Terug naar diensten
Computer of laptop reparatie

Computer of laptop reparatie

Computer of laptop reparatie

Als jouw computer of laptop het tijdens het werk opeens begeeft, wil je die natuurlijk zo spoedig mogelijk laten repareren. Een computerspecialist kan je bijstaan bij de reparatie van je apparaat.

Heb jij ook dringend behoefte aan een computer of laptop reparatie? Bij MyGo ben je dan aan het juiste adres. Gebruik de MyGo Matchmaker om direct een ervaren computerspecialist bij jou in de buurt te vinden.

Direct een ICT specialist nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Wat kost een computer of laptop reparatie?

Hoeveel een computer of laptop reparatie kost, is afhankelijk van waarom je apparaat het niet meer doet.

Soms is je computer of laptop opeens erg traag; een dergelijk probleem kan eenvoudig worden opgelost door het toestel op te schonen. Heb je aan de andere kant te maken met een hardnekkig virus of is er sprake van een hardwarebeschadiging, dan kan de prijs flink oplopen. In de tabel zie je een schatting van de prijzen voor de verschillende diensten die een computer of laptop reparatie kan omvatten.

Tabel 1. Schatting kosten computer of laptop reparatie

Dienst

Prijs

Computer of laptop opschonen

€ 20

Hardware-installatie (exclusief onderdelen)

€ 20

Ingebouwd toetsenbord laptop vervangen (exclusief onderdelen)

€ 30

Spyware verwijderen

€ 40

Virus verwijderen

€ 40

Moederbordreparatie (exclusief onderdelen)

€ 50

Systeem herstellen

€ 75

Computer of laptop opnieuw installeren

€ 85

Corrupt BIOS herstellen

€ 150

Kortsluiting in moederbord herstellen

€ 160

Algehele laptop reparatie

€ 200

Herstellen gewiste data

€ 250

Herstellen fysiek beschadigde USB-stick of SD-card

€ 450

Herstellen fysiek beschadigde harde schijf

€ 900

 Voor een computer of laptop reparatie kun je terecht in een computerwinkel, maar veel bedrijven zijn ook bereid om (tegen extra kosten) bij jou op locatie langs te komen. Of computerspecialisten voorrijkosten vragen, verschilt per bedrijf. Ook vragen sommige computerspecialisten een basisprijs voor het onderzoek dat zij verrichten om vast te stellen wat er met jou computer of laptop aan de hand is. Gemiddeld ligt die onderzoeksprijs van een computer of laptop reparatie rond de 50 euro.

Computer of laptop reparatie bij probleem met de hardware

Als er een probleem is met de hardware van je computer of laptop, betekent dat dat er sprake is van een fysieke beschadiging aan je toestel of randapparatuur. Zo kan er kortsluiting zijn opgetreden in het moederbord of kan er een breuk in het snoer van je koptelefoon zitten.

Hardwareproblemen kun je normaal gesproken niet oplossen via de systeeminstellingen van je computer. Afhankelijk van het probleem zal voor een dergelijke computer of laptop reparatie zal je computerkast geopend moeten worden of zul je soms nieuwe randapparatuur moeten aanschaffen.

Randapparatuur computer repareren?

Met de term randapparatuur wordt hier gedoeld op alle apparaten die niet standaard bij een PC zijn ingebouwd: de muis, het toetsenbord, de audioboxen, et cetera. Als deze apparatuur stukgaat, is dat vaak het gevolg van slijtage. Hoewel reparatie soms wel een optie is, is het over het algemeen goedkoper om nieuwe randapparatuur aan te schaffen dan om hiervoor een computerspecialist in te schakelen.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een ICT specialist in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Ingebouwde apparatuur laptop repareren

Een groot verschil tussen laptops en computers is dat veel van wat onder de randapparatuur van een computer valt, standaard bij een laptop zit ingebouwd. Als het toetsenbord of touchpad van een laptop beschadigd raakt, kun je niet eenvoudig een nieuwe kopen, zoals bij een losse muis wel het geval zou zijn. De laptop moet dus worden opengeschroefd om tot de kern van het probleem te komen. Om deze reden wordt een laptop reparatie veelal door een professional uitgevoerd, die je laptop daarna weer keurig voor je in elkaar zet.

Beschadigd moederbord repareren

Ook het moederbord valt onder de hardware. Het moederbord vormt de kern van je computer of laptop en bevat onder andere de processor, het BIOS, de chipset en het werkgeheugen. Zonder moederbord functioneert het toestel niet.  Als het moederbord van je computer of laptop beschadigd is, kan de data in de meeste gevallen gelukkig behouden worden. Afhankelijk van de oorzaak van de beschadiging aan je moederbord is een dergelijke computer of laptop reparatie vaak relatief eenvoudig. Ook bij kortsluiting kan een deskundige computerspecialist je moederbord vaak nog herstellen.

Computer of laptop reparatie bij probleem met de software

In principe zijn softwareproblemen het tegenovergestelde van hardwareproblemen: ze worden veroorzaakt door foutief geïnstalleerde programma’s of virussen en hebben weinig te maken met de feitelijke hardware, hoewel sommige virussen wel in staat zijn om bijvoorbeeld een externe harde schijf ernstig te beschadigen. In het geval van een softwareprobleem verloopt je computer of laptop reparatie via de instellingen en programma’s op je toestel.

Virus of spyware van computer of laptop verwijderen

Als je te maken hebt met een virus of spyware op je computer of laptop, heb je mogelijk een onveilig programma gedownload of heb je een onveilige site bezocht. Antivirussoftware houdt veel virussen tegen, maar ziet soms nieuwere, onbekendere of “stiekemere” virussen over het hoofd.

Je kunt proberen om zelf van dat virus of die spyware af te komen door nieuwe antivirussoftware te downloaden, maar daar kleven enkele voorwaarden aan. Zo doen sommige virussen of spywareprogramma’s zich zelfs voor als antivirussoftware, waardoor je ze onbedoeld toegang geeft tot je apparaat. Ook maken sommige virussen het vrijwel onmogelijk om nog in de gebruikersinterface van je computer of laptop te komen om de reparatie uit te voeren.

Een deskundige computerspecialist is in veel gevallen in staat om de problemen die een dergelijk virus opwerpt te omzeilen, bijvoorbeeld via het BIOS. Daarom is het verstandig om een professional in te schakelen als je een virus hebt, zodat je weer zonder problemen bij je bestanden kunt. Dit is een veelvoorkomende vorm van computer reparatie. De gemiddelde computerspecialist heeft hier ook veel ervaring mee.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een ICT specialist in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Beschadigde bestanden herstellen

Soms raken bestanden dusdanig beschadigd dat je ze niet langer kunt openen. Als je regelmatig back-ups maakt, kan het zijn dat je terug kunt keren naar een vorige versie waarin je nog wel bij je bestanden kon. Is dat niet het geval, dan kan een computerspecialist je bij een dergelijke computer of laptop reparatie van dienst zijn. Met bepaalde specialistische programma’s is het namelijk vaak mogelijk om je beschadigde bestanden te herstellen. Mocht je dus opeens bepaalde zeer belangrijke bestanden niet meer kunnen openen, dan hoef je niet meteen te wanhopen.

Corrupt BIOS herstellen

BIOS is een afkorting die staat voor basic input/output system. Dit is het programma dat de microprocessor van je computer of laptop gebruikt om het besturingssysteem op te starten wanneer je je apparaat aanzet. Als je BIOS corrupt is, wat kan gebeuren als je bijvoorbeeld een BIOS-update onderbreekt, kan je moederbord je besturingssysteem niet langer opstarten.

Een corrupt BIOS is vaak te herstellen via de BIOS Recovery-modus. Hoe je in die modus komt, is afhankelijk van het merk en het besturingssysteem van je computer of laptop. Vaak betreft het een toetsencombinatie die je in het opstartscherm moet indrukken.

Als je er zelf niet in slaagt om een corrupt BIOS te herstellen, is dit een type computer of laptop reparatie waar een computerspecialist je uitstekend bij kan helpen. Zodra je BIOS niet langer corrupt is, zou je apparaat gewoon weer moeten werken.

Beschadigde driver repareren

Drivers worden in het Nederlands ook wel stuurprogramma’s genoemd. Dit zijn stukjes software die het mogelijk maken om bepaalde onderdelen van je computer of laptop aan te sturen, zoals de videokaart, de geluidskaart of het toetsenbord.

Drivers moeten regelmatig geüpdatet worden. Zonder de juiste updates functioneren ze op een gegeven moment niet meer naar behoren en dan kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je geluid opeens uitvalt. Aan de andere kant kan een driverupdate er ook voor zorgen dat de driver niet langer goed werkt, bijvoorbeeld wanneer die niet correct is geïnstalleerd. In dat geval kun je zelf proberen om je driver terug te zetten naar een vorige versie. Lukt dat echter niet, dan is dit een geschikte computer reparatie klus voor een computerspecialist.

PC repareren bij onduidelijkheid: hardware of software?

Soms is het niet duidelijk of een probleem met je computer of laptop wordt veroorzaakt door de hardware of de software. Toch is dit een belangrijk onderscheid om te maken, omdat het direct impact heeft op het type computer of laptop reparatie dat je nodig hebt.

Problemen met printer oplossen

Als je printer het niet doet, kan dat verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat de kabel niet goed op je computer of laptop is aangesloten (hardwareprobleem) of dat je bij een draadloze printer geen verbinding hebt gemaakt met wifi (softwareprobleem). Ook kan het papier of de inkt op zijn. Soms ligt het probleem echter bij (het ontbreken van) de driver. Omdat drivers op zichzelf al veel problemen kunnen opleveren op het gebied van zowel software als hardware, hebben we die al eerder behandeld onder het kopje ‘Computer of laptop reparatie bij probleem met de software’.

Voor problemen met je printer heb je in de meeste gevallen overigens geen computerspecialist nodig, maar als je er niet uitkomt, zijn zij je graag van dienst bij dit type computer reparatie.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een ICT specialist in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Voordelen inschakelen specialist bij computer of laptop reparatie

Computerspecialisten verhelpen het probleem zonder het te verergeren. Een groot voordeel van een computerspecialist is dat hij of zij deskundige kennis heeft van computers en daardoor exact weet wat hij of zij niet moet doen. Als je zelf zou proberen een computer of laptop reparatie uit te voeren, bestaat de kans dat je het probleem erger maakt. Een computerspecialist daarentegen weet precies hoe het probleem verholpen kan worden zonder dat er bij het oplossen extra problemen ontstaan.

Computerspecialisten kunnen je probleem snel oplossen. Als je een computer of laptop reparatie nodig hebt en je hebt haast, dan kan een computerspecialist je meestal snel van dienst zijn. Zelf zou je vermoedelijk veel onderzoek moeten doen en verschillende oplossingen moeten uitproberen, terwijl een computerspecialist al snel ziet waar het probleem zit. Daardoor bespaar je met de hulp van een professional veel tijd.

Waarmee rekening houden als je een specialist inschakelt voor een computer of laptop reparatie?

Heeft de computerspecialist een ICTWaarborg? Het ICTWaarborg is een waarborg waarover sommige reparateurs beschikken. Deze waarborg wordt toegekend aan betrouwbare computerspecialisten die aan computer of laptop reparaties doen, maar je moet hem niet direct zien als een garantielabel. Hoewel een specialist met deze waarborg waarschijnlijk een deskundige is, dien je nog steeds je eigen onderzoek te verrichten om te zien wat klanten die je zijn voorgegaan hebben gezegd.

Rekent de computerspecialist voorrijkosten? Voor een computer of laptop reparatie op locatie rekenen niet alle computerspecialisten voorrijkosten. Dit is sterk afhankelijk van het bedrijf. Ook wisselt het hoe hoog die voorrijkosten kunnen oplopen. Controleer dus altijd of de specialist voorrijkosten rekent en kies in het geval van een computer of laptop reparatie op locatie bij voorkeur een professional bij jou in de buurt.

Rekent de computerspecialist onderzoekskosten? Ook moet je je afvragen of de computerspecialist die jij voor je computer of laptop reparatie wilt inschakelen onderzoekskosten rekent. In ons kostenplaatje gaven we al aan dat dergelijke onderzoekskosten gemiddeld rond de 50 euro uitkomen. Toch zijn er ook computerspecialisten die voor een computer of laptop reparatie geen onderzoekskosten rekenen of die de onderzoekskosten kwijtschelden als je al betaalt voor een reparatie.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een ICT specialist in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Biedt de computerspecialist ook goedkopere alternatieven? Als je een computer of laptop reparatie nodig hebt in verband met een kapot onderdeel, kan dat onderdeel vaak door verschillende alternatieven vervangen worden. Vaak zullen computerspecialisten je een onderdeel uit het hogere segment aanbieden, dat wel van hogere kwaliteit is, maar ook duurder. Je kunt dus op de kosten besparen door specifiek te vragen naar een goedkopere optie.

Hoelang gaat de reparatie duren? Als je haast hebt bij je computer of laptop reparatie, is het prettig om te weten wanneer je je apparaat weer terugkrijgt. Dan kun je daar rekening mee houden in je planning. Vergeet daarom niet om naar een schatting van de duur van de reparatie te vragen.

Krijg je garantie op de reparatie? Wettelijk gezien is het zo dat als je computer of laptop na reparatie meteen weer stukgaat, je recht hebt op een vervangende reparatie bij een andere computerspecialist. Mocht dan blijken dat het apparaat toch niet te repareren viel, dan heb je recht op een nieuwe laptop of computer. Een computerspecialist mag je namelijk geen diensten beloven als hij of zij die belofte niet kan nakomen. Zorg er daarom voor dat je vastlegt wanneer de computer of laptop reparatie heeft plaatsgevonden én dat je recht hebt op garantie, mocht de reparatie niet naar behoren verlopen zijn.

Hoe kun je in de toekomst voorkomen dat je een computer of laptop reparatie nodig hebt?

Nu staan computerspecialisten natuurlijk graag voor je klaar om een computer of laptop reparatie voor je uit te voeren, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om de kans dat je een computerspecialist nodig hebt nog kleiner te maken. Deze tips vind je hieronder.

  • Voorzichtig omgaan met je hardware. Omdat hardware fysieke apparaten betreft, kan deze slijten, vies worden of te maken krijgen met kortsluiting. Om dus te voorkomen dat je een computer of laptop reparatie nodig hebt, is het belangrijk om zorgvuldig met je hardware om te gaan. Steek USB-sticks voorzichtig in de USB-poort, rijd niet te vaak met je bureaustoel over het snoer van je koptelefoon heen en eet bij voorkeur niet boven het toetsenbord. Op deze manier verklein je de kans dat je hardware opeens stopt met werken.
  • Een betrouwbaar antivirusprogramma downloaden. Een betrouwbaar antivirusprogramma downloaden is een goede manier om virussen en spyware te weren. Een dergelijk programma herkent verdachte bestanden direct en voorkomt dat ze zich in je computer of laptop nestelen. Hoewel de meeste antivirusprogramma’s tegenwoordig op de achtergrond draaien, is het zeker aan te raden om af en toe een scan uit te voeren. Dan checkt het programma nog eens extra of er geen virussen langs de bescherming zijn geglipt. Op deze manier stop je virussen zonder een computer of laptop reparatie nodig te hebben.
  • Geen sites of bestanden openen die je niet vertrouwt. Of een site veilig is, kun je over het algemeen op verschillende manieren zien. Zo geeft Google Chrome het al naast de URL aan als een site niet beveiligd is. Anders is de aanwezigheid van https:// aan het begin van de URL een duidelijke aanwijzing dat het om een beveiligde site gaat.
    Als een site niet beveiligd is, is het af te raden om op knoppen te klikken waarmee je een bestand zou kunnen downloaden. Zeker op een niet-beveiligde site weet je namelijk niet of die bestanden niet in werkelijkheid virussen zijn. Dan kan het zijn dat je een computer of laptop reparatie nodig gaat hebben.
  • Updates niet onderbreken. Het onderbreken van updates kan ertoe leiden dat het te updaten bestand of programma corrupt raakt. Dit geldt bijvoorbeeld voor het BIOS en je drivers. Als deze programma’s corrupt raken, kun je je computer vaak niet meer opstarten. In het ergste geval heb je dan de hulp van een computerspecialist nodig voor een computer of laptop reparatie.
  • Back-ups maken. Mocht er op een gegeven moment toch iets misgaan met je bestanden, dan kan het hebben van back-ups een uitkomst bieden. Vaak bieden computers de mogelijkheid om bijvoorbeeld eens per week te back-uppen. Als een bestand corrupt raakt, heb je dankzij die back-ups de optie om je computer of laptop terug te zetten naar een oudere versie waarin dat bestand nog wél correct werkte.
Met de MyGo Matchmaker vind je direct een ICT specialist in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Tips van MyGo voor een computer of laptop reparatie

Wees niet te overhaast. Soms blijkt achteraf dat je een probleem toch eenvoudig zelf had kunnen oplossen, omdat het bijvoorbeeld lag aan een kabel die niet correct was aangesloten. In dat geval is het zonde om meteen naar een computerspecialist te stappen voor een computer of laptop reparatie, want dan valt er niets te repareren. Wel betaal je dan de basis-/onderzoekskosten. Voordat je een professional inschakelt, is het dus altijd verstandig om eerst alle mogelijke oplossingen bij langs te gaan.

Zoek uit of je korting kunt krijgen. Soms ben je voordeliger uit als je de computerspecialist meteen uitgebreid naar je computer laat kijken. Misschien heb je nu één specifiek probleem dat dringend opgelost moet worden, maar wat nu als je al eerder tegen een aantal kleinere, minder dringende problemen bent aangelopen? Vaak betaal je al een basisprijs wanneer je een computerspecialist inschakelt, dus kan het de voorkeur hebben om dan meteen naar alle problemen te laten kijken.

Vergelijk verschillende computerspecialisten met elkaar. Verschillende computerspecialisten vragen verschillende prijzen voor hun computer en laptop reparaties. Daarom is het altijd verstandig om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken, zodat je weet welke computerspecialist het goedkoopst is.

Snel een ICT specialist in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

MyGo helpt je graag bij jouw computer of laptop reparatie

Met de MyGo Matchmaker kun jij eenvoudig offertes opvragen voor een computer of laptop reparatie bij computerspecialisten bij jou in de buurt. Zo zie je meteen waar jij het voordeligst uit bent voor een computer of laptop reparatie. De Matchmaker is altijd beschikbaar: 24 uur per dag, 7 dagen per week. Ook telefonisch kun je bij MyGo terecht voor onze diensten. Dan kun je ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600