Boekhouder

Boekhouders in Nederland | 2023

Boekhouder gezocht

Ben je op zoek naar een boekhouder of boekhoudkantoor aan wie je bijvoorbeeld je boekhouding kunt uitbesteden? Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde boekhouder bij jou in de buurt. Je kunt de Matchmaker online gebruiken door op de Matchmakerknop te klikken. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 106 1600.

Boekhouder voor zzp

Ben je zzp’er en zoek je een boekhouder zzp die ervaring heeft met jouw type onderneming? Ook dan ben je bij MyGo aan het juiste adres. Je kunt via de Matchmaker niet alleen contact krijgen met grote boekhoudbedrijven, maar ook met zzp boekhouders die zelf als geen ander weten wat er bij zzp-boekhouding komt kijken.

De boekhouder houdt de administratie bij

Veelgestelde vragen

Wat doet een boekhouder?

Boekhouden houdt in dat je financiële zaken (privé of van je bedrijf) op een geordende manier worden geadministreerd. Dankzij je boekhouding heb je een overzicht van je inkomsten en uitgaven en kun je daar indien nodig verantwoording over geven. Een boekhouder kan de volgende taken voor je uitvoeren:

 • Btw-aangifte doen (maandelijks, per kwartaal of jaarlijks)
 • Belastingaangifte doen
 • De jaarrekening en het jaarverslag opstellen aan het eind van elk boekjaar
 • Een samenstellingsverklaring afgeven
 • Het debiteuren- en crediteurenbeheer regelen
 • Facturen opstellen, versturen en betalen
 • Budgetten analyseren en opstellen
 • Salarisadministratie bijhouden
 • Advies geven over belastingen en financiële bedrijfsvoering

Je kunt ervoor kiezen om slechts een deel van je boekhouding uit te besteden, maar je kunt ook je volledige boekhouding door een boekhouder laten uitvoeren en controleren. Meer informatie over het uitbesteden van je boekhouding vind je hier.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

De beroepen boekhouder en accountant worden vaak met elkaar verward. Er zijn echter meerdere duidelijke verschillen tussen de twee beroepen te bespeuren. Zo werken boekhouders vaak voor kleine(re) bedrijven, terwijl accountants voor grote bedrijven aan de slag gaan. Ook heeft een accountant vaak een controlerende functie, terwijl de functie van een boekhouder meer uitvoerend is. Meer informatie over de verschillen tussen accountants en boekhouders vind je hier.

Boekhouder is vrolijk

Wat kost een boekhouder?

Boekhouder kosten verschillen per regio, boekhoudkantoor en boekhouder. Boekhouders werken in veel gevallen met uurtarieven. Het uurtarief boekhouder ligt gemiddeld tussen de 40 en 80 euro, exclusief 21% btw. Een overzicht van alle kosten voor boekhouders en factoren die de prijzen bepalen vind je hier.

Prijzen van boekhouders vergelijken?

Als je prijzen van boekhouders wilt vergelijken om de voordeligste boekhouder voor jouw situatie te vinden, ben je bij MyGo aan het goede adres. In de MyGo Matchmaker kun je de gewenste boekhoudwerkzaamheden invullen en vervolgens een contactoptie selecteren. Een van die contactopties is het aanvragen van offertes van verschillende boekhouders.

Het kan ook zijn dat je meteen iemand wilt spreken die je meer informatie kan geven over boekhoudtarieven. Je kunt bij de contactopties aanvinken dat je telefonisch wilt worden doorverbonden met een boekhouder of dat je door hem/haar wilt worden teruggebeld op een moment dat het jou uitkomt. Voor deze opties hoef je niet per se online de Matchmaker te raadplegen: je kunt ons ook meteen telefonisch bereiken door te bellen naar 085 106 1600.

Wat zijn de voordelen van een boekhouder?

Het inschakelen van een boekhouder kent vele voordelen, zowel voor je financiën als voor je gemoedsrust. Hieronder hebben we die voordelen voor je op een rij gezet en lichten we ze kort toe.

Meer inzicht in je financiën

Als je boekhouding goed gestructureerd is, heb je een helder beeld van je financiën en hoe jij er privé of op werkgebied voor staat. Dat overzicht kan je helpen om de juiste keuzes te maken, wat meer winst kan opleveren.

Tijd en geld besparen

Omdat je zelf doorgaans niet de benodigde kennis hebt voor efficiënte boekhouding, gaan boekhoudprocessen veel langzamer wanneer je het zelf doet. Door een boekhouder in te schakelen, bespaar je veel uren. Die uren kun je weer besteden aan je werk en het maken van winst.

Een boekhouder is bovendien altijd de op hoogte van ontwikkelingen binnen zijn/haar vakgebied, ook wat betreft belastingen. Daardoor kan hij/zij ervoor zorgen dat je geen gunstige regelingen meer misloopt en dat je nooit meer te veel belasting betaalt.

Geen zorgen meer om aangiftes en boetes

Je kunt een boete van de Belastingdienst krijgen als je belastingaangifte niet op tijd wordt doorgegeven, niet compleet is of niet goed te controleren valt. Als je de hulp van een boekhouder inschakelt, hoef je je daar niet meer druk om te maken: hij/zij zorgt ervoor dat je boekhouding op tijd wordt ingediend en aan alle regels voldoet.

Altijd deskundig financieel advies tot je beschikking

Boekhouders weten hoe ze binnen het complexe Nederlandse belastingstelsel moeten navigeren en verdienen zichzelf terug door je van professioneel advies te voorzien. Daardoor hoef jij je niet te verdiepen in fiscale zaken zoals de btw-aangifte en de afschrijving van bedrijfsmiddelen.

Boekhouder gebruikt een rekenmachine

Waarop letten bij het kiezen van een boekhouder?

Boekhouding verschilt per huishouden of bedrijf. Als je besluit om je boekhouding uit te besteden, is het handig om voor jezelf helder te hebben waar je waarde aan hecht en hoe je de samenwerking voor je ziet. We hebben hieronder een overzicht van belangrijke vragen gemaakt. Daarbij hebben we een indeling gemaakt tussen algemene vragen en vragen die je jezelf alleen hoeft te stellen bij het uitbesteden van je bedrijfsboekhouding.

Algemene vragen uitbesteden boekhouding

 • Besteed je de volledige boekhouding uit of slechts een deel?
 • Ga je de boekstukken online of op papier aanleveren bij de boekhouder?
 • Hecht je waarde aan boekhoudkeurmerken?
 • Wil je een boekhouder bij jou in de buurt inschakelen of maakt de afstand niet uit?
 • Heb je het idee dat de boekhouder die je op het oog hebt te vertrouwen is en netjes met je financiën zal omgaan?
 • Heb je het idee dat de boekhouder op de hoogte is van ontwikkelingen in diens vakgebied en te allen tijde goed bereikbaar is voor eventuele vragen?
 • Is duidelijk wat de kosten zijn en welke werkzaamheden de boekhouder daar allemaal voor gaat uitvoeren?
 • Is duidelijk wat de kosten voor eventuele overuren of extra werkzaamheden van de boekhouder zijn?

Specifieke vragen uitbesteden boekhouding bedrijf

 • Heb je het idee dat de boekhouder ervaring heeft met jouw type onderneming en weet wat er binnen je vakgebied speelt?
 • Wil je dat de boekhouder onderdeel van je bedrijf gaat uitmaken en meedenkt/financieel advies geeft, of wil je alleen boekhoudtaken aan hem/haar uitbesteden?

Spreek direct een medewerker!
Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!