Terug naar diensten
Motor revisie

Motor revisie

Wanneer de problemen zich ophopen in je motor, kom je voor een keuze te staan: schaf je een nieuwe auto aan, laat je de onderdelen één voor één vervangen of kies je voor een complete motor revisie, waarbij je hele motor vernieuwd wordt? Die laatste optie bespreken we in dit artikel.

Heb je al besloten om voor een motor revisie te gaan? Bel dan naar 085 106 1600 om gematcht te worden met een deskundig garagebedrijf in jouw regio of gebruik de MyGo Matchmaker om een uitgebreidere indruk te krijgen van de kosten.

Direct een autogarage nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Wat houdt motor revisie in?

Bij motor revisie wordt het complete motorblok geopend, waarbij alle delen worden verwijderd, gereinigd en gecontroleerd op problemen. Die worden vervolgens weg gepolijst of geslepen. Mocht dat niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld omdat het onderdeel onherroepelijk beschadigd of versleten is, dan wordt dat onderdeel vervangen.

Het idee achter motor revisie is dat de motor naderhand weer jaren mee kan, omdat alle problemen hiermee gevonden en opgelost worden. Om deze reden is je motor reviseren een zeer uitgebreide dienst, die je nog behoorlijk wat kan kosten.

Motor revisie

Motor revisie kosten

Aangezien een motor revisie inhoudt dat je hele motor uit elkaar wordt gehaald en daarna opnieuw in elkaar wordt gezet, kun je ervan uitgaan dat dit geen goedkope ingreep is. Zie voor een schatting van de kosten van het laten reviseren van je motor onderstaande tabel.

Motor revisie

Kosten

Breed genomen

€ 1500 - € 7500

Realistisch gezien

€ 4500

Zoals je ziet, lopen de kosten van een motor revisie sterk uiteen. Hierbij maakt het uit wat het bouwjaar is van je auto, alsmede hoe exclusief en degelijk je auto is. Laat je de motor van een luxemerk als BMW reviseren, dan betaal je meer dan als het om een Peugeot gaat.

De enige manier om echt te weten hoeveel een motor revisie je gaat kosten, is door een offerte op te vragen bij een garagebedrijf, waarin je details als het bouwjaar, het merk en het model van je auto vermeldt. Dit kun je eenvoudig doen via de MyGo Matchmaker of door te bellen naar 085 106 1600.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een autogarage in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Wanneer motor reviseren?

Aan wanneer je motor gereviseerd zou moeten worden, is geen vast tijdframe te hangen. Veel mensen laten hun motor dan ook nooit reviseren, en nemen liever een nieuwe auto wanneer hun motor kuren begint te vertonen. Maar een nieuwe auto is niet noodzakelijk, en vaak is een motor revisie goedkoper. Daarom kun je eigenlijk zeggen dat zodra je motor niet meer naar behoren werkt, het tijd is om hem te reviseren.

Tekenen dat het tijd is voor een motor revisie

Nu is “niet meer naar behoren werken” een breed begrip, maar gelukkig zijn er een aantal heldere signalen die erop wijzen dat je motor gereviseerd moet worden – of dat je in ieder geval iemand naar je auto moet laten kijken. Die signalen luiden:

 1. Wanneer er sprake is van compressieverlies. Compressieverlies treedt vaak op doordat de zuigveren versleten of anderzijds beschadigd zijn. Dat merk je dan in de vorm van vermogensverlies. Omdat versleten zuigveren erop duiden dat er waarschijnlijk meer onderdelen in je motor versleten zijn, is dit een teken dat het tijd is voor een motor revisie.
 2. Wanneer je olieverbruik boven een bepaalde grens komt. Welke mate van olieverbruik te hoog is verschilt per auto, maar na verloop van tijd zul je zien dat het olieverbruik stijgt. Dit is vaak het gevolg van slecht passende of versleten zuigers of olieschraapveren.
 3. Wanneer er tikkende geluiden uit je motor beginnen te komen. Tikkende geluiden worden meestal veroorzaakt door een vervuilde motor of slijtage, in het bijzonder van de in- en uitlaatkleppen. Sowieso zijn tikkende geluiden nooit een goed teken, dus laat hier zeker naar kijken.
 4. Wanneer je problemen ervaart met de distributieriem. Wanneer de distributieriem versleten of beschadigd is, moet deze worden vervangen. Echter, omdat de distributieriem gemiddeld lang meegaat en problemen met de distributieriem vaak ook duiden op problemen met de rest van de motor, kun je vaak beter een complete motor revisie uitvoeren dan alleen je distributieriem laten vervangen.
Met de MyGo Matchmaker vind je direct een autogarage in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Zelf motor reviseren?

Veel mensen vragen zich af of ze ook zelf hun motor kunnen reviseren. Nu bestaan er allerlei boeken en filmpjes waarin wordt uitgelegd hoe een motor revisie in zijn werk gaat, waarin het vaak een stuk makkelijker lijkt dan het in werkelijkheid is.

Zou je zelf je motor reviseren, dan moet je exact weten hoe je de onderdelen verwijdert, reinigt, vervangt en aan het eind weer correct terugplaatst. Hierdoor is een motor revisie een echte precisieklus, waar zeer veel bij mis kan gaan.

Daarom zeggen wij: zelf je motor reviseren valt af te raden, en raadpleeg hiervoor bij voorkeur toch een specialist.

Motor revisie

Motor laten reviseren? MyGo geeft tips

Je motor laten reviseren is een ingrijpende en vaak dure klus, dus wil je dat deze vlekkeloos verloopt zonder dat je hier te veel geld aan kwijt bent. Daarom hebben we onderstaande tips verzameld waarmee jij je kunt voorbereiden op je (potentiële) motor revisie.

 • Soms is motor revisie helaas duurder dan vervanging of zelfs een nieuwe auto. Garages zullen je vertellen dat je motor reviseren goedkoper is dan een nieuwe motor of auto, maar dit is eigenlijk alleen waar als je een relatief nieuwe auto hebt. Heb je altijd in een oudere of tweedehands auto gereden, dan is de kans groot dat je eenzelfde auto kunt aanschaffen voor dezelfde prijs als een motor revisie. Maak deze keuze dus alleen als je auto het waard is.
 • Zorg ervoor dat er garantie zit op je motor revisie. Wanneer je je motor laat reviseren, heb je daarna meestal 3 tot 12 maanden garantie. De duur van de garantie is afhankelijk van het prijs. Spreek dit helder af met het garagebedrijf en wees je vlak na de motor revisie extra bewust van eventuele problemen, zodat je je garantie tijdig kunt claimen, mocht dat nodig zijn.
 • Laat je motor reviseren door een garagebedrijf met een keurmerk. Wanneer je je motor laat reviseren door een garage met een keurmerk, kun je in principe op kwaliteitsservice rekenen. BOVAG- of ANWB-keurmerken zijn daarbij altijd een positief signaal. Zo weet je dat je auto tijdens deze dure ingreep in goede handen is.
 • Vraag offertes op bij verschillende garagebedrijven die aan motor revisie doen. Zo voordelig mogelijk je motor reviseren kun je alleen laten doen door bij meerdere garages een prijsopgaaf aan te vragen. Een handige manier om dit snel te doen bij garages in jouw omgeving is de online MyGo Matchmaker.
Snel een autogarage in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Motor revisie laten uitvoeren? MyGo helpt!

Heb jij op basis van dit artikel geconcludeerd dat je motor reviseren de beste optie is voor jouw auto? Bel dan naar 085 106 1600 om direct een garagebedrijf in jouw buurt te spreken. Of gebruik de online Matchmaker om 24/7 vrijblijvend offertes op te vragen.

Let op: hoeveel een motor revisie je echt gaat kosten, is sterk afhankelijk van de staat waarin je auto verkeert. Hierdoor kunnen prijzen afwijken.

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!