Incassobureau

Incassobureaus bij jou in de buurt

Vind eenvoudig het beste incassobureau

Ben je op zoek naar een incassobureau dat perfect op je wensen aansluit? Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerd incassobureau bij jou in de buurt. Je kunt de Matchmaker online gebruiken door op de Matchmakerknop te klikken. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 432 00 32.

Huis op een stapel geld

Veelgestelde vragen

Wat doet een incassobureau?

Een incassobureau wordt ook wel een invorderingsbedrijf of een incassobedrijf genoemd en benadert debiteuren om een betalingsregeling te treffen. Het einddoel is ervoor te zorgen dat een betalingsachterstand wordt weggewerkt. Je krijgt met een incassobureau te maken als je al meerdere keren op de hoogte bent gesteld van een openstaande rekening, maar nog niet hebt betaald.

Doorgaans wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten incassoprocedures, namelijk minnelijke incasso en gerechtelijke incasso. Minnelijke incasso, ook wel buitengerechtelijke incasso genoemd, houdt in dat de incassoprocedure zonder tussenkomst van de rechtbank plaatsvindt. Bij een gerechtelijke incassoprocedure wordt de zaak wel voorgelegd aan de rechter.

De eerste stap in het incassotraject is het sturen van een betalingsherinnering, aanmaning en sommatie en het telefonisch benaderen van de schuldenaar (de minnelijke incassoprocedure). Als dat geen resultaat heeft, wordt er een gerechtelijke procedure opgestart en wordt de hulp van een incasso advocaat of een deurwaarder ingeschakeld. Is er haast bij, dan wordt er een incasso kort geding opgesteld.

Wat is het verschil tussen een incasso bureau en een deurwaarder?

Tussen de taken van een incasso bedrijf en een deurwaarder zijn meerdere overeenkomsten te spotten. Bij beide beroepen zijn medewerkers bevoegd om openstaande vorderingen te innen, aanmaningen te versturen, telefonisch contact met schuldenaren op te nemen en te procederen bij vorderingen tot 25.000 euro.

Het verschil tussen de werkzaamheden bij een deurwaarderskantoor en een incassokantoor zit hem in de wettelijke bevoegdheid en de controle. Incassobureaus mogen schuldenaren alleen verzoeken om te betalen, deurwaarders mogen daadwerkelijk beslag op iemands inboedel of inkomsten leggen. Deurwaarders worden echter streng gecontroleerd door een beroepsvereniging, terwijl incassobureaus niet onder toezicht staan.

Iemand zonder geld in zijn zakken

Wat is het verschil tussen incasso en factoring?

Factoring bedrijven en incassobureaus worden vaak met elkaar vergeleken, maar hun werkwijzen verschillen van elkaar. Een incassobureau stuurt een betalingsherinnering nadat een nota is verstuurd, terwijl een factoring bedrijf zowel de nota als de herinnering stuurt. Je hoeft dan zelf alleen de gegevens voor het opstellen van die nota door te geven.

Een ander verschil betreft de kosten. Voor de diensten van een factoring bedrijf ben je meer geld kwijt dan voor de diensten van een incassobureau, omdat factoring bedrijven rente en een factorfee berekenen.

Wat kost een incassobureau?

De incassokosten die je betaalt als je een incassobureau inschakelt, zijn afhankelijk van het verschuldigde bedrag en van de werkzaamheden die het bureau voor je uitvoert. Een incassobureau mag altijd maar één keer een bedrag in rekening brengen. Als iemand meerdere rekeningen bij dezelfde schuldeiser open heeft staan, worden de incassokosten berekend over het totaal van de rekeningen waarvoor diegene een aanmaning heeft gehad.

In de Wet Incassokosten (WIK) is vastgelegd dat de kosten voor een incasso vanaf 1 juli 2012 worden berekend aan de hand van een staffel (kwantumkorting). Die kosten variëren van minimaal 40 tot maximaal 6.775 euro, exclusief 21% btw.

Is de opdrachtgever niet btw-plichtig (bijvoorbeeld verhuurders of de overheid), dan betaalt de debiteur de btw over de incassokosten. Is de opdrachtgever wel btw-plichtig, dan betaalt hij/zij die btw en wordt dat later met de belasting verrekend. Een overzicht van de wettelijke incassokosten (ook wel aanmaningskosten of buitengerechtelijke kosten genoemd) vind je in de tabel hieronder.

Hoofdsom vordering

Percentage incasso

Maximale incassokosten

Eerste €2.500

15%

€375

Volgende €2.500

10%

€625

Volgende €5.000

5%

€875

Volgende €190.000

1%

€2.775

Rest van het bedrag

0,5%

€6.775

Heb je dus een factuur van 3.500 euro die iemand nog niet heeft betaald, dan wordt daar maximaal (2.500 x 0,15) + (1.000 x 0,10) = 475 euro aan incassokosten voor in rekening gebracht.

Tegenwoordig is er bij veel incassobureaus sprake van no cure no pay incasso, waarbij de schuldeiser niets betaalt voordat de vordering is geïncasseerd. Degene die geld verschuldigd is, betaalt echter wel altijd een bedrag waarmee de kosten voor de incassowerkzaamheden worden gedekt. Wordt de vordering geïncasseerd, dan worden daar incassokosten van afgetrokken en ontvangt de schuldeiser de rest.

Koppel heeft gesprek met incassobureau

Welke voordelen biedt een incassobureau?

Hulp van een incassobureau biedt vele voordelen, onder andere op het gebied van tijd en kennis. We hebben enkele voordelen van incassobureaus hieronder voor je op een rij gezet en lichten ze kort toe.

Tijd besparen

Een incassobureau neemt je werk uit handen door namens jou achter een openstaande vordering aan te gaan. Daardoor houd je zelf meer tijd over om aan je bedrijf te werken.

Juiste kennis in huis

Bij een incassobureau of incassokantoor werken mensen die behoorlijk wat financiële kennis hebben en precies weten hoe ze die kennis in kunnen zetten om schuldenaren te laten betalen. Door incassowerkzaamheden aan hen uit te besteden, stralen je betalingsverzoeken professionaliteit uit.

Een stevige indruk

Een bericht van een incassobureau maakt doorgaans behoorlijk wat indruk op schuldenaren. Daardoor zijn ze geneigd om eerder tot betaling van vorderingen over te gaan en heb jij sneller je geld.

Onpartijdige hulp

Incassobureaus zijn altijd onpartijdig: ze hebben alleen maar tot doel om betalingsachterstanden weg te werken en kiezen daarbij geen kant. Door de hulp van een incassobureau in te schakelen bij een ontbrekende betaling, bestaat er een grote kans dat de klantrelatie intact blijft.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een incassobureau?

Als je besluit om de hulp van een incassobureau in te schakelen, is het handig om een aantal dingen helder te hebben. Stel jezelf daarom de volgende vragen voor je met een incassobureau in zee gaat:

 • Communiceren de medewerkers van het incassobureau op een manier die je prettig vindt?
 • Hanteert het incassobureau de wettelijk vastgelegde tarieven?
 • Is duidelijk welk aandeel van de gerechtelijke procedure voor jouw rekening is en waarover btw moet worden betaald?
 • Zijn er duidelijke afspraken te maken over de werkzaamheden die het incassobureau voor je gaat uitvoeren?
 • Is het mogelijk om inzicht te krijgen in het dossier dat het incassobureau voor je bijhoudt?
 • Is duidelijk wat de maximumtermijn is dat het geïnde geld op de rekening van het incassobureau mag blijven staan?
 • Heeft het incassobureau connecties met deurwaarders en advocaten voor zaken die het niet zelf kan uitvoeren?
 • Zijn er veel reviews over het incassobureau te vinden?

Hoe vind je direct het meest geschikte incassobureau?

MyGo kan je helpen bij de zoektocht naar het best passende incassobureau voor jouw situatie. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan een gekwalificeerd incassobureau bij jou in de buurt dat aan al je wensen voldoet. Je kunt op de Matchmakerknop klikken om de Matchmaker online te gebruiken. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons bereiken op het nummer 085 432 00 32.


Spreek direct een medewerker!
Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!