Terug naar diensten
Gaslek opsporen

Gaslek opsporen

Gaslek opsporen

Een gaslek opsporen is een belangrijke klus bij het vermoeden van een gaslekkage. Weten waar het lek zich bevindt is namelijk de eerste stap om deze te kunnen repareren. 

Vermoed je een gaslekkage? Raadpleeg dan z.s.m. een ervaren loodgieter of lekdetectiebedrijf die je kan helpen bij het opsporen en verhelpen van het gaslek. Je kunt hiervoor gebruik maken van de MyGo matchmaker of direct telefonisch contact opnemen via 085 106 1600. Je wordt dan direct in contact gebracht met een vakspecialist(e) bij jou in de buurt.

Gaslekkage, wat moet ik nu doen?

Een gaslekkage kan veel gevaarlijke situaties met zich mee brengen. Gas is zeer explosief. Bovendien kan een te veel aan gas in de lucht ook leiden tot verstikking. Het is dan ook van belang om altijd alert te zijn bij het ruiken van een gaslucht in huis.

Ruik je een gaslucht in of om het huis? Neem dan direct de volgende maatregelen:

 1. Open alle ramen en deuren.
 2. Sluit de hoofdkraan voor het gas af. Deze bevindt zich in de meterkast, meestal vlak voor de gasmeter. LET OP: wanneer de uiteinden van de kraan haaks op de leidingen staan, is de kraan gesloten.
 3. Gebruik geen vuur en steek geen sigaret op. Ook het vonkje van een lichtschakelaar, afzuigkap, mobieltje of deurbel kan gas al doen ontploffen.

Na het nemen van deze maatregelen, kun je het beste direct een specialist inschakelen om het gaslek te laten opsporen. Denk hierbij aan een loodgieter of een lekdetectiespecialist. Zij kunnen je deskundige hulp bieden bij het opsporen en verhelpen van de gaslekkage. Wil je eerst zelf proberen het lek op te sporen? Dat kan door onderstaand stappenplan uit te voeren:

Gaslek herkennen

Gas is van nature kleur- en geurloos, maar in Nederland wordt er een bepaald geurstofje aan toegevoegd. Daardoor ruik je het meestal meteen als er sprake is van een gaslek. Ruik je een gaslucht bij je gasfornuis, geiser, CV ketel of gaskachel? Dan is er waarschijnlijk sprake van een slechte of verouderde aansluiting. Vooral in huizen met een verouderde gasinstallatie is er een grotere kans op gaslekkages. Maar hoe herken je een gaslek?

Voor het herkennen van een gaslek is het belangrijk om alert te zijn op de volgende vier symptomen:

 1. Sissend geluid.
 2. Vieze penetrante geur. De geur van gas kun je leren herkennen door het gasfornuis kort open te zetten zonder deze aan te steken. Doe dit maar heel kort, zodat er niet te veel gas ontsnapt.
 3. Verkleuring of droogte op de gasleiding.
 4. Een onverwachts hoge gasrekening.

Wanneer je het gas begint te ruiken is de concentratie in de lucht ongeveer 1 procent. Er is dan geen sprake van explosiegevaar. Het is wel belangrijk dat er vervolgens zo snel mogelijk gehandeld wordt. LET OP: Wanneer je beschikt over een goed ventilatiesysteem kan het zijn dat je het gas niet ruikt. Het is verstandig om in deze situatie een gasmelder aan te schaffen, zodat je gewaarschuwd kan worden wanneer er gas lekt.

Zelf een gaslek opsporen

 1. Maak een zeepsopje door water met wat afwasmiddel te mengen.
 2. Smeer het schuim op de gasleidingen en koppelingen.
 3. Wanneer het schuim bubbelt, zit daar een lek.

Je kunt vrij gemakkelijk zelf een gaslek opsporen bij de leidingen die zichtbaar zijn, maar wordt lastiger bij de leidingen en gasslangen die zich achter de muren bevinden. Een vakman kan je hierbij helpen. Wanneer er een leiding of slang gerepareerd of vervangen moet worden, is het voor de veiligheid van belang dat je dit laat doen door iemand die kennis en ervaring heeft met het werken met gas.

Kosten opsporen gaslek

De totaalprijs is afhankelijk van de ernst van de lekkage en de tijd die de specialist nodig heeft om het lek op te sporen. Wanneer het lek binnen een uur opgespoord is en je een kleine reparatie moet laten uitvoeren liggen de kosten veel lager dan wanneer de vakman er langer over doet, bijvoorbeeld zo’n 2-4 uur, en je een grotere reparatie zoals het vervangen van een complete gasleiding nodig hebt, zit je eerder tegen de €500 incl. loon en btw.

Bespaartips van MyGo

Heb je een gaslek en wil je dit het liefst zo voordelig mogelijk laten oplossen? Neem dan onderstaande bespaartips eens door:

 • Probeer het gaslek eerst zelf op te sporen. Dit scheelt de vakman later tijd en jou geld.
 • Zorg voor een vakman bij jou in de buurt. Dit kan je schelen in de voorrijkosten.
 • Laat regelmatig jouw gasleidingen checken. Op die manier kun je grotere gaslekken voorkomen, omdat je er op tijd bij bent. Dit zorgt niet alleen voor een betere veiligheid, maar goed onderhoud kan ervoor zorgen dat je leidingen langer meegaan. Op die manier heb je minder snel te maken met reparatiekosten.

Hulp bij het opsporen van een gaslek

Heb je te maken met een gaslekkage en wil je deze laten opsporen door een ervaren vakman? Maak dan gebruik van de MyGo matchmaker. Hier kun je snel en eenvoudig verschillende specialisten bij jou in de buurt vinden. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken en de vakman uitkiezen die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Liever direct telefonisch contact? Bel dan: 085 106 1600.

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!