Krachtstroom aanleggen

Krachtstroom aanleggen

3 nov. '23 • Door MyGo redactie

Droom je van een ontspannende tijd in je eigen jacuzzi of sauna? Of ben je overgestapt op een elektrische auto en wil je een oplaadpunt voor je deur installeren? In beide gevallen heb je krachtstroom nodig, aangezien Nederlandse woningen niet standaard zijn uitgerust met krachtstroomaansluitingen. Voordat je jouw apparaten kunt gebruiken, moet je krachtstroom laten installeren, wat een gespecialiseerde taak is die je moet overlaten aan een ervaren elektricien.

Wat is krachtstroom?

Krachtstroom, ook wel bekend als 380 volt, is nodig voor apparaten die extra vermogen vereisen, zoals warmtepompen, sommige elektrische fornuizen, sauna's, jacuzzi's, lasapparatuur, zware machines in werkplaatsen, of laadpunten voor elektrische auto's. In tegenstelling tot het gebruikelijke 230 volt, vereist krachtstroom een speciaal stopcontact met vier draden, waarop spanning staat. Dit staat bekend als een 3-fasen aansluiting, waardoor je apparaten met een hoger vermogen kunt aansluiten.

Het aanleggen van krachtstroom:

Wanneer een vakman krachtstroom in jouw huis installeert, doorloopt hij de volgende stappen, waarbij sommige stappen kunnen variëren afhankelijk van de huidige situatie:

Plaatsen van een krachtgroep: Een elektricien installeert de krachtgroep achter de aardlekschakelaar. Indien jouw huis nog een 1-fase hoofdschakelaar heeft, moet deze mogelijk worden opgewaardeerd naar een 3-fasen hoofdschakelaar.

Verzwaren van de aansluiting: Om ervoor te zorgen dat de 3-fasen hoofdschakelaar goed werkt, moet de netbeheerder aanpassingen doen aan jouw aansluiting, ook wel bekend als het verzwaren van de aansluiting.

Controle van de aardlekschakelaar: Bij het installeren van krachtstroom controleert de vakman of de aardlekschakelaar en groep apart zijn. Indien nodig, plaatst de elektricien een aardlekautomaat.

Leggen van kabel: Na aanpassingen aan de meterkast legt de elektricien een kabel en sluit het krachtstroomstopcontact hierop aan. Het kan variëren, maar gemiddeld kost deze stap twee tot drie uur.

Buitenkabel aanleggen: Als je krachtstroom nodig hebt voor bijvoorbeeld een jacuzzi, moet de kabel vaak naar buiten worden geleid. Om de kabel te beschermen, wordt meestal een ijzeren mantel gebruikt, wat de kosten enigszins verhoogt.

Gemiddelde kosten voor het aanleggen van krachtstroom:

Materiaal: Ongeveer €75,-

Meerprijs kabel met ijzeren mantel (per meter): €2,- tot €3,-

Arbeidsloon: €80,-

Extra groep in meterkast: €175,- tot €200,-

Verzwaring van aansluiting op het net: €200,- tot €250,-

De bovenstaande gegevens biedt een overzicht van de kosten voor het aanleggen van krachtstroom, en deze kosten variëren afhankelijk van de bestaande elektrische infrastructuur in jouw huis. Hoe meer aanpassingen de vakman moet doen, hoe hoger de kosten. Voor een exacte prijsopgave op maat, neem je contact op met een professionele vakman.

Het is belangrijk om op te merken dat krachtstroom niet altijd nodig is, afhankelijk van de vereisten van je apparaten. Sommige apparaten kunnen werken met een 2x220 volt groep, wat geschikt is voor bijvoorbeeld inductie kookplaten.

Controleer altijd de meterkast en zorg ervoor dat de vakman goed geïnformeerd is over jouw specifieke situatie, zodat hij de beste oplossing kan bieden. Overweeg ook het installeren van een SMART energiemeter om je energieverbruik beter te beheren.

Bij het aanvragen van een vakman voor het aanleggen van krachtstroom, houd de volgende checklist in gedachten:

Welke apparaten heb je die krachtstroom nodig hebben?

Waar komt elk apparaat te staan?

Hoe ziet jouw meterkast eruit?

In welk jaar is jouw huis gebouwd?

Het aanleggen van krachtstroom is een zorgvuldige taak, en het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en samen te werken met een ervaren professional voor een succesvolle installatie.

Kom je zelf niet uit en wil je daarom contact met een vakman? Dan ben jij bij onze elektriciens aan het juiste adres. Voor meer informatie kun je gebruikmaken van de MyGo Matchmaker waarmee je een overzicht krijgt van specialisten in je buurt die het beste passen bij jouw klus. Je kunt ook contact opnemen via 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!