Last van een lekkage, maar weet je niet precies waar deze vandaan komt? Om te voorkomen dat je niet lang hoeft te dweilen met de kraan open, is het verstandig om z.s.m. een lekdetectie uit te laten voeren. Na het lokaliseren van het lek, kunnen de overige werkzaamheden verricht worden die de schade kunnen herstellen. In dit artikel vind je informatie over de werking van een lekdetectie, de kosten en hulp bij het inschakelen van een lekdetectiespecialist.
Liever direct contact met een vakman die jouw lek kan opsporen? Dat kan via de MyGo matchmaker. Daar vind je verschillende specialisten uit jouw regio die je vervolgens met elkaar kunt vergelijken. Ook is het mogelijk om telefonisch contact op te nemen. Dit kan via 085 – 432 00 32.
Hoe werkt een lekdetectie?
Of je nu een lekkage aan je dak hebt, leiding of in de badkamer. Met de huidige lekdetectie apparatuur en technieken kan de exacte locatie van de lekkage snel en nauwkeurig opgespoord worden zonder hak- en breekwerk. Doordat je een nauwkeurige locatie hebt, hoeft er slechts een kleine opening gemaakt te worden voor de herstelwerkzaamheden. Dit scheelt enorm in de kosten, omdat je weinig hoeft te slopen en te repareren. De geavanceerde apparatuur heeft inmiddels een slagingspercentage van 95%. Dat betekent dat een lekkage tegenwoordig vrijwel altijd opgespoord kan worden zonder hak- en breekwerk.
Rapportage
Het onderzoek bestaat uit de lokalisering van het lek en een rapportage van het lek. Hierin staat precies beschreven om wat voor soort lek het gaat, waar het lek precies zit en hoe je het lek het beste kunt repareren.
Opsporingsmethodes
Er zijn een paar methodes die gebruikt worden om het lek zo snel mogelijk op te sporen:
- Endoscopie: Met behulp van een camera wordt er door waterleidingen of holle ruimtes gezocht naar het lek.
- Druktest: Door de druk in de leidingen op te voeren en vervolgens terug te brengen naar de normale toestand, kan het lek opgespoord worden. Er bevindt zich namelijk een lek wanneer de druk in de leidingen niet constant blijft.
- Infraroodcamera: Met een infraroodcamera kan een lek in een warmwaterleiding opgespoord worden. De camera kan warmteverschillen waarnemen in vloeren en wanden, waardoor deze het warme water kan volgen tot aan het lek.
- Ultrasone detectie: Met gebruik van geluidsgolven kan vastgesteld worden waar een lekkage zich bevindt.
- Vochtmeting / hygrometrie: Door het meten van de vochtigheid in materialen en te lokaliseren waar zich het meeste vocht bevindt, kan het lek opgespoord worden.
- Elektro-akoestiek: Hiermee gaan ze op zoek naar het lek in ingebouwde of ondergrondse leidingen.
Wat kost een lekdetectie?
De uitvoering van een lekdetectie kost gemiddeld tussen de €300 en €500 incl. uitgebreide rapportage, arbeidsloon en btw. Een grondige inspectie duurt vaak wel een paar uur, omdat niet alleen alle toevoerleidingen, maar ook alle afvoerbuizen getest moeten worden met de detectieapparatuur. Wanneer je slechts een enkele leiding hoeft te testen, zal de totaalprijs lager uitvallen. Om de exacte kosten voor jouw benodigde lekdetectie te achterhalen, is het verstandig om meerdere specialisten met elkaar te vergelijken via de MyGo matchmaker.
Verzekering
Wanneer je een lekdetectie moet laten uitvoeren is het verstandig om te kijken of je recht hebt op een vergoeding van je verzekering. Waterschade is namelijk inbegrepen in de brandverzekering. Daarom kan je in veel gevallen terecht bij jouw verzekering voor een vergoeding van jouw lekdetectiekosten. In de meeste gevallen wordt een lekdetectie wel vergoed wanneer het lek niet goed zichtbaar was. Hoe beter zichtbaar het lek was, hoe minder groot de kans op een vergoeding. Dat komt omdat de verzekering dit dan kan zien als kwade opzet of nalatigheid.
Waarmee verder rekening houden?
- Allround-specialisten. Er ontstaat vaak schade aan de woning na een lekkage. Hou er daarom rekening mee dat je na het opsporen van de lekkage ook overige werkzaamheden moet laten uitvoeren. Er zijn lekdetectiebedrijven die ook de schade kunnen herstellen. Op die manier hoef je niet meerdere partijen in te schakelen om het gehele probleem op te lossen.
- Voorkom grote waterschade. Verwijder zoveel mogelijk vocht door bijvoorbeeld de verwarming hoger te zetten. Op die manier verdamp je de ontstane vochtplekken. Beperk de waterschade zoveel mogelijk door het lek z.s.m. af te dekken met handdoeken of hier een emmer onder te zetten. Zo kan je besparen op reparatiekosten van bijvoorbeeld nieuw schilderwerk of het vervangen van houtwerk.
- Zorg voor een specialist bij jou in de buurt. Een vakman bij jou in de buurt rekent vaak geen tot lage voorrijkosten. Dit scheelt je dus in de kosten.
Voor hulp bij het uitvoeren van een lekdetectie kan je gebruik maken van de MyGo matchmaker. Daar kan je snel en gemakkelijk verschillende specialisten bij jou in de buurt met elkaar vergelijken. Vervolgens kies je de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Het is ook mogelijk om telefonisch contact op te nemen en direct een vakman te spreken. Dit kan via 085 – 432 00 32.