Het ontluchten en bijvullen van je verwarming

Het ontluchten en bijvullen van je verwarming

29 nov. '23 • Door MyGo redactie

Het is bijzonder vervelend als uw centrale verwarming niet naar behoren functioneert, vooral wanneer er een storingscode op het display verschijnt. Gelukkig kunnen veelvoorkomende problemen vaak eenvoudig worden opgelost door uw cv-ketel bij te vullen. De volgende stappen zullen je hierbij helpen om dit zelf te doen om de verwarming weer optimaal te laten werken.

Controleer de Waterdruk

Voordat je begint, is het essentieel om te controleren of uw cv-ketel water nodig heeft. De ideale waterdruk ligt tussen 1,5 en 2,0 bar. Deze informatie is af te lezen op de drukmeter van uw cv-ketel.

Bijvullen

Zet de cv-ketel uit door de stekker uit het stopcontact te halen. Bevestig een slang aan de waterkraan en vul deze met water. Sluit vervolgens de slang aan op de vulkraan van de cv-ketel. Open de waterkraan en wees alert op de drukmeter. Vul langzaam bij totdat de druk tussen 1,5 en 2,0 bar ligt. Sluit de vulkraan af op ongeveer 1,8 bar. Sluit de waterkraan ook en laat overtollig water in een emmer lopen. Sluit de cv-ketel weer aan op het stopcontact en wacht tot deze volledig is ingeschakeld.

Problemen na bijvullen?

Mocht uw cv-ketel nog steeds problemen vertonen, is het raadzaam om een cv-monteur in te schakelen. Zelf doorgaan zonder expertise kan gevaarlijk zijn en is ook verboden in Nederland.

Ontluchten van radiatoren

Het kan voorkomen dat lucht in het systeem de efficiënte verspreiding van warmte belemmert. Ontluchten is dan nodig. Begin met de radiator die het verst van de ketel verwijderd is en werk in de richting van de ketel. Zorg ervoor dat de radiatorkraan gesloten is en open het ontluchtingsventiel. Plaats een doekje onder het ventiel om eventueel druppelend water op te vangen. Sluit het ventiel zorgvuldig nadat alle lucht ontsnapt is.

Met deze stappen zou uw centrale verwarming weer optimaal moeten functioneren. Onthoud echter dat als problemen aanhouden, professionele hulp noodzakelijk is om verdere schade te voorkomen. Veiligheid staat altijd voorop bij het werken aan verwarmingssystemen.

Toch een gecertificeerde cv-monteur nodig? Deze kan je vinden via de MyGo Matchmaker. Vul je postcode en werkzaamheid die je wilt laten uitvoeren, zoals cv storing, in en je wordt gematched aan een professional bij jou uit de buurt. Wij zijn ook bereikbaar op 085 106 1600 voor vragen.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!