
Zoek je een elektricien om je groepenkast te vervangen?
MyGo matcht je eenvoudig aan een elektricien die het best bij jouw wensen past.
Meer informatie over het vervangen van je groepenkast?
Op deze pagina leggen we alle belangrijke zaken graag aan je uit.
Inhoudsopgave
- De groepenkast vervangen kosten
- De groepenkast vervangen zegelrecht
- De groepenkast laten vervangen door MyGo
- De groepenkast vervangen redenen
- De meterkast verplaatsen
- De meterkast verplaatsen kosten
- De meterkast verplaatsen redenen
Wat is het verschil tussen een groepenkast en een meterkast?
De termen groepenkast en meterkast worden in de volksmond nogal eens door elkaar gehaald. In de praktijk zijn de beide kasten toch best verschillend. De groepenkast is namelijk een onderdeel van de meterkast.
De meterkast bestaat meestal uit een hoofdkraan voor water en gas, een water-, gas- en elektriciteitsmeter en de groepenkast. De groepenkast is hierbij verantwoordelijk voor de gehele stroomvoorziening in huis. De enige taak van de meterkast is om het overzicht van de nuts aansluitingen bij elkaar te houden. Tegenwoordig worden ook de telefoon-, internet- en kabelaansluitingen vaak in de meterkast geplaatst.
In een woonhuis mag de meterkast maximaal 3 meter van de ingang zijn verwijderd. Daarbij moet de kast ook op dezelfde verdieping staan als deze ingang, en moet de meterkast makkelijk te bereiken zijn. Dat wil zeggen dat er geen balken of leidingen in de weg mogen zitten.
De groepenkast vervangen
De groepenkast vervangen is geen ingewikkelde klus voor de meeste elektriciens. Aangezien de groepenkast in de meterkast namelijk hèt startpunt is van de elektriciteit in je woning, is een goede werking van groot belang.
Soms is de werking van je groepenkast echter niet toereikend. Bij het aansluiten van een inductie kookplaat of een jacuzzi heb je bijvoorbeeld een krachtstroom aansluiting nodig. Als je meerdere lichte apparaten aan wilt sluiten kan het ook zijn dat het aantal aansluitingen (groepen) niet voldoende is.
De groepenkast vervangen kun je laten doen door de ervaren elektriciens van MyGo. Met de Matchmaker vind je direct geschikte elektriciens voor jouw klus. Neem direct contact op met een elektricien bij jou in de regio of ben 085 106 1600 en onze klantenservice helpt met het uitzoeken van een specialist(e).
Groepenkast vervangen, wat kost het?
De kosten voor het vervangen van de groepenkast in de meterkast kunnen flink variëren. De prijs voor de groepenkast zelf is afhankelijk van het aantal groepen, het merk van de kast en of de groepenkast 1- of 3-fase stroom gebruikt.
Het aantal groepen
Het aantal groepen in de groepenkast bepaalt hoeveel stroom (en dus hoeveel apparaten) jij tegelijkertijd kunt gebruiken. Waar vroeger vaak gebruik werd gemaakt van 4 groepen, zorgen de snelle technologische ontwikkelingen ervoor dat nieuwe groepenkasten vaak 8 groepen hebben. Voor een klein huishouden met niet teveel apparaten zou een 6 groepen aansluiting vaak ook voldoen. Zodra je echter langzaam van het gas af wilt stappen zijn 8 of zelfs 10 groepen aangeraden.
1-fase of 3-fase stroom
De tweede keuze waar je voor staat bij de aanschaf van een groepenkast is het soort stroom dat je wilt gebruiken. 1-fase stroom is de standaard stroom voor de meeste apparaten. Apparaten worden alleen wel steeds zwaarder in stroomverbruik, waardoor 3-fase stroom (krachtstroom) geen slechte keuze is. Dit is inmiddels bijvoorbeeld nodig voor elektrisch koken of het aansluiten van een jacuzzi of laadpaal.
Het merk van de groepenkast
Het merk en type groepenkast kan een hoop verschil maken in de prijs. Onderling kunnen er kleine verschillen zijn tussen de merken op het gebied van duurzaamheid en aansluitgemak. Wegens de strenge richtlijnen voor groepenkasten zal de kwaliteit echter niet enorm verschillen. De bekendste merken voor groepenkasten zijn ABB, AEG, Hager, Attema, Eaton Holec en EMAT
De kosten en de opbouw
De kosten voor de groepenkast in de meterkast vervangen bestaan vooral uit materiaalkosten, arbeidskosten en voorrijkosten. Voor de aanschaf van een groepenkast kun je rekenen op kosten tussen de 150 en 600 euro, afhankelijk van het soort dat je nodig hebt. Voor de installatie kun je de elektricien vaak vragen om een totaalprijs. Deze is natuurlijk verschillend per bedrijf. Het uurtarief voor een elektricien ligt gemiddeld tussen de 25 en 60 euro.
Wanneer de groepenkast ook nog moet worden geaard betaal je ongeveer 200 tot 250 euro extra.
De Matchmaker van MyGo helpt je direct een geschikte installateur te vinden voor jouw klus. Kies de elektricien die jij het meest geschikt vind of bel 085 106 1600 en wordt direct doorverbonden met een beschikbare installateur.
groepenkast vervangen, zegelrecht
De hoofdzekering in de meterkast is voorzien van een zegel. Dit zegel mag enkel worden verbroken door een installateur met zegelrecht. Dat wil zeggen dat, voor dit zegel mag worden verbroken, de betreffende installateur eerst een speciale vergunning nodig heeft. Voor alle werkzaamheden achter dit zegel is dus een erkende installateur vereist. Na de werkzaamheden wordt een nieuw zegel geplaatst met de naam van het installatiebedrijf er op. Hiermee kan ten alle tijden worden gecontroleerd wie het zegel heeft verbroken. Voor het verzwaren van de elektriciteit is apart toestemming nodig van je energiebedrijf. Een elektricien kan deze toestemming voor je aanvragen.
Groepenkast laten vervangen door MyGo
Bij MyGo vindt je alle hulp die je nodig hebt voor het vervangen van de groepenkast. Met de Matchmaker vind en vergelijk je direct gekwalificeerde elektriciens bij jou in de regio. Zij kunnen je begeleiden van het adviseren over de juiste groepenkast voor jouw situatie tot het installeren hiervan. Klik op de Matchmaker om te beginnen of bel onze klantenservice op 085 106 1600 en wordt telefonisch geholpen met de Matchmaker.
groepenkast vervangen, waarom?
Er kunnen verschillende situaties zijn waarin het verstandig is de groepenkast te laten vervangen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de groepenkast (of misschien zelfs de oude stoppenkast) verouderd is, en simpelweg moet worden vervangen. De oude groepenkast kan de hedendaagse vraag naar stroom dan niet meer goed aan. Als je van plan bent de meterkast te verplaatsen is het ook verstandig om een nieuwe groepenkast aan te schaffen. Als laatste kun je bij het aanleggen van krachtstroom of een extra groep ook kiezen voor een nieuwe groepenkast. Zo voorkom je dubbele uitgaven wanneer de kast al binnen enkele jaren na de aanpassingen aan vervanging toe is.
Meterkast verplaatsen
Het verplaatsen van de meterkast is dus een reden om de groepenkast die hier in zit te vervangen. Maar wanneer zou je dat willen doen? En welke kosten komen er kijken bij het verplaatsen van de meterkast?
Meterkast verplaatsen, wat kost dit?
Alle werkzaamheden in de meterkast onder de meter moeten worden uitgevoerd door je energieleverancier. De kosten van het verplaatsen van de meterkast zijn dus ook afhankelijk van wat jouw leverancier hiervoor vraagt. Voor het verplaatsen van de gehele meterkast kun je rekenen op zo’n 1.400 tot 1.800 euro. Als de meterkast meer dan 25 meter moet worden verplaatst komt hier vaak nog een extra bedrag overheen.
Meterkast verplaatsen, waarom?
Er zijn verschillende redenen waarom je je meterkast zou willen verplaatsen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de groepenkast een extra groep moet hebben, maar dan niet meer in de bestaande meterkast past. Daarnaast kan de verplaatsing het gevolg zijn van een verbouwing of herindeling van de woning. Je kunt door de meterkast te verplaatsen bijvoorbeeld meer ruimte creëren in de ruimte waar de meterkast geplaatst staat.
Bovendien zal na de meeste verbouwingen het stroomverbruik omhoog gaan omdat er meer apparaten worden aangesloten. De keuken is hier een goed voorbeeld van. Ook daardoor zal er een extra aansluiting moeten komen in de groepenkast.
Het verplaatsen van de meterkast kan dus zowel een gevolg zijn van een aanpassing in de groepenkast, als ook de oorzaak.
Ook voor het verplaatsen van de meterkast kun je terecht bij MyGo. Gebruik de Matchmaker om direct in contact te komen met een geschikte elektricien of bel naar 085 106 1600 en onze klantenservice helpt je telefonisch aan een specialist(e).