Dubbel glas plaatsen in bestaande ramen kosten

Dubbel glas plaatsen in bestaande ramen kosten

Dubbel glas plaatsen in bestaande ramen, wat kost dit?

Dubbel glas laten plaatsen in bestaande ramen kost gemiddeld 100 -160 euro per m2. Deze kosten bestaan grotendeels uit de kosten voor het glas en de prijzen voor het plaatsen van de ramen.

Dubbel glas, ook wel bekend als isolatieglas wordt steeds voordeliger. Hierdoor wordt dubbel glas steeds vaker de standaard. Het zorg voor meer wooncomfort en een serieuze besparing op je stookkosten. Ben je benieuwd naar de kosten van dubbel glas voor jouw woning? In dit artikel vind je informatie over alles wat hiermee te maken heeft.

 1. Soorten dubbel glas
 2. Prijzen glaszetter
 3. Werkzaamheden glaszetter                                                     
 4. Kozijnen geschikt voor dubbel glas                                           
 5. Prijsvoorbeelden dubbel glas 
 6. Voordelen dubbel glas                                                               
 7. Bespaartips MyGo                                                                     
 8. Waar rekening mee houden                                                     
 9. Een vakman in de buurt

Ben jij op zoek naar de beste glaszetter bij jou in de buurt? MyGo helpt je daarbij. De MyGo Matchmaker matcht jou met de meest geschikte vakman. Je krijgt een overzicht van de mogelijkheden bij jou in buurt en kunt direct meerdere offertes aanvragen en met elkaar vergelijken. Heb je liever telefonisch contact? Bel dan 085 106 1600. Ons service center helpt je graag met het zoeken naar de beste vakspecialist(e) voor jouw klus.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Soorten dubbel glas

Er zijn verschillende soorten dubbel glas verkrijgbaar. Maar voor welke soort kies je wanneer je nieuwe ramen laat plaatsen?

Standaard dubbel glas met een luchtlaag tussen de glasplaten wordt tegenwoordig bijna niet meer verkocht. Het is vooral HR (hoog rendement) glas. Dit type glas isoleert door middel van een vloeibaar gas in de spouw (de ruimte tussen de glaslagen).

De soort die het meest gebruikt wordt is HR++. Dit is de standaard bij glaszetters. Deze glassoort heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding, wat zich vertaalt in de kortste terugverdientijd.

Maar er is meer keuze. Het verschil zit vooral in de isolerende werking van het glas (uitgedrukt in de plusjes) en de hoeveelheid warmte die het glas doorlaat. Dit laatste wordt aangeduid met de U-waarde. Een lage U-waarde betekent dat de ruit weinig warmte doorlaat. Dat is gunstig voor je energieverbruik. Je hoeft minder te stoken om de temperatuur binnen constant te houden wanneer je dubbel glas met een lage U-waarde hebt.

De prijzen in de tabel zijn gebaseerd op een gemiddelde woning met een gemiddeld energieverbruik. Het uitgangspunt bij de berekening van de besparing is een situatie met enkel glas.

Tabel 1: Kosten van verschillende soorten dubbel glas

Soort glas

U-waarde (hoeveel warmte wordt doorgelaten)

Gem. prijzen per m2

Jaarlijkse energiebesparing  voor woning met 20m2 glas

Standaard dubbel glas

2,8

€ 60

€ 260

HR glas

2

€ 65

€ 300

HR+ glas

1,6

€ 70

€ 360

HR++ glas

1,1

€ 75

€ 400

HR+++ glas

0,5

€ 110

€ 430

Prijzen glaszetter

Met alleen de prijzen van het dubbel glas ben je er nog niet. Het plaatsen van dubbel glas in bestaande ramen is een serieuze klus. Daarom is het raadzaam hier een vakman voor in te schakelen. De prijzen van een glaszetter liggen tussen de 40 en 50 euro per m2. Bij deze prijs zijn de btw, de verwijderingsbijdrage en de energietoeslag inbegrepen.

Welke werkzaamheden voert een glaszetter uit bij het vervangen van bestaande ramen?

Deze klus bestaat over het algemeen uit de volgende stappen:

 • Stap 1: Bestaande glaslatten weghalen.                                                                                               
 • Stap 2: De kitverbinding van de huidige ramen wegsnijden (zo kan het oude glas verwijderd worden).
 • Stap 3: De overige kitresten verwijderen zodat de ondergrond goed schoon is.
 • Stap 4: Een isolatiestrip aanbrengen rond de glasplaat.
 • Stap 5: Het glasband (zelfklevend PE celband) op de glaslatten aanbrengen.
 • Stap 6: Het isolatieglas in het kozijn plaatsen.
 • Stap 7: De glaslatten tegen het raam bevestigen.
 • Stap 8: Het kitten van de verbindingen.
 • Stap 9: Afwerken van het raam met een elastische kit (acryl, thiokol of siliconen).
 • Stap 10: Restanten verwijderen met een plamuurmes.

Zijn mijn kozijnen geschikt voor dubbel glas?

Het is van belang om te kijken of je huidige kozijnen geschikt zijn voor het glas dat je op het oog hebt. Dubbel glas is dikker dan enkel glas. Het is dan ook de vraag of je bestaande kozijnen geschikt zijn om dubbel glas in te plaatsen.

Soms zijn de nieuwe glasplaten te dik om zonder aanpassing in het bestaande kozijn te worden geplaatst. Gelukkig kan een glaszetter dit meestal snel verhelpen. Hoe? Dat is afhankelijk van het materiaal waar het kozijn van gemaakt is.

Houten kozijnen

Houten kozijnen zijn op te delen in vaste kozijnen en kozijnen met draaiende delen zoals klapramen en kiepramen.

Vaste houten kozijnen

De meeste vaste kozijnen geven geen problemen. Het houtwerk is over het algemeen dik genoeg om dubbel glas in kwijt te kunnen. Je kunt de sponning eventueel laten bijfrezen of minder dikke glaslatten gebruiken. De sponning is de inkeping in het kozijn waar de glasplaat tegenaan komt te liggen.

Houten kozijnen met draaiende delen

Bij draaiende ramen is een aanpassing niet altijd even makkelijk. Dat is afhankelijk van de staat van de verbindingen en de dikte van het kozijn.

Dubbel glas is zwaarder dan enkel glas. Vanwege het extra gewicht komt er meer druk te staan op de draaiverbindingen. Het is dus belangrijk dat de bestaande verbindingen het gewicht van de nieuwe ramen aan kunnen.

De dikte van het houtwerk speelt ook een rol. Dubbel glas is vanwege de spouw dikker dan enkel glas. Als het glas niet direct in de sponning past kan dit worden opgelost door raamlatten met extra sponning te gebruiken of door de sponning uit te frezen. Je kunt je laten informeren over de mogelijkheden door een vakman.

Kunststof kozijnen

Bij kunststof kozijnen zijn de kozijnen en de glaslatten op elkaar afgestemd. Deze passen als een puzzel in elkaar. Sommige fabrikanten produceren nieuwe ‘kliklijsten’, waarmee extra ruimte ontstaat voor dubbel glas in bestaande kunststof kozijnen

Als de fabrikant van jouw kozijnen niet zulke kliklijsten produceert kun je misschien terecht bij een andere leverancier met vergelijkbare kliklijsten. Een glaszetter kan dit voor je uitzoeken.

Aluminium kozijnen

Voor sommige aluminium kozijnen zijn speciale glaslatten beschikbaar om dubbel glas te plaatsen in een bestaand kozijn. Als alternatief kun je kiezen voor andere glaslijsten die goed bij het kozijn passen. Een ander alternatief is een kliklijst op maat te laten maken bij de leverancier van je kozijnen.

Stalen kozijnen

Voor stalen kozijnen kan ook een kliklijst worden gemaakt. Zo’n kliklijst wordt kant en klaar opgeleverd. Het glas zit al in de lijst en het geheel wordt vervolgens in het stalen kozijn bevestigd.

Wat als je kozijnen ongeschikt zijn voor dubbel glas?

De meeste kozijnen kunnen met of zonder aanpassing opnieuw worden gebruikt voor dubbel glas. De kosten voor een aanpassing aan het kozijn zijn meestal bij de prijzen voor het plaatsen inbegrepen. Controleer dit voor de zekerheid wel even bij je glaszetter.

Maar het is niet altijd mogelijk om bestaande kozijnen te gebruiken voor dubbel glas. Wanneer je toch nieuwe ramen wilt als je kozijnen er niet geschikt voor zijn, kun je nieuwe kozijnen laten plaatsen. Wil je weten wat het kost om je kozijnen te laten vervangen? Lees dan eens ons artikel over de kosten voor het vervangen van je dubbele glas en je kozijnen.

Dubbel glas plaatsten: twee prijsvoorbeelden

Klein appartement

Je hebt een klein appartement met een raamoppervlak van 15 m2. Je wilt enkel glas laten vervangen door HR++ glas in de bestaande ramen. Je hebt alleen vaste houten kozijnen. Daardoor hoeft er gelukkig niets aangepast te worden aan je kozijnen.

De prijs voor het plaatsen van dubbel glas komt in dit geval uit op ongeveer 1800 euro. Met een energiebesparing van 300 euro per jaar heb je het isolatieglas al binnen 6 jaar terugverdiend.

Een oude woonboerderij

Je woont met je gezin in een oude woonboerderij met een raamoppervlak van 45 m2. Vanwege de slechte isolatie van enkelvoudig glas wil je graag HR++ glas laten zetten. Niet alle ruiten passen direct in je bestaande houten kozijnen. Maar met nieuwe raamlatten kan dit eenvoudig worden opgelost. Vanwege de omvang van de klus biedt de glaszetter aan om voor de raamlatten geen extra kosten in rekening te brengen.

De prijs voor het plaatsen van nieuw dubbel glas komt in dit geval neer op ongeveer 5.400 euro. Met je isolatieglas bespaar je 900 euro per jaar aan stookkosten. Daarmee kun je de investering binnen 6 jaar terugverdienen.  

Wat zijn de voordelen van isolatieglas ten opzichte van enkel glas?

 • Dubbel glas isoleert beter: Daardoor ontsnapt er minder warmte waardoor je kunt besparen op de stookkosten.
 • Minder condensvorming: Bij grote temperatuurverschillen buiten en binnen heb je geen last van condensvorming op je ramen.
 • Verhoogd energielabel: Doordat je bespaart op je energiekosten wordt je huis meer waard.
 • Minder geluidsoverlast: Naast de isolerende werking dringt er ook minder geluid van buiten door in je huis.
 • Zonwerend: Er zijn varianten dubbel glas die zonlicht blokkeren. Daardoor blijft je woning langer koel bij hoge temperaturen.

Bespaartips van MyGo

Klus opsplitsen

Wanneer je het totaalbedrag voor nieuwe beglazing aan de hoge kant vindt, kun je er ook voor kiezen om eerst enkele ruiten te laten vervangen. Zo kun je de klus in verschillende etappes laten uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld eerst de ramen van de meest verwarmde ruimtes laten vervangen. Dan profiteer je direct van een lagere energierekening.

Verschillende offertes aanvragen

Door bij verschillende glaszetters een offerte aan te vragen kun je ze met elkaar vergelijken. Op deze manier vind je snel de vakman die het meest geschikt is om de klus voor jou uit te voeren.

Laag btw-tarief plaatsen isolatieglas

Je kunt korting krijgen op de plaatsing van isolatieglas. Je kunt de ramen laten plaatsen tegen een btw-tarief van 9%. Hierdoor gaan de arbeidskosten naar beneden.

Opmeten ruiten laten doen

Als je het niet ziet zitten om zelf je ramen en kozijnen op te meten kun je dit ook door een vakman laten doen. Bij een grote klus kan dit meestal zonder een meerprijs.

Waar rekening mee houden?

 • Zijn de kosten inclusief of exclusief? Soms zijn de BTW, de verwijderingsbijdrage en de energietoeslag niet bij de prijzen van het plaatsen inbegrepen. Daarom is het handig hier even naar te informeren bij jouw glaszetter.
 • Meest geschikte seizoen om je ramen te vervangen. De lente is het meest geschikte seizoen om je nieuwe glas te laten plaatsen. In de lente is het nog niet zo warm als in de zomer. In de herfst en in de winter is er vanwege de kou extra inpakwerk en verwarming van het huis nodig.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Vind de ideale vakman voor jouw klus

Voor het vinden van de ideale glaszetter kun je terecht bij MyGo. Via de Matchmaker krijg je een overzicht van de vakmensen bij jou in de buurt. Je kunt direct profielen en reviews vergelijken om te kijken welke vakman het beste matcht met jouw klus. Je kunt gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen om een idee te krijgen van de mogelijke kosten. Liever direct iemand aan de lijn? Bellen kan ook. Bel 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice staan je graag bij.

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!