Terug naar diensten
Laadpaal Aanleggen

Laadpaal Aanleggen

De elektrische auto is tegenwoordig aan een flinke opmars bezig. Een eigen laadpaal aanleggen is daarom geen verkeerd idee. Op die manier ben je altijd verzekerd van een kwalitatieve oplader voor je auto. Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je ruimte hebben op je eigen terrein. Als dit niet het geval is moet je de laadpaal in de openbare ruimte plaatsen. Hiervoor heb je toestemming nodig van de lokale gemeente. Bij een openbare parkeerplaats kunnen ook andere elektrische auto’s er gebruik van maken.

Houd er verder rekening mee dat je bij een particuliere laadpaal eventueel je groepenkast aan moet passen. Er is immers niet altijd een goede aansluiting voorhandig. Schakel hierbij altijd een ervaren elektricien in. Verder is het handig om je te laten informeren over de beschikbare soorten laadpalen. Je kunt bijvoorbeeld een laadpaal krijgen met een vaste laadkabel of zonder. Ook is het mogelijk om extra laadvermogen, een aanvullende aansluiting of een betere beveiliging aan te vragen.

Wat betreft eventuele risico’s hoef je je geen zorgen te maken, deze zijn vrijwel nihil. Door middel van een aparte groep in de groepenkast ben je ervan verzekerd dat er geen kortsluiting zal ontstaan. Bovendien zal er pas spanning op de laadpaal komen als deze is aangesloten op de auto. In Nederland zijn inmiddels grofweg 5000 laadpalen, en deze worden dagelijks zonder veel problemen gebruikt. Het voordeel van de laadpaal is dat hij in korte tijd veel stroom kan verwerken. Een normaal stopcontact zou je auto niet snel op kunnen laden.

De kosten

Als je ook privé veel gebruikmaakt van een elektrische auto is een laadpaal raadzaam. Je kunt de auto dan ’s avonds opladen, zodat hij de volgende ochtend weer snel uit de startblokken kan. De gemiddelde laadtijd bij een particuliere laadpaal zit ongeveer tussen de 6 en 8 uur. Wat betreft de kosten zijn er ook voordelen. Een particuliere laadpaal is doorgaans goedkoper dan een openbare variant. Een laadpaal aanleggen kost tussen de € 1000,- en € 1500,- euro. De kosten voor de aanschaf van de laadpaal zitten hier bij in. De precieze kosten per maand zullen afhangen van de soort elektrische auto. Sommige modellen moeten immers vaker opgeladen worden en vereisen meer oplaadtijd.

Een goede manier om de kosten te drukken, is door eventuele subsidies in de gaten te houden. Nederland heeft zich immers verplicht tot uitstoot-beperkende maatregelen en de elektrische auto is een goede manier om deze ambities waar te maken. Er is momenteel nog geen landelijk beleid om laadpalen te vergoeden, maar verschillende gemeentes hebben wel initiatieven lopen. Door hier op in te spelen kun je vaak aanzienlijke kortingen in de wacht slepen. Een onderneming die vennootschaps- of inkomstenbelasting betaalt, kan de kosten van een laadpaal soms aftrekken via de Vamil-regeling of de Milieu Investeringsaftrek. De investering moet hier dan wel hoger zijn dan € 2500,- euro.

Via de Matchmaker van Mygo kun je je verder laten informeren over de mogelijkheden met een elektricien bij jou in de buurt. Of bel naar: 085 106 1600