Terug naar blog
De 9 meest gemaakte fouten bij BTW aangifte

De 9 meest gemaakte fouten bij BTW aangifte

29 apr. '21 Door MyGo redactie

BTW aangifte, elke ondernemer heeft ermee te maken. De ene ondernemer is de ander niet en dat geldt ook wat betreft de financiële administratie. Zo kun je dit natuurlijk zelf beheren of ervoor kiezen om dit werk grotendeels uit te besteden aan een ervaren accountant. Het is in ieder geval een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap.

Vandaar dat wij jou graag willen laten zien wat de meest gemaakte fouten zijn bij het doen van je BTW aangifte. Hierdoor omzeil je de valkuilen en voorkom je vervelende verassingen achteraf! 

1. Gebruik de factuurdatum in plaats van betaaldatum

De Belastingdienst hecht veel waarde aan het consistent aanleveren van je BTW aangifte. Daarom is het goed om dit als ondernemer op dezelfde wijze te doen en volgens een gelijk systeem. Er worden vaak twee verschillende data door elkaar gehaald namelijk de betaaldatum en factuurdatum.

Het is verstandig om gebruik te maken van het ‘factuurstelsel’ om eventuele onduidelijkheden te voorkomen. Je verzamelt hierbij alle facturen die met de factuurdatum vallen in het kwartaal waarover je BTW aangifte wilt doen. Het maakt hierbij niet uit of deze facturen betaald of onbetaald zijn. Het kan soms voorkomen dat er wel wordt gekeken naar de betaaldatum. In dat geval is het toegestaan om als ondernemer het ‘kasstelsel’ te hanteren.

2. BTW teruggave bij onvoldane betaling van debiteur

Met een eigen onderneming kan het zijn dat een debiteur niet meer de mogelijkheid heeft de door jou verstuurde rekening te betalen. Een zeer vervelende situatie. De BTW die je eerder hebt afgedragen is in dit geval terug te vragen. Wees erop alert dat je bij zulke situaties extra moet letten op de regelgeving. Laat je raadplegen door een expert om alles netjes en correct op te lossen.

3. Maak gebruik van de speciale regelingen

Als ondernemer kan je gebruik maken van verschillende speciale regelingen. Zo heeft de Belastingdienst de kleine ondernemingsregeling (KOR) in het leven geroepen. Dit is een speciale regeling voor ondernemers die een jaarlijkse omzet hebben van minder dan 20.000 euro. Mocht dit voor jou het geval zijn dan krijg je belastingvermindering of zelfs gehele vrijstelling!

4. Er kunnen andere regels gelden over buitenlandse BTW

Voor ondernemers die te maken hebben met buitenlandse facturen, is het belangrijk om goed te kijken naar de mogelijke verschillen tussen de BTW regels. Omdat de Belastingdienst kijkt naar het betreffende land, het type klant en het type product of dienst, kunnen de situaties voor ondernemers erg uiteenlopen. Bekijk daarom wat voor jou van toepassing is bij het verwerken van facturen uit het buitenland.

5. Geen BTW teruggave over zakelijke etentjes

Denk je lekker voordelig te lunchen of dineren tijdens een zakelijk gesprek? Helaas. De BTW op de rekening is niet aftrekbaar. Toch moet je het bonnetje niet weggooien! Ondanks dat je de BTW niet kunt terugkrijgen, zijn deze kosten wel aftrekbaar bij je inkomstenbelasting aangifte.

6. Gooi je bon niet weg

Bewaar elke bon en factuur waar je zakelijke kosten voor hebt gemaakt. Het is niet mogelijk om BTW terug te vragen over zakelijke kosten die je niet kunt aantonen.

7. Neem privé uitgaven niet mee bij BTW aangifte

Het is natuurlijk niet de bedoeling om privé uitgaven mee te nemen in je BTW aangifte. Toch kunnen sommige producten (zoals een auto) voor zowel privé als zakelijk worden gebruikt. In zulke gevallen is de BTW voor de helft terug te vragen. Mocht je twijfelen dan is het altijd verstandig om advies te vragen aan een accountant.  

8. Tijdig indienen en betalen van de BTW aangifte

Zorg ervoor dat je de BTW aangifte op tijd indient en betaalt zodat er geen boete op de deurmat komt te liggen. Zo’n boete is natuurlijk zonde geld, dat van minimaal 50,00 euro kan oplopen tot maximaal 5278 euro! De hoogte van de boete is gebaseerd op 3% van het aangiftebedrag.

Wanneer BTW aangiftes indienen en betalen?

  • Kwartaal 1 (januari, februari en maart) geldt deadline vóór 31 april
  • Kwartaal 2 (april, mei en juni) geldt de deadline vóór 31 juli
  • Kwartaal 3 (juli, augustus en september) geldt de deadline vóór 31 oktober
  • Kwartaal 4 (november en december) geldt de deadline vóór 31 januari

Noteer deze belangrijke data in je (digitale) agenda. Het liefst een paar weken van te voren. Je hebt dan genoeg tijd om alles in orde te maken.

9. Hou overzicht over je financiële administratie

Maak het jezelf gemakkelijk door zorgvuldig de administratie bij te houden. Het zal je rust geven wanneer alles netjes geordend en duidelijk genoteerd staat. Maak gebruik van eigen Excel documenten, een boekhoudpakket of accountant om de financiële zaken te regelen.

Ben jij opzoek naar een expert die jou ondersteunt met financiële vraagstukken? Maak dan zeer eenvoudig gebruik van de MyGo Matchmaker. Hier vind je direct de meest geschikte accountant bij jou in de buurt. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bereiken op 085 432 00 32.