Terug naar prijzen
Wat kost een boekhouder | 2022

Wat kost een boekhouder | 2022

Heb je besloten om een boekhouder in te schakelen en wil je meer weten over de kosten die daarbij komen kijken? Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende vragen:

Ben je op zoek naar een boekhouder in jouw omgeving die binnen je budget werkt? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde boekhouder bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken. Voor online, klik op de Matchmakerknop. Voor telefonisch, bel 085 106 1600.

Wat kost een boekhouder | 2021

Boekhouder kosten

Hoeveel kost een boekhouder? De prijs die je voor de hulp van een boekhouder betaalt verschilt per regio, boekhoudkantoor en boekhouder. In veel gevallen wordt er door een boekhouder met een uurtarief gewerkt, dat stijgt naarmate de boekhouder meer ervaring heeft. In de tabel hieronder hebben we de gemiddelde tarieven van een beginnende, ervaren en zeer ervaren boekhouder voor je op een rij gezet.

Soort boekhouder/accountant

Kosten (excl. 21% btw)

Beginnende boekhouder

€40 - €45 per uur

Ervaren boekhouder

€50 - €60 per uur

Zeer ervaren boekhouder

€60 - €80 per uur

Naast hun uurtarief berekenen boekhouders losse kosten voor onder meer het opstellen van een jaarrekening. We hebben de kosten voor enkele veelvoorkomende boekhoudwerkzaamheden hieronder voor je in een tabel gezet. Twee van die werkzaamheden hebben met belastingen te maken; op onze pagina belastingaangifte laten doen vind je een overzicht van alle tarieven in die categorie.

Dienst

Prijs (excl. 21% btw)

Salarisadministratie

€10 - €50 per medewerker

Opmaken jaarrekening

€450 - €1250 per rekening

Aangifte inkomstenbelasting

€150 - €400 per aangifte

Aangifte omzetbelasting

€30 - €70 per aangifte

De laatste jaren bieden steeds meer boekhouders hun diensten ook aan in de vorm van maand- of jaarpakketten. Per maand bedragen de kosten gemiddeld tussen de 70 en 250 euro. Kies je voor een vast bedrag per jaar, dan ligt dat gemiddeld tussen de 500 en 2500 euro. In beide gevallen komt daar nog 21% btw bij.

Wat kost een boekhouder | 2021

Welke factoren bepalen de kosten voor een boekhouder?

De kosten boekhouder worden bepaald door veel verschillende factoren, waaronder de ervaring van de boekhouder en de werkzaamheden die hij/zij moet uitvoeren. Ook het aantal transacties dat verwerkt moet worden en de wijze waarop de boekhouder de transacties aangeleverd krijgt zijn van invloed op de prijs die je betaalt.

Besteed je de boekhouding voor je bedrijf uit, dan hangt de prijs die je betaalt vaak samen met het soort bedrijf (zzp, VOF, BV) en met de jaaromzet. Tot slot is de keuze tussen een zzp’er en een boekhoudkantoor van belang. Gaat je voorkeur uit naar een goedkope boekhouder, dan zul je eerder bij een zzp’er dan bij een boekhoudkantoor uitkomen.

Wat kost een accountant?

Voor boekhoudwerkzaamheden hoef je niet per se een boekhouder in te schakelen: je kunt daarvoor ook een accountant inhuren. Voor sommige bedrijven is dat zelfs verplicht. De kosten voor een accountant worden meestal berekend aan de hand van een vaste prijs per uur, die hoger ligt dan die van boekhouders en gemiddeld tussen de 70 en 300 euro bedraagt (exclusief 21% btw).

Soms is het echter ook mogelijk om een maandabonnement bij een accountancykantoor af te sluiten. Je betaalt dan tussen de 100 en 400 euro voor een vast aantal werkzaamheden.

De prijzen voor accountants liggen dus behoorlijk uiteen. Ze zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van het accountancykantoor dat je inschakelt en de ervaring van de accountant. Bij de boekhouding voor een bedrijf spelen de omzet en de grootte van dat bedrijf tevens een rol. Daarnaast wordt de prijs bepaald door het aantal werkzaamheden dat je laat uitvoeren.

Wat kost een boekhouder | 2021

Tarieven administratiekantoor

Naast een boekhoud- of accountancykantoor kun je een administratiekantoor inschakelen om je boekhouding in orde te maken. Administratiekantoren werken doorgaans met pakketten waar je een vaste prijs per maand voor betaalt. De kosten voor een administratiekantoor bedragen gemiddeld tussen de 50 en 400 euro per maand (exclusief 21% btw).

Wat het administratiekantoor voor die vaste prijs per maand aanbiedt, verschilt per administratiepakket. Het opstellen van de jaarrekening, de aangifte van de inkomstenbelasting en het verwerken van facturen zijn echter bij ieder pakket inbegrepen.

Het maandtarief dat je voor de hulp van een administratiekantoor betaalt is afhankelijk van het administratiepakket dat je kiest. De keuze voor het pakket wordt weer door meerdere factoren bepaald, onder andere door de grootte van je bedrijf, het percentage van je administratie dat je wilt uitbesteden en de hoeveelheid facturen en transacties die je op jaarbasis wilt laten controleren.

Voordelen boekhouder

Het inschakelen van een boekhouder kent vele voordelen. Zo hoef je zelf amper tijd te besteden aan je boekhouding, waardoor je meer moeite in de groei van je bedrijf kunt steken. Ook kun je bij boekhouders terecht voor gedegen financieel advies en wordt voorkomen dat je fiscale kansen misloopt. Een volledig overzicht van de voordelen van een boekhouder vind je hier.

Wat kost een boekhouder | 2021

MyGo bespaartips boekhouder

Hoewel een boekhouder ervoor zorgt dat je bespaart op belastingen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om ook op de kosten voor de boekhouder zelf te besparen. De eerste tip is om je documenten systematisch op te bergen. Op die manier hoeft de boekhouder niet eerst al je documenten uit te zoeken, waardoor je boekhouding minder tijd kost en je goedkoper uit bent.

De tweede tip: houd je boekhouding regelmatig bij, zodat er geen achterstanden ontstaan waar de boekhouder nog weer tijd in moet steken. Een andere tip is om privégeldstromen en zakelijke geldstromen zoveel mogelijk gescheiden te houden. Als je veel privé-uitgaven doet, zal de boekhouder transacties die hij/zij niet herkent ook automatisch als privé-uitgaven aanmerken. Dat komt ten laste van je eigen vermogen en dus ben je daarmee dief van je eigen portemonnee.

Tot slot doe je er goed aan om voorafgaand aan een samenwerking met een boekhouder heldere afspraken over de prijzen te maken. Je kunt ook nog proberen te onderhandelen om er op die manier voor te zorgen dat je een redelijke prijs betaalt.

Tot slot kun je prijzen van verschillende boekhouders met elkaar vergelijken om de voordeligste optie bij jou in de buurt te vinden. Bij MyGo ben je daarvoor aan het goede adres: in de MyGo Matchmaker kun je prijsopgaven of offertes aanvragen bij verschillende boekhoudkantoren.

Waarmee rekening houden bij het kiezen van een boekhouder

Voor je een samenwerking met een boekhouder aangaat, zijn er verschillende dingen die je kunt controleren om zeker te zijn van een betrouwbare overeenkomst. Zo kun je checken of er heldere tarieven gehanteerd worden, of er positieve reviews over de boekhouder te vinden zijn en of de boekhouder ervaring heeft met de branche waarin je werkt. Aanvullende informatie vind je op onze pagina’s boekhouder en boekhouding zzp

MyGo helpt je graag

Wil je direct contact met een boekhouder die aan al je wensen voldoet? Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan een geschikte boekhouder voor jouw situatie. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.