Terug naar diensten
Lekkage vloer

Lekkage vloer

Lekkages in de vloer zijn hardnekkig en erg vervelend. De schade kan flink oplopen als er niet op tijd wat aan wordt gedaan.

Lekkage vloer opsporen

Om een vloerlekkage op te lossen zal je eerst de oorzaak van de lekkage moeten weten. Het vinden dan de exacte locatie en de oorzaak van de lekkage is soms heel gemakkelijk en andere keren nagenoeg onmogelijk. Je kunt daarom eerst zelf op zoek gaan naar de lekkage. Kan je hem niet vinden? Schakel dan een lekdetectie in

Vloerlekkage zelf opsporen

Een lekkage in de vloer opsporen met het blote oog is niet heel ingewikkeld. Het lastigste hieraan is dat de lekkage niet altijd met het blote oog te vinden is. Als je op zoek gaat naar de lekkage moet je de volgende punten goed controleren.

 • Zoek vochtplekken in de vloer en muren
 • Controleer op loszittende tegels of vloerbedekking
 • Zoek naar verkleuringen in de vloer
 • Controleer of eventuele kitnaden goed vast zitten
 • Volg je neus; een vervelende geur kan duiden op lekkage

Als je denkt iets te hebben gevonden kan je dit ergens noteren of goed onthouden en doorgeven aan de loodgieter. Dit scheelt de loodgieter zoekwerk, en daarmee bespaart jij geld.

Professionele lekdetectie

Als je zelf niet kunt natrekken waar de lekkage vandaan komt wordt het misschien tijd een lekdetectie in te schakelen. Een lekdetectie is de beste manier om een lekkage te vinden zonder hak- en breek werk in de vloer of muur. Een lekdetectiebedrijf gebruikt geavanceerde apparatuur om de lekkage op te sporen. Als de lekkage is gevonden krijg je een rapport met de bevindingen van de specialist. Sommige lekdetectiebedrijven helpen ook direct met de reparatie. Wanneer dit niet het geval is kan je het eindrapport overdragen aan een loodgieter.

Lekdetectiebedrijven hebben verschillende methodes om een lekkage op te sporen.

 • Druktest: de betreffende leidingen worden gevuld met een makkelijk te traceren gas dat op de locatie van lekkage uit de leiding ontsnapt. Zo wordt de lekkage simpel en snel gevonden
 • Infraroodcamera: een infraroodcamera meet warmteverschillen, ook door obstakels heen. Door koel of juist verwarmd water door de leiding te laten stromen wordt de lekkage met beeld opgespoord.
 • Vochtmetingen of hygrometrie: Door met dit apparaat te meten waar in de vloer zich veel vocht ophoudt kan de plaats van de lekkage worden gevonden.
 • Ultrasone detectie: de apparatuur vangt de allerkleinste geluiden op, die niet hoorbaar zijn voor mensen. Dit apparaat kan het geluid van een lekkage dus gemakkelijk vinden
 • Kleurstof: een speciale kleurstof wordt toegevoegd aan de leiding. Deze kleurstof mengt zich met het water en zal op de plek van de lekkage uitzetten op de leiding.

Voor een professionele lekdetectie kan je terecht bij MyGo. Via de MyGo Matchmaker vind je eenvoudig meerdere specialisten uit jouw regio. Vergelijk lekdetectiebedrijven en kies de expert die bij jou past. Liever telefonisch contact? Bel onze klantenservice op 085 106 1600 en wij zoeken voor u de beste beschikbare lekdetectie specialist.

Lekkage vloer repareren

Het repareren van een lekkage aan de vloer bestaat uit twee onderdelen: het repareren van de leiding en het herstellen van de waterschade. Hierbij geldt dat hoe groter de lekkage is, hoe groter de schade en hoe meer er dus hersteld moet worden. Het herstellen van de lekkage is een precies klusje. Als de leiding niet goed wordt hersteld kan de lekkage namelijk gemakkelijk opnieuw opspelen. Als je zelf niet de nodige kennis en ervaring hebt kan je dit dan ook beter uitbesteden.

Professionele loodgieter bij jou in de buurt

Via MyGo vind je eenvoudig een loodgieter bij jou in de regio. Met de MyGo Matchmaker vergelijk je gemakkelijk profielen en offertes van verschillende specialisten bij jou in de regio. Heb je spoed of heb je liever telefonisch contact? Bel onze klantenservice op 085 106 1600 en wordt doorverbonden met een beschikbare loodgieter bij jou in de regio.

Een loodgieter zal zodra de oorzaak bekend is alleen het aangetaste gedeelte van de vloer open te breken. Hierna kan de leiding en de waterschade worden hersteld en het deel van de vloer worden vervangen. Het is belangrijk dat de waterschade ook wordt hersteld omdat dit anders de vloer en de leiding opnieuw kan aantasten.

Zelf repareren

Als je handig bent met leidingen en je wilt de lekkage graag zelf herstellen kan dit natuurlijk ook. Let hierbij op de je zeer nauwkeurig te werk gaat en alles goed vast maakt. Anders komt de lekkage heel gemakkelijk terug en is deze van erger dan voorheen.

 • Sluit de hoofdkraan af voor je aan de slag gaat
 • Graaf de leiding uit zodat je deze goed kunt bereiken
 • Bepaal welk gedeelte van de leiding moet worden vervangen
 • Markeer altijd een groter stuk leiding dan strikt noodzakelijk
 • Zaag een nieuw stuk leiding op maat, iets kleiner dan het gemarkeerde deel
 • Zaag het gemarkeerde stuk uit de leiding
 • Plaats knelkoppelingen aan de gezaagde leiding in de grond
 • Plaats het nieuwe stuk leiding tussen de knelkoppelingen en maak ze goed vast
 • Controleer of de nieuwe constructie niet lekt

Als je ervoor kiest de leiding zelf te repareren kan het zijn dat de verzekering toekomstige problemen in dat stuk leiding niet meer wil vergoeden. Houdt hier dus rekening mee en vraag het eventueel na aan je verzekeraar

Lukt het niet de leiding zelf te repareren of wil je jouw werk voor de zekerheid laten controleren? De loodgieters van MyGo staan voor je klaar. Met de Matchmaker vergelijk je eenvoudig verschillende loodgieters bij jou in de buurt. Heb je spoed of bel je liever? Onze klantenservice helpt je graag. Bel 085 106 1600

Kosten vloerlekkage

De kosten voor een lekkage in de vloer kan worden op gedeeld in twee delen. De kosten voor het opsporen van de lekkage en de kosten voor het oplossen van de lekkage in de vloer.

Kosten opsporen lekkage vloer

De kosten voor het opsporen van een lekkage hangen af van de methode en hoe moeilijk de lekkage is te vinden.

 • Een simpele lekdetectie kan vanaf zo’n 40 euro
 • Gemiddeld kost een lekdetectie 75 euro
 • Een uitgebreide lekdetectie kan tot zo’n 400 euro kosten

Als je de lekkage zelf kunt vinden kan je dus een aardig bedrag besparen op de totale kosten. Het is het dan ook vaak wel waard om eerst een half uurtje tot een uur op zoek te gaan naar de oorzaak van de lekkage.

Kosten oplossen lekkage vloer

De kosten van het oplossen van de lekkage zijn opnieuw afhankelijk van de oorzaak en grootte van het probleem. De kosten zijn vooral afhankelijk van het aantal arbeidsuren en de materiaalkosten van de loodgieter.

 • Het gemiddelde uurtarief van een loodgieter ligt tussen de 40 en 70 euro
 • Afhankelijk van je woonplaats kunnen ook voorrijkosten worden gerekend
 • Kleine lekkages zoals in een verwarmingsbuis kost in totaal zo’n 80 tot 100 euro
 • Grotere lekkages zoals in de douche kosten al gauw tussen den 300 en 350 euro

Lekkage en de verzekering

Bij lekkages is de verzekering een belangrijke partij. Zonder een vergoeding van de verzekering kan een reparatie een flinke hap geld kosten. De voorwaarden voor een vergoeding zijn per verzekeraar verschillend. Vraag dus altijd bij jouw verzekeraar om de voorwaarden. Op deze pagina staat uitgebreide informatie over de rol van verzekeraars bij lekkages.

Vergoeding opsporen en repareren

Het opsporen en repareren van een lekkage wordt vaak vergoed door de opstalverzekering. Over het algemeen geldt dat de kosten hiervan worden gedekt. De voorwaarde is meestal dat de lekkage geen resultaat is van eigen schuld of nalatigheid. Dit houdt in dat de leidingen op de juiste manier moeten worden onderhouden en je niet zelf aan de leiding hebt gesleuteld zonder de nodige expertise.

Vergoeding waterschade

De waterschade die volgt uit een lekkage kan veelal worden verhaald op de inboedelverzekering. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan Tv’s of andere waardevolle elektra die zijn beschadigd door de lekkage. Hierbij geldt wederom de voorwaarde dat de lekkage niet het gevolg mag zijn van eigen schuld of nalatigheid.

Wil je jouw lekkage laten repareren? Op MyGo vind je lekdetectiebedrijven en loodgieters uit jouw regio. Met de Matchmaker kan je eenvoudig verschillende specialisten vergelijken en kies je de juiste vakman voor jouw klus. Liever telefonisch contact? Bel onze klantenservice op 085 106 1600

Lekkages voorkomen

Een lekkage is helaas niet altijd even goed te voorkomen. Soms is de lekkage het gevolg van gebrekkige plaatsing, verouderd of slecht materiaal of van een verstopping die niet is opgevallen. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de lekkage wel te voorkomen.

 • Ontstop de leidingen met enige regelmaat, ook als dit niet nodig lijkt
 • Voorkom bevroren leidingen door de verwarming op de antivries stand te zetten in plaats van uit. Dit is vaak het sneeuwvlokje op de verwarmingsknop, als jouw verwarming deze niet heeft werkt 15 graden ook goed.
 • Gebruik niet te vaak chemische ontstoppers
 • Controleer de kitranden en tegels of vloerbedekking periodiek.
 • Kom tijdig in actie bij het vermoeden van een lekkage om de schade beperkt te houden