Terug naar blog
Huis verduurzamen in 2021: subsidie mogelijkheden

Huis verduurzamen in 2021: subsidie mogelijkheden

9 mrt. '21 Door MyGo redactie

Het huis verduurzamen wordt in 2021 door steeds meer mensen van waarde geschat. Niet alleen omdat het goed is voor het klimaat, maar ook omdat het op lange termijn veel energiekosten kan besparen. Daarnaast is een duurzaam huis meer waard: woningen met energielabel A leveren meer op en worden sneller verkocht dan woningen met een hoger energielabel. Daarentegen kan het best een grote investering zijn om je huis duurzamer te maken. Daarom hebben wij de mogelijke subsidies voor het verduurzamen van je woning in 2021 op een rij gezet. Zo kun jij maximaal geld besparen. Deze subsidies gelden in de meeste gemeenten van Nederland voor mensen met een koophuis.

Subsidie voor woningisolatie

Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie. Er zijn verschillende isolatie mogelijkheden. Het isoleren van muur, dak, vloer, glas en gevel vallen onder deze subsidie. Optimale isolatie is een goed begin voor het verduurzamen van je huis. Wanneer woningen matig zijn geïsoleerd gaat er namelijk veel warmte verloren. Oftewel, door je huis goed te laten isoleren voorkom je veel energie- en geldverspilling (en wie wil er nou niet warmpjes bijzitten?). In een gemiddelde woning kan goede isolatie in sommige gevallen op jaarbasis €2000 euro besparen. Met dat geld kun je een hoop dingen doen die leuker zijn dan je energierekening betalen.

Voorwaarden

Nu is natuurlijk de vraag of jij recht hebt op deze subsidie. Wij hebben de belangrijkste voorwaarden even voor je opgezocht.

 • Om in aanmerking te komen voor woningisolatie subsidie moet je minimaal 2 subsidie maatregelen aanvragen. Dit mag nog een isolatiemaatregel zijn. Zo kun je bijvoorbeeld zowel je spouwmuur als je dak laten isoleren. Maar ook is er de mogelijkheid om naast de isolatiemaatregel een zonneboiler of warmtepomp aan te schaffen of je aan te sluiten op het warmtenet. Dan voldoe je ook aan deze criteria.
 • Er zijn technische eisen waaraan de isolatiemaatregel en installatie moet voldoen. Deze kun je vinden op de maatregelenlijst van Rijksdienst Ondernemend Nederland.
 • Je moet de aanvraag binnen een jaar na het uitvoeren van de (eerste) maatregel doen. Je kan subsidie krijgen voor de isolatiemaatregelen die je vorig jaar hebt laten doen, maar daar geldt ook de aanvraagtermijn van een jaar. De zonneboiler en warmtepomp tellen alleen mee als die na 30 juni 2020 zijn geplaatst en een aansluiting op een warmtenet moet op of na 1 januari 2021 zijn gemaakt.
 • Je mag maar 1 keer subsidie aanvragen voor 1 type isolatiemaatregel (bijvoorbeeld 1x muur, 1x glas).
 • Als jij (of de vorige eigenaar van je huis) al een keer subsidie voor de isolatiemaatregel hebt ontvangen kun je voor deze maatregel geen tweede keer subsidie krijgen.
 • Je kunt alleen deze subsidie ontvangen voor een bestaande woning, dus niet op nieuwe aanbouw of een nieuwbouwwoning.
 • Je krijgt alleen subsidie als je de maatregelen laat uitvoeren door een deskundig bedrijf.

woningisolatie

Subsidiebedragen voor isolatie

In de tabel hieronder zie je hoeveel subsidie je per isolatiesoort kunt ontvangen. De bedragen zijn per vierkante meter en er zijn minimale en maximale oppervlakteneisen waar de isolatiemaatregel aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie.

Isolatiesoort

Subsidiebedrag per m2

Min. oppervlakte in m2

Max. oppervlakte in m2

Dak

€20

€25

€200

Vloer

€7

€25

€130

Bodem

€4

€25

€130

Spouwmuur

€5

€15

€170

Gevel

€25

€15

€170

Triple glas

€100

€10

€45

HR++ glas

€35

€10

€45

Vloer zolder

€5

€25

€130

Laag btw tarief isolatiewerkzaamheden

Voor bodem-, dak-, vloer- en gevelisolatie en het aanbrengen van isolatieglas geldt het lage btw-tarief van 9 procent op arbeidsloon in plaats van de gebruikelijke 21 procent. Dit lage tarief geldt alleen voor de arbeidskosten en niet voor de materiaalkosten.

Subsidie duurzame energie

Ongeveer 95 procent van alle woningen in Nederland gebruiken aardgas voor verwarming, koken en warm water. Echter is aardgas op lange termijn niet duurzaam. Daarom wil de Nederlandse overheid dat alle huizen in 2050 van het gas af zijn.

Inmiddels zijn er goede alternatieven voor aardgas. Zo kun je je woning elektrisch verwarmen met een warmtepomp, zonneboiler of je aansluiten bij een warmtenet. Hiervoor kun je in 2021 subsidie krijgen. Om erachter te komen welke manier van duurzaam verwarmen het beste past bij jouw huis en wensen kun je je het beste persoonlijk laten informeren door een expert op het gebied van duurzaam verwarmen.

Voorwaarden

De subsidie voor een zonneboiler, warmtepomp of warmtenet-aansluiting hoef je, in tegenstelling tot subsidie voor woningisolatie, niet in combinatie met een tweede maatregel aan te vragen. De andere voorwaarden die gelden voor de woningisolatie subsidie gelden ook voor de subsidie duurzame energieopwekking.

Subsidiebedragen voor installaties

In de tabel hieronder zie je hoeveel subsidie je voor duurzame energieopwekking kan krijgen. De hoogte van de subsidie kan echter verschillen per apparaat. Deze moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. De complete lijst kun je vinden op de site van Rijksdienst Ondernemend Nederland.

Installatie

Subsidiebedrag

Warmtepomp lucht <1 kW

€500

Warmtepomp lucht >1 kW

€1.100 plus €100 extra per kW

Warmtepomp bodem <1 kW

€500

Warmtepomp bodem 1-10 kW

€2.500

Warmtepomp bodem >10 kW

€2.500 plus €100 extra per kW

Zonneboiler <10 m2

€0,68 per kWh

Zonneboiler >10 m2

€0,30 per kWh

Individuele aansluiting warmtenet

€3.325

Bij installatie van een A+ zonneboiler of warmtepomp wordt het subsidiebedrag met €150 verhoogd; bij A++ wordt het subsidiebedrag met €300 verhoogd.

Geen subsidie voor zonnepanelen: wél btw teruggave

Een andere manier om duurzaam elektriciteit op te wekken is door zonnepanelen op je woning te laten plaatsen. De installatie van zonnepanelen kan relatief snel en de panelen vereisen weinig tot geen onderhoud. Met zonnepanelen wek je volledig groene stroom op voor eigen gebruik. Hierdoor heb je geen last van stijgende energieprijzen en bespaar je met 10 panelen gemiddeld €500 per jaar. In 2021 is er geen subsidie voor zonnepanelen. Wel kun je als particulier de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Zo kun bijvoorbeeld bij de aanschaf van een standaard pakket van €4.700 voor 10 zonnepanelen (3.000 wattpiek) €700 terug krijgen.

zonnepanelen

Voorwaarden

Wanneer je zonnepanelen wil kopen en de btw terug wil vragen, dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • Voordat je begint met het laten aanleggen van zonnepanelen, zorg dat de factuur en energierekening op dezelfde naam staan. Anders is het niet mogelijk om de btw terug te vragen.
 • Deze maatregel geldt alleen voor particulieren. Als je werkt als zzp’er of ondernemer geldt deze maatregel niet.
 • Om de btw terug te kunnen vragen moet je je als ondernemer inschrijven bij de Belastingdienst. Je kan dan gebruik maken van de kleine ondernemers regeling, ook wel bekend als “KOR”. Voor meer informatie hierover raadpleeg de site van de Belastingdienst.
 • Binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft, moet je belasting aangifte doen. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen.

Wacht niet te lang met je huis verduurzamen

Hoe eerder je begint met het verduurzamen van je huis, hoe sneller je de kosten van deze transitie hebt terugverdient. Meer weten over de kosten en mogelijkheden? Maak gebruik van onze matchmaker om meest geschikte specialist bij jou in de buurt te vinden die jou verder kan helpen.