Duurzame dinsdag: regenwater opvangen in een regenton

Duurzame dinsdag: regenwater opvangen in een regenton

29 aug. '23 • Door MyGo redactie

Op dinsdag kun je op MyGo een duurzame dinsdag blog lezen, waar we nieuwe inzichten en praktische tips delen om ons leven en onze omgeving duurzamer te maken. Bij MyGo geloven we dat duurzaamheid niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor onszelf en de generaties na ons. Daarom vertellen we elke keer over een nieuw onderwerp om te verduurzamen, zodat we samen kunnen werken aan een gezonde, groene en duurzame toekomst. Lees vandaag alles over regenwater opvangen in een regenton en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een duurzame toekomst voor ons allemaal.

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het opvangen van regenwater in een regenton een eenvoudige en effectieve manier om je steentje bij te dragen aan het milieu. In deze blog duiken we dieper in de voordelen, kosten, subsidies en de algehele duurzaamheid van het opvangen van regenwater.

Voordelen van regenwater opvangen

Milieuvriendelijkheid: Door regenwater op te vangen en te gebruiken voor activiteiten zoals tuinieren en het besproeien van planten, verminder je de behoefte aan kostbaar drinkwater voor niet-drinkbare doeleinden.

Kostenbesparing: Het gebruik van opgevangen regenwater kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je waterrekening, vooral tijdens drogere seizoenen.

Plantgezondheid: Regenwater is natuurlijk zachter en bevat minder chemicaliën dan leidingwater, wat de gezondheid van je planten en tuin ten goede komt.

Nadelen van regenwater opvangen

Beperkte capaciteit: Regentonnen hebben een beperkte opslagcapaciteit. Tijdens zware regenval kan de ton snel vol raken, wat kan leiden tot verlies van regenwater.

Onderhoud: Regentonnen moeten regelmatig worden schoongemaakt om de vorming van algen en bacteriën te voorkomen. Dit kan wat onderhoudswerk vergen.

Kosten van regenwater opvangen

Regenton aanschaf: De kosten van een regenton variëren afhankelijk van de grootte en het materiaal. Kunststof tonnen zijn meestal goedkoper dan houten of metalen tonnen.

Installatiekosten: Naast de aanschaf van de regenton kunnen er installatiekosten zijn, zoals de aanschaf van goten en leidingen om het regenwater naar de ton te leiden.

Beschikbare subsidies

Lokale subsidies: Sommige gemeenten en regio's bieden subsidies aan voor het installeren van regenwateropvangsystemen als onderdeel van hun waterbesparingsprogramma's.

Milieubewuste organisaties: Verschillende non-profitorganisaties en milieugroepen verstrekken subsidies om duurzame praktijken zoals regenwateropvang te stimuleren.

Duurzaam

Het opvangen van regenwater draagt bij aan duurzaamheid door de belasting van het openbare watervoorzieningssysteem te verminderen en de afhankelijkheid van schaars drinkwater te verminderen. Door regenwater te hergebruiken, verminder je je ecologische voetafdruk en draag je bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen.

Kortom, het opvangen van regenwater in een regenton biedt talloze voordelen op het gebied van milieu, kostenbesparing en plantgezondheid. Hoewel er enkele nadelen en kosten zijn, kunnen beschikbare subsidies de drempel verlagen. Het is een eenvoudige stap naar een duurzamere levensstijl die zowel gunstig is voor jou als voor de planeet.

Heb je besloten om een regenton aan te schaffen? Via de MyGo Matchmaker kom je heel gemakkelijk in contact met een beschikbare vakman die dit voor je kan installeren. Mocht je telefonisch met ons servicecenter willen bellen, dat kan via 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!