Terug naar diensten
Gaslekkage

Gaslekkage

Ruik je een gaslucht in huis? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een gaslekkage. Wat moet je doen?

 • Sluit het gas vanaf de hoofdkraan direct af
 • Open ramen en deuren
 • Gebruik geen vuur
 • Neem direct contact op met een loodgieter.

Voor het inschakelen van een loodgieter kan je altijd terecht bij MyGo. Via de Matchmaker vind je eenvoudig een lokale vakman die past bij jouw klus. Een gaslekkage is een spoedklus. Bel 085 106 1600 en onze klantenservice verbindt je telefonisch door met een vakman bij jou in de buurt

Onopvallende gaslekkage

Vaak blijft een gaslekkage echter lange tijd onopgemerkt. Dit komt omdat je een kleine lekkage niet direct ruikt en deze ook niet zichtbaar is. Als je wel een gaslekkage hebt zou deze hoogstwaarschijnlijk terug te zien zijn in een stijgende gasrekening. Ook het plaatsen van een slimme meter kan helpen om gaslekkages eerder op te merken. Een slimme meter merkt het namelijk als er gas weg lekt terwijl er geen gebruik wordt gemaakt van gas. Een gaslekkage wordt door loodgieters vaak gezien als een spoedklus, waarbij zij je vaak sneller kunnen helpen.

Gaslekkage fornuis

Ruik je gas in de keuken, dan is dit doorgaans afkomstig vanaf het gasfornuis. Omdat hier veel toe- en afvoer van gas plaatsvindt, is het niet ondenkbaar dat er scheurtjes binnen de installatie ontstaan. Met een gaslucht, dan wel gaslekkage in het fornuis moet je voorzichtig omgaan, want bij het vrijkomen van gas in combinatie met vuur loop je het risico op een explosie en heerst er bovengemiddeld brandgevaar. Een gaslucht uit het fornuis kan een aantal oorzaken hebben.

 • Je bent vergeten het gas uit te draaien
 • De gasleidingen zijn beschadigd, vaak in de knelpunten of bochten van de leiding
 • het afsluitmechanisme is beschadigd

Voorkom erger en laat je gaslekkage direct oplossen. De loodgieters van MyGo helpen je graag met het opsporen en verhelpen van een gaslekkage in je fornuis. Zoek de juiste loodgieter via de MyGo Matchmaker of bel 085 106 1600 en wordt direct doorverbonden met een loodgieter bij jou in de buurt.

Gaslekkage oplossen

Is er sprake van een gaslekkage, laat het dan onmiddellijk oplossen. Een erkende loodgieter kan dit voor je doen. Een loodgieter zal over het algemeen de volgende stappen doorlopen.

 • Gasleidingen en gasslangen worden geïnspecteerd en afgeperst.
 • Drukmetingen worden uitgevoerd op het leidingwerk
 • De veiligheidsklep wordt gecontroleerd
 • Op de vereiste punten worden leidingen met scheurtjes vervangen
 • Na het oplossen van de gaslekkage wordt alles nog eens doorgemeten

Na deze stappen kan een loodgieter met zekerheid zeggen dat de gaslekkage is verholpen.

Gaslekkage opsporen

Mocht het voorkomen dat je langer moet wachten op de hulp van een loodgieter, dan kan je een gedeelte van zijn werk alvast proberen te doen. Het opsporen van een gaslekkage hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Neem wel je eigen veiligheid in acht en volg de preventieve stappen

 • Sluit het gas vanaf de hoofdkraan direct af
 • Open ramen en deuren
 • Gebruik geen vuur
 • Neem direct contact op met een loodgieter.

Als je dit hebt gedaan kan je proberen de gaslekkage op te sporen. Wat je zonder professionele apparatuur kunt doen is als volgt.

 • Onderzoek in welke ruimte de gaslekkage zich moet bevinden
 • Zoek gasleidingen in de ruimte waar je zelf bij kunt
 • Zeep de leiding van de buitenkant in met sop
 • Kijk of er ergens op de leiding belletjes vormen

Als je zeepbelletjes ziet op de leiding weet je dat er daar gas naar buiten lekt. Zie je geen belletjes? Dan zit de lekkage waarschijnlijk niet in de makkelijk bereikbare leidingen.

Bij het opsporen en oplossen van een gaslekkage is het uit oogpunt van veiligheid meestal verstandig om een loodgieter of lekdetectie specialist in te schakelen. Bij MyGo vind je altijd een loodgieter bij jou in de regio. Bel 085 106 1600 om direct telefonisch contact te krijgen met een loodgieter, of vind meerdere professionals in de MyGo Matchmaker.

Gaslekkage slimme meter

Het plaatsen van een slimme meter kan het veel gemakkelijker maken om een gaslekkage op te merken. De slimme meter wordt aangesloten op je meterkast en detecteert drukverlies en ongewoon gasgebruik. Een slimme meter wordt geplaatst door de Netbeheerder. Deze krijgt dus ook direct een melding van een mogelijke gaslekkage. De Netbeheerder zal contact met je opnemen of, bij een drukverlies van meer dan 3.0bar, de gastoevoer afsluiten. Zo ben je er altijd optijd bij in het geval van een lekkage en kan je een loodgieter het probleem laten verhelpen.

Gaslekkage kosten

De kosten voor het opsporen en oplossen van een gaslekkage variëren. Als je een gaslekkage laat oplossen, zorg er dan ook voor dat je de verzekering op de hoogte stelt. In veel gevallen wil de verzekeraar de kosten van een gaslekkage wel (gedeeltelijk) vergoeden. Je kunt ook altijd overleggen met een loodgieter over de verwachte kosten van een gaslekkage.

Met de MyGo matchmaker vind je snel en gemakkelijk verschillende vakmannen bij jou in de regio. Vergelijk Profielen en offertes om de vakman te vinden die bij jou past. Heb je spoed of liever telefonisch contact? Onze klantenservice helpt je graag. Bel 085 106 1600 en wij zoeken voor jou de beste beschikbare vakman in de buurt.