Terug naar diensten
Boekhouding uitbesteden

Boekhouding uitbesteden

Heb je besloten je boekhouding uit te besteden bij een boekhouder of een accountant en wil je weten hoe dat in z’n werk gaat? Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende vragen over het uitbesteden van je boekhouding:

Ben je op zoek naar een boekhouder of accountant in jouw omgeving? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde vakspecialist bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken. Voor online, klik op de Matchmakerknop. Voor telefonisch, bel 085 – 423 00 32.

Wat is het verschil tussen boekhouding en administratie?

Hoewel het wel vaak gedacht wordt, zijn boekhouding en administratie niet hetzelfde. Administratie omvat alle gegevens en documenten van een onderneming; boekhouding omvat alle financiële administratie en gaat over kosten, bezittingen en schulden.

Je boekhouding is dus onderdeel van je administratie. Het is echter niet minder belangrijk dan de algehele administratie: je hebt de boekhouding nodig voor de omzetbelasting, om aan te kunnen tonen waar je kosten, omzet en winst vandaan komen. In de tabel hieronder hebben we neergezet wat er onder boekhouding en administratie valt.

Tabel 1: Wat valt onder administratie en wat valt onder boekhouding?

Administratie

Boekhouding

Contracten en overeenkomsten

Kilometerregistratie

Correspondentie

Urenregistratie

Afspraken

Kasadministratie en kassabonnen

Software- en databestanden

Facturen

Verzekeringspolissen

Bankafschriften

Boekhouding

Financiële aantekeningen

 

Salarisadministratie

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Er ontstaat vaak verwarring over de verschillen tussen een boekhouder en een accountant. We hebben de meest kenmerkende verschillen hieronder voor je op een rij gezet.

Boekhouder is wel een vrij beroep, accountant niet

De titel ‘boekhouder’ mag door iedereen gehanteerd worden, ook als iemand er geen officiële opleiding voor heeft gedaan. De titel ‘accountant’ is beschermd en mag dus niet zomaar gehanteerd worden.

De titel AA (accountant-administratieconsulent) krijg je als je de HBO-opleiding Accountancy hebt afgerond en de bijbehorende theorie- en praktijkopleiding hebt gedaan. Voor de titel RA (registeraccountant) moet je een universitaire opleiding Accountancy doen met daaropvolgend een theorie- en praktijkopleiding.

In tegenstelling tot een boekhouder is een accountant bevoegd om een accountantsverklaring op te stellen. Een accountant moet bovendien altijd cursussen blijven doen om diens kennis op peil te houden, terwijl dat bij een boekhouder niet verplicht is.

Boekhouder is niet aansprakelijk, accountant wel

Een boekhouder hoeft geen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, waardoor het kan gebeuren dat hij of zij een fout maakt en jij als klant de verantwoordelijkheid daarvoor draagt. Een accountant moet wel zo’n verzekering afsluiten, waardoor jij als klant de schade op die verzekering kunt verhalen als er iets fout gaat.

Boekhouder is voor kleine(re) bedrijven, accountant heeft geen bovengrens

Een boekhouder richt zich vooral op zzp’ers en kleine ondernemingen. Een accountant doet de administratie voor elk soort bedrijf, van heel klein tot heel groot. Als je een bedrijf runt dat minstens 50 werknemers, een netto-omzet van meer dan 12 miljoen euro en een balanstotaal van meer dan 6 miljoen euro heeft, ben je verplicht om een accountant in te schakelen voor je administratie. Ook als er sprake is van verkoop of bedrijfsovernames is de hulp van een accountant nodig.

Boekhouder goedkoper dan accountant

Een accountant mag vanwege diens opleiding en complexere werkzaamheden een hoger uurtarief rekenen dan een boekhouder. Waar een boekhouder vaak tussen de 40 en 70 euro per uur vraagt, ligt het gemiddelde bij een accountant eerder tussen de 80 en 150 euro.

Boekhouding: zelf doen of uitbesteden?

Het is voor ondernemers en zzp’ers niet verplicht om de boekhouding uit te besteden aan een accountant of boekhouder. Je kunt het dus zelf doen.

Zodra er echter sprake is van een groot aantal opdrachtgevers met een bijbehorend aantal facturen, kan het ingewikkeld worden en je de pet te boven gaan. Ook kan het doen van de belastingaangifte problemen opleveren en loop je het risico dat je administratie niet goed te controleren is.

Het is in zulke gevallen verstandig om de hulp van iemand met financiële expertise in te schakelen. Als je een jaarlijkse accountantsverklaring wilt voor je besloten vennootschap, heb je geen keus en is de hulp van een accountant verplicht.

Wil je je boekhouding wel uitbesteden, maar zelf ook een vinger in de pap houden? Dan kun je ervoor kiezen om mee te helpen met de boekhouding of administratie via speciale boekhoudsoftware.

Taken die je kunt uitbesteden

Een paar taken, zoals het opstellen van de financiële administratie (jaarrekening of jaarverslag) en het indienen van de belastingaangifte, vallen standaard onder de boekhoudtaken die worden uitbesteed aan een boekhouder of accountant.  Het is echter ook mogelijk om debiteuren- en crediteurenbeheer en de salarisadministratie uit te besteden. Daarnaast kun je om fiscaal en financieel advies vragen.

Wil je direct contact met een boekhouder of accountant bij jou in de buurt? Raadpleeg dan de MyGo Matchmaker of neem telefonisch contact met ons op via 085 – 432 00 32.

Wat zijn de voor- en nadelen van het uitbesteden van je boekhouding?

Het uitbesteden van je boekhouding kent voor- en nadelen. De variabelen die je keuze beïnvloeden, zijn je eigen instelling, je interesse in belastingzaken en administratief werk, de grootte en vorm van je onderneming en de mogelijkheid om extra geld te spenderen aan een boekhouder of accountant. We hebben de voor- en nadelen van het uitbesteden van je boekhouding hieronder voor je op een rij gezet.

Voordelen van het uitbesteden van je boekhouding:

 • Je accountant of boekhouder kent alle regels en houdt daar rekening mee
 • Je boekhouding kost je minder tijd
 • Het uitbesteden van je boekhouding valt onder zakelijke kosten en is dus aftrekbaar van de belasting
 • Je krijgt geen naheffingen of boetes, omdat alles volledig correct ingevuld wordt
 • Je accountant of boekhouder zorgt ervoor dat je geen fiscale kansen misloopt

Nadelen van het uitbesteden van je boekhouding:

 • Je hebt minder zicht op je eigen administratie
 • Je maakt extra kosten
 • Als je een boekhouder inschakelt, ligt de financiële verantwoordelijkheid ondanks die samenwerking altijd bij jou (bij een accountant kun je het vaak op diens aansprakelijkheidsverzekering verhalen)

Wat kost het uitbesteden van je boekhouding?

De prijs die je betaalt voor het uitbesteden van je boekhouding, hangt af van de keuze voor een boekhouder of een accountant en van de ervaring die die boekhouder of accountant heeft. Een accountant rekent altijd een hoger uurtarief dan een boekhouder.

Daarnaast geldt zowel bij een boekhouder als bij een accountant: hoe meer jaren ervaring, hoe hoger het uurtarief. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de uiteenlopende uurtarieven van boekhouders en accountants.

Tabel 2: Een overzicht van de uurtarieven van boekhouders en accountants (de prijzen zijn exclusief 21% btw)

Soort boekhouder/accountant

Kosten

Beginnende boekhouder

€ 40 - € 45 per uur

Ervaren boekhouder

€ 50 - € 60 per uur

Zeer ervaren boekhouder

€ 60 - € 80 per uur

 

 

Beginnende accountant

€ 60 - € 75 per uur

Ervaren accountant

€ 70 - € 100 per uur

Zeer ervaren accountant

€ 150 - € 300 per uur

Boekhouders en accountants berekenen echter niet alleen een uurtarief, maar ook losse kosten (onder andere voor het doen van belastingaangiftes). Meer informatie over de kosten van een boekhouder en accountant vind je op de pagina kosten accountant.

MyGo helpt je graag

Wil je contact met een boekhouder of accountant? Met de MyGo Matchmaker vind je zonder zoeken direct de best passende boekhouder of accountant bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!