Terug naar diensten
Gaslek opsporen

Gaslek opsporen

Een gaslek opsporen is nodig wanneer er een scheurtje of gaatje in een gasslang of -leiding zit. Dan heb je namelijk te maken met een gaslek. Het is ook mogelijk dat het koppelstuk van de leiding kapot is, waardoor de leiding niet goed aansluit. 

Vermoed je een gaslekkage? Dan dien je deze zo snel mogelijk op te sporen. Raadpleeg dan z.s.m. een ervaren loodgieter of lekdetectiebedrijf die je kan helpen bij het verhelpen en opsporen van het gaslek. Je kunt hiervoor gebruik maken van de MyGo matchmaker of direct telefonisch contact opnemen via 085 – 432 00 32. Je wordt dan direct in contact gebracht met een vakman bij jou in de buurt.

Hoe herken je een gaslek?

Gas is van nature kleur- en geurloos, maar in Nederland wordt er een bepaald geurstofje toegevoegd. Daardoor ruik je het meestal meteen als er sprake is van een gaslek. Ruik je een gaslucht bij je gasfornuis, geiser, CV ketel of gaskachel? Dan is er waarschijnlijk een slechte of verouderde aansluiting van de gasleiding op een gasfornuis, geiser of gaskachel. Vooral in huizen met een verouderde gasinstallatie is er een vergrote kans op gaslekkage. Maar hoe herken je een gaslek? Voor het herkennen van een gaslek is het belangrijk om alert te zijn op de volgende drie symptomen:

 1. Sissend geluid
 2. Vieze geur
 3. Verkleuring of droogte

Wanneer je het gas begint te ruiken is de concentratie in de lucht ongeveer 1 procent. Er is dan geen sprake van explosiegevaar. Het is wel belangrijk dat er vervolgens zo snel mogelijk gehandeld wordt. LET OP: Wanneer je beschikt over een goed ventilatiesysteem kan het zijn dat je het gas niet ruikt. Het is verstandig om in deze situatie een gasmelder aan te schaffen, zodat je gewaarschuwd kan worden wanneer er gas lekt.

Wat te doen bij een gaslek?

Een gaslekkage kan veel schade veroorzaken, waarbij gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Gas is zeer explosief, houd daarom altijd rekening met de kans op verstikking of ontploffing en wees extra alert op een gaslucht in de hal, het portiek of de meterkast. Het is daarom van groot belang om een gaslek zo snel mogelijk op te sporen en te verhelpen.

Ruik je een gaslucht in of om het huis? Neem dan direct de volgende maatregelen:

 1. Open alle ramen en deuren.
 2. Sluit de hoofdkraan voor het gas. Deze bevindt zich in de meterkast, meestal vlak voor de gasmeter. LET OP: wanneer de uiteinden van de kraan haaks op de leidingen staan, is de kraan gesloten.
 3. Gebruik geen vuur en steek geen sigaret op. Ook het vonkje van een lichtschakelaar, afzuigkap, mobieltje of deurbel kan gas al doen ontploffen.

Na het nemen van deze maatregelen, kun je het beste direct een specialist inschakelen om het gaslek te laten opsporen. Denk hierbij aan een loodgieter of een lekdetectiespecialist. Zij kunnen je vervolgens deskundige hulp bieden bij het opsporen en verhelpen van de gaslekkage. Wil je eerst zelf proberen het lek op te sporen? Dat kan door onderstaand stappenplan uit te voeren:

Zelf een gaslek opsporen

 1. Maak een zeepsopje door water met wat afwasmiddel te mengen.
 2. Smeer het schuim op de gasleidingen en koppelingen.
 3. Wanneer het schuim bubbelt, zit daar een lek.

Je kunt vrij gemakkelijk zelf een gaslek opsporen bij de leidingen die zichtbaar zijn, maar wordt lastiger bij de leidingen en gasslangen die zich achter de muren bevinden. Een vakman kan je hierbij helpen. Wanneer er een leiding of slang gerepareerd of vervangen moet worden, is het voor de veiligheid van belang dat je dit laat doen door iemand die kennis en ervaring heeft bij het werken met gas.

Kosten opsporen gaslek

Het opsporen van een gaslek kost gemiddeld tussen de €75 en €300 incl. arbeidsloon en btw. De totaalprijs is afhankelijk van de ernst van de situatie en de tijd die de specialist nodig heeft om het lek op te sporen. Wanneer het lek binnen een uur opgespoord is en je een kleine reparatie moet laten uitvoeren zit je meestal tussen de €75 en €150. Indien de vakman er gemiddeld langer over doet, zo’n 2-4 uur, en je een grotere reparatie zoals het vervangen van een complete gasleiding nodig hebt, zit je eerder tegen de €300 incl. loon en btw.

Bespaartips van MyGo

Heb je een gaslek en wil je dit het liefst zo voordelig mogelijk laten oplossen? Neem dan onderstaande bespaartips eens door:

 • Probeer het gaslek eerst zelf op te sporen. Dit scheelt de vakman later tijd en jou geld.
 • Zorg voor een vakman bij jou in de buurt. Dit kan je schelen in de voorrijkosten.
 • Laat regelmatig jouw gasleidingen checken. Op die manier kun je grotere gaslekken voorkomen, omdat je er op tijd bij bent. Dit zorgt niet alleen voor een betere veiligheid, maar goed onderhoud kan ervoor zorgen dat je leidingen langer meegaan. Op die manier heb je minder snel te maken met reparatiekosten.

Hulp bij het opsporen van een gaslek

Heb je te maken met een gaslekkage en wil je deze laten opsporen door een ervaren vakman? Maak dan gebruik van de MyGo matchmaker. Hier kun je snel en eenvoudig verschillende specialisten bij jou in de buurt vinden. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken en de vakman uitkiezen die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Liever direct telefonisch contact? Bel dan: 085 432 00 32.