Terug naar diensten
Motorrijbewijs halen

Motorrijbewijs halen

Zit je eraan te denken om je motor rijbewijs te halen? Het soort motorrijbewijs wat je kunt halen hangt af van je leeftijd wanneer je het motor praktijkexamen doet. Op deze pagina vind je alle informatie omtrent je motor rijbewijs halen.

Ben je op zoek naar een motorrijschool voor motorrijlessen? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde motorrijschool bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken. Voor telefonisch, bel 085 106 1600. Voor online, klik op de Matchmakerknop.

Motor rijles

Ga je binnenkort beginnen met motorrijles en ben je benieuwd wat je te wachten staat? De eerste motorrijles bestaat veelal uit een kennismaking met motorrijden. Dit gebeurt vaak op een oefenterrein van de rijschool zelf of op een openbaar oefenterrein. Je hoeft dus niet meteen deel te nemen aan het verkeer. Het gaat meer om voertuigbeheersing en slalommen. De rijinstructeur zal instructies geven en vervolgens zul je op de motor stappen. Een motorrijles bestaat doorgaans uit de volgende stappen:

 • Kennismaking met de motorrijinstructeur
 • Helm en motorkleding passen
 • Uitleg van instructeur over de motor
 • Demonstratie + uitleg van de eerste oefeningen
 • Zelf de oefeningen verrichten
 • Schatting van het aantal motorrijlessen dat je nodig hebt.

Wanneer je de motor goed beheerst ga je vaak na de eerste proefles al de openbare weg op. De motorrijsinstructeur zal dan achter je aan rijden en je via een oortje aanwijzingen geven. Soms rij je alleen maar je kunt ook samen met een andere leerling tegelijk lessen. Veel mensen kiezen er daarom ook voor om tegelijk met een vriend of vriendin motorrijlessen te nemen. Hierdoor ben je meer ontspannen en het is tevens leuker.

Motorrijbewijs halen

Eerste motor rijles tips

Om goed voorbereid je eerste motorrijles in te gaan zijn er een aantal tips die je kunt volgen:

 • Kies een rijschool waarbij je je op je gemak voelt
 • Koop goede motorrijkleding
 • Bereid jezelf goed voor (online lessen, filmpjes, theorie lezen)
 • Fouten maken mag
 • Blijf rustig
 • Vertrouw op motor

Kosten motorrijles

De gemiddelde prijs voor een motorrijles verschilt per rijschool en hoelang een rijles duurt. Gemiddeld kost een eerste proefles van 3 uur zo’n 100 euro. Voor de losse lessen daarna betaal je ongeveer tussen de 40 en 60 euro. Als je een motorrijlespakket aanschaft ben je vaak voordeliger uit. Kijk voor meer informatie over de gemiddelde prijzen van motorrijlessen op mygo.nl/motorrijbewijs-kosten.

Motorrijbewijs halen

Rijbewijs motor

Welk type motorrijbewijs je krijgt hangt af van je leeftijd. Sinds november 2014 zijn door de gehele EU de regels voor motorrijbewijzen gelijkgetrokken. Er zijn drie verschillende categorieën motorrijbewijzen:

 • A (zware motorfiets)
 • A2 (middelzware motorfiets)
 • A1 (Lichte motorfiets)

Motorrijbewijs A1

Je kunt vanaf 17 jaar beginnen met rijles en theorie-examen doen. Vanaf 18 jaar kun je praktijkexamens AVB (voertuigbeheersing) en AVD (verkeersdeelneming) doen.

Motorrijbewijs A2-beginner

Je bent een A2-beginner wanneer je nog geen A1 rijbewijs hebt. Je kunt dan rijles, theorie-examen en praktijkexamens AVB en AVD doen vanaf 20 jaar.

Motorrijbewijs A2-doorstromer

Dit is het geval als je al in het bezit bent van een A1 motorrijbewijs. Je kunt rijlessen doen vanaf 19 jaar. Je hoeft geen theorie-examen af te leggen. Als je twee jaar in bezit bent van je A1 rijbewijs kun je één combi-praktijkexamen doen.

Motorrijbewijs A-beginner

Je kunt vanaf 24 jaar beginnen met rijles. Je theorie-examen en praktijkexamens kun je vanaf 24 jaar doen.

Afhankelijk van je leeftijd en welke categorie motorrijbewijs je hebt kun je onderscheid maken tussen drie soorten motoren:

 • A1 motor. Deze motor mag een maximale cilinderinhoud van 125 cc hebben. Het vermogen mag maximaal 11kW zijn en het vermogen/gewichtsverhouding moet minder dan 0.1kW per kg zijn. Wanneer je een volledig elektrische motorfiets hebt dan mag deze een maximumvermogen van 11kw hebben en tevens een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0.1 kw per kg.
 • A2 motor. Deze motor mag een maximumvermogen van 35kW hebben en de vermogen/gewichtsverhouding moet minder zijn dan 0.2 kW per kg. Het mag ook een teruggevoerde motorfiets zijn zolang het originele vermogen niet meer dan 70 kW is.
 • A motor. Een motor met onbeperkt vermogen.

Het hangt dus af van je leeftijd welk motorrijbewijs je kunt halen. Daarom kan het soms verstandig zijn te wachten met motorrijden. Vanaf je 24e kun je meteen beginnen met het A rijbewijs. Dit zal je veel tijd en geld besparen.

Motorrijbewijs halen

Motor rijschool

Ben je op zoek naar een ervaren motorrijschool bij jou in de buurt? Let er bij je keuze op dat je je prettig voelt bij de motorrijschool en de motorrijinstructeur. Wellicht hebben je vrienden of familie of vrienden een motorrijbewijs en kunnen zij je doorverwijzen naar een leuke motor rijschool? Ook kun je online reviews lezen om zo motorrijscholen met elkaar te vergelijken.

Motorrijbewijs pakket

Zit je eraan te denken een motorrijbewijs pakket te nemen? Doorgaans ben je dan voordeliger uit dan wanneer je losse lessen neemt. Vaak zit bij een motorrijbewijs pakket de examens erbij in. Gemiddeld betaal je voor 15 lessen plus praktijkexamens AVB en AVD rond de 1.200 euro. Kijk voor uitgebreide informatie op mygo.nl/motorrijbewijs-pakket.

Bespaartips van MyGo

Er zijn een aantal dingen die je kunt om geld te besparen op de motorrijlessen:

 • Vergelijk meerdere motorrijscholen. Vraag bij meerdere rijscholen een offerte op. Zo kun je de beste motorrijschool vinden binnen jouw specifieke budget.
 • Bereid jezelf goed voor. Goede voorbereiding is het halve werk. Als je de theorie alvast leert en online lessen volgt en instructiefilmpjes kijkt zul je beter voorbereid zijn en minder lessen nodig hebben.
 • Kies een motorrijbewijs pakket. Kies voor een pakket, vaak ben je dan een stuk voordeliger uit dan wanneer je losse motorrijlessen neemt.

MyGo helpt je graag

Met de Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken direct de best passende motorrijschool bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.