Terug naar diensten
Methoden lekkage opsporen

Methoden lekkage opsporen

Loodgieters hoeven tegenwoordig gelukkig niet meer met een vergrootglas naar minieme lekkages te zoeken. Professionele bedrijven beschikken inmiddels over hoogwaardige apparatuur, waarmee ze snel en zonder schade aan te richten het lek in je woning kunnen vinden. Voorbeelden hiervan zijn ultrasone lekdetectie of thermografisch onderzoek. Lees je hieronder in over de verschillende mogelijkheden.

Infrarood thermografie

Wanneer er in een (warm)waterleiding een lekkage ontstaat, kan dat de instroom van water ernstig beïnvloeden. Leidingen werken niet meer optimaal en het kost steeds meer moeite om water uit de kraan of douche te krijgen. Lekdetectie-experts maken tegenwoordig gebruik van infrarood thermografie om snel het lek op te sporen.

Maar hoe werkt deze techniek nu eigenlijk? Op de camera worden verschillende kleuren aangegeven, die ieder een andere temperatuur vertegenwoordigen. In vaktermen heet dit een thermogram. Als er geen lekkages zijn, moeten warmwaterleidingen bijvoorbeeld heel duidelijk in beeld verschijnen. Qua temperatuur verschillen ze immers drastisch van hun omgeving. In het geval van een lekkage, kan het gebeuren dat er water wegvloeit uit de leiding. Op de infraroodcamera lopen de kleuren dan door elkaar heen.

Het belangrijkste voordeel van een thermografische infraroodcamera is dat de lekkage heel precies gelokaliseerd kan worden. Een loodgieter hoeft geen schatting te maken van waar de lekkage ongeveer zit: hij kan het op zijn beeldscherm duidelijk zien. Op die manier wordt het sloopwerk in je woning tot een minimum beperkt. Het is dus niet meer nodig om het hele leidingnetwerk bloot te leggen om een lekkage te vinden.

Ultrasone lekdetectie

Een andere manier om lekkage snel op te sporen is door middel van geluid. Ultrasone trillingen zijn geluiden die te hoog zijn om door een menselijk oor te kunnen worden waargenomen. Dit geluidsgebied loopt van ca. 20 kilohertz tot 800 megahertz. In je woning kunnen ultrasone trillingen bijvoorbeeld worden opgewekt door het omzetten van elektrische energie. Met ultrasone lekdetectie kan het geluid van een lekkage, hoe klein ook, dus worden waargenomen. Net als een infraroodcamera kan hier dus heel precies aangegeven worden welke plek, qua geluid, afwijkt van de omgeving.

Lekdetectie methoden kosten

De kosten van lekdetectie zullen afhangen van de locatie van het lek en de omvang van het probleem. Betreft het slechts een klein lek in een van de verwarmingsbuizen dan is een bedrag van om en nabij de 80 euro meestal wel genoeg. Ernstige lekkages in de badkamer kunnen echter oplopen tot 300 euro. Andere factoren waar je rekening mee moet houden, is de reistijd van de loodgieter en het moment waarop je belt. Als jij een vakman inschakelt buiten de reguliere werkdagen van maandag t/m vrijdag zal de prijs altijd hoger uitvallen. Ook de reistijd van de loodgieter speelt hier mee. Hoe afgelegener je woont, hoe hoger de voorrijkosten. Om een hoge rekening te voorkomen is het vooral belangrijk om het lek tijdig te verhelpen. Als je het gevoel hebt dat er ergens in je huis een lekkage zit, is het belangrijk snel te handelen. Op die manier kun je een hoop kosten en moeite besparen.

Voor een gedetailleerd prijsoverzicht, dat aansluit bij jouw wensen en verwachtingen, verwijzen wij je door naar de ervaren loodgieters van MyGo. Bel daarvoor naar 085 106 1600.