Terug naar diensten
Laadpaal aanleggen

Laadpaal aanleggen

Laat een persoonlijke laadpaal aanleggen

Wie een elektrische auto heeft, zal zich er zeker van bewust zijn dat het opladen daarvan een tijdrovende taak kan zijn. Daarom kan het heel prettig zijn om je auto gewoon ’s avonds aan je eigen laadpaal op te laden. Klinkt dit je bekend in de oren, dan is een eigen laadpaal aanleggen misschien iets voor jou.

Een laadpaal aanleggen laat je bij voorkeur doen door een professionele laadpaal installateur. De voordeligste laadpaal installateur voor jouw klus vind je eenvoudig én vrijblijvend via de online MyGo Matchmaker. Of bel naar 085 106 1600 om je door ons te laten matchen met iemand die jouw laadpaal voor je kan komen aanleggen!

Direct een laadpaal installateur nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Een laadpaal aanleggen: wat kost dat?

Hoeveel een laadpaal aanleggen je gaat kosten, hangt af van hoe krachtig je gekozen laadpaal is. Daarbij heb je keuze uit een 1-faselaadpaal (op 3,7 kW bij 230V en 16A) of een 3-fasenlaadpaal (op 11 kW bij 230V en 16A).

Ga je een 1-faselaadpaal aanleggen, dan betaal je voor de laadpaal zelf tussen de 500 en 800 euro. Een 3-fasenlaadpaal kost je daarentegen tussen de 650 en 1000 euro. Wel moet je voor een 3-fasenlaadpaal een 3-fasenaansluiting aanleggen in je meterkast. Daarvoor betaal je tussen de 200 en 1100 euro.

Bij het aanleggen van een laadpaal betaal je echter niet alleen voor de laadpaal zelf. Ook de laadpaal installateur vraagt installatiekosten. Bij een eenvoudige ingreep kost de aanleg zelf ongeveer 300 euro, maar moet er veel verbouwd worden om je laadpaal te kunnen aansluiten op je meterkast, dan kunnen die kosten oplopen tot 1900 euro.

Door al deze factoren is het lastig om een vaste prijs aan het aanleggen van een laadpaal te hangen. Wil je graag een overzichtje van de kosten zien? Lees dan eens ons artikel kosten laadpaal thuis.

Laadpaal Aanleggen

Voordelen van een laadpaal laten aanleggen

Sowieso heeft elektrisch rijden meerdere voordelen, maar ook een laadpaal aan huis laten aanleggen kan een slimme zet zijn. Hieronder hebben we die voordelen voor je op een rijtje gezet.

  • Elektrisch rijden is beter voor het milieu. Dat benzine en diesel giftige uitlaatgassen en CO2-uitstoot met zich meebrengen, is algemeen bekend. Om minder aan die uitstoot bij de dragen, kun je ervoor kiezen om een elektrische auto aan te schaffen. Van een elektrische auto geniet je daarnaast het meest als je toch ook een eigen laadpaal laat aanleggen.
  • Elektrisch rijden is beter voor je portemonnee. Hoewel een laadpaal aanleggen erg prijzig kan zijn, bespaar je op termijn wel op de kosten die je normaal aan benzine had uitgegeven. Zo betaal je voor benzine op dit moment (maart 2022) wel 2,21 euro per liter! Daarentegen betaal je voor de elektriciteit uit een laadpaal de normale energiekosten, die rond de 0,35 euro liggen.
  • Met een laadpaal laad je je auto sneller op dan via het stopcontact. In principe kun je je auto ook via het stopcontact opladen als je geen eigen laadpaal hebt, maar ook niet bij een openbare laadpaal kunt komen. Dat duurt alleen wel ongeveer 15 uur. Met een laadpaal kun je die tijd op zijn minst halveren of soms zelfs terugdringen naar 1,5 uur: 10% van de tijd!
  • Met een eigen laadpaal ben je niet afhankelijk van andere factoren. Als je geen eigen laadpaal hebt, moet je altijd met je elektrische auto op zoek naar een openbaar laadpunt. Dat kan een probleem opleveren als de stroom op is, maar ook als de openbare laadpunten constant bezet blijken te zijn. Wil je altijd verzekerd zijn van een plekje bij het laadpunt, dan is een eigen laadpaal aanleggen een slimme zet.
  • Een eigen laadpaal laadt voordeliger op dan een openbare laadpaal. Voor een openbare laadpaal betaal je gemiddeld 0,45 euro per kWh. Laat je een persoonlijke laadpaal aanleggen, dan ben je eerder 0,28 euro per kWh kwijt. Elektrisch rijden is dus goed voor je portemonnee, maar een eigen laadpaal aanleggen ook.

Laadpaal Aanleggen

Een laadpaal aanleggen: waar je rekening mee moet houden

Laadpalen aanleggen is niet het meest eenvoudige klusje. Daarom zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden tot je overgaat tot aankoop.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een laadpaal installateur in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600
  • Je groepenkast moet mogelijk worden aangepast. Een laadpaal gebruikt zeer veel Watt. Om kortsluiting te voorkomen, kan het daarom noodzakelijk zijn om een aparte groep in je groepenkast te laten aanleggen. Laat dit altijd doen door een gecertificeerd elektricien.
  • Je hebt ruimte op je privéterrein nodig voor de laadpaal. Een eigen laadpaal kun je het beste ook op je eigen terrein laten aanleggen. Anders heb je een vergunning nodig van de gemeente én zul je je laadpaal in veel gevallen met omwonenden moeten delen. Nu heeft alleen niet iedereen voldoende ruimte om een laadpaal op zijn eigen erf aan te leggen, dus denk in dat geval goed na of de vergunning het waard is.
  • De kosten van de graafwerkzaamheden kunnen oplopen. Laat je een laadpaal aanleggen, dan moeten er ook kabels gelegd worden van de laadpaal naar je meterkast. Daarvoor kan het nodig zijn om de grond open te breken. Vooral als je erf betegeld is of als er leidingen in de weg liggen kan een laadpaal aanleggen hierdoor erg prijzig worden.
  • Om sneller te laden kun je kiezen voor een 3-fasenlaadpaal. Door een 3-fase aansluiting of krachtstroom aan te leggen, til je het vermogen van je meterkast naar een hoger niveau. Als je een 3-fasenlaadpaal hebt die dit toestaat, is het mogelijk om krachtstroom te gebruiken om je auto sneller op te laden. Zo ben je minder gebonden aan de beperkingen van een gewone meterkast, waardoor je auto niet langer de hele nacht lang hoeft op te laden. Met krachtstroom kun je je auto binnen 1,5 tot 5 uur opladen; zonder krachtstroom kost dit eerder 8 uur.

Laadpaal Aanleggen

Laadpaal aanleggen? MyGo geeft (bespaar)tips

Ga je voor een 1-fase- of 3-fasenlaadpaal? Of je een 1-fase- of 3-fasenlaadpaal moet aanleggen, hangt grotendeels af van je auto en je meterkast. De ANWB legt uit wat het verschil exact is. Nu is een 1-faselaadpaal voor sommige auto’s simpelweg te zwak; die kunnen daar amper mee worden opgeladen. Aan de andere kant kan het aanleggen van een 3-fasenlaadpaal voor sommige auto’s juist overdreven zijn; die kunnen slechts gebruikmaken van een derde van het totale vermogen. Bovendien moet je voor een 3-fasenlaadpaal wel een 3-fasenaansluiting in je meterkast aanleggen. Trekt je auto een 3-fasenlaadpaal niet, dan ben je voordeliger uit door een 1-faselaadpaal aan te leggen.

Ga je voor een AC- of DC-lader? De meeste laadpalen die je kunt aanleggen zijn AC-laders, die werken op wisselstroom. Wanneer je leest hoelang het opladen van je auto met een bepaald soort laadpaal ongeveer zal kosten, wordt daar meestal op AC gedoeld. Echter, om je auto extreem snel te kunnen opladen heb je een DC-lader nodig. Daaraan ben je toch snel 5000 euro kwijt. Hierbij moet je dus de afweging maken of je echt je auto binnen een halfuur wilt kunnen opladen, of dat je tegen een lagere prijs toch liever iets langer wacht. Meer weten over AC- en DC-laders? Lees dan dit artikel.

Controleer of je subsidie op je laadpaal kunt krijgen. Hoewel er geen landelijke subsidie is voor het laten aanleggen van laadpalen, bieden sommige gemeentes die optie wél. Als je wilt besparen op je laadpaal is het altijd slim om daar gebruik van te maken of om daar in ieder geval navraag naar te doen.

Overweeg om je laadpaal met anderen te delen – of beveilig hem juist. Met de hele buurt gezamenlijk een laadpaal laten aanleggen kan erg voordelig zijn als jullie niet van plan zijn er veel gebruik van te maken; tenslotte kun je dan de kosten delen en afspreken wie wanneer zijn auto aan de laadpaal mag opladen. Anders kan het echter verstandig zijn om je laadpaal te laten beveiligen, zodat buurtbewoners niet stiekem ’s nachts stroom bij je kunnen komen aftappen of simpelweg je plek bezet houden.

Vergelijk de verschillende opties met elkaar. Zo voordelig mogelijk een laadpaal aanleggen kan alleen als je weet welke aanbieders en opties er zijn. Daarom is het voorafgaand aan de aanleg altijd verstandig om offertes op te vragen bij verschillende laadpaal installateurs en daarbij de verschillende laadpalen en functionaliteiten met elkaar te vergelijken. Offertes aanvragen doe je heel eenvoudig via de MyGo Matchmaker.

Snel een laadpaal installateur in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Een laadpaal aanleggen laat je doen door de vakmannen van MyGo

Wil jij nu een persoonlijke laadpaal laten aanleggen? Gebruik dan de online MyGo Matchmaker om offertes op te vragen bij verschillende laadpaal installateurs in jouw regio. Als je je liever telefonisch laat matchen met iemand die jouw laadpaal voor je kan aanleggen, kan dat ook! Bel daarvoor naar 085 106 1600 en dan zoeken wij het voor je uit.