Terug naar prijzen
Kosten verhuizing aftrekbaar

Kosten verhuizing aftrekbaar

Zijn de kosten voor een verhuizing aftrekbaar?

Voor particulieren zijn de kosten alleen aftrekbaar wanneer je voor de verhuiskosten een lening hebt afgesloten. Voor ondernemers is een verhuizing gedeeltelijk of grotendeels aftrekbaar.

De kosten van een verhuizing kunnen aardig oplopen. Dan is het fijn wanneer je op de kosten kunt besparen doormiddel van aftrekposten. In dit artikel geven we meer informatie over welke kosten rond een verhuizing allemaal aftrekbaar zijn.

Ben je al op de hoogte van de aftrekposten en ben je op zoek naar een verhuisbedrijf? MyGo kan je daar bij helpen. Via de MyGo Matchmaker brengen we je in contact met het verhuisbedrijf dat het beste aansluit op jouw wensen.

Voor meer informatie kun je op de website profielen en recensies van verschillende verhuisbedrijven bekijken. Wanneer je liever wilt weten wat een verhuizing in jouw situatie zou kunnen gaan kosten kun je direct één of meerdere offertes aanvragen. Dat kan gratis en vrijblijvend. Bellen kan ook. Bel  gratis 085 106 1600. Onze klantenservice brengt je graag in contact met een verhuisbedrijf uit de regio.

Aftrekbare verhuiskosten particulier

Voor een particuliere verhuizing zijn de kosten, behalve bij de aankoop van een koopwoning, in principe niet fiscaal aftrekbaar. Maar wanneer je een lening afsluit voor de verhuizing mag je deze lening in mindering brengen op je vermogen. Dat doe je bij de aangifte inkomstenbelasting in box 3. Er is wel een drempel. Je mag maximaal 2.900 euro aftrekken zonder partner en 5.800 euro met een fiscale partner.

Wil je meer weten over de kosten van een verhuizing? Lees dan eens ons artikel over de kosten van verhuizen.

Aftrekbare kosten verhuizing buiten verhuizen inboedel om

Bij het kopen van een huis zijn meer kosten gemoeid dan het verhuizen van je spullen alleen. Van deze kostenposten zijn er een aantal aftrekbaar in box 1 van je inkomensbelasting:

  • Kosten voor de taxatie van je woning
  • Notariskosten voor de hypotheekakte
  • Kosten voor het verkrijgen van de hypotheekgarantie
  • Kosten met betrekking tot het registratierecht, het kadaster, de hypotheekakte en het laten doorhalen van je hypotheek
  • De afsluitprovisie met een maximum van 1,5%
  • De bereidstellingsprovisie en woonlastenverzekering
  • De kosten voor hypotheekadvies
  • Periodieke betalingen met betrekking tot opstal, erfpacht en beklemming

Aftrekbare kosten bedrijfsverhuizing

Als ondernemer zijn de kosten voor een verhuizing wel fiscaal aftrekbaar. Bij een eenmanszaak of een vennootschap is een groot gedeelte van de kosten aftrekbaar. Bij een kantoor aan huis zijn de kosten van een verhuizing tot 30% fiscaal aftrekbaar. Werk je als ZZP’er dan kun je alleen de kosten van je zakelijke inboedel aftrekken, niet de kosten van de verhuizing van je persoonlijke inboedel.

Als ZZP’er mag je bij een bedrijfsverhuizing in 2020 een vast bedrag tot 7.750 aftrekken.

Aftrekbare kosten ondernemers

Bij een zakelijke verhuizing zijn sommige bijkomende kosten eventueel ook aftrekbaar.

Tabel 1: aftrekbare kosten die verband houden met een zakelijke verhuizing

Soort kosten

Zijn de kosten aftrekbaar?

Werkruimte thuis

Niet, met uitzonderingen

Zakelijke verhuizing

Beperkt, tot 30%

Bedrijfsauto

Beperkt

Zakelijke kosten eigen auto

Beperkt, 19 ct. per km.

Zakelijke reiskosten

100%

Vind een verhuisbedrijf met MyGo

Ben je op zoek naar een verhuisbedrijf die jouw verhuizing in goede banen kan leiden? MyGo helpt je daarbij. Via de MyGo Matchmaker kunnen we je koppelen aan het verhuisbedrijf dat het beste aansluit op jouw wensen.

Wanneer je graag meer wilt weten over de verhuisbedrijven bij jou in de buurt kan je op de website reviews en profielen bekijken. Je kunt ook direct één of meerdere offertes aanvragen. Uiteraard gratis en vrijblijvend. Liever telefonisch contact? Bel gratis 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice helpen je graag om in contact te komen met een verhuisbedrijf uit de regio.