Terug naar prijzen
Kosten CV ketel

Kosten CV ketel

CV ketel kosten

Een CV ketel kost gemiddeld tussen de 900 en de 2.500 euro, inclusief de btw. De installatie kost nog zo’n 500 tot 1.000 euro. De kosten van cv ketels zijn afhankelijk van de soort cv ketel die je kiest. Door je oude cv ketel te vervangen kun je flink op de energiekosten besparen, omdat nieuwe cv ketels zuiniger zijn. Zo verdien je de aanschafkosten weer terug. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden en de kosten van CV ketels.

Wil je direct je cv ketel laten vervangen? Gebruik dan de MyGo Matchmaker om in contact te komen met een geschikte cv specialist. Je kunt ook bellen naar 085 106 1600.

CV ketel prijsopbouw

Uiteraard zijn er verschillende soorten cv ketels die allemaal een ander rendement hebben. Het rendement geeft aan hoeveel energie de cv ketel ook daadwerkelijk omzet in warmte. Bij een rendement van 90% gaat er dus 10% energie verloren. Bij een rendement van 100% wordt alle energie omgezet in warmte. In tabel 1 vind je de gemiddelde prijzen van cv ketels inclusief de btw. Ook de installatiekosten en het rendement van de ketels vind je in tabel 1.

Tabel 1. Kosten cv ketel

Soort cv ketel

Prijs

Rendement

Vr ketel

€900-1.500

+90%

Hr ketel

€1.000-2.500

+100%

HRe ketel

€10.000

+100%

Installatiekosten

€500-1.000

 

CV ketel kosten, wat zijn de mogelijkheden?

In tabel 1 zie je dat er verschillende soorten cv ketels zijn. De HR en de HRe ketel zijn daarbij het meest energiezuinig. Heb je nog een oude ketel? Dat is dan waarschijnlijk de cr-ketel, oftewel de conventionele rendement ketel. Deze ketel heeft slechts een rendement van 80% en wordt daarom in Nederland niet meer verkocht. De verschillende ketels hebben de volgende eigenschappen:

 • Vr ketel. De verbeterd rendement (VR) ketel heeft een hoger rendement dan de cr-ketel, maar is niet zo zuinig als de hr ketel. Een vr ketel is geschikt wanneer je geen afvoermogelijkheid hebt op de plek van de cv ketel. Heb je wel een afvoermogelijkheid, kies dan voor de hr ketel zodat er geen energie verloren gaat.
 1. Gesloten vr ketel. Een gesloten ketel haalt lucht van buiten je woning, zodat er geen extra ventilatie nodig is.
 2. Open vr ketel. Een open ketel haalt lucht met ventilatie uit de ruimte. Dit is geschikt wanneer er geen mogelijkheid is tot afvoer naar buiten.
 • Hr ketel. De hoog rendements (HR) ketel wordt in Nederland het meest gebruikt. Er gaat geen energie of warmte verloren en de waterdamp wordt juist gebruikt om verder te verwarmen. Wel is er voor deze ketel een afvoermogelijkheid nodig.
 • Hre ketel. Met de hoog rendement elektriciteit (HRe) ketel wek je je eigen elektriciteit op, wat deze ketel ontzettend milieuvriendelijk maakt. Bovendien bespaar je flink op je gasverbruik, wat deze investering op lange termijn rendabel maakt. Vooral voor huishoudens met een jaarlijks gasverbruik van hoger dan 1.600 kubieke meter is de HRe ketel geschikt.

Kosten CV ketel, overige mogelijkheden

Naast de soort cv ketel zijn er nog overige mogelijkheden van een cv ketel waaruit je kunt kiezen:

 1. Solo of combi cv ketel. Een solo cv ketel wekt alleen warmte op voor de centrale verwarming. Een combi ketel genereert ook warmte voor warm kraanwater. Bij een combi ketel is dus geen aparte boiler of geiser nodig, waardoor het minder ruimte in beslag neemt. Daarom is de combi ketel in verhouding voordeliger.
 2. Comfort waarde. De comfort waarde (CW) van een ketel geeft aan hoeveel warm water er tegelijk gebruikt kan worden. Bij een CW van 3 kun je niet tegelijk warm water gebruiken in de keuken en in de douche. Bij een CW 4 of CW 5 kun je beperkt warm water in verschillende ruimtes tegelijk gebruiken. Een CW 6 betekent dat je overal in het huis tegelijk warm water kunt gebruiken.
 3. Vermogen. Welk vermogen je cv ketel nodig heeft hangt af van het type en de grootte van de woning, het verwarmingsgebruik, de isolatie en de CW waarde. Twijfel je welk vermogen je nodig hebt? Vraag dit na bij een cv specialist via de MyGo Matchmaker.

Terugverdientijd cv ketel

Vervang je je oude cr ketel door een hr ketel? Een gemiddeld huishouden bespaart hiermee jaarlijks zo’n 300 euro aan energiekosten. Zo kun je de aanschaf van de hr ketel dus terugverdienen. Stel dat je 1.500 euro hebt betaald voor de aanschaf en de installatie van de hr ketel. Dan verdien je dit bedrag dus in 5 jaar al terug. Daarna zul je jaarlijks winst maken met de nieuwe ketel. Een hr ketel heeft dus een korte terugverdienperiode, waardoor het een erg rendabele investering is.

Cv ketel onderhouden

Het is verstandig om je cv ketel regelmatig te laten onderhouden, zodat deze optimaal blijft werken en er geen energie verloren gaat. Een onderhoudsbeurt van een cv ketel kost zo’n 60 tot 100 euro per keer, inclusief de arbeidskosten, de btw en eventuele materialen. Het wordt aangeraden om een cv ketel in ieder geval één keer per twee jaar te laten controleren. Zo verzeker je jezelf van een brandveilige woning en voorkom je storingen. Bovendien behoud je het hoogste rendement door regelmatig cv ketel onderhoud.

Meer weten over cv ketels?

Is een cv ketel ouder dan vijftien jaar, dan verbruikt de ketel onnodig veel gas. Hierdoor krijg je een veel hogere gasrekening en dat is zonde. Zorg er daarom voor dat je cv ketel in ieder geval elke vijftien jaar wordt vervangen. Nieuwe ketels beschikken over moderne technieken waardoor ze veel energiezuiniger zijn dan oudere ketels. Heb je je cv ketel niet regelmatig laten onderhouden of heeft de ketel een storing? Dan kan het zijn dat je je ketel al na minder dan vijftien jaar moet vervangen. Dit kun je het beste overleggen met een specialist via de MyGo Matchmaker.

Bespaartips van MyGo: cv ketel

MyGo heeft een aantal bespaartips voor je verzameld voor een voordelige cv ketel:

 1. Huren, niet kopen. Lukt het niet om een cv ketel aan te schaffen? Dan kun je alsnog op de energiekosten besparen door een ketel te huren in plaats van te kopen. Als je een cv ketel huurt betaal je maandelijks zo’n 30 euro, inclusief de installatie van een geschikte cv ketel, het onderhoud en een garantieperiode.
 2. Locale cv specialist. Je bespaart op de voorrijkosten door een locale cv specialist te kiezen via de MyGo Matchmaker.
 3. Onderhoudscontract. Met een onderhoudscontract betaal je maandelijks ongeveer 4 euro en ben je verzekerd van regelmatig onderhoud. Hiermee kun je flink besparen in vergelijking met de aanschaf van losse onderhoudsbeurten. Vind een specialist voor een onderhoudscontract via de MyGo Matchmaker.
 4. Offertes vergelijken. Door offertes te vergelijken via de Matchmaker kun je flink besparen op de kosten van jouw klus.

De beste cv specialist vind je met MyGo

Je kunt je cv ketel het beste laten installeren door een deskundige cv specialist(e). Goede cv specialisten vind je het makkelijkst met de MyGo Matchmaker. Met de Matchmaker ontvang je een handig overzicht van geschikte specialisten bij jou in de buurt. Je kiest er eenvoudig één uit voor een afspraak. Ook kun je eerst één of meerdere offertes aanvragen om de prijzen te vergelijken. Zo weet je van tevoren al precies hoeveel de klus gaat kosten en kies je de voordeligste cv specialist uit. Bel je liever? Dat kan, naar 085 106 1600.