Ben je zzp’er en wil je je boekhouding uitbesteden? Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende vragen over zzp boekhouding:
- Wat kan een boekhouder allemaal voor je doen en regelen in het kader van zzp boekhouding?
- Wat kan een administratiekantoor allemaal doen en regelen in het kader van zzp administratie en boekhouding?
- Wat kost het uitbesteden van zzp boekhouding?
- Wat zijn de voordelen van het uitbesteden van zzp boekhouding?
- Waarop moet je letten bij het kiezen van een boekhouder die met jouw zzp boekhouding aan de slag gaat?
Ben je op zoek naar een boekhouder die ervaring heeft met zzp boekhouding en die je tegen een gunstig tarief kan helpen? Met de MyGo Matchmaker vind je direct een geschikte boekhouder bij jou in de buurt die binnen je budget werkt.
Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken. Voor online, klik op de Matchmakerknop. Voor telefonisch, bel 085 106 1600.
Boekhouder zzp
Als je zelf geen verstand hebt van boekhouden of als je (te) veel tijd aan je boekhouding besteedt dankzij bijvoorbeeld groei van je bedrijf, is het verstandig om een zzp boekhouder in te schakelen. Hij of zij kan onder andere de volgende werkzaamheden voor je uitvoeren:
- Belastingaangifte doen (zowel omzet- als inkomstenbelasting)
- De jaarrekening en het jaarverslag van je bedrijf voor je opstellen
- Facturen maken, controleren en versturen
Op onze algemene pagina boekhouder vind je een uitgebreidere lijst met werkzaamheden waarvoor zowel particulieren als bedrijfseigenaren bij een boekhouder terecht kunnen.
Je kunt overigens ook besluiten om je boekhouding slechts gedeeltelijk uit te besteden. Het gebeurt bijvoorbeeld vaak dat zzp’ers zelf hun omzetbelastingaangifte doen, waarna de boekhouder die aangifte controleert en de aangifte voor inkomstenbelasting opstelt. Op die manier ben je verplicht om zelf elk kwartaal naar je financiën te kijken en houd je er grip op. Nadeel is echter wel dat je zelf behoorlijk wat kennis van btw moet hebben.
Als je voor je zzp boekhouding de hulp van een boekhouder inschakelt, controleert hij/zij of je boekhouding alle benodigde onderdelen bevat en tot 7 jaar terug te zoeken is (in het geval van een huurcontract moeten de documenten zelfs 10 jaar bewaard worden). Daarbij gaat het in de hoofdzaak om de volgende punten:
- Verkoopfacturen
- Inkoopfacturen
- Banktransacties
- Kastransacties
- Privéstortingen en –opnamen
Naast de onderdelen van je boekhouding gaat de boekhouder voor je controleren welke aftrekposten voor jou als zzp’er relevant zijn. De Belastingdienst hanteert onder andere de volgende zzp-aftrekposten:
- Vakliteratuur
- Werkkleding
- Zakelijke kosten eigen auto
- Zakelijke reiskosten in het ov, het vliegtuig of de taxi
- De werkruimte en zakelijke telefoongesprekken thuis
- Reis- en verblijfkosten voor congressen, seminars en studiereizen
De Belastingdienst bepaalt altijd of de kosten die je hebt gemaakt een zakelijk karakter hebben. Is het zo dat ze zowel een zakelijk als een persoonlijk karakter hebben, dan kun je alleen het zakelijke deel als aftrekpost gebruiken.
Een ander belangrijk punt waar de boekhouder op let bij je zzp boekhouding, is of je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling (KOR). Dat kan als je bedrijf in Nederland gevestigd is en je minder dan €20.000 omzet per kalenderjaar draait. In dat geval doet de boekhouder geen btw-aangifte en verstuurt hij/zij geen btw-facturen voor je bedrijf.
Zzp administratie
De administratie van een zzp’er, waar de boekhouding ook onder valt, moet een aantal basisonderdelen bevatten. Hieronder hebben we die onderdelen voor je op een rij gezet:
- Grootboek
- Debiteurenadministratie
- Crediteurenadministratie
- Inkoopadministratie
- Verkoopadministratie
- Voorraadadministratie
Daarnaast wordt er van zzp’ers verwacht dat ze hun contracten en overeenkomsten, afspraken, software- en databestanden, verzekeringspolissen en hun volledige boekhouding aan een administratiekantoor of accountant doorgeven. Die bestanden moeten allemaal zeven jaar bewaard worden, waarbij het huurcontract van een bedrijfspand de uitzondering is (dat moet tien jaar worden bewaard).
Ga je als zzp’er je administratie uitbesteden aan een administratiekantoor of accountant, dan zorgen zij ervoor dat je facturen de wettelijk verplichte gegevens bevatten. Ook wordt er dan voor gezorgd dat je een helder overzicht behoudt van alle inkomsten, uitgaven, btw-aangiftes, (nog niet) betaalde facturen, winst en aftrekposten van je bedrijf.
Kosten boekhouder zzp
Gemiddeld betaal je tussen de 40 en 80 euro per uur voor de werkzaamheden van een boekhouder. Het kan echter ook zo zijn dat de boekhouder met maand- of jaarpakketten werkt, waar je dan een vast bedrag voor betaalt. Alle bedragen die boekhouders rekenen zijn exclusief 21% btw. Op onze pagina kosten boekhouder vind je uitgebreide informatie en bedragen voor verschillende boekhouddiensten en boekhoudpakketten.
Hoe hoog de boekhouder zzp kosten in jouw situatie worden, hangt van verschillende factoren af. Zo spelen het contract dat je met de boekhouder hebt afgesloten, de wijze waarop je de gegevens aanlevert en je persoonlijke wensen een rol. De prijs ligt hoger als je meerdere werkzaamheden laat uitvoeren of als je gegevens niet op de juiste manier doorgeeft waardoor de boekhouder ze moet ordenen (en dus meer tijd kwijt is).
Voordelen boekhouder zzp
Het inschakelen van een boekhouder voor je zzp boekhouding biedt vele voordelen, onder andere voor het reilen en zeilen van je bedrijf en voor je nachtrust. Hieronder hebben we die voordelen voor je op een rij gezet, inclusief korte toelichting.
Je houdt meer tijd over
Door je boekhouding uit te besteden, hoef je je een stuk minder te verdiepen in fiscale wet- en regelgeving. Bovendien ben je amper tijd kwijt aan het bijhouden van de boekhouding, omdat je alleen zo nu en dan bestanden naar de boekhouder hoeft te sturen en dingen hoeft te controleren. Je houdt dus veel tijd over die je kunt gebruiken om je bedrijf verder te laten groeien.
Boekhouder verdienen zichzelf terug
Boekhouders weten precies waarop gelet moet worden wanneer ze je belastingaangiften indienen. Ze zorgen ervoor dat alle aftrekposten benut worden en je waar mogelijk geld terugkrijgt. In veel gevallen is dat bedrag hoger dan het bedrag dat je voor hulp van de boekhouder betaalt, waardoor de boekhouder zichzelf terugverdient.
Geen zorgen om deadlines en boetes
Boekhouders zijn goed op de hoogte van alle deadlines die bij boekhouding en belastingen komen kijken en zorgen ervoor dat alles ruim op tijd bij de Belastingdienst binnen is. Daardoor hoef je je geen zorgen te maken over boetes die je zou krijgen als die deadlines werden overschreden.
Gedegen financieel advies
Op het moment dat je als zzp’er een samenwerking met een boekhouder bent aangegaan, is de kans groot dat die samenwerking jaren zal duren. Daardoor bouw je een vertrouwensband met de boekhouder op en kun je zijn/haar advies inwinnen over lastige zakelijke kwesties. Bovendien kun je je toekomstvisie voor je bedrijf aan de boekhouder voorleggen om er bij voorbaat achter te komen of je ideeën rendabel zijn.
Waarop letten bij kiezen boekhouder zzp?
Voor je een langdurige samenwerking met een boekhouder aangaat voor het beheren en verwerken van je zzp boekhouding, zijn er verschillende punten die je kunt controleren. Stel jezelf de volgende vragen voor je met een boekhouder in zee gaat, zodat je zeker bent van een betrouwbare overeenkomst:
- Komt de boekhouder betrouwbaar over en communiceert hij/zij op een manier die je bevalt?
- Kan de boekhouder diens werkzaamheden op een heldere manier uitleggen?
- Is de boekhouder te allen tijde bereikbaar voor informatie en advies?
- Zijn de voorwaarden voor de samenwerking bij beide partijen helder?
- Heeft de boekhouder ervaring met de branche waarin je werkzaam bent?
- Werkt de boekhouder met een online programma dat goed bekendstaat?
- Hanteert de boekhouder heldere tarieven die in het verlengde liggen van de tarieven van diens collega’s?
- Is duidelijk of/hoeveel je voor extra werkzaamheden en uren van de boekhouder moet bijbetalen?
- Profileert de boekhouder zich online (bijvoorbeeld op sociale media) op een degelijke manier?
- Hebben andere zzp’ers goede ervaringen met de boekhouder?
- Laat de boekhouder zich regelmatig bijscholen?
Goedkope boekhouder zzp
Wil je contact met een boekhouder die je kan helpen met je zzp boekhouding? Met de MyGo Matchmaker vind je een geschikte optie bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.