belang hoe zichtbaar het lek was. Indien deze niet zichtbaar was, wordt de schade meestal vergoedt. Hoe zichtbaarder het lek, hoe minder kans je hebt op een vergoeding vanuit de verzekering. Om een goed beeld te krijgen van de exacte kosten voor jouw situatie, kun je het beste gebruik maken van de MyGo matchmaker. Hier kun je verschillende lekdetectiebedrijven en loodgieters bij jou in de buurt vinden en met elkaar vergelijken.
Wanneer je een woning bezit is het verstandig om rekening te houden met eventuele lekkages. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je de kosten van een lekkage zo laag mogelijk kunt houden:
Heb je te maken met een lekkage en heb je zo snel mogelijk een lekdetectiebedrijf of een loodgieter nodig? Maak dan gebruik van de MyGo matchmaker. Hier kun je snel en gemakkelijk verschillende vakmannen vinden uit jouw regio. Je kunt vervolgens één of meerdere offertes opsturen en de specialisten met elkaar vergelijken. Kies daarna de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Heb je liever direct telefonisch contact? Bel dan: 085-432 00 32.