Terug naar diensten
Stopcontact laten aanleggen

Stopcontact laten aanleggen

Een extra stopcontact laten aanleggen kan snel, gemakkelijk en voordelig met de MyGo Matchmaker. Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden, keuzes en kosten van een extra stopcontact laten aanleggen.

Direct een elektricien inschakelen?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Inhoudsopgave

Extra stopcontact aanleggen kosten

Allereerst het antwoord op de vraag: wat kost een extra stopcontact aanleggen? Gemiddeld ligt de prijs van een extra stopcontact rond de 50 tot 120 euro per stuk inclusief materiaalkosten, montagekosten en btw. Deze prijs kan variëren op basis van hoeveel werk er moet gebeuren. Moet de elektricien bijvoorbeeld meerdere meters aan bedrading doortrekken in een muur dan kunnen de kosten al gauw oplopen. Ook een stopcontact in de badkamer of buitenshuis kan de totaalprijs doen oplopen.

Het uurloon van een elektricien bedraagt gemiddeld tussen de 25 en 50 euro zonder spoed. Voor een beter overzicht van wat een extra stopcontact voor jou kost kun je terecht in de MyGo Matchmaker. Vraag eenvoudig een of meerdere offertes aan om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten.

Extra stopcontact in meterkast maken

De modem of andere internet- en telefonieaansluitingen worden tegenwoordig vaak in de meterkast aangesloten. In oudere woningen is er lang niet altijd een stopcontact aanwezig in de meterkast. Een extra stopcontact in de meterkast maken is een relatief eenvoudige klus. Er is vaak relatief weinig afstand om te overbruggen met elektriciteitsdraden en de afwerking hoeft niet zo netjes als in andere ruimtes in het huis. Een extra stopcontact in de meterkast maken kost gemiddeld dan ook minder dan een stopcontact aanleggen in een andere ruimte.

Extra stopcontact in keuken aanleggen

In de keuken wordt vaak relatief zware apparatuur gebruikt. Het is niet verstandig om al deze keukenapparatuur aan te sluiten op stekkerdozen en verlengkabels. Deze kunnen de hoeveelheid stroom die er wordt gevraagd simpelweg niet geleiden en zullen daarom kortsluiting krijgen.

Een extra stopcontact in de keuken is dus geen overbodige luxe wanneer je nieuwe keukenapparatuur aan schaft. Een extra stopcontact in de keuken mag in principe overal worden geplaatst behalve te dicht op de kraan. Anders kan er water in het elektriciteitscircuit komen, wat kortsluitingen en mogelijk zelfs brand tot gevolg kan hebben. De kosten voor een extra stopcontact in de keuken zijn over het algemeen niet hoger dan voor een extra stopcontact in bijvoorbeeld de woonkamer.

Extra stopcontact in badkamer aanleggen

Een extra stopcontact aanleggen in de badkamer moet volgens iets meer richtlijnen dan in andere ruimtes. Dat is best logisch gezien er in de badkamer veel water wordt gebruikt. Water geleid stroom en kan dus tot grote risico’s leiden wanneer de elektra niet goed worden aangesloten.

Een professionele elektricien kent de regels over stopcontacten in de badkamer precies, en kan dus helpen met je stopcontact aansluiten op een veilige manier.

Direct de best passende elektricien in uw omgeving?
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600.

De regels voor een extra stopcontact in de badkamer aanleggen vallen onder de NEN-1010 normen, en zijn als volgt:

Controleer altijd eerst of er een aardlekschakelaar aanwezig is in je woning. Voor meer informatie over de aardlekschakelaar klik je hier.

Wanneer je geen aardlekschakelaar hebt:

  • Moeten alle metalen onderdelen in de badkamer (de badkuip, douche, kraan, etc.) afzonderlijk zijn geaard. Dit geldt ook voor waterleidingen.
  • Het stopcontact moet minimaal 60 cm verwijderd zijn van kranen. Dit geldt ook voor de douchekraan en kraan van het bad.
  • Je mag een trekschakelaar plaatsen voor de wasmachine, maar alleen op 2,5m hoogte. Deze moet ook alsnog 60 cm zijn verwijderd van alle kranen.
  • Lampen moeten waterdicht en geaard of dubbel geïsoleerd zijn.
  • Er mogen geen apparaten van 220 Volt worden gebruikt in de badkamer. Denk hierbij aan föhns, elektrische kachels, radio’s of televisies.

Wanneer je wel een aardlekschakelaar hebt:

  • De badkamer wordt onderverdeeld in zones. De elektra die je mag gebruiken is per zone bepaald.
  • In de direct omgeving van het bad, de douchebak of de wastafel mogen zich alleen lampjes bevinden die voldoen aan de IP-norm IPX8.
  • In de ruimte boven het bad of de douchecabine mag je alleen apparaten gebruiken van maximaal 12 Volt. Deze apparaten moeten voldoen aan de IPX5 norm. Hier mag je dus stopcontacten met een laag voltage plaatsen. Wanneer je geen douchecabine hebt geldt een afstand van 1,2m van de douchekop, mits de stroomaansluiting niet direct onder de straal zit.
  • Van 60 cm tot 3 meter naast het bad of de douchecabine mogen geaarde stopcontacten worden geplaatst, zo lang deze veilig achter de aardlekschakelaar staan.
  • Buiten de bovenstaande zones mag apparatuur met randaarde worden gebruikt.

Aardlekschakelaars zijn overigens een verplichting bij het aanleggen of wijzigen van een meterkast sinds 1975. Sinds 2005 is het zelfs verplicht om er twee te hebben. Als je meterkast dus niet zo oud is, is de kans zeer groot dat je al een aardlekschakelaar in huis hebt.

(spat)waterdicht stopcontact aanleggen

Om extra veiligheid in de badkamer te bewerkstelligen kun je (spat)waterdichte stopcontacten aansluiten. De regels omtrent deze stopcontacten zijn nog steeds hetzelfde. Het risico met deze stopcontacten is alleen veel kleiner dan met reguliere stopcontacten.

Extra stopcontact buiten aanleggen

Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker buiten gebruik gemaakt van elektra. Een extra stopcontact buiten aanleggen is dan ook geen overbodige luxe meer. In verband met weersomstandigheden gelden voor stopcontacten in de tuin ook andere regels dan in de huiskamer. Zo moet je een stopcontact buiten altijd onder een afdak of een andere droge plek aansluiten. Daarbij is de minimale hoogte van het stopcontact 20 cm boven de grond. Zo voorkom je dat er opspattend water in het stopcontact terecht komt.

Soorten stopcontacten

Er zijn nog meer mogelijkheden wanneer je een extra stopcontact aanlaat leggen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een enkel of dubbel stopcontact. Maar je hebt ook de keuze voor een inbouw of opbouw stopcontact.

Enkel of dubbel stopcontact laten aanleggen

De keuze tussen een enkel en een dubbel stopcontact spreekt redelijk voor zichzelf. Je kunt kiezen of je een enkel stopcontact wilt aansluiten, of liever twee stopcontacten aansluit direct naast elkaar. Een enkel of dubbel stopcontact aansluiten verschilt nauwelijks van elkaar betreft de vereiste werkzaamheden, behalve dat er wat extra elektriciteitsdraden moeten worden gelegd.

Extra inbouw of opbouw stopcontact laten aanleggen

Een extra inbouw stopcontact laten aanleggen is iets duurder dan een extra opbouw stopcontact laten aanleggen. Dat komt omdat er een verschil zit in de hoeveelheid werk die nodig is voor de twee. Een extra opbouw stopcontact laten aanleggen vereist gemiddeld gezien minder werk omdat de afwerking hier minder nauwkeurig moet gebeuren.

Bij een extra inbouw stopcontact laten aanleggen moet deze worden afgewerkt in de muur zodat het een verzorgd uit ziet. Bovendien kun je deze geheel passend bij je interieur laten afwerken. Dit extra werk brengt natuurlijk ook meer kosten met zich mee omdat het meer materiaal en arbeidsuren vergt.

Waarom stopcontact laten aanleggen

Met enig technisch vernuft is het zelf plaatsen van een extra stopcontact geen hogere wiskunde. Het uitbesteden van deze klus aan een professionele elektricien brengt toch een aantal voordelen met zich mee. Het werken met elektra brengt namelijk risico met zich mee. Een kleine fout of onnauwkeurigheid kan er voor zorgen dat je letsel oploopt of schade aan de woning veroorzaken. Professionele elektriciens zijn voor alle mogelijke gevolgen verzekerd bij een extra stopcontact aanleggen.

Vind een elektricien bij MyGo

Elektricien in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.
Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!