Terug naar diensten
Lekkage gevel

Lekkage gevel

De gevel is een bepalend maar toch ondergewaardeerd deel van onze woningen. Veel mensen zien het bijvoorbeeld slechts als een sierstuk, of een toevallig onderdeel van de bouwconstructie. Een gevel is echter veel meer dan dat. Het is in de eerste plaats bedoeld om de woning tegen weersinvloeden te beschermen en ook om energiekosten laag te houden. Een gevel lekkage kan daarom grote problemen tot gevolg hebben. Mocht je een beschadiging in de gevel ontdekken aarzel dan niet om bij MyGo een vakman in te schakelen.

Lekkage gevel: oorzaken

Een gevellekkage kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende is de zogeheten geveldoorslag. Dit is een proces waarbij vocht aan de buitenkant van de muur doorslaat naar de binnenkant van het huis. Het komt vooral voor bij oudere woningen en het kan veroorzaakt worden door gebrekkig voegwerk. Als het voegwerk bijvoorbeeld kieren vertoont of niet goed aansluit op de gevel, kan water en ander vuil hier eenvoudig binnendringen.

Optrekkend vocht is een probleem dat niet alleen voorkomt bij gevellekkage. Ieder Nederlands huis is in principe gebouwd op een solide fundering, die met een kwalitatieve isolatievloer is afgewerkt. Bij oudere woningen - maar ook bij gebrekkige nieuwbouw - kan het voorkomen dat deze fundering vocht blijf doorlaten. Op de korte termijn zal je hier weinig van merken maar na verloop van tijd kan het vocht zich door het huis gaan verspreiden. De muren werken hierbij als een soort spons die grote hoeveelheden water op zal blijven nemen. Kenmerken van optrekkend vocht zijn: de aanwezigheid van schimmels, verzakkingen in de muur en schade aan de constructie van het huis.

Een lekkage in de gevel kan ook het gevolg zijn van fouten in het bouwplan van de woning. Denk hierbij aan wanden die niet goed op elkaar aansluiten, een dak waarbij kieren zijn opengelaten of eventuele fouten in het voegwerk. In vakjargon wordt ook weleens gesproken over koudebruggen. Een koudebrug is een constructiefout die ervoor zorgt dat kou de woning binnengeleid wordt. Het is overigens ook mogelijk dat koudebruggen natuurlijk ontstaan. Bij gevel lekkage kunnen beide gevallen voorkomen.

Lekkage gevel: opsporen

Kijk bij een gevel lekkage opsporen altijd naar verkleuringen of plekken waar koude lucht binnenkomt. Dat kan duiden op een lekkage in de gevel. Professionele dakdekkers en lekdetectiexperts kunnen met infraroodcamera’s, ultrasone geluidsdetectie of spouwcamera’s het probleem verder in kaart brengen. Er hoeft in deze fase dus niets opengebroken te worden. Het lek kan eerst rustig worden opgespoord, alvorens actie te ondernemen.

Schakel wel altijd eerst een vakman in voordat je maatregelen treft. Schilderen of dichttimmeren is in de meeste gevallen niet voldoende om het probleem te verhelpen. Zeker in het geval van optrekkend vocht is het belangrijk om het probleem niet verder te laten verspreiden. Een vakman kan je hierbij van nuttig advies voorzien.

Lekkage gevel: kosten

De meeste dakdekkers rekenen een uurtarief van minstens 30 euro per uur. Vochtbestrijding in muren en gevels is echter aanzienlijk duurder omdat zulke problemen niet eenvoudig zijn op te lossen. In het geval van optrekkend vocht kost het impregneren van muren met een water-werende vloeistof ongeveer 800 euro tot 2200 euro per 8 strekkende meters. Voeg- en reinigingswerk aan de gevel kan inclusief impregneren bijna 3000 euro kosten. Dit is bij een gevel met een oppervlakte van 100 vierkante meter. Laat je vooraf adviseren door een ervaren vakman bij MyGo. Op deze manier kun je vaak alsnog veel geld besparen.

Ben je geïnteresseerd en wil je een afspraak maken met een matchende vakman bij jou in de buurt? Bij MyGo kun je gemakkelijk een offerte aanvragen of bellen via 085 106 1600

Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!