Terug naar diensten
De groepenkast vervangen

De groepenkast vervangen

Een groepenkast is de spil van je huis wanneer we het hebben over elektriciteit. In diverse situaties is het vervangen van de groepenkast nuttig, bijvoorbeeld in oudere huizen of wanneer de huidige groepenkast niet toereikend is kijkend naar het aantal aansluitingen dat je huis nodig heeft. Het vervangen van een groepenkast gaat doorgaans gepaard met het toevoegen van enkele groepen, waardoor je meer mogelijkheden krijgt. Wat zijn de mogelijkheden voor het vervangen van een groepenkast en met welke prijzen mag je rekening houden?

Redenen vervangen groepenkast

Het vervangen van de groepenkast is een nuttige investering wanneer je in een ouder type woning woont. De groepenkast kent dan vaak te weinig groepen om de hedendaagse vraag naar stroom aan te kunnen en het materiaal is van verouderde kwaliteit. In een oudere woning kan het ook zijn dat je nog een stoppenkast hebt in plaats van een groepenkast. Een stoppenkast wordt inmiddels bijna niet meer nieuw geïnstalleerd omdat deze minder veilig en minder effectief is dan de groepenkasten van tegenwoordig. Ook wanneer je de meterkast wilt verplaatsen is een nieuwe groepenkast aan te raden. Bij het installeren van een vaatwasser of keramische kookplaat heb je een extra groep óf nieuwe groepenkast nodig om aan de gewijzigde vraag te kunnen voldoen.

Het nut van een groepenkast

De groepenkast is zoals gezegd het middelpunt van je woning als het gaat om elektriciteit. Het is ook direct de beveiligde omgeving van alle elektriciteit die je woning binnenkomt en voorziet in het verdelen van elektriciteit naar diverse aansluitingen. De groepenkast kent een hoofdschakelaar en tenminste twee aardlekschakelaars. Met de hoofdschakelaar schakel je stroom snel in en uit. Daarnaast bevat iedere groepenkast een installatieautomaat. Bij overbelasting of kortsluiting zorgt de installatieautomaat dat de stroomtoevoer automatisch wordt uitgeschakeld. Tot slot zorgt de aardlekschakelaar ervoor dat de stroomtoevoer naar een specifiek apparaat uitgeschakeld wordt wanneer sprake is van het weglekken van stroom naar ‘de aarde’. Dit komt bijvoorbeeld voor bij de vaatwasser of wasmachine. De meeste aardlekschakelaars bedienen vier groepen tegelijkertijd.

Groepenkast merken en prijzen

Voordat je een groepenkast gaat vervangen is het belangrijk om te weten of je beschikt over een 1 fase of 3 fase aansluiting. Een 1 fase schakelaar beschikt over twee draden die je onder in de groepenkast tegenkomt, terwijl een 3 fase schakelaar beschikt over vier draden. Bekende merken voor nieuwe groepenkasten zijn ABB, AEG, Hager, Attema, Eaton, Holec en EMAT. Afhankelijk van het aantal groepen die je wilt inpassen ligt de prijs tussen de 800 en 1.250 euro, met 6 groepen als laagste en 10 groepen als hoogste prijs. Is aarding ook nog nodig, dan ben je gemiddeld 200 tot 250 euro extra kwijt; een combinatie van de aanschaf en installatie door een specialist.

Wil je je groepenkast vervangen? Dan vind je bij Mygo snel en gemakkelijk de juiste elektricien bij jou in de buurt. Of bel naar: 085 432 00 32 voor het maken van een afspraak.