Terug naar blog
Huis verduurzamen in 2021: subsidie mogelijkheden

Huis verduurzamen in 2021: subsidie mogelijkheden

23 sep. '21 Door MyGo redactie

Het verduurzamen van je woning wordt anno 2021 steeds populairder. Het is niet alleen klimaatvriendelijk, maar bespaart je op de lange termijn ook veel (energie)kosten. Bovendien worden woningen met een laag energielabel sneller verkocht en brengen ze meer op.

Het kan echter best een investering zijn om je huis te verduurzamen. Daarom hebben wij de verschillende soorten subsidie voor het verduurzamen van een woning in 2021 voor je op een rij gezet.

Verduurzamen van je woning: de mogelijkheden

Wie zijn of haar woning wil verduurzamen, kan daar verschillende dingen voor doen. Hieronder hebben we de opties voor verduurzaming voor je op rij gezet, inclusief korte toelichting.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zie je steeds vaker in het straatbeeld terugkomen, zowel bij nieuwbouw als bij bestaande woningen. De reden dat veel mensen kiezen voor deze effectieve manier om op natuurlijke wijze energie op te wekken, is het gunstige rendement. De installatie van zonnepanelen is bovendien relatief snel gebeurd en de panelen vereisen weinig tot geen onderhoud. Wil je je huis verduurzamen en tegelijkertijd goede zaken doen, dan is dit een interessante optie.

Zonneboiler

In veel gevallen worden zonnepanelen gecombineerd met een zonneboiler. Er bestaat een wezenlijk verschil tussen zonnepanelen en een zonneboiler; zonnepanelen worden gebruikt voor het opwekken van stroom, terwijl een zonneboiler zorgt voor de opwarming van water binnen je huishouden.

Het systeem van een zonneboiler is vrij eenvoudig. Op een strategische positie van het dak wordt een zonnecollector geplaatst. Deze slaat de energie op die wordt afgegeven door de kracht van de zon. Die energie wordt vervolgens naar het voorraadvat van de woning gebracht, waar het zorgt voor het verwarmen van water. Op die manier vraag je minder van je cv-installatie, zeker op zonnige dagen.

Warmtepomp

De laatste jaren is de warmtepomp steeds vaker in het nieuws. Het zou dé vervanger moeten worden van het centrale verwarmingssysteem dat we nu kennen. Daar moet wel bij vermeld worden dat een warmtepomp vooral een investering in het milieu is, omdat het niet direct rendement oplevert. Afhankelijk van het type warmtepomp en het nieuwe systeem komt de terugverdientijd namelijk tussen de 7 en 20 jaar te liggen. De CO2-uitstoot daalt daarentegen wel aanzienlijk (vanaf 30% tot zelfs 60%), dus is deze methode om je huis te verduurzamen wel degelijk een interessante optie voor het milieu.

Aansluiting op warmtenet

Een warmtenet wordt ook wel stadsverwarming genoemd en kan worden ingezet voor een aardgasvrije toekomst. Bij wijken met dit systeem bevindt zich ergens in de wijk een centrale warmtebron. Vanuit die bron stroomt het water door ondergrondse leidingen naar de huizen. Via een warmtewisselaar (een speciaal kastje) kan het vervolgens worden gebruikt voor onder meer de verwarming.

Isolatie

Isolatie is de grootste klap in het verduurzamen van je woning, zeker omdat er zoveel mogelijkheden zijn. De twee meest bekende eigenschappen van isolatie zijn het verminderen van warmteverlies binnenshuis en het terugdringen van koude luchtstromen van buiten. We onderscheiden de volgende vormen van isolatie:

Isolatie van de spouwmuren en het dak zorgen voor het hoogste rendement. Zeker bij een schuin dak, dat doorlopend te maken krijgt met verschillende weersomstandigheden, kan goede isolatie enorm veel opleveren.

De besparing die je doet met een investering in isolatie van de woning wordt altijd uitgedrukt in de hoeveelheid m3 die niet hoeft te worden gebruikt. Bij isolatie van het dak en de spouwmuren ligt die besparing rond de 1.000 m3, wat inhoudt dat je €800 bespaart. Bij het isoleren van de vloer ligt de besparing doorgaans tussen de 300 en 450 m3, wat neerkomt op een bedrag van €230 tot €360. 

Bij de isolatie van een huis kent men een bepaalde isolatiewaarde toe, uitgedrukt in de U-waarde en RC-waarde. Met de U-waarde wordt aangegeven hoeveel warmte een bepaald deel van een pand doorlaat. Met de RC-waarde wordt aangegeven wat de totale isolatiewaarde van een deel van een pand is. Hoe lager de U-waarde, des te hoger de RC-waarde. Hoe hoger de RC-waarde, des te beter is het isolerend vermogen en de thermische isolatie. Bij de isolatie van een dak kan de RC-waarde oplopen tot 6,0 m2 K/W, bij de isolatie van een vloer tot 4,0 m2 K/W.

Huis verduurzamen in 2021: subsidie mogelijkheden

Huis verduurzamen met zonnepanelen: geen subsidie, wel btw-teruggave

Met zonnepanelen wek je volledig groene stroom op voor eigen gebruik. Je hebt daardoor geen last van stijgende energieprijzen. Met tien zonnepanelen bespaar je gemiddeld €500 per jaar.

In 2021 is er echter geen subsidie voor zonnepanelen beschikbaar. Wel kun je als particulier de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Bij de aanschaf van een standaardpakket met tien zonnepanelen (wat gemiddeld tussen de €4.200 en €5.000 kost, afhankelijk van het aantal wattpiek) kun je gemiddeld €700 terugkrijgen.

Door zonnepanelen te combineren met een zonneboiler ben je zowel voor het opwekken van stroom als voor het opwarmen van water steeds minder afhankelijk van ‘oude’ systemen. Dat levert een mooie besparing op. Daarnaast is er voor de aankoop van zonneboilers vrijwel doorlopend een subsidiepotje beschikbaar, waardoor je bij de aanschaf tenminste €1.000 kunt besparen. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen in combinatie met een zonneboiler kun je jaarlijks tussen de €500 en €1.500 euro besparen.

Voorwaarden

Wil je zonnepanelen kopen en de btw terugvragen, dan zijn er verschillende voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Hieronder zijn ze voor je op een rij gezet:

  • Voordat je begint met het laten aanleggen van zonnepanelen, moeten de factuur en de energierekening op dezelfde naam staan. Is dat niet het geval, dan is het niet mogelijk om de btw terug te vragen. Deze voorwaarde geldt echter alleen voor particulieren, niet voor ondernemers.
  • De belastingaangifte voor de zonnepanelen moet binnen een bepaalde tijd worden ingediend. Zes maanden na afloop van het jaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft, moet je aangifte ontvangen zijn door de Belastingdienst. Is de aangifte te laat, dan riskeer je een boete.
  • Als je je als ondernemer inschrijft bij de Belastingdienst, kun je gebruikmaken van de KOR (Kleine Ondernemers Regeling) om btw terug te vragen. Meer informatie over die regeling vind je op de website van de Belastingdienst.

Ben je op zoek naar een dakdekker, elektricien of aannemer die zonnepanelen voor je kan installeren? Met de hulp van MyGo vind je eenvoudig en snel een geschikte specialist bij jou in de buurt. Raadpleeg onze online Matchmaker of bel naar 085 106 1600.

Huis verduurzamen in 2021: subsidie mogelijkheden

Huis verduurzamen met subsidie voor duurzame energie

In ongeveer 95% van alle woningen in Nederland wordt aardgas gebruikt voor de verwarming en om te koken. Omdat aardgas op de lange termijn echter niet al te duurzaam is, wil de Nederlandse overheid dat alle huizen in 2050 van het gas af zijn.

Inmiddels zijn er goede alternatieven voor aardgas. Zo kun je je woning elektrisch verwarmen met een warmtepomp of je laten aansluiten op een warmtenet. In beide gevallen kun je daar in 2021 subsidie voor krijgen. De tarieven vind je in de tabel hieronder. Wil je erachter komen welke manier van duurzaam verwarmen het beste bij jouw huis en wensen past, dan kun je je het beste laten informeren door een expert.

Voorwaarden

De subsidie voor het verduurzamen van je woning met een zonneboiler, warmtepomp of warmtenet-aansluiting hoef je, in tegenstelling tot subsidie voor woningisolatie, niet in combinatie met een tweede maatregel aan te vragen. De andere voorwaarden die gelden voor de woningisolatiesubsidie, gelden ook voor de subsidie duurzame energieopwekking. 

Subsidiebedragen voor installaties

In de tabel hieronder zie je hoeveel subsidie je voor duurzame energieopwekking kunt krijgen. De hoogte van de subsidie verschilt per optie en er moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Wie de complete lijst wil inzien, kan de site van Rijksdienst Ondernemend Nederland raadplegen.

Product dat wordt geplaatst/dienst die wordt uitgevoerd*

Subsidiebedrag

Warmtepomp lucht <1 kW

€500

Warmtepomp lucht >1 kW

€1.100 (+ €100 bij elke extra kW)

Warmtepomp bodem <1 kW

€500

Warmtepomp bodem 1-10 kW

€2.500

Warmtepomp bodem >10 kW

€2.500 (+ €100 bij elke extra kW)

Zonneboiler <10 m2

€0,68 per kWh

Zonneboiler >10 m2

€0,30 per kWh

Individuele aansluiting warmtenet

€3.325

 *Bij installatie van een A+ zonneboiler of warmtepomp wordt het subsidiebedrag met €150 verhoogd; bij A++ is er een verhoging van €300.

Ben je op zoek naar een cv installateur die een warmtepomp of zonneboiler voor je kan plaatsen of je bij een warmtenet kan aansluiten? Met onze MyGo Matchmaker vind je eenvoudig een cv installateur bij jou in de buurt. Je kunt ook telefonisch contact met ons opnemen via 085 106 1600.

Huis verduurzamen in 2021: subsidie mogelijkheden

Subsidie verduurzamen woning via isolatie       

Optimale woningisolatie is een goed begin voor het verduurzamen van je huis. Wanneer woningen matig geïsoleerd zijn, gaat er namelijk veel warmte verloren. Door je huis goed te laten isoleren voorkom je dus veel energie- en geldverspilling (en wie wil er nou niet warmpjes bijzitten?). Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van glas, muren, daken, gevels en vloeren. In een gemiddelde woning kan goede isolatie op jaarbasis tot wel €2000 euro besparen. Met dat geld kun je een hoop dingen doen die leuker zijn dan het betalen van je energierekening.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor subsidie voor het verduurzamen van je woning met isolatie, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. We hebben de belangrijkste hieronder voor je op een rij gezet.

  • Je moet minimaal twee subsidiemaatregelen aanvragen. Je kunt ervoor kiezen om twee isolatiemaatregelen tegelijk aan te vragen, waarbij je bijvoorbeeld zowel je spouwmuur als je dak laat isoleren. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld om je vloer te laten isoleren en een warmtepomp aan te schaffen.
  • Je moet de subsidieaanvraag uiterlijk een jaar na het uitvoeren van de subsidiemaatregel(en) indienen. Een zonneboiler en warmtepomp tellen alleen mee als ze na 30 juni 2020 zijn geplaatst; een aansluiting op een warmtenet moet op of na 1 januari 2021 zijn gemaakt.
  • Je mag maar één keer subsidie aanvragen voor elk type isolatiemaatregel. Als er al subsidie is ontvangen voor een bepaalde isolatiemaatregel (door jou zelf of door de vorige eigenaar van het huis), kan die subsidie niet nog een keer worden aangevraagd.
  • Je kunt alleen subsidie voor isolatie bij een bestaande woning aanvragen, niet voor isolatie van een aanbouw of een nieuwbouwwoning.
  • Je krijgt alleen subsidie als je de subsidiemaatregelen laat uitvoeren door een deskundig bedrijf. Bovendien zijn er technische eisen waar de isolatiemaatregelen en installatie aan moeten voldoen. Die eisen kun je vinden op de maatregelenlijst van Rijksdienst Ondernemend Nederland.

Subsidiebedragen voor isolatie

In de tabel hieronder zie je hoeveel subsidie je per isolatiesoort per m2 kunt ontvangen. Er is bij isolatie sprake van een minimaal en een maximaal aantal m2 oppervlakte waarvoor je subsidie mag aanvragen. Die afmetingen vind je ook in de tabel.

Isolatiesoort

Subsidiebedrag per m2

Min. oppervlakte in m2

Max. oppervlakte in m2

Dak

€20

25

200

Vloer

€7

25

130

Bodem

€4

25

130

Spouwmuur

€5

15

170

Gevel

€25

15

170

Triple glas

€100

10

45

HR++ glas

€35

10

45

Vloer zolder

€5

25

130

Laag btw tarief isolatiewerkzaamheden

Voor bodemisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie en het aanbrengen van isolatieglas wordt bij arbeidsloon het lage btw-tarief van 9% gerekend in plaats van de gebruikelijke 21%. Dit lage tarief geldt alleen voor de arbeidskosten, niet voor de materiaalkosten.

Ben je op zoek naar een isolatiespecialist die je huis voor je kan verduurzamen? Met de hulp van MyGo vind je eenvoudig en snel de meest geschikte isolatiespecialist voor je klus. Raadpleeg onze online Matchmaker of bel naar 085 106 1600.

Wacht niet te lang met je huis verduurzamen en schakel MyGo in

Hoe eerder je begint met het verduurzamen van je huis, hoe sneller je de kosten van de transitie hebt terugverdiend. Ben je van plan op korte termijn je huis te verduurzamen met subsidie en wil je daarom contact met een dakdekker, cv installateur, glaszetter of isolatiespecialist? Mygo helpt je uit de brand.

Met de MyGo Matchmaker vind je snel en eenvoudig een specialist voor jouw klus. Liever telefonisch contact? Dat kan ook! We zijn tijdens openingstijden te bereiken op het nummer 085 106 1600.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 9 maart 2021 en werd op 23 september 2021 geactualiseerd met nieuwe informatie over de mogelijkheden voor het verduurzamen van de woning.