Terug naar blog
Beroep van de week: SLOTENMAKER

Beroep van de week: SLOTENMAKER

15 jun. '22 Door MyGo redactie

Iedere week zetten we op woensdag een beroep in de schijnwerper op het blog van MyGo. Wat houdt dit beroep exact in? Wat zijn de werkzaamheden? Welke opleiding heb je ervoor nodig? En wat weet je nog niet over dit beroep? Wij zetten het op een rij.

OMSCHRIJVING

Slotenmakers kunnen (kapotte) sloten vervangen of repareren. Wanneer het slot niet meer werkt, je je sleutels kwijt bent of de sleutel is afgebroken in het slot, kun je een sleutelspecialist inschakelen. Deze is gespecialiseerd om met het juiste gereedschap jouw slot te repareren of te vervangen. Naast de sloten in deuren werken slotenmakers ook met sloten in ramen. Het kan voorkomen dat je de huissleutels binnen hebt laten liggen en je huis niet meer binnenkomt. Ook in dit geval kun je de slotenmaker bellen zodat jij je huis weer binnen komt zonder al te veel schade. Veel slotenmakers hebben een 24 uurs service. Zo is er altijd iemand in de buurt beschikbaar die ervoor kan zorgen dat jij jouw huis weer binnenkomt. De meeste slotenmakers voeren alle werkzaamheden uit. Slotenmakers werken meestal bij een beveiligingsbedrijf of een sleutelspecialist. Ook zijn er vele ZZP'ers actief in de 'sleutelmarkt'.

WERKZAAMHEDEN

In elke regio is wel een 24-uursservice slotenmaker beschikbaar. Bij een spoedmelding haast de slotenmaker zich naar de klus. Wanneer je je sleutels bent verloren of binnen hebt laten liggen kan de slotenmaker de deur openen, zonder schade aan te richten. Slotenmakers dragen altijd verschillende sloten, grendels, sleutels en gereedschap bij zich. Hierdoor heeft de vakspecialist voor ieder probleem direct een oplossing. Hij kan ter plekke sloten vervangen en plaatsen. Voor het beter beveiligen van huizen kunnen slotenmakers advies geven en het huis van betrouwbare sloten voorzien. Dit doen ze door bijvoorbeeld meerpunts- of driepuntssluitingen te plaatsen. Deze sloten bieden meer bescherming en zijn bijna onmogelijk om geforceerd te openen. Naast deze sloten kunnen sommige slotenmakers volledige alarmsystemen installeren. Sommige vakspecialisten kunnen naast sloten in deuren en ramen ook werken met autosloten en sloten van kluizen. 

OPLEIDING

Het beroep slotenmaker is geen beschermd beroep. Dit betekent dat iedereen zichzelf een slotenmaker mag noemen. Je hoeft hiervoor daarom ook niet verplicht een opleiding te volgen. Om slotenmaker te worden kun je een relevante opleiding volgen in de bouw- of beveiligingssector. Hiervoor is de opleiding timmerman niveau 2 mogelijk. Dit is een 2 jarige bbl-opleiding, je werkt hierbij 4 dagen waardoor je alles in de praktijk leert. Naast de niveau 2 opleiding kun je kiezen voor de niveau 3 opleiding Allround timmerman, deze duurt 3 jaar. Tijdens de opleiding leer je alles van het veilig en milieubewust werken rond het beroep. Om slotenmaker te worden is het aanbevolen in ieder geval cursussen te volgen. Je kunt een PKVW-opleiding volgen tot PKVW-beveiligingsadviseur. Met deze opleiding kun je PKVW erkend worden of werken bij een PKVW erkend bedrijf.

WIST JE DAT?

… er veel malafide slotenmakers actief zijn?
Pas op met het inschakelen van een slotenmaker. Er zijn malafide slotenmakers actief die (extreem) hoge tarieven rekenen voor hun diensten. Lees hierom altijd de reviews van de slotenmaker en kies eentje in jouw buurt. Spreek van tevoren duidelijke prijzen af en teken hierbij nooit vooraf facturen. Kies voor een slotenmaker die lid is van de NSSG. Leden van het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid, veiligheid, service en ze rekenen eerlijke tarieven. Daarnaast zijn betrouwbare partijen in het bezit van een PKVW certificaat.

… slotenmakers niet meer mogen adverteren in Google?
Voorheen adverteerden, waaronder veel malafide, slotenmakers vaak via Google. Sinds februari 2021 zijn deze advertenties niet meer zichtbaar. Google heeft de advertenties voor slotenmakers geblokkeerd. Google heeft deze maatregelen genomen doordat er malafide slotenmakers consumenten veel te hoge prijzen liet betalen. 

… het gemiddelde salaris 2.300 euro bedraagt?
Het salaris voor een slotenmaker ligt tussen de 1.800 en 2.800 euro op basis van een 40-urige werkweek. Dit is afhankelijk van het bedrijf, de ervaring en de regio. Slotenmakers die vooral in het weekend of avond werken kunnen meer verdienen. Op die tijden wordt er namelijk vaak een avond- en weekendtarief gerekend die (een stuk) hoger ligt. 

… ACM ingrijpt bij malafide slotenmakers?
De ACM heeft bedrijven die met slotenmakers werken opgedragen te stoppen om te werken met onbetrouwbare slotenmakers. Ook hebben ze de telefoonnummers laten blokkeren die gekoppeld waren aan de malafide praktijken.

… de SKG sloten, hang- en sluitwerk en scharnieren test en keurt?
De Stichting Kwaliteit Gevelbouw test en keurt onder andere sloten. Als een slot door de test komt krijgt het een SKG-markering waaraan je kan zien dat ze beveiligen tegen inbraken. De mate van beveiliging kun je zien aan het aantal sterren van een slot. Zo kun je bij SKG 1 ster niet rekenen op een zelfstandig inbraak werend slot. Sloten met SKG 3 sterren zijn de meest betrouwbare sloten. Een inbreker zal pas na ongeveer 5 minuten dit slot kunnen forceren.

MYGO MATCHMAKER

Heb jij een slotenmaker nodig? MyGo werkt enkel met erkende slotenmakers. Via de MyGo Matchmaker vind je snel een slotenmaker in jouw regio. Bel je liever? De medewerkers van het servicecenter staan je graag te woord. Bel dan naar 085 106 1600.