Mechanische ventilatie vervangen kosten

Mechanische ventilatie vervangen kosten

Wat kost het vervangen van mechanische ventilatie?

Het vervangen van je mechanische ventilatie kost gemiddeld 295 euro. Voor een optimaal rendement van je nieuwe systeem kun je ook direct de ventilatiekanalen laten reinigen bij de installatie. Dat kost gemiddeld 135 tot 200 euro extra.

Met mechanische ventilatie creëer je een fijn leefklimaat in je huis. Stof en vocht worden uit de lucht gefilterd waardoor je luchtkwaliteit aanzienlijk verbeterd. In dit artikel vertellen we je alles over de voordelen en de prijsinformatie van mechanische ventilatie.

Ben je geïnteresseerd in mechanische ventilatie en zoek je een vakman om bij jou thuis een systeem te installeren? MyGo helpt je via de MyGo Matchmaker aan de meest geschikte loodgieter voor deze klus. Vul je gegevens in en wij matchen jou met een vakman uit de buurt. Voor meer informatie kan je profielen en reviews doornemen. Je hebt ook de mogelijkheid om direct één of meerdere offertes aan te vragen. Telefonisch contact opnemen kan ook bij MyGo. Bel 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice helpen je graag.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Prijs vervangen mechanische ventilatie

Je haalt het meeste rendement uit je nieuwe mechanische ventilatiebox wanneer je ook regelmatig de ventilatiekanalen van je ventilatiesysteem laat reinigen. Voor een optimaal resultaat wordt het aangeraden om in ieder geval eens per 5 jaar onderhoud te laten uitvoeren aan je ventilatiesysteem.

Werkzaamheden

Gem. prijs

Vervangen mechanische ventilatiebox

€ 295

Vervangen mechanische ventilatiebox + reiniging ventilatiekanalen

€ 430 - € 500

Onderhoud ventilatiebox, reiniging afzuigunit, inwendige kanalen, afzuigpunten en evt. afstelling systeem

€ 160 - € 180

Wanneer je niet alleen een ventilatiebox maar ook ventilatiekanalen wilt laten installeren, lees dan eens ons artikel over de kosten voor het aanleggen van mechanische ventilatie. 

Redenen om je mechanische ventilatie te vervangen

Een mechanisch ventilatiesysteem is na 15 tot 20 jaar meestal wel aan vervanging toe. Om te bepalen of jouw ventilatiesysteem aan vervanging toe is kun je letten op de volgende signalen:

 • Het systeem zuigt de vuile lucht niet langer goed af
 • De afzuigunit en het ventilatiesysteem maken overdreven veel lawaai
 • Je energieverbruik is zonder aanwijsbare reden toegenomen

Extra’s bij mechanische ventilatie

Wanneer je een nieuw mechanisch ventilatiesysteem laat installeren kun je er voor kiezen om extra toepassingen te laten installeren, waarmee het ventilatiesysteem nog beter inspeelt op verschillende situaties. Hieronder twee voorbeelden:

 • Een vochtsensor. Een vochtsensor zorgt er automatisch voor dat het mechanische ventilatiesysteem naar een stand hoger schakelt wanneer de luchtvochtigheid boven een bepaalde waarde komt. Bijvoorbeeld wanneer er iemand staat te douchen.
 • Een CO2 sensor. Uitgeademde lucht bestaat voor 4 procent uit CO2. Wanneer er teveel CO2 in de lucht zit kan dit klachten als hoofdpijn, irritaties aan luchtwegen en concentratieverlies tot gevolg hebben. Een CO2 sensor meet de hoeveelheid CO2 in de lucht. Als de waarden te hoog zijn kan de sensor het mechanische ventilatiesysteem aansturen om in een hogere stand te ventileren. Op deze manier blijft de luchtkwaliteit in je huis altijd op peil.

Mechanische ventilatie vervangen: twee prijsvoorbeelden

Installatie nieuwe ventilatiebox

Je beschikt over een al wat ouder ventilatiesysteem. Het mechanische ventilatiesysteem begint wat meer herrie te maken en je wilt toch ook wel een beetje besparen op de energiekosten. Daarom besluit je een nieuwe ventilatiebox te laten installeren. Je had al een onderhoudscontract waardoor je ventilatiekanalen goed zijn onderhouden. Extra reinigen is dus niet nodig. Je betaald gemiddeld 295 euro voor een nieuwe ventilatiebox.

Installatie mechanische ventilatie en onderhoud

Je oude ventilatiesysteem ventileert niet langer optimaal. Het systeem is dan ook al twintig jaar oud en wel zo’n beetje aan vervanging toe. Daarom besluit je nieuwe mechanische ventilatie te nemen. Wanneer de laatste onderhoudsbeurt is geweest kan je je niet meer herinneren. Daarom kies je er voor ook je ventilatiekanalen en de rest van het systeem te laten reinigen. De kosten voor deze klus komen gemiddeld uit op 430 tot 500 euro.

Voordelen ventilatie

Iedere dag produceer je vocht en stof in je woning. Vocht komt bijvoorbeeld vrij tijdens het koken, douchen of het gebruik van de wasmachine. Stof bestaat uit kleine vuildeeltjes die met name afkomstig zijn van de vezels van je kleding en van huidschilvers.

Stof en vocht beïnvloeden de luchtkwaliteit in je woning.

 • Door vocht kunnen schimmels en bacteriën ontstaan. Deze kunnen ziektes en allergieën veroorzaken.
 • Veel vocht en stof in de lucht kan een negatief effect hebben op je luchtwegen. Zonder ventilatie adam je meer vervuilde lucht in. Wanneer je last hebt van je luchtwegen kan een ventilatiesysteem een positieve invloed hebben op je leefomstandigheden.
 • Vuile lucht kan naast luchtwegklachten ook huidklachten, slaapproblemen en hoofdpijn veroorzaken. Deze ongemakken kun je beperken met goede ventilatie.

Voordelen vervangen ventilatiesysteem

 1. Besparen op je energiekosten. Veel verouderde mechanische ventilatiesystemen zijn veel minder energiezuinig dan de nieuwste systemen. Daardoor kan je wel tot 60 euro per jaar besparen op je energierekening.
 2. Nieuwe systemen zijn stiller. Oude ventilatiesystemen produceren meestal meer geluid dan een nieuw systeem. Je kunt deze geluidshinder verhelpen door een nieuwe ventilatiebox te laten installeren.
 3. Korte terugverdientijd. Bij een energiebesparing van 60 euro per jaar heb je een nieuwe ventilatiebox al binnen 5 jaar terugverdiend.

Tips van MyGo

Regelmatig onderhoud laten uitvoeren

Naar verloop van tijd gaan stof, vet en bacteriën zich ophopen in je ventilatiesysteem, wat zorgt voor minder goede ventilatie. Regelmatig onderhoud en reiniging van je mechanische ventilatiesysteem zorgt ervoor dat je ventilatiebox langer mee gaat. Het voorkomt slijtage van de onderdelen en een verminderde luchtkwaliteit in je woning. Klein onderhoud aan je systeem kan al worden uitgevoerd voor 90 euro.

Zelf je ventilatiesysteem schoonhouden

Je kunt zelf de stof en de viezigheid van de ventilatieroosters verwijderen. Ook het ventilatiefilter kun je in sommige gevallen zelf vervangen. Op deze manier voorkom je dat het vuil in je ventilatiesysteem terechtkomt.

Meerdere offertes aanvragen

Vakmensen rekenen niet allemaal dezelfde prijs. Om verschillende specialisten met elkaar te vergelijken kun je meerdere offertes aanvragen. Zo vind je gemakkelijk de ideale vakman voor jouw klus.

Een onderhoudscontract afsluiten

Veel specialisten bieden de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten voor het onderhoud van je mechanische ventilatiesysteem. Je betaald dan ongeveer 5 euro per maand. Voor dat bedrag komen ze kosteloos problemen verhelpen en wordt er ten minste eens in de twee jaar periodiek onderhoud uitgevoerd.

Waar rekening mee houden

Toeslag bij ventilatiesysteem boven trapgat

Bij sommige oudere woningen is het ventilatiesysteem boven het trapgat geplaatst. Veel specialisten rekenen dan bij vervanging een toeslag van 40 – 50 euro. De toeslag wordt in rekening gebracht omdat het ventilatiesysteem op een moeilijk bereikbare plaats is aangebracht. Dat maakt het ingewikkelder om de mechanische ventilatie te vervangen.

Wanneer je weet dat je ventilatiesysteem op een moeilijk bereikbare plaats is aangebracht kun je dit het beste vooraf even doorgeven aan de specialist. Dan kan daar rekening mee gehouden worden.

Als het ventilatiesysteem op een moeilijk bereikbare plek is geïnstalleerd kan het hele systeem ook verplaatst worden. Dat kost weliswaar iets meer bij de installatie van een nieuw systeem maar stelt je in staat om te besparen op toekomstige werkzaamheden.

Vind een geschikte vakman met MyGo

Ben je  op zoek naar een specialist die mechanische ventilatie bij je kan installeren? MyGo helpt je bij de zoektocht naar een goede vakman bij jou in de buurt. Via de MyGo Matchmaker matchen we je aan de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen. Om meer te weten te komen over verschillende vakmensen kun je op de website reviews en profielen doornemen. Ben je vooral geïnteresseerd in de kosten dan kan je direct één of meerdere offertes aanvragen. Telefonisch contact kan ook bij MyGo. Bel 085 106 1600. Onze klantenservice helpt je graag om in contact te komen met de ideale vakman voor jouw klus.

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!