Nieuwe keuken kosten

Nieuwe keuken kosten

Wat kost een nieuwe keuken?

De prijzen voor een nieuwe keuken lopen uiteen van 1.500 euro voor een budget keuken tot wel 15.000 euro of meer voor een luxe keuken. De prijs bestaat vooral uit de volgende drie componenten:

 • Keukenkasten (ongeveer 40% van de prijs)
 • Apparatuur (ook ongeveer 40% van de prijs)
 • Het aanrechtblad (ongeveer 20% van de prijs)

Een nieuwe keuken koop je niet als kant en klaar product. Een keuken laat je samenstellen naar je eigen smaak en situatie. Daarmee zijn je eigen keuzes bepalend voor de uiteindelijke prijs. In dit artikel gaan we dieper in op alles wat de prijs van jouw keuken zou kunnen beïnvloeden.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Zoek je een vakman voor het plaatsen van je nieuwe keuken? MyGo helpt je hierbij. Via de MyGo Matchmaker brengen we jouw in contact met de ideale vakman voor deze klus. We geven je een overzicht van alle vakmensen bij jouw in de regio. Op onze website kun je profielen en reviews vergelijken om te zien welke specialist het beste aansluit op jouw wensen.

Om prijsinformatie te vergelijken kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Heb je liever direct iemand aan de lijn? Bel dan gratis 085 106 1600. Onze klantservice helpt je graag verder.

Een nieuwe keuken: verschillende prijscategorieën

Keukens zijn verkrijgbaar voor vrijwel ieder budget. Als je niet zoveel te besteden hebt kun je kiezen voor een budget keuken. Denk bij een budget keuken aan een eenvoudige keuken met een klein aanrechtblad, enkele kastjes, zonder inbouwapparatuur.

Wanneer geld een minder grote rol speelt kun je uitpakken met luxe keuken. Stel je hierbij een uitgebreide keuken voor met oneindig veel keukenkasten, inbouwapparatuur van bekende merken, een luxueus kookeiland, een werkblad van natuursteen en alles in een kleur die helemaal past in het interieur van je woning. 

Tabel 1: Gemiddelde kosten per prijscategorie keuken

Prijscategorie keuken

Gem.Kosten incl. btw

Budget keukens

€ 1.500 - € 3.000

Gemiddelde keukens

€ 3.000 - € 10.000

Luxe keukens

€ 10.000 - € 15.000 en meer

Prijzen vakman

Twee vakmensen doen gemiddeld een dag over het plaatsen van een eenvoudige keuken. Wanneer je uitgaat van een uurloon van 30 – 40 euro komt dit neer op een bedrag van 480 tot 640 euro per dag. Bij grotere en luxere keukens kunnen de arbeidskosten hoger uitvallen.

Als je er voor kiest je oude keuken te laten demonteren door een specialist betaal je hier extra voor. Vanwege de arbeidskosten betaal je meer voor het verwijderen van een grote keuken dan voor het verwijderen van een kleine keuken. Wanneer je de keuken intact wilt houden, vanwege hergebruik of doorverkoop, duurt het langer om de keuken te domenteren dan wanneer alles naar de vuilstort mag. Dat heeft eveneens invloed op de arbeidskosten.

Tabel 2: Prijsrange voor werkzaamheden vakmensen

Werkzaamheden

Prijs range

Plaatsen keuken

€ 500 - € 2.500

Demonteren oude keuken

€ 250 - € 750

Prijsbepalende factoren bij een nieuwe keuken

Stijl van je keuken

De stijl van je nieuwe keuken is van grote invloed op de uiteindelijke prijs. Meestal is de keuze voor een bepaalde stijl gebaseerd op je huidige interieur. Je wilt uiteraard een mooi samenhangend geheel creëren. In een eenvoudige rijtjeswoning kies je minder snel voor een extravagant luxe keuken. Net zozeer als je in een luxueus ingerichte villa niet zo snel voor een budgetkeuken zou kiezen. Hoe luxer je nieuwe keuken hoe hoger de prijs.

Oppervlakte van je keuken

De oppervlakte speelt ook een grote rol bij de prijs van een nieuwe keuken. Meestal gaan grootte en luxe hand in hand. Grotere keukens hebben meer kastruimte en bieden meer ruimte voor inbouwapparatuur. Logischerwijs betaal je meer voor een grote, uitgebreide keuken dan voor een kleine eenvoudige keuken. Al kun je door de keuze voor specifieke materialen en inbouwapparatuur de prijs voor een kleinere keuken ook flink opdrijven.

Merken van keukens

Net als bij andere producten zijn er ook bij keukens merkkeukens en merkloze keukens. Je bent het meest voordelig uit met een merkloze keuken. Wil je toch een keuken van een erkende fabrikant dan zijn Nobilia en Hacker populaire, betaalbare merken. Heb je een wat groter budget (vanaf 10.000 euro) dan kun je je wellicht een Siematic of een Poggenpohl keuken veroorloven.

Apparatuur

De apparatuur voor je nieuwe keuken bepaalt voor een aanzienlijk deel de uiteindelijke prijs. Net als bij de keuken in zijn geheel kun je ook bij inbouwapparatuur kiezen uit topmerken en voordelige merken. Voorbeelden van topmerken zijn Miele en Siemens. Als je wilt besparen op de apparatuur kun je kiezen voor voordelige merken als Zanussi en Pelgrim.

Montage

Voor het laten plaatsen van een nieuwe keuken betaal je gemiddeld 500 tot 2.500 euro. Hier kunnen nog kosten bijkomen wanneer er voor de plaatsing van de nieuwe keuken nog extra aanpassingen nodig zijn. Daarbij kun je denken aan:

 • Het verleggen of plaatsen van een waterleiding
 • Het plaatsen of verleggen van een afvoerleiding
 • Het verleggen of plaatsen van een gasleiding
 • Het aanleggen of verplaatsen van elektra
 • Het aanleggen van nieuwe groepen in de meterkast
 • Het aanbrengen van verlichting

Ook wanneer er bouwkundig gezien nog werkzaamheden nodig zijn kan dat de prijs beïnvloeden. Voorbeelden van bouwkundige aanpassingen zijn:

 • Nieuwe vloer of aanpassing van een bestaande vloer
 • Aanpassingen aan het plafond i.v.m. afzuiging
 • Nieuw stucwerk in de keuken
 • Nieuwe tegelwerk in de keuken
 • Sauzen van de muren

Een aanrechtblad

Er bestaat veel keuze op het gebied van werkbladen. Je kunt kiezen uit verschillende materialen met elk hun eigen kenmerken en uitstraling. In Tabel 3 vind je meer informatie over verschillende opties voor aanrechtbladen waardoor jij je oude keukenblad kunt vervangen. De prijzen in de tabel zijn vanaf-prijzen per strekkende meter aanrechtblad.

Tabel 3: Vanaf-prijzen voor verschillende soorten werkbladen

Materiaal

 Vanaf prijs per m1

Kenmerken

Geplastificeerd spaanplaat

€ 20

- Voordelig

- Groot assortiment

- Duurzaam, onderhoudsvriendelijk

Hout

€ 40

- Warme, karakteristieke uitstraling

- Uniek door houtstructuur

- Hygiënisch

Kunststof

€ 70

- Veel keuzevrijheid

- Voordelig

- Gemakkelijk schoon te maken

R.V.S. (roestvrij staal)

€ 75

- Strakke, moderne uitstraling

- Hittebestendig

- Duurzaam en sterk

Graniet

€ 120

- Luxueuze uitstraling

- Zwaar en sterk

- Hygiënisch, onderhoudsvriendelijk

Composiet steen

€ 150

- Oogt als natuursteen

- Duurzaam en sterk

- Onderhoudsvriendelijk

Glas (gehard)

€ 150

- Moderne, bijzondere uitstraling

- Waterbestendig, vlekbestendig

- Gemakkelijk schoon te houden

Marmer

€ 250

- Exclusieve, klassieke uitstraling

- Beschikbaar in meerdere kleuren

- Zwaar en goed bewerkbaar

Extra opties

Een ingebouwde koelkast, gasfornuis en oven zijn in de meeste keukens onmisbaar. Hoewel je best zonder kunt, kunnen de volgende extra’s een toegevoegde waarde hebben op je wooncomfort.

Tabel 4: Extra toepassingen voor in je nieuwe keuken

Extra toepassing

Gem. prijs per stuk

Warmhoudlades

€ 400 - € 700

Ingebouwde combimagnetron

€ 500 - € 1.000

Kokend water kraan

€ 600 - € 1.100

Ingebouwde stoomoven

€ 900 - € 1.300

Ingebouwd koffiezet apparaat

€ 1.200 – 1.700

Kosten nieuwe keuken: 3 prijsvoorbeelden

Een budgetkeuken

Je bezit een bescheiden woning en je hebt niet al te veel budget. Je bent op zoek naar een functionele keuken voor een kleine ruimte. Je kiest voor een rechte keukenopstelling zonder inbouwapparatuur. Je oude keuken heb je zelf al verwijderd. Omdat de nieuwe keuken weer op dezelfde plek wordt teruggeplaatst hoeven er geen extra aanpassingen te worden gedaan bij de plaatsing. De keuken, inclusief de plaatsing kost je in dit geval ongeveer 2.000 tot 3.500 euro.

Een gemiddelde keuken

Je hebt je vrijstaande woning geheel verbouwd en bent op zoek naar een keuken die past binnen het nieuwe interieur. Je hebt je oog laten vallen op een keuken in een L-opstelling. Je kiest voor een Nobilia vanwege de betaalbaarheid. Je keuken is uitgerust met de noodzakelijke inbouw apparatuur en voldoende kastruimte. Er is geen sprake meer van de oude keuken, dus deze hoeft niet gedemonteerd te worden. Voor de nieuwe keuken laat je nog een aantal nieuwe leidingen, wat stopcontacten en verlichting aanbrengen. Deze keuken, inclusief de plaatsing kost je ongeveer 4.500 tot 11.500 euro.

Een luxe keuken

Je hebt een modern ingericht landhuis met een ruime keuken. Deze keuken wil je laten vervangen door een luxe keuken met een kookeiland. Je gaat voor een Poggenpohl keuken met inbouwapparatuur, marmeren werkbladen, een kokend waterkraan en warmhoudlades. De oude keuken dient door een vakman gedemonteerd te worden. Voor de plaatsing laat je de noodzakelijke aanpassingen uitvoeren. De keuken, inclusief plaatsing kost je dan ongeveer 15.000 tot 20.000 euro.

Waaruit bestaat een nieuwe keuken?

Tot dit punt zijn we vooral ingegaan op de prijsinformatie voor een nieuwe keuken. Vanaf hier kijken we iets meer naar de inhoud van de keuken. Eerder kwamen de drie hoofdcomponenten van een nieuwe keuken al aan bod. Maar aan welke onderdelen kun je denken bij deze componenten?

Tabel 5: Onderdelen bij hoofcomponenten nieuwe keuken

Hoofdcomponenten keuken

Mogelijke onderdelen

Keukenkasten

- onderkastjes

- bovenkasten

- keukendeurtjes

- plinten

Apparatuur

- Koelkast

- Fornuis

- Oven

- Afzuigkap

- Vatwasser

Aanrechtblad

- Aanrechtblad

- Uitsparingen werkblad/kraan

Verschillende keukenopstellingen

Afhankelijk van de ruimte waar je de nieuwe keuken wilt laten plaatsen zijn er tal van opties voor een keukenopstelling. Hier volgen een aantal voorbeelden met informatie welke opstelling het beste past in welke ruimte.

 • Hoekkeukens. Hoekkeukens zijn ideaal voor kleinere oppervlaktes. Door de efficiënte opstelling in een hoek kun je een groot werkblad plaatsen en heb je veel ruimte voor kasten. Wanneer de ruimte groot genoeg is kun je de andere hoek van je keuken gemakkelijk inrichten als eethoek.
 • Eilandkeukens. Eilandkeukens hebben een centraal geplaatst ‘eiland’ met de rest van de keuken er omheen. Daardoor heb je veel werkruimte in de keuken. Naast de ruimte geeft zo’n eiland ook een luxe uitstraling aan je woning. Wanneer je van het eiland een kookeiland  maakt kun je bovendien de ruimte in kijken wanneer je aan het koken bent. Met een bar en een paar stoelen creëer je zo gemakkelijk een gezellige plek in huis.
 • U-keukens. Denk bij een U-keuken aan een keuken in de vorm van een U. Zeker in grotere ruimtes kun je met dit type keuken verschillende kanten op. Doordat je de verschillende elementen ook los kunt laten plaatsen, kun je een van de drie werkbladen inrichten als bar of eetgedeelte. Zelfs een eiland toevoegen is mogelijk.
 • Parallel keukens. Een parallel keuken bestaat uit twee keukenelementen die parallel aan elkaar worden geplaatst. Deze keuken is erg geschikt voor een smalle ruimte. Je kunt er voor kiezen om aan beide kanten van de ruimte een werkblad met keukenkastjes te laten aanbrengen. Maar een wand met alleen maar kastruimte en inbouwapparatuur wordt ook veel toegepast.
 • Rechte keukens. Rechte keukens zijn de meest geplaatste keukens. Het is een rechte opstelling voor één wand. Ze zijn erg compact en kunnen gemakkelijk worden ingericht met een kookunit, keukenkasten en een spoelbak. Dat maakt dit type keuken erg geschikt voor kleinere oppervlaktes.
 • G-keukens. Een G-keuken is vergelijkbaar met een U-keuken. Al heeft de G-keuken nog een extra uitbouw aan de open kant. Deze uitbouw kun je bijvoorbeeld gebruiken als eettafel, bar of werkplek. Een G-keuken biedt veel ruimte voor kasten, lades en inbouwapparatuur. Dit type keuken is met name geschikt voor grotere oppervlaktes.
 • L-keukens. De L-keuken is een van de meest geplaatste keukenopstellingen. Een L-vormige keuken biedt veel werkruimte door grote werkbladen en heeft bovendien veel ruimte voor keukenkasten. Dit type keuken is erg geschikt om van de tegenoverliggende hoek een eethoek te maken, ook bij kleinere oppervlaktes.
 • Open keukens. Een open keuken zorgt voor sfeer in je woning. Dit type keuken geeft je de mogelijkheid om in contact te blijven met andere gezinsleden wanneer ze in de woonkamer met andere dingen bezig zijn. Je hebt geen last van belemmerende deuren of muren waardoor je gemakkelijk de kinderen in de gaten kunt houden tijdens het koken.

Bespaartips van MyGo

 1. Helpen met monteren of demonteren. Door de vakman te helpen met het monteren van de nieuwe keuken kun je besparen op de arbeidskosten. Wanneer de oude keuken nog gedemonteerd dient te worden kun je er voor kiezen dit zelf te doen. Ook op deze manier kun je besparen op de arbeidskosten van een specialist.
 2. Inbouwapparatuur of apparatuur los kopen? Je kunt je nieuwe keuken laten inrichten met inbouwapparatuur als een combimagnetron en een koffiezetapparaat. Dat is echter wel een stuk prijziger dan wanneer je deze apparatuur los aanschaft. Door een deel van de apparatuur voor je keuken los te kopen kun je besparen op de totaalprijs.
 3. Meerdere offertes aanvragen. Vakmensen rekenen niet allemaal hetzelfde tarief. Je kunt bij meerdere specialisten een offerte aanvragen om de prijzen te vergelijken. Zo kies je gemakkelijk de meest voordelige vakman en kun je besparen op de arbeidskosten.
 4. Verkoop je oude keuken. Dat je een nieuwe keuken koopt betekent niet dat je oude keuken geen waarde meer heeft. Misschien kun je de keuken verplaatsen naar een tuinhuis of werkplaats. De keuken in zijn geheel verkopen is ook een optie. Dat kan je een leuk bedrag opleveren dat je vervolgens weer kunt investeren in je nieuwe keuken.

Rekening houden met

Arbeidskosten

Bij een budgetkeuken betaal je procentueel gezien meer voor de plaatsing van de keuken. Hoewel je minder betaald voor de keuken zelf zijn de montagekosten meestal niet veel lager dan de kosten voor de montage van een gemiddelde keuken. Dat wil zeggen dat je iedere euro die je toevoegt aan je budget ook daadwerkelijk aan je keuken kunt besteden.

Extra aanpassingen

Bij de plaatsing van een nieuwe keuken heb je te maken met een bestaande ruimte. Soms heeft dit tot gevolg dat bepaalde onderdelen niet de goede afmeting hebben. De kosten van het op maat maken komen dan bovenop de oorspronkelijke prijs. Denk aan het op maat laten maken van het aanrechtblad of de keukenkastjes.

Vind een geschikte vakman met MyGo

Ben je op zoek naar een specialist uit de buurt die een nieuwe keuken voor je kan plaatsen? MyGo helpt je daarbij. Met de MyGo Matchmaker koppelen we jou aan de vakman die het beste aansluit op jouw wensen. Voor meer informatie kun je profielen en reviews van specialisten bekijken. Als je met name geïnteresseerd bent in het kostenplaatje kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bellen kan ook bij MyGo. Bel gratis 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice helpen je graag bij het vinden van een geschikte vakman.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!