Bedrijfsmakelaar

Bedrijfsmakelaars bij jou in de buurt

Vind eenvoudig de beste bedrijfsmakelaar

Ben je op zoek naar een bedrijfsmakelaar die je kan helpen met de (ver)koop of (ver)huur van onder andere bedrijfspanden en winkelruimtes? Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde bedrijfsmakelaar bij jou in de buurt. Je kunt de Matchmaker online gebruiken door op de Matchmakerknop te klikken. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 432 00 32.

Bedrijfsmakelaar geeft sleutel aan nieuwe eigenaar

Veelgestelde vragen

Wat doet een bedrijfsmakelaar?

Bedrijfsmakelaars, ook wel BOG-makelaars genoemd, zijn gespecialiseerd in de bedrijfsonroerendgoedmarkt en werken voor beleggers en ondernemers. Ze worden ingeschakeld bij (ver)koop of (ver)huur voor commerciële doeleinden. Daarbij gaat het om de volgende soorten onroerend goed:

 • Bedrijfspanden/-ruimtes
 • Bedrijfshallen
 • Bedrijfsterreinen
 • Winkelpanden/-ruimtes
 • Kantoorpanden
 • Praktijkruimtes
 • Agrarisch onroerend goed
 • Bouwgrond

Bedrijfsmakelaars zoeken geschikte ruimtes voor (ver)kopers of (ver)huurders en andersom. Ook verzamelen ze relevante gegevens over die ruimtes, geven ze advies over de locatie, prijs en staat ervan en voeren ze waardebepalingen uit.

Mocht het tot een tegenbod komen, dan onderhandelen bedrijfsmakelaars voor de opdrachtgevende partij. Dat is niet alleen het geval bij koop en verkoop, maar ook bij (ver)huuropdrachten. Hebben beide partijen overeenstemming bereikt, dan stelt de bedrijfsmakelaar het koop- of huurcontract op.

Wat is het verschil tussen een bedrijfsmakelaar en een woningmakelaar?

Tussen bedrijfsmakelaar en woningmakelaars zijn meerdere verschillen te spotten. Het grootste verschil is dat bedrijfsmakelaardij draait om de (ver)koop en (ver)huur van commercieel vastgoed aan ondernemers of beleggers, terwijl de focus bij woningmakelaardij puur op woningen en particulieren ligt.

Een ander verschil is dat bedrijfsmakelaars doorgaans met panden van hogere waarde werken dan woningmakelaars. De belangen zijn bij bedrijfsmakelaardij tevens groter en de deals complexer. Daardoor zijn bedrijfsmakelaars langer bezig met een deal en hebben ze meer contact met klanten dan woningmakelaars.

Makelaar in zwart pak

Wat kost een bedrijfsmakelaar?

Bedrijfsmakelaars werken altijd met courtage, wat inhoudt dat ze een bedrag in rekening brengen voor het (ver)kopen of (ver)huren van bedrijfsvastgoed. Bij een huurpand zijn courtagekosten de enige kosten die bedrijfsmakelaars berekenen; bij een kooppand komen er nog opstartkosten bij (die doorgaans tussen de 350 en 600 euro liggen).

Bij een huurpand is de courtage een maand huur of een bepaald percentage van de jaaropbrengst huur (meestal ongeveer 15%). Bij een kooppand is de courtage een percentage van de totaalwaarde van het pand (meestal ongeveer 1,5%). In beide gevallen moet je 21% btw over makelaarskosten betalen en zijn die kosten niet aftrekbaar van de belasting. Meer informatie over makelaarskosten vind je hier.

Hoe vergelijk je eenvoudig prijzen van bedrijfsmakelaars?

Je bent bij MyGo aan het goede adres als je prijzen van verschillende bedrijfsmakelaars wilt vergelijken om de optie te vinden die het beste bij jouw situatie past. In de MyGo Matchmaker kun je kiezen tussen verschillende contactopties, waaronder het aanvragen van offerte of prijsopgaven bij meerdere bedrijfsmakelaars.

 

Wil je liever direct iemand spreken die je meer over tarieven van bedrijfsmakelaars kan vertellen? Je kunt in de Matchmaker invullen dat je telefonisch wilt worden doorverbonden met een bedrijfs makelaar en vervolgens ons nummer 085 432 00 32 bellen. Ook kun je een terugbelverzoek plaatsen, zodat je wordt teruggebeld op een moment dat jou uitkomt.

Makelaar met een grijs pak

Welke voordelen biedt een bedrijfsmakelaar?

Het inschakelen van een bedrijfsmakelaar kent vele voordelen, onder andere op het gebied van netwerken en onderhandeling. Hieronder hebben we enkele voordelen van bedrijfsmakelaar voor je op een rij gezet en ze kort toegelicht.

Deskundig

Een bedrijfsmakelaars kent de bedrijfsonroerendgoedmarkt als geen ander en weet precies wat de regels binnen die markt zijn. Door een bedrijfsmakelaar in te schakelen profiteer je niet alleen van diens vakkennis, maar weet je ook zeker dat het (ver)koop- of (ver)huurproces volgens de regels verloopt.

Juiste promotie en groot netwerk

Bedrijfsmakelaars weten precies hoe ze een bedrijfsruimte zo effectief mogelijk moeten promoten. Ze hebben toegang tot Funda in Business en kunnen onder meer posts op social media plaatsen en een affiche in hun etalage hangen. Ook hebben ze een groot netwerk waarbinnen ze een bedrijfsruimte kunnen aanbevelen, wat de slagingskans vergroot.

Minder zorgen, meer tijd

Bij makelaarswerkzaamheden komt een groot zakelijk gedeelte kijken, waaronder de nodige administratie. Een bedrijfsmakelaar heeft alle kennis die nodig is om dat zakelijke gedeelte zo efficiënt mogelijk af te handelen, waardoor jij er minder zorgen door hebt. Bovendien houd je meer tijd over, die je kunt gebruiken om in je bedrijf te investeren.

Ervaring met onderhandelen

Omdat bedrijfsmakelaars niet emotioneel betrokken zijn bij de (ver)koop of (ver)huur van een pand, kunnen ze er met een objectieve blik naar kijken. Dit heeft tot gevolg dat ze onpartijdig voor je kunnen onderhandelen en het maximale resultaat uit die onderhandeling kunnen halen.

Klant heeft een overeenkomst met de makelaar

Waar moet je op letten bij het kiezen van een bedrijfsmakelaar?

 • Heb je een persoonlijke klik met de bedrijfsmakelaar en communiceert hij/zij op een manier die je prettig vindt?
 • Heeft de bedrijfsmakelaar kennis van de plek waar je bedrijfshuisvesting wilt (ver)kopen of (ver)huren?
 • Voert de bedrijfsmakelaar alle werkzaamheden uit waarvoor je iemand nodig hebt?
 • Hoe ziet het portfolio van de bedrijfsmakelaar eruit? Heeft het kantoor waar hij/zij werkt ervaring met het soort bedrijfsruimte dat je wilt (ver)kopen of (ver)huren?
 • Hanteert de bedrijfsmakelaar heldere standaardbepalingen en voorwaarden?
 • Kun je tijdens het proces van de (ver)koop of (ver)huur inzicht krijgen in de stappen die de bedrijfsmakelaar zet?
 • Welke marketingmiddelen en -kanalen zet de bedrijfsmakelaar in om je pand te (ver)kopen of (ver)huren?
 • Is duidelijk welke kosten je hebt en welke werkzaamheden de bedrijfsmakelaar daarvoor uitvoert?
 • Hoe profileert het kantoor waar de bedrijfsmakelaar werkzaam is zich op social media?
 • Bestaat het makelaarskantoor al lang en zijn er online veel positieve ervaringen met het kantoor te vinden?
 • Hebben ondernemers in je omgeving goede ervaringen met de bedrijfsmakelaar?
 • Hoe vind je direct de meest geschikte bedrijfsmakelaar?

MyGo kan je helpen bij de zoektocht naar de meest geschikte bedrijfsmakelaar voor jouw situatie. Met de MyGo Matchmaker koppelen wij je aan een gekwalificeerde bedrijfsmakelaar bij jou in de buurt die aan alle eisen voldoet. Je kunt de Matchmaker online gebruiken door op de Matchmakerknop te klikken. Wil je liever telefonisch contact? Dat kan ook! We zijn te bereiken op het nummer 085 432 00 32