Terug naar diensten
Opdekdeur afhangen

Opdekdeur afhangen

Een opdekdeur afhangen is een eenvoudige maar precieze klus. Een opdekdeur valt met de rand van de deur op het kozijn. Voordeel van een opdekdeur is dat deze eenvoudig en voordelig te plaatsen is.

Ben je op zoek naar een deurspecialist voor het afhangen van jouw opdekdeur? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde deurspecialist bij jou in de buurt.

Afhangen opdekdeur

Het afhangen van een opdekdeur is doorgaans een eenvoudigere klus dan een stompe deur afhangen. Een opdekdeur verschilt met een stompe deur doordat de rand van de deur op het kozijn valt.

Hoe wordt een opdekdeur afgehangen?

Het ophangen van een opdekdeur kan een deurspecialist voor je doen. Een deurspecialist zal een opdekdeur afhangen in de volgende stappen:

  1. Opmeten opdekdeur. De opdekdeur wordt afgehangen met paumellescharnieren. De hoogte van deze paumellegaten is gestandaardiseerd in Nederland. Hierover meer hieronder.
  2. Verwijderen oude deur. De vakman zal de oude deur eerst moeten verwijderen voordat hij de nieuwe opdekdeur kan afhangen. Dit doet hij door de deur uit de paumelles te heffen. Wanneer de oude deur gedemonteerd is zal hij – indien nog in goede staat – de paumelles uit de oude deur draaien (indien je geen nieuwe paumelles aangeschaft hebt).
  3. Opdekdeur afhangen. Als de deurspecialist een nieuwe opdekdeur gaat afhangen in een plek waar nog geen deur heeft gehangen dan zal hij eerst het onderste deel van de paumelles is het kozijn bevestigen. Vervolgens draait hij het bovenste deel van de paumelles in je nieuwe deur. Vervolgens zal hij de deur afhangen door de paumelles in de deur te bevestigen op de paumelles aan je nieuwe kozijn. Als de deur scheef hangt kan hij de paumelles in of uit de deur draaien om zo de deur netjes waterpas af te hangen.

Opdekdeur afhangen

Hoe bepaal je de afmetingen voor een opdekdeur?

De metingen van je opdekdeur kunnen op twee manier worden gemeten. Je kunt de oude deur opmeten of de breedte in het kozijn opmeten. Standaardbreedtematen voor opdekdeuren zijn bijvoorbeeld 630 mm, 780 mm of 930 mm. Een opdekdeur heeft twee verschillende breedte maten vanwege de opdekrand. De kant van de deur waar het insteekslot zit is breder dan de kant van de opdekrand. De correcte breedtemaat van de deur is de breedte zonder de opdekranden.

Sponningmaat opdekdeur

Je meet dus voor de breedtemaat van een opdekdeur de binnenkant van je kozijn op. Dit wordt de sponningmaat genoemd. De sponningmaat is belangrijk omdat de deur gedeeltelijk in het kozijn zal vallen.

Voordelen opdekdeur

Een opdekdeur afhangen brengt een aantal voordelen met zich mee:

  • Een opdekdeur is gemakkelijk te plaatsen. Een opdekdeur heeft al de gaten voor de scharnieren. Daarnaast hoeft de deurspecialist de deur niet af te schaven of te schuren. De opdekdeur heeft tevens al een opstaande opdekrand waardoor de deur gedeeltelijk op het kozijn komt te liggen. De klus zal dus snel geklaard zijn, en dus voordelig zijn.
  • Een opdekdeur laat minder tocht door. Omdat een opdekdeur op de deur valt laat hij minder tocht door dan een stompe deur.

Opdekdeur afhangen

Kosten opdekdeur afhangen

Een opdekdeur is dus een voordelige deur om af te hangen. Helemaal als je kiest voor een opdekdeur en kozijn met standaardmaten zal een deurspecialist snel en gemakkelijk jouw deur kunnen afhangen. De gemiddelde prijs voor het afhangen van een opdekdeur ligt tussen de 70 en 100 euro. De kosten van de deur zitten hier niet bij inbegrepen. Kijk voor meer informatie over de kosten voor een opdekdeur afhangen op mygo.nl/deur-afhangen-kosten.

Bespaartips van MyGo

Je kunt geld besparen op een opdekdeur afhangen door een aantal dingen te doen:

  • Kies een deurspecialist uit de buurt. Een vakman zal minder voorrijkosten rekenen als hij minder ver hoeft te rijden. Kies daarom een lokale specialist om te besparen op de voorrijkosten
  • Vergelijk meerdere offertes. Je kunt één of meerdere offertes opvragen en met elkaar vergelijken. Zo kun je de meest geschikte deurspecialist binnen jouw budget vinden.
  • Doe deelwerk zelf. Om de vakman tijd, en jezelf daardoor geld, te besparen kun je alvast de oude deur verwijderen en ruimte maken voor de vakman, zo kan hij snel de klus klaren en zal hij minder in rekening brengen.

MyGo helpt je graag

Met de Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken direct de best passende deurspecialist bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.