Terug naar prijzen
Kosten diëtist

Kosten diëtist

Heb je besloten een diëtist in te schakelen voor voedingsadvies of persoonlijke begeleiding en wil je weten wat dat kost? Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende vragen over de kosten van diëtetiek:

  • Welke tarieven hanteren diëtisten voor een intakegesprek, adviesconsult, vervolgconsult, thuisbezoek of een afgezegde afspraak?
  • Welke kosten voor de diëtist worden vergoed door de verzekering en welke niet?
  • Door welke factoren worden de kosten voor de diëtist bepaald?

Ben je op zoek naar een diëtist die perfect op je wensen aansluit en veel ervaring heeft met jouw specifieke probleem? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een geschikte en gekwalificeerde diëtist bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken. Voor telefonisch, bel 085 106 1600. Voor online, klik op de Matchmakerknop.

Wat kost de diëtist?

Diëtisten hanteren verschillende tarieven voor intakegesprekken, adviesconsulten en vervolgconsulten. Daarbij wordt ook onderscheid gemaakt tussen afspraken die door de basisverzekering worden vergoed en afspraken die je zelf moet betalen.

Zeg je een afspraak minder dan 24 uur van tevoren af, dan berekenen diëtisten een ‘no show’-bedrag voor de gereserveerde tijd. Komt een diëtist naar jou toe in plaats van andersom, dan wordt daar een toeslag voor gerekend. In de tabel hieronder hebben we de landelijke tarieven van diëtisten voor je op een rij gezet.

Dienst

Kosten (excl. btw)

Vergoed door de verzekering

 

Intakegesprek (60 min)

€60 - €75

Adviesconsult (30 min)

€32 - €37

Vervolgconsult (15 - 45 min)

€16 - €55

Zelf betalen

 

Intakegesprek (60 min)

€75 - €90

Adviesconsult (30 min)

€38 - €40

Vervolgconsult (15 - 45 min)

€20 - €60

Overig

 

No show

€20 - €57

Toeslag huisbezoek

€18 - €35

Over de diensten van diëtisten wordt 21% btw gerekend, tenzij de diëtist in het BIG-register ingeschreven staat en de dienst op de gezondheidskundige verzorging van de mens gericht is. In die twee gevallen zijn de diensten vrijgesteld van btw.

Als je een dieet volgt op voorschrift van een diëtist, mag je een vast bedrag aftrekken van je belastbare inkomen. Die bedragen verschillen per dieettypering en lopen uiteen van 50 tot wel 2150 euro per jaar. Wel is het zo dat het dieet dat je volgt in een van de dieetlijsten van de Belastingdienst moet worden genoemd en dat je een bevestiging van de diëtist moet kunnen tonen.

Welke kosten voor de diëtist worden vergoed door de verzekering?

Vanuit de basisverzekering wordt jaarlijks 3 uur aan consulten bij de diëtist vergoed, wat neerkomt op 4 tot 5 consulten. De vergoeding geldt echter alleen als je je eigen risico al volledig hebt verbruikt. Is dat niet het geval, dan betaal je de eerste 385 euro zelf.

Het eigen risico geldt niet voor volwassenen die ketenzorg krijgen voor diabetes, COPD of hart-/vaatziekten en niet voor kinderen. In die gevallen worden de eerste 3 uur aan consulten altijd vergoed. Ook programma’s zoals GLI worden volledig vergoed.

Is er meer dan 3 uur aan consulten bij de diëtist nodig, dan worden die kosten vergoed als je daarvoor een aanvullende verzekering hebt. Afhankelijk van de aanvullende verzekering kun je ofwel extra uren (vaak tussen de 1 en 4 uur), ofwel een extra bedrag (vaak tussen de 120 en 500 euro) vergoed krijgen. Gemiddeld kost een aanvullende verzekering tussen de 10 en 75 euro per maand.

Komen de kosten voor je traject bij de diëtist boven de extra vergoeding uit, dan moet je ze zelf betalen. Ook als je al eerder in het jaar bij een diëtist hebt gelopen en toen alle vergoedingen hebt ontvangen, moet je zelf de rekeningen voor een nieuwe behandeling betalen. Kosten voor ‘no show’ kun je bovendien nooit declareren bij de verzekeraar en zijn dus standaard voor eigen rekening.

Welke factoren bepalen de kosten voor de diëtist?

De kosten voor een diëtist zijn van veel factoren afhankelijk. Allereerst speelt de mate waarin je je eigen risico hebt verbruikt een rol, omdat je pas vergoeding krijgt nadat je je eigen risico volledig hebt opgemaakt. Daarnaast is het van belang of je een aanvullende verzekering hebt afgesloten en zo ja, hoeveel die verzekering voor je dekt.

Een andere factor die een rol speelt, is de keuze tussen een volledig traject of alleen een eenmalig adviesconsult. Kies je voor een volledig traject, dan wordt de prijs daarvan bepaald door het aantal consulten dat je hebt en de duur van die consulten.

Het afzeggen van een afspraak bij de diëtist betekent in de regel niet dat je goedkoper uit bent: je betaalt daar een vergoeding voor. Besluit je om de diëtist naar jou te laten komen in plaats van andersom, dan verhoogt dat de kosten. Tot slot speelt leeftijd een rol, omdat een traject bij de diëtist voor kinderen altijd vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

Meer informatie over diëtisten

Wil je meer informatie over diëtisten, bijvoorbeeld wat ze allemaal voor je kunnen betekenen en welke voordelen een traject bij de diëtist je oplevert? Op onze pagina diëtist vind je uitgebreide uitleg. Ook vind je er een checklist met punten waar je op kunt letten bij het kiezen van een diëtist, zodat je zeker weet dat je een betrouwbare overeenkomst sluit.

MyGo helpt je graag

Met de MyGo Matchmaker vind je zonder zoeken direct de best passende diëtist bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week online beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bereiken op het nummer 085 106 1600.