Terug naar diensten
Lekdetectie waterleiding

Lekdetectie waterleiding

Een lekkende leiding in de betonvloer is moeilijk op te sporen. Allereerst is het van belang om te checken of er daadwerkelijk een lek in de leiding zit. Dit kan je doen door ’s avonds de watermeterstand op te schrijven. Indien deze ’s ochtends veranderd is, weet je zeker dat er een lek zit. Ook zie je vaak een vochtige plek in de vloer verschijnen, maar is het meestal lastig om de exacte locatie van het lek aan te duiden. Daarom is het verstandig om gebruik te maken van een lekdetectieservice. Zij kunnen het lek snel opsporen, zodat de schade zo beperkt mogelijk blijft. Je kan te maken krijgen met directe of indirecte schade. Directe schade is bijvoorbeeld een geruïneerde vloer met vochtplekken en schimmels. Een hogere energierekening door teveel vocht valt onder indirecte schade.

Lekdetectie waterleding: verzekering

Een lek in je waterleiding kan veel schade aanrichten en kan het beste zo snel mogelijk worden gevonden en gedicht. De kosten hiervoor kunnen echter hoog oplopen. Daarom is het van belang om vooraf na te gaan wanneer de verzekering de schade vergoedt. Bij de opstalverzekering is het bijvoorbeeld van belang dat het gaat om een lekkage die je niet had kunnen voorkomen. De waterleiding moet o.a. goed onderhouden zijn. Je kan het beste bij jouw verzekering informeren wat de voorwaarden zijn van een waterlekkage. Dit verschilt namelijk nogal per verzekering en op die manier weet je of je aan de voorwaarden van een vergoeding voldoet. Ook de inboedelverzekering kan een (deel van) je spullen vergoeden.

Lekdetectie waterleiding: opsporen

Waterlekkage ontstaat vaak door een oude, versleten, gesprongen of slecht gemonteerde waterleiding. Het water dringt zich vervolgens door in de muren, het houtwerk, vloeren, isolatie en plafonds. Daarnaast is het ook nog eens schadelijk voor je gezondheid, omdat er schimmels ontstaan die klachten aan de luchtwegen kunnen veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je de lekkage snel opspoort en het probleem kan oplossen. Je kan zelf de volgende stappen ondernemen om het lek op te sporen:

  • Controleer alle zichtbare leidingen in de woning. Kijk goed of er vocht, roest of kalksporen te zien zijn. Dit kan je doen door met een stukje keukenrol of toiletpapier langs de waterleidingen te gaan.
  • Ga na of er weggestopte leidingen in de woning aanwezig zijn. Als deze bijvoorbeeld achter een muur zitten, dan kan je de lekkage zelf alleen opsporen door de hele muur open te breken.

Wanneer het niet lukt om het lek zelf te vinden kan een loodgieter en/of lekdetectie specialist hier natuurlijk altijd bij helpen. Voor experts is het niet moeilijk een lekkage te vinden zonder de vloeren en muren open te moeten breken.

Heb je het lek gevonden? Schakel dan een loodgieter in om de kapotte waterleiding te vervangen of te repareren. Indien je het lek niet kan vinden, zal je een lekdetectie bedrijf moeten inschakelen. Bij MyGo vind je snel de juiste specialisten die je graag verder helpen met het oplossen van de waterlekkage! Bel direct naar: 085 106 1600.