Makelaar

Makelaars in Nederland

Makelaar gezocht

Ben je op zoek naar een makelaar die je kan helpen met de (ver)koop of (ver)huur van een huis, kavel of bedrijfspand? Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde makelaar bij jou in de buurt. Je kunt de Matchmaker online gebruiken door op de Matchmakerknop te klikken. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 106 1600.

Sleutel overhandiging

Veelgestelde vragen

Wat doet een makelaar?

Makelaars weten alles van vastgoedbeheer en treden op als tussenpersoon bij onderhandelingen over onroerend goed (kavels, huizen en bedrijfspanden). Doorgaans wordt er binnen de makelaardij onderscheid gemaakt tussen twee soorten, namelijk woningmakelaardij en BOG-/bedrijfsmakelaardij.

Welke werkzaamheden makelaars voor je kunnen uitvoeren, verschilt per specialisatie. Ook kun je in sommige gevallen bij een makelaar terecht voor nevenwerkzaamheden, zoals begeleiding bij notariële en juridische zaken. De volgende zaken worden tot de ‘basiswerkzaamheden’ van makelaars gerekend:

 • Gratis adviesgesprek
 • Waardebepalingen/taxaties
 • Inspecties
 • Marketing (onder meer foto’s voor op Funda)
 • Bezichtigingen
 • Huur-/koopovereenkomsten
 • Onderhandelingen met de andere partij
 • Rapportages
 • Beleggingen
 • Regelen van tijdelijk verblijf

Afhankelijk van hun specialisatie kunnen makelaars je helpen met de aankoop, verkoop, huur of verhuur van onroerend goed. Zowel bij woningmakelaardij als bij bedrijfsmakelaardij wordt er met de volgende specialisaties gewerkt:

 • Aankoopmakelaar
 • Verhuurmakelaar
 • Verkoopmakelaar
 • Aanhuurmakelaar
 • Projectmakelaar
 • Nieuwbouwmakelaar

Als je een kavel, huis of bedrijfspand wilt kopen, wordt vaak aangeraden om naast een makelaar een hypotheekadviseur in te schakelen. Hij of zij geeft je persoonlijk financieel advies en bemiddelt tussen jou en een hypotheekverstrekker, zodat je de perfecte hypotheek voor jouw situatie afsluit.

Man en vrouw hebben een huis gekocht

Wat kost een makelaar?

Makelaars werken altijd met courtage, een bedrag dat ze in rekening brengen voor het (ver)kopen of (ver)huren van onroerend goed. Bij een huurpand zijn courtagekosten de enige kosten die makelaars berekenen; bij een kooppand berekenen ze ook opstartkosten.

Bij een huurpand is de courtage een maand huur of een bepaald percentage van de jaaropbrengst huur (meestal tussen de 5 en 10%); bij een kooppand is de courtage een percentage van de totaalwaarde van het pand (meestal tussen de 1,3 en 2,5%). Kleine makelaarskantoren berekenen doorgaans een kleiner percentage courtage dan grote kantoren.

Je kunt er bij een kooppand ook voor kiezen om niet met courtage te werken, maar met een vaste bedrag voor de makelaar. In alle gevallen moet je echter 21% btw over makelaarskosten betalen en zijn die kosten niet aftrekbaar van de belasting. In de tabel hieronder vind je een klein overzicht van courtagepercentages en makelaarsbedragen.

Soort makelaar en dienst

Kosten (incl. 21% btw)

Aankoop-/verkoopmakelaar

 

Opstartkosten

€350 - €600

Courtage

1,3 - 2,5% totaalwaarde woning

Vaste vergoeding

€1.500 - €7.000

Aanhuur-/verhuurmakelaar

 

Courtage

5 - 10% jaarlijkse huuropbrengst

Man krijgt rondleiding door huis

Prijzen van makelaars vergelijken?

Je bent bij MyGo aan het goede adres als je prijzen van verschillende makelaarskantoren wilt vergelijken om de optie te vinden die het beste bij jouw situatie past. In de MyGo Matchmaker kun je kiezen tussen verschillende contactopties, waaronder het aanvragen van offertes bij meerdere makelaarskantoren.

Het kan ook zijn dat je direct iemand wilt spreken voor meer informatie over makelaarstarieven. Je kunt bij de contactopties in de Matchmaker aanvinken dat je telefonisch doorverbonden wilt worden met een makelaarskantoor of dat je op een later moment wilt worden teruggebeld. Je hoeft voor die opties niet per se online de Matchmaker te raadplegen: je kunt ons ook direct bereiken via 085 106 1600.

Wat zijn de voordelen van een makelaar?

Het inschakelen van een makelaar kent vele voordelen, zowel voor het (ver)koop- of (ver)huurproces als voor je gemoedsrust. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet en lichten ze kort toe.

Groot netwerk

Makelaarskantoren hebben doorgaans een groot netwerk met mensen die een huis of bedrijfspand zoeken. Ze kunnen je pand via hun website of nieuwsbrief bij dat netwerk aanbevelen. De kans is groot dat ze op die manier een potentiële huurder of koper voor je pand vinden. Dit werkt overigens ook de andere kant op: je kunt je zelf ook op nieuwsbrieven van makelaars abonneren om op de hoogte te worden gehouden van het aanbod.

Deskundig

Makelaars kennen de huizenmarkt in je regio als geen ander en zijn bekend met de regelgeving. Ze weten ook welke kosten er bij verbouwingen komen kijken en kunnen inschatten wanneer het verstandig is om een bod op een huis uit te brengen en wanneer niet. Door een makelaar in te schakelen, profiteer je van diens kennis en ervaring en weet je zeker dat alles volgens de regels gebeurt.

Goede onderhandelvaardigheden

Omdat makelaars niet emotioneel betrokken zijn bij de (ver)koop of (ver)huur van een pand, kunnen ze er met een zakelijke en realistische blik naar kijken. Dit heeft tot gevolg dat ze onpartijdig voor je kunnen onderhandelen over een pand en het maximale resultaat uit die onderhandeling kunnen halen.

Minder zorgen

Bij makelaarswerkzaamheden komt een groot zakelijk gedeelte kijken, inclusief het nodige papierwerk. Een makelaar heeft de kennis die nodig is om dat zakelijke gedeelte zo efficiënt mogelijk af te handelen, waardoor jij je er geen zorgen om hoeft te maken. Een voorbeeld daarvan is het inplannen en uitvoeren van bezichtigingen.

Juiste promotie

Makelaars weten precies hoe ze je huis zo effectief mogelijk moeten promoten. Ze kunnen je huis op Funda of hun eigen site zetten, posts op social media plaatsen, flyers maken of een affiche in hun etalage hangen.

Tijd en geld besparen

Een makelaar heeft de benodigde vakkennis en zet die kennis in om  de (ver)koop of (ver)huur van je pand zo snel mogelijk rond te krijgen. Ook regelt een makelaar de promotie van je huis en onderhandelingen met de andere partij. Je hoeft zelf dus geen tijd in die makelaarszaken te steken en je bespaart jezelf eventuele onkosten die je zou maken als je zonder de benodigde kennis aan de slag zou gaan.

Makelaar met een pak aan

Waarop letten bij het kiezen van een makelaar?

Als je besluit om het (ver)kopen of (ver)huren van een huis, kavel of bedrijfspand aan een makelaar uit te besteden, is het handig om voor jezelf helder te hebben hoe je die samenwerking voor je ziet. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van belangrijke vragen om jezelf te stellen voor je met een makelaarskantoor in zee gaat. Ook hebben we enkele tips toegevoegd waarmee je kunt voorkomen dat je een makelaar kiest die niet bij je past.

Vragen om jezelf te stellen

 • Heb je een persoonlijke klik met de makelaar? Communiceert de makelaar op een manier die je prettig vindt?
 • Heeft de makelaar kennis van de plek waar je een pand wilt (ver)kopen of (ver)huren?
 • Voert de makelaar alle werkzaamheden uit waarvoor je iemand nodig hebt?
 • Wat voor kijkbeleid voert de makelaar/hoe worden potentiële kopers door de makelaar begeleid?
 • Hoe ziet het portfolio van de makelaar eruit? Hebben ze ervaring met het soort pand dat je wilt (ver)kopen of (ver)huren?
 • Is de makelaar aangesloten bij een van de drie grote brancheorganisaties (VastgoedPRO, de NVM of de VBO)?
 • Welke standaardbepalingen en –voorwaarden hanteert de makelaar? Is alles helder, ook de kleine lettertjes?
 • Welke marketingmiddelen zet de makelaar in om je pand te (ver)kopen of (ver)huren?
 • Is duidelijk welke kosten je hebt en welke werkzaamheden de makelaar daarvoor uitvoert?
 • Wat zijn de regelingen omtrent intrekkingskosten bij de makelaar?

Zaken om extra op te letten

 • Makelaars geven vaak verschillende inschattingen van wat een pand waard is. Daarom wordt vaak aangeraden om meerdere makelaars te contacteren en offertes te vergelijken.
 • Aan de hand van berichten op social media kun je een indruk van een makelaarskantoor en de sfeer krijgen. Als die indruk je aanspreekt, is de kans groot dat je een prettige samenwerking met de makelaar tegemoet gaat. Als je een nog helderder beeld wilt, kun je bij bekenden rondvragen naar ervaringen met het makelaarskantoor.
 • Als een makelaar aandringt op alleenverkooprecht, wordt vaak aangeraden om dat makelaarskantoor te vermijden. Alleenverkooprecht houdt in dat je de makelaar altijd courtage moet betalen, ook als je zelf iemand vindt die je pand wil kopen of huren.

Hoe vind je direct een passende makelaar?

MyGo kan je helpen bij de zoektocht naar de meest geschikte makelaar voor jouw situatie. Met de MyGo Matchmaker koppelen wij je aan een gekwalificeerde makelaar bij jou in de buurt die aan alle eisen voldoet. Je kunt de Matchmaker online gebruiken door op de Matchmakerknop te klikken. Wil je liever telefonisch contact? Dat kan ook! We zijn te bereiken op het nummer 085 106 1600.