Terug naar diensten
Belastingaangifte laten doen

Belastingaangifte laten doen

Heb je besloten je belastingaangifte te laten invullen door een boekhouder, belastingadviseur, accountant of administratief medewerker en wil je weten wat daarbij komt kijken? Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende vragen over het uitbesteden van je belastingaangifte:

Ben je op zoek naar een boekhouder, belastingadviseur, accountant of administratiekantoor in jouw omgeving? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde belastingexpert bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken. Voor online, klik op de Matchmakerknop. Voor telefonisch, bel 085 106 1600.

Belastingaangifte laten doen

Belastingaangifte laten doen

Wil je je belasting aangifte laten doen door een externe partij, dan kun je daarvoor terecht bij een belastingadviseur, accountant, boekhouder of administratiekantoor. Ook kun je de hulp inschakelen van onder andere wijkcentra, vakbonden en bibliotheken (die hebben vaak een Informatiepunt Digitale Overheid). De volgende situaties kunnen je belastingaangifte complex maken:

 • Je hebt een huis gekocht/verkocht of je hypotheek laten wijzigen
 • Je fiscaal partnerschap is gewijzigd of je bent gescheiden
 • Je bent een eigen bedrijf gestart
 • Je hebt veel studie- of zorgkosten gemaakt die niet worden vergoed
 • Je hebt een erfenis of een grote schenking gekregen
 • Je hebt een kind gekregen

Belastingaangifte bedrijven

Veel ondernemers kiezen ervoor om hulp in te schakelen bij hun belastingaangifte, om zeker te weten dat er geen fouten in zitten en ze geen aftrekposten over het hoofd zien. Belastingvormen waarvoor de aangifte vaak wordt uitbesteed door ondernemers, zijn:

 • Inkomstenbelasting
 • Omzetbelasting
 • Loonbelasting
 • Vennootschapsbelasting
 • Dividendbelasting

Voor zakelijke belastingaangiftes moeten je altijd je facturen, bankafschriften, bonnetjes, reiskosten en personeelsadministratie bijhouden. Ook moet je afspraken, correspondentie, overeenkomsten en eventuele belastingaanslagen doorgeven. Tot slot moet je uren registreren en contracten verzamelen.

Voor de inkomstenbelasting moet je als ondernemer altijd de balans en de winst-en-verliesrekening laten zien. Daarnaast geldt dat je in alle gevallen de basis privégegevens moet doorgeven.

Degene aan wie je je zakelijke belastingaangifte uitbesteedt, wordt gemachtigd met een DigiD en logt daarmee in bij de Belastingdienst. Hij of zij vult vervolgens de aangifte in en houdt daarbij rekening met de verschillende aftrekposten, vrijstellingen en andere regelingen. Je moet de aangifte nog wel zelf controleren en ondertekenen.

Belastingaangifte laten doen

Belastingaangifte particulier

Als particulier kun je de aangifte van je inkomstenbelasting uitbesteden. De inkomstenbelasting is verplicht als je er een brief van de Belastingdienst voor hebt ontvangen. Wel geldt er een aanslaggrens: krijg je minder dan 15 euro terug of hoef je minder dan 48 euro te betalen, dan hoef je geen aangifte inkomstenbelasting te doen.

Net als bij de zakelijke belastingaangifte wordt er bij de belastingaangifte voor particulieren iemand gemachtigd met een DigiD om in te loggen bij de Belastingdienst. De aangifte wordt vervolgens doorlopen en daarbij wordt rekening gehouden met aftrekposten, vrijstellingen en andere regelingen. Na afloop moet je de aangifte zelf controleren en ondertekenen.

Je moet de nodige gegevens doorgeven als je je inkomstenbelasting uitbesteedt (zowel bij de particuliere als bij de zakelijke belastingaangifte). Het gaat om de volgende punten:

 • Je eigen BSN en dat van je fiscaal partner en kind(eren)
 • Je eigen DigiD en dat van je fiscaal partner
 • Je rekeningnummer en dat van je partner
 • Je jaaropgaven over het voorgaande jaar
 • Het jaaroverzicht van het voorgaande jaar voor je betaalrekening, spaarrekening, beleggingen en de spaarrekening van je kind(eren)
 • De WOZ waarde van je huis, de jaaropgaaf van je hypotheek en eventueel de notarisafrekening
 • Betalingsbewijzen van giften, niet-vergoede zorgkosten en eventueel partneralimentatie en studiekosten
 • Gegevens van leningen, schulden, betaalde lijfrentepremies, betaalde AOV en dividend
 • Eventueel een bewijs dat je partneralimentatie hebt ontvangen
 • Eventueel de voorlopige aanslag voor inkomstenbelasting of de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw over het voorgaande jaar

Belastingaangifte laten doen

Belastingaangifte laten invullen door boekhouder

Een van de opties die je hebt als je je belasting wilt uitbesteden, is je belastingaangifte laten invullen door een boekhouder. Vaak wordt die optie vergeleken met de optie om je belastingaangifte in te laten vullen door een belastingadviseur. Er zijn echter meerdere verschillen tussen een boekhouder en een belastingadviseur te spotten.

Een belangrijk onderscheid is dat een belastingadviseur altijd op de hoogte is van de wetgeving omtrent belastingen en, zoals de beroepsnaam al suggereert, advies geeft op dat gebied. Een boekhouder is meer een allrounder bij wie je terecht kunt voor diverse financiële zaken, waaronder je belastingaangifte.

Boekhouding valt overigens onder algemene administratie, dus ook bij administratiekantoren kun je terecht om je belastingaangifte te laten doen. Daarnaast vullen accountants belastingaangiftes in, zowel voor grote bedrijven als voor particulieren. Voor grote bedrijven is het zelfs verplicht om een goedgekeurde accountantsverklaring bij de jaarrekening te voegen, dus moeten ze bij de voorbereiding voor hun belastingaangifte altijd met een accountant samenwerken.

Voordelen belastingaangifte laten doen

Je belastingaangifte laten invullen door iemand anders biedt vele voordelen, zowel voor je gemoedsrust als voor je portemonnee. Hieronder hebben we enkele voordelen van het uitbesteden van je belastingaangifte voor je op een rij gezet:

 • Je weet zeker dat je belastingaangifte op de juiste manier en foutloos wordt ingevuld
 • Je weet zeker dat je belastingaangifte op tijd wordt ingediend en hebt dus geen zorgen meer over deadlines en boetes
 • De accountant, boekhouder, belastingadviseur of administratief medewerker die je hebt ingeschakeld voor je belastingaangifte is op de hoogte van de wet- en regelgeving en weet welke aftrekposten voor jou gelden
 • Het bespaart je veel tijd, omdat je zelf de aangifte niet hoeft te doen en je niet hoeft te verdiepen in fiscale regels
 • Je profiteert van zoveel mogelijk belastingvoordeel, omdat bij elk punt van de aangifte wordt gecontroleerd of je niet te veel hebt betaald
 • Je verkrijgt meer inzicht in je financiën
 • Het is relatief goedkoop: het bedrag dat je ermee bespaart, is vaak een stuk hoger dan het bedrag dat je voor het uitbesteden van de aangifte betaalt

Belastingaangifte laten doen

Kosten belastingaangifte laten doen

Wat kost het om belastingaangifte te laten doen? De tarieven die voor elke soort belasting worden gerekend, liggen behoorlijk uiteen. We hebben hieronder drie tabellen voor je gemaakt met daarin tarieven voor het uitbesteden van verschillende soorten belastingen.

Tabel 1: kosten uitbesteden belastingaangifte particulieren

Dienst

Prijs

Standaard belastingaangifte particulier

€60 - €95

Belastingaangifte particulier met fiscaal partner

€75 - €120

Belastingaangifte inkomsten kind

€20

Belastingaangifte inkomsten student

€20 - €25

Belastingaangifte na echtscheiding

€120 - €125

Belastingaangifte na het (ver)kopen van een huis

€125

Erfbelastingaangifte

€275 - €350

Belastingaangifte bijleenregeling

€125

Tabel 2: kosten uitbesteden belastingaangifte bedrijven

Dienst

Prijs

Inkomstenbelastingaangifte bedrijf

€150 - €400

Omzetbelastingaangifte

€30 - €70

Vennootschapsbelastingaangifte

€150 - €350

Loonbelastingaangifte

€15 - €50 per medewerker

Dividendbelastingaangifte

€55

 Tabel 3: kosten aanvragen bijzondere belastingdocumenten

Dienst

Prijs

T-biljet

€60 - €65

F-biljet

€80 - €125

C-biljet

€250

M-biljet

€250

Wat belastingaangifte laten doen je gaat kosten, hangt van verschillende factoren af. Zo is het voor de prijs van belang of je een toeslagpartner hebt, hoe complex je situatie is en hoeveel aangiften je laat invullen. Heb je een eigen onderneming, dan speelt de grootte van die onderneming een rol (hoe meer medewerkers, hoe ingewikkelder de aangifte wordt). Ook hangt het af van het bedrijf waar je voor kiest, omdat ze allemaal hun eigen tarieven mogen bepalen.

Belastingaangifte laten doen

Waarmee rekening houden bij uitbesteden belastingaangifte

Voor je de knoop doorhakt en een accountant, boekhouder, belastingadviseur of administratief medewerker kiest aan wie je je belastingaangifte overlaat, is het handig om een aantal dingen helder te hebben. Stel jezelf de volgende vragen voor je met één van die belastingexperts in zee gaat:

 • Is de belastingexpert bij een beroepsvereniging aangesloten, zoals de Nederlandse orde van Belastingadviseurs (NOB) of het Register Belastingadviseurs (RB)?
 • Communiceert de belastingexpert op een manier die je bevalt en is hij/zij bereikbaar voor vragen?
 • Heb je het idee dat de belastingexpert te vertrouwen is en netjes met je financiën zal omgaan?
 • Maakt de belastingexpert gebruik van de tools die nodig zijn voor het correct invoeren van je belastingaangifte?
 • Hanteert de belastingexpert tarieven die in lijn liggen met die van collega’s?
 • Is duidelijk wat voor kosten er aan eventuele overuren of extra werkzaamheden van de belastingexpert verbonden zijn?
 • Berekent de belastingexpert voorrijkosten voor afspraken op locatie?
 • Wil je een pakket kiezen of schakel je de belastingexpert eenmalig in?

MyGo helpt je graag

Wil je contact met een boekhouder, belastingadviseur, accountant of administratief medewerker die je belastingaangifte voor je in kan vullen? Met de MyGo Matchmaker vind je een geschikte optie bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.