Diëtist

Diëtisten in Nederland

Diëtist gezocht

Ben je op zoek naar een diëtist die je kan helpen met voedingsadvies op maat? Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde diëtist bij jou in de buurt. Je kunt de Matchmaker online gebruiken door op de Matchmakerknop te klikken. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 432 00 32.

Bezoek bij de diëtist

Veelgestelde vragen over diëtisten

Wat is een diëtist?

Een diëtist of diëtiste is een specialist op het gebied van voeding en voedselpatronen, zowel bij gezondheid als bij ziekte. Hij/zij weet alles over de relatie tussen voeding en medicatie en over oorzaken en gevolgen, zoals de invloed die gedrag op iemands voedingspatroon heeft.

Diëtisten zetten hun kennis in voor het vaststellen van doelen en voor het geven van voedingsadvies op maat.  Bij dat advies wordt rekening gehouden met het eetpatroon, de persoonlijke omstandigheden en de wensen van de cliënt.

Diëtist is een beschermd beroep: je mag jezelf alleen zo noemen als je de vier jaar durende hbo-opleiding Voeding & Diëtetiek hebt afgerond. Alle diëtisten zijn paramedisch beroepsbeoefenaar en moeten worden geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. Daarvoor moeten ze aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen en zich continu laten bijscholen.

Diëtisten hanteren het medisch beroepsgeheim en zijn gebonden aan wettelijke voorschriften omtrent privacy en persoonsregistratie, waardoor ze de gegevens van cliënten altijd vertrouwelijk moeten behandelen. Ze werken in veel gevallen samen met andere specialisten, bijvoorbeeld met logopedisten bij behandeling van iemand met ALS.

Binnen de wereld van diëtetiek komen veel andere beroepstermen voor, waaronder voedingsdeskundige, gewichtsconsulent, voedingsadviseur, afslankcoach en voedingsconsulent. Ook de term personal trainer wordt vaak in verband gebracht met diëtetiek. Al die beroepen zijn echter niet beschermd. Voor medisch advies op het gebied van voeding wordt daarom altijd aangeraden om een diëtist te raadplegen en niet naar een afslankkliniek of afslankstudio te gaan.

Advies over voeding

Wat doet een diëtist?

Hoewel bij een diëtist vaak direct wordt gedacht aan hulp bij afvallen, kan hij/zij veel meer voor je betekenen. Hieronder hebben we de hoofdwerkzaamheden van een diëtist voor je op een rij gezet:

  • Informeren (voedingsvoorlichting)
  • Adviseren (voedings- en dieetadvisering)
  • Begeleiden (persoonlijke begeleiding aan de hand van een voedingsplan)

Niet alleen de taken van een diëtist, maar ook de redenen voor het starten van een behandeling bij een diëtist zijn divers. Je kunt bij een diëtist terecht als je te maken krijgt met de volgende ziektes, klachten, trajecten of behandelingen:

Ziekte, klacht, traject of behandeling

(op alfabetische volgorde)

Allergie

Lage bloeddruk

Bariatrische chirurgie

Leverklachten

COPD

Maagklachten

Darmklachten

Nierziekten

Decubitus

Obstipatie

Diabetes type 1 en 2

Ondergewicht/ondervoeding

Diarree

Osteoperose

Eetstoornis

Overgevoeligheid

Emotie-eten

Overgewicht/obesitas

Hart- en vaatziekten

PDS

Hoge bloeddruk

Reuma

Hoog cholesterol

Slikproblemen

IJzertekort

Sondevoeding

IVF

Sportvoeding

Kanker

Vermoeidheid

Kauwproblemen

Ziekte van Parkinson

Een losstaand traject waarvoor je bij de diëtist terecht kunt, is de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Deelnemers aan het GLI-programma krijgen advies over gezonde voeding, goede eetgewoontes en een regulier bewegingspatroon. Ze krijgen gedragsveranderingen aangeleerd waarmee ze een gezonde leefstijl toe kunnen passen.

Het GLI-programma bestaat uit twee fasen van elk één jaar. In de behandelfase stellen deelnemers doelen en werken ze aan het veranderen van hun voedings- en bewegingspatroon. In de onderhoudsfase worden ze regelmatig gemonitord om te zien of de veranderingen  blijvend zijn. Gedurende het programma gaan deelnemers naar groepsbijeenkomsten en individuele afspraken met een diëtist.

Alleen mensen van 18 jaar en ouder met een BMI hoger dan 25 en een vergrote kans op ernstige ziekten zoals artrose, diabetes en slaapapneu mogen aan GLI meedoen. Ook moeten ze een verwijzing van een medisch specialist hebben. Sinds 2019 vallen verschillende GLI-programma’s onder basisverzekering vergoedingen.

Deskundige met gezond eten

Welke werkwijzen hanteren diëtisten?

Diëtisten kunnen op verschillende plekken werkzaam zijn, onder andere in de thuiszorg, in verpleeg- of verzorgingshuizen en in ziekenhuizen. Ook zijn er veel diëtisten met een eigen praktijk. Je kunt fysieke consulten inplannen bij een diëtist, maar in veel gevallen is een telefoonconsult of een videoconsult ook mogelijk of kun je een huisbezoek aanvragen.

Tijdens het eerste consult bespreek je met de diëtist waarom je besloten hebt diens hulp in te schakelen. De diëtist stelt je vragen over je persoonlijke situatie en bepaalde gewoontes (onder andere medicatie en roken). Ook worden er metingen gedaan om een beeld te krijgen van de stand van zaken. De diëtist stelt een behandelplan voor je op, dat je een aantal dagen na de afspraak ontvangt.

Bij de daaropvolgende consulten begeleidt de diëtist je verder in het traject door te evalueren en waar nodig bij te sturen. Er worden weer metingen uitgevoerd en je krijgt praktische tips en adviezen. Als tijdens een afspraak blijkt dat de gestelde doelen zijn behaald, wordt de behandeling beëindigd.

Wat kost een diëtist?

Vanuit de basisverzekering wordt 3 uur aan consulten bij de diëtist vergoed (dat zijn gemiddeld 4 tot 5 afspraken). Dit geldt echter alleen als je je eigen risico al volledig hebt verbruikt. Voor volwassenen met diabetes, COPD of hart-/vaatziekten en voor kinderen geldt het eigen risico niet en worden de eerste 3 uur aan consulten altijd vergoed.

Is er meer dan 3 uur aan consulten bij de diëtist nodig, dan worden die kosten vergoed als je daarvoor een aanvullende verzekering hebt. Er zit meestal een grens aan die vergoeding, waardoor je de kosten voor een diëtist op een gegeven moment wel zelf zult moeten betalen. Op onze pagina kosten diëtist vind je een tabel met gemiddelde prijzen voor dieetconsulten.

Veel gezond eten

Welke factoren bepalen de kosten van een diëtist?

Hoeveel je voor een behandeling bij de diëtist betaalt, is van veel verschillende factoren afhankelijk. Allereerst bepalen de verzekering die je hebt en de mate waarin je je eigen risico hebt verbruikt een rol. Daarnaast is het van belang om te weten of je een volledig traject wilt doorlopen of alleen een eenmalig adviesconsult wilt. Wil je meer weten over kostenbepalende factoren voor diëtetiek? Kijk dan op onze pagina kosten diëtist.

Hoe vergelijk je eenvoudig prijzen van diëtisten?

Wil je prijzen van verschillende diëtisten vergelijken om de optie te vinden die het beste binnen je budget past? Dan ben je bij MyGo aan het juiste adres. In de MyGo Matchmaker kun je verschillende contactopties aanklikken, waaronder het aanvragen van offertes bij meerdere diëtisten.

Wil je liever direct iemand spreken die je meer kan vertellen over diëtistentarieven? Je kunt in de Matchmaker invullen dat je telefonisch wilt worden doorverbonden met een diëtist en vervolgens ons nummer 085 432 00 32 bellen. Ook kun je een terugbelverzoek plaatsen, zodat je door een diëtist wordt teruggebeld op een moment dat jou uitkomt.

Welke voordelen biedt een diëtist?

Hulp van een diëtist inschakelen kent verschillende voordelen, onder andere op het gebied van motivatie. Hieronder hebben we de voordelen van een diëtist voor je op een rij gezet en lichten we ze kort toe.

Deskundig advies

Een diëtist is expert op het gebied van voeding en voedingspatronen. Hij/zij kan je begeleiden en adviseren gedurende de weg naar nieuwe eet- en leefgewoonten en ervoor zorgen dat je op dat gebied een gezonde balans vindt. Met behulp van dat advies en die begeleiding kan de diëtist je helpen om je fitter te voelen en meer grip op je gezondheid te krijgen.

Persoonlijke aandacht

Consulten bij een diëtist vinden doorgaans een-op-een plaats, waardoor de aandacht volledig op jouw situatie gericht is. Bovendien is het behandelplan dat de diëtist voor je schrijft specifiek toegespitst op jouw wensen en doelen en krijg je gedurende het traject voedingsadvies op maat.

Stok achter de deur

Veel mensen die hun gezondheid willen verbeteren, hebben daarvoor een duwtje in de rug nodig. De diëtist kan dat duwtje geven: door regelmatig een consult in te plannen, word je voortdurend gecontroleerd en ondersteund. Dit zorgt in veel gevallen voor meer motivatie, met als gevolg dat mensen meer doorzetten om hun doelen te bereiken.

Meer resultaat

Als je in eigen beheer aan je gezondheid wilt werken, kan het zijn dat je te streng of juist niet streng genoeg voor jezelf bent. Tijdens een traject bij een diëtist worden realistische doelen gesteld en word je erop aangesproken als je de focus laat verslappen of juist te fanatiek bezig bent. Dit zorgt er in de meeste gevallen voor dat je meer bereikt dan wanneer je zelf aan de slag gaat.

Benodigdheden voor afvallen

Waarop moet je letten bij het kiezen van een diëtist?

Als je besluit om de hulp van een diëtist in te schakelen, is het handig om een aantal dingen helder te hebben voor je het behandeltraject instapt. Stel jezelf de volgende vragen voor je aan vervolgconsulten bij een bepaalde diëtist begint:

  • Heb je een klik met de diëtist?
  • Heeft de diëtist in het verleden al vaker gewerkt met het specifieke probleem dat je hebt?
  • Worden er doelen gesteld die haalbaar zijn binnen het behandeltraject en geeft de diëtist advies waar je echt iets mee kunt?
  • Staat de diëtist ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici?
  • Hanteert de diëtist tarieven die binnen de norm voor het beroep vallen?
  • Is duidelijk hoeveel geld je aan de behandeling kwijt bent als je hem zelf moet betalen?

Hoe vind je direct een diëtist die precies bij jouw wensen past?

MyGo kan je helpen bij de zoektocht naar de meest geschikte diëtist voor jouw situatie. Wij koppelen je via de MyGo Matchmaker aan een gekwalificeerde diëtist bij jou in de buurt die aan al je wensen voldoet. Je kunt op de Matchmakerknop klikken om de Matchmaker online te gebruiken. Wil je liever telefonisch contact? Dat kan ook! Je kunt ons bereiken op het nummer 085 432 00 32.