Deurwaarder

Deurwaarders bij jou in de buurt

Vind eenvoudig de beste deurwaarder

Ben je op zoek naar een deurwaarder die perfect aansluit op je wensen? Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde deurwaarder bij jou in de buurt. Je kunt de Matchmaker online gebruiken door op de Matchmakerknop te klikken. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 432 00 32.

Deurwaarders bij een glazen deur

Veelgestelde vragen

Wat is een deurwaarder?

Een deurwaarder, ook wel gerechtsdeurwaarder genoemd, is een openbaar ambtenaar die wettelijk bevoegd is om beslag te leggen op inkomsten, banktegoeden en (on)roerend goed. Ook mag hij/zij woningen of bedrijfspanden ontruimen.

Deurwaarders staan onder toezicht van het Bureau Financieel Toezicht en moeten zich jaarlijks laten bijscholen om aan de eisen van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders te voldoen. Ze zijn tevens allemaal geregistreerd in het register gerechtsdeurwaarders en hun taken zijn vastgelegd in de Gerechtsdeurwaarderswet.

Wat is het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau?

Hoewel de werkzaamheden van een deurwaarder en die van een incassobureau vaak over één kam worden geschoren, zijn er meerdere verschillen te bemerken. Het voornaamste verschil zit hem in de bevoegdheden bij beide beroepen. Incassobureaus mogen iemand alleen meermaals verzoeken om te betalen. Gebeurt dat niet, dan wordt er vervolgens een dwangbevel deurwaarder afgegeven en wordt de betaling door middel van beslaglegging afgedwongen.

Een ander belangrijk verschil is de toegang tot overheidsregisters, waaronder dat van het UWV en het RDW. Deurwaarders hebben die toegang wel, medewerkers van een incassobureau niet.

Wat doet een deurwaarder?

Deurwaarders kunnen zelfstandig opereren, maar ook werkzaam zijn bij een deurwaarderskantoor, incassobureau of andere dienstverlener binnen het juridische veld. Deurwaarders zijn zowel vóór als na de uitspraak bij een gerechtelijke procedure betrokken. De meest voorkomende deurwaarderswerkzaamheden zijn:

Deurwaardersexploot (sommatie-exploot), Betekening vonnis, Dagvaarding, Beslaglegging (Conservatoir beslag, Loonbeslag, Executoriaal beslag, Bankbeslag, Maritaal beslag), Ontruiming, Debiteurenbeheer (Vordering, Betalingsachterstand, Huurachterstand, Verhaalsonderzoek, Faillissementsaanvraag, Schuldbewaking) & Juridisch advies.

Na een gerechtelijke procedure vindt er vaak een openbare verkoop van de in beslag genomen goederen plaats. De opbrengst daarvan wordt eerst besteed aan het betalen van de deurwaarder. Wat er overblijft, gaat naar de schuldeisers.

Uitleg van de deurwaarder

Wat kost een deurwaarder?

De kosten voor een deurwaarder hangen af van de werkzaamheden die hij/zij voor je uitvoert. Voor die werkzaamheden zijn wettelijk vaste tarieven bepaald. In de tabel hieronder hebben we de (afgeronde) tarieven van enkele veelvoorkomende deurwaarderskosten voor je op een rij gezet.

Dienst

Kosten

Deurwaardersexploot betekenen

€99

Vonnis/dwangbevel betekenen

€83

Dagvaarding uitbrengen

€86

Beslag leggen op roerende zaken

€113

Beslag leggen op onroerende zaken

€156

Roerende zaken openbaar veilen

€280

Onroerende zaken ontruimen

€222

De kosten voor een deurwaarder zijn in principe voor de debiteur. Is de opdrachtgever niet btw-plichtig (bijvoorbeeld verhuurders, banken, verzekeringsmaatschappijen en de overheid), dan betaalt de debiteur ook de verrekende 21 % btw. Is opdrachtgever echter btw-plichtig, dan moet hij/zij btw over de deurwaarderskosten betalen en dat bedrag vervolgens verrekenen met de af te dragen btw.

Deurwaarder bij een vrouw met schulden

Welke voordelen biedt een deurwaarder?

Hulp van een deurwaarder inschakelen kent verschillende voordelen, zowel voor je portemonnee als voor je gemoedsrust. Hieronder hebben we enkele voordelen van deurwaarders voor je op een rij gezet en lichten we ze kort toe.

Slechts één juridisch expert nodig

Het grootste voordeel is dat een deurwaarder alle stappen bij een gerechtelijke procedure kan zetten, waardoor je geen andere juridisch experts in hoeft te schakelen en je zowel tijd als geld bespaart.

De juiste kennis in huis

Om deurwaarder te worden, moet je een specifieke opleiding volgen en veel wettelijke kennis opdoen. Die kennis kunnen deurwaarder voor je inzetten om zoveel mogelijk voordeel uit een zaak te halen.

Kwaliteit gegarandeerd

Deurwaarders moeten aan de eisen van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders voldoen, waaronder de eis dat ze continu worden bijgeschoold. Door een deurwaarder in te schakelen die in het register van die beroepsorganisatie is opgenomen, ben je verzekerd van kwaliteit.

Minder zorgen om uitbetalingen

Een deurwaarder weet precies welke maatregelen er getroffen moeten worden om ervoor te zorgen dat je het geld krijgt waar je al langere tijd op zit te wachten. Dankzij de hulp van een deurwaarder hoef je daar niet meer van wakker te liggen.

Geldzaken aan het doen op de computer

Waar moet je op letten bij het kiezen van een deurwaarder?

Als je besluit om de hulp van een deurwaarder in te schakelen, is het handig om een aantal dingen helder te hebben. Stel jezelf de volgende vragen voor je met een deurwaarder in zee gaat:

 • Communiceert de deurwaarder op een manier die je prettig vindt?
 • Staat de deurwaarder ingeschreven in het register van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders?
 • Hanteert de deurwaarder de wettelijk vastgelegde tarieven?
 • Is duidelijk welk aandeel van de gerechtelijke procedure voor jouw rekening is en waarover btw moet worden betaald?
 • Is bij een eventuele deurwaarder veiling duidelijk welk percentage van het opgehaalde bedrag naar de deurwaarder gaat en welk bedrag jij ontvangt?
 • Zijn er positieve reviews over de deurwaarder te vinden?

Hoe vind je direct de meest geschikte deurwaarder?

MyGo kan je helpen bij de zoektocht naar de best passende deurwaarder voor jouw situatie. Wij koppelen je via de MyGo Matchmaker aan een gekwalificeerde deurwaarder bij jou in de buurt die aan al je wensen voldoet. Je kunt op de Matchmakerknop klikken om de Matchmaker online te gebruiken. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons bereiken op het nummer 085 432 00 32.


Spreek direct een medewerker!
Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!