Factoring bedrijven in Nederland

Vind eenvoudig de beste factoringmaatschappij bij jouw wensen

Ben je op zoek naar een factoringmaatschappij die werk levert dat perfect op je wensen aansluit? Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde factoringmaatschappij bij jou in de buurt. Je kunt de Matchmaker online gebruiken door op de Matchmakerknop te klikken. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 432 00 32.

Factoring voor bedrijven

Veelgestelde vragen

Wat doet een factoringmaatschappij?

Factoring, ook wel voorfinanciering genoemd, is een alternatieve manier van financieren voor ondernemers waarbij het debiteurenbeheer wordt overgenomen. De ondernemer besteedt facturen uit aan een factoringmaatschappij, waarna de factoraar het geld op de rekening van het bedrijf stort. In ruil voor de uitbetaling gaat een percentage van de factuurwaarde naar het factoring bedrijf.

Freelancers, zzp’ers en mkb’ers komen allemaal in aanmerking voor factoring. Het grote voordeel van factoring is dat ondernemers niet langer afhankelijk zijn van betalingstermijnen en verzekerd zijn van uitbetaling als de debiteur failliet gaat. Er kan worden gesproken van mkb factoring of zzp factoring, maar doorgaans worden de volgende drie soorten onderscheiden:

 • Traditionele/full service factoring
 • American factoring
 • Reverse factoring

Bij traditionele/full service factoring besteedt een ondernemer diens gehele debiteurenportefeuille uit aan een factoringmaatschappij; bij American factoring behandelt de factoringmaatschappij alleen enkele losse facturen. De regie is bij traditionele factoring niet in handen van de ondernemer, bij American factoring wel.

Bij reverse factoring (ook wel supply chain management genoemd) is niet de ondernemer, maar de klant het aanspreekpunt. Hij/zij maakt dan een afspraak om goedgekeurde facturen van de ondernemer vooruit te betalen.

Factoring kent verschillende voorwaarden waaraan moet worden voldaan voor een factuur wordt geaccepteerd. Hieronder hebben we enkele van die voorwaarden voor je op een rij gezet:

 • De onderneming moet Nederlands zijn
 • Er moet sprake zijn van B2B-facturen
 • De facturen moeten goedgekeurd zijn door de opdrachtgevers
 • De facturen moeten vrij zijn van disputen (er mag geen strijd om de facturen zijn)

Een van de hoofdvoorwaarden is dat factoringmaatschappijen alleen facturen voor afgeronde diensten of geleverde producten accepteren. Er wordt bij factoring niet gewerkt met facturen voor deeltaken of termijnbetalingen.

Een overleg tussen ondernemer en een bedrijf

Wat kost een factoringmaatschappij?

Omdat factoring maatwerk is, verschilt de factorfee behoorlijk per factoring bedrijf. Doorgaans brengen factoraars een vast percentage (tussen de 3 en 7 procent) per factuurbedrag in rekening. In sommige gevallen is het ook mogelijk om een overeenkomst aan te gaan waarbij je een vast maandbedrag betaalt.

De factorfee is niet altijd het enige bedrag dat je aan een factoringmaatschappij betaalt. Voorbeelden van kosten die er door sommige factoraars nog bij worden opgeteld, zijn opstartkosten en rente over het totaal gefinancierde bedrag.

Welke factoren bepalen de kosten van een factoringmaatschappij?

Het bedrag dat je uiteindelijk kwijt bent voor de hulp van een factoringmaatschappij, wordt door veel verschillende aspecten bepaald. Die aspecten zijn als volgt:

 • Wat het factuurbedrag/het gemiddelde van verschillende facturen is
 • Hoeveel facturen er openstaan
 • Hoeveel omzet het bedrijf van de opdrachtgever heeft
 • Wat de betaaltermijn van de klant is
 • Hoe het met de kredietwaardigheid van de opdrachtgever gesteld is
 • Hoe het met de kredietwaardigheid van de klant gesteld is (bij reverse factoring)
 • Voor welke diensten de factoringmaatschappij is ingeschakeld
 • Wat voor aanvullende kosten de factoringmaatschappij berekent (bijvoorbeeld opstartkosten of rente)

Hoe vergelijk je eenvoudig prijzen van factoringmaatschappijen?

Wil je prijzen van verschillende factoring bedrijven met elkaar vergelijken zodat je de optie vindt die het beste binnen je budget past? Dan ben je bij MyGo aan het juiste adres. In de MyGo Matchmaker is het mogelijk om verschillende contactopties aan te klikken, waaronder de optie voor het aanvragen van offertes of prijsopgaven bij meerdere factoraars.

Wil je liever direct iemand spreken die je meer kan vertellen over de tarieven van factoringmaatschappijen? Je kunt in de Matchmaker invullen dat je telefonisch wilt worden doorverbonden met een factoraar en vervolgens ons nummer 085 432 00 32 bellen. Ook kun je een terugbelverzoek plaatsen, zodat je wordt teruggebeld op een moment dat jou uitkomt.

Adviseur voor meerdere bedrijven

Welke voordelen biedt een factoringmaatschappij?

Het inschakelen van een factoraar biedt verschillende voordelen, onder meer voor je gemoedsrust. Hieronder hebben we de voordelen van factoring voor je op een rij gezet en lichten we ze kort toe.

Sneller je geld

Factoraars weten wat ze moeten doen om ervoor te zorgen dat je facturen betaald worden en storten het geld doorgaans binnen een dag op je rekening. Dankzij een samenwerking met een factoringmaatschappij ontvang je dus sneller het geld waar je recht op hebt.

Tijd besparen

Doordat een factoraar alles omtrent de uitbetaling van facturen regelt, houd je zelf behoorlijk wat uren over. Die uren kun je weer in je bedrijf stoppen om vooruitgang te boeken.

Meer rust in je hoofd

Door het debiteurenbeheer uit te besteden aan een factoringmaatschappij, hoef je niet meer zelf continu achter debiteuren aan. Alles wordt voor je geregeld, dus je hoeft niet meer wakker te liggen van wanbetalers.

Behoud van goede klantrelaties

Als er betalingsproblemen zijn, kan het tussen ondernemer en klant gaan wringen en kunnen klantrelaties verslechteren. Factoringmaatschappijen gaan objectief en onpartijdig te werk, omdat ze geen persoonlijke connectie met de klanten van ondernemers hebben. Daardoor raakt de verhouding met je klanten niet verstoord.

Collega's overleggen met elkaar

Waar moet je op letten bij het kiezen van een factoringmaatschappij?

Als je besluit om je debiteurenbeheer uit te besteden aan een factoraar, is het handig om voor jezelf een aantal dingen duidelijk te hebben. Zorg er daarom voor dat je jezelf de volgende vragen hebt gesteld voor je ja zegt tegen een contract bij een factoringmaatschappij:

 • Heb je een klik met de factoringmaatschappij en wordt er gecommuniceerd op een manier die je prettig vindt?
 • Heeft de factoringmaatschappij ervaring met factoring voor de specifieke branche waarbinnen je bedrijf valt?
 • Hebben de factoringmaatschappij en jij dezelfde verwachtingen van de te sluiten overeenkomst? Is duidelijk wat de algemene voorwaarden en de verplichtingen inhouden?
 • Zijn er duidelijke afspraken te maken over onder andere de te hanteren betalingstermijnen?
 • Kun je het debiteurenbeheer volledig uitbesteden of blijft een deel onder je eigen verantwoordelijkheid vallen?
 • Is duidelijk hoeveel de factoringwerkzaamheden gaan kosten? Zijn er geen verborgen administratie-/opstartkosten?
 • Biedt de factoringmaatschappij voldoende dekking van faillissementsrisico en wordt de veiligheid van geldstromen gegarandeerd?
 • Is er een online systeem waarin je kunt meekijken bij de werkzaamheden die het factoring bedrijf voor je uitvoert?
 • Zijn er positieve ervaringen met de factoraar te vinden op onder andere sociale media?

Hoe vind je direct de meest geschikte factoringmaatschappij?

MyGo kan je helpen bij de zoektocht naar de best passende factoringmaatschappij voor jouw situatie. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan een gekwalificeerd factoraar bij jou in de buurt die aan al je wensen voldoet. Je kunt op de Matchmakerknop klikken om de Matchmaker online te gebruiken. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons bereiken op het nummer 085 432 00 32.


Spreek direct een medewerker!
Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!